Εκεί,
δηλαδή, όπου οι «πράσινοι» συνδικαλιστές όχι μόνο διεκδικούν λόγο αλλά
και μερίδιο συνδιοίκησης... Η κρίση κορυφής εκδηλώθηκε την περασμένη
Τετάρτη όταν κύκλοι του Μαξίμου σήκωναν το γάντι που είχε ρίξει ο
πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Ν. Φωτόπουλος. «Οι νοοτροπίες αυτές είναι
τελειωμένες», «οι συνδικαλιστές δεν έχουν αντιληφθεί τι πρέπει να
γίνει», έλεγαν παράγοντες του Μαξίμου, προκαλώντας ταραχή στην...
κυβέρνησης
Κλυδωνισμοί κορυφής καταγράφονται στο Μαξίμου με αφορμή -και καταλύτη...- το περιβόητο SMS του προέδρου της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Ν. Φωτόπουλου και «φόντο» την επιτακτική, πλέον, ανάγκη για την κυβέρνηση να σχεδιάσει, στην ουσία, έναν νέο ενεργειακό χάρτη στη χώρα σε χρόνο-ρεκόρ.
Η κυβερνητική συνοχή δοκιμάζεται ξανά και αυτή τη φορά με «καταλύτη» τον σκληρό συνδικαλιστικό πυρήνα που «έδειξε τα δόντια του». Οι προβλέψεις μόνο αισιόδοξες δεν προδιαγράφονται καθώς η κυβέρνηση μπαίνει στα «βαθιά νερά» της εφαρμογής του μνημονίου και άρα στις προκλήσεις με την αναδιάρθρωση των ΔΕΚΟ.
Εκεί δηλαδή που οι «πράσινοι» συνδικαλιστές όχι μόνο διεκδικούν λόγο αλλά και μερίδιο συνδιοίκησης... Η κρίση κορυφής εκδηλώθηκε την περασμένη Τετάρτη όταν κύκλοι του Μαξίμου έδιναν ευθεία απάντηση στο γάντι που είχε ρίξει ο κ. Φωτόπουλος. «Οι νοοτροπίες αυτές είναι τελειωμένες», «οι συνδικαλιστές δεν έχουν αντιληφθεί τι πρέπει να γίνει», έλεγαν παράγοντες του Μαξίμου, προσθέτοντας πως «η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας θα προχωρήσει όχι επειδή το επιθυμεί η τρόικα, αλλά γιατί περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ ήδη από το 2007».
Αυτή η επίδειξη πυγμής απέναντι στους συνδικαλιστές προκάλεσε αντιδράσεις μέσα στο... Μαξίμου! Μια μέρα μετά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, με πρωθυπουργική εντολή μάλιστα, διέψευδε τα περί σύγκρουσης με τους συνδικαλιστές... Πολλοί έκαναν λόγο για αιχμές κατά του υπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Χ. Παμπούκη αλλά η ζημιά είχε ήδη γίνει καθώς τις δηλώσεις Πεταλωτή σιγόνταραν και άλλες... αντίπαλες δυνάμεις του Μαξίμου, λέγοντας ότι οι δηλώσεις της προηγούμενης μέρας εκδηλώθηκαν «χωρίς λόγο και σε λάθος χρονική στιγμή». Αργά το βράδυ της Πέμπτης έγινε προσπάθεια να αμβλυνθούν οι εντυπώσεις, με διαβεβαιώσεις ότι οι αρχικές επισημάνσεις «κύκλων» δεν αποδόθηκαν σωστά από τα ΜΜΕ.
Εναλλακτικό σχέδιοΣε ένα άλλο επίπεδο, οι διαφωνίες για το ενεργειακό προκάλεσαν σχέσεις οργής ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών και την υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος Τίνας Μπιρμπίλη. Αυτό που λέγεται είναι πως η «τρόικα» είχε τη δέσμευση της υπουργού προ τριμήνου ότι θα είναι έτοιμο το σχέδιο για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας. Κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε και τότε «έπεσε» από την τρόικα στο τραπέζι η «εναλλακτική» της πώλησης του 40% των μονάδων, που προκάλεσε έκρηξη αντιδράσεων από υπουργούς και συνδικαλιστές. Ο υπουργός Οικονομικών μάλιστα δεν φέρεται να συμφωνούσε εξαρχής με την πρόταση της «τρόικας» αυτό όμως δεν εμπόδισε συναδέλφους του να του χρεώσουν σύμπλευση με την τρόικα.
Στο μεταξύ η σπίθα είχε ανάψει και οι διαφωνίες υπουργών και στελεχών άρχισαν να εκδηλώνονται δημόσια. «Το δημόσιο συμφέρον επιτάσσει στο θέμα της ενέργειας το κράτος να έχει τον ουσιαστικό έλεγχο σε αυτόν το ζωτικό τομέα» είπε ο υπουργός Μεταφορών Δημ. Ρέππας, κάνοντας λόγο για «εθνική απώλεια» τον μη έλεγχο του κράτους στις τηλεπικοινωνίες, αλλά «από εκεί και πέρα βεβαίως πρέπει να εναρμονιστούμε με τα διεθνώς κρατούντα»... «Η ΔΕΗ είναι μια στρατηγικής σημασίας επιχείρηση και πρέπει να διασφαλίσουμε το μέλλον της και το δημόσιο χαρακτήρα της» δήλωσε ο υφυπουργός Άμυνας Π. Μπεγλίτης. Ανάλογες εκτιμήσεις εκπορεύτηκαν από την υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Λ. Κατσέλη, τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Χρ. Παπουτσή και από βουλευτές.
ΣυναντήσειςΤο «όχι, δεν πουλάμε» σχετικά με τη ΔΕΗ ακούστηκε τελικά μετά τη διυπουργική της Πέμπτης από την υπουργό κ. Μπιρμπίλη, αλλά στο μεταξύ τα ερωτήματα παραμένουν καθώς συνάδελφοί της σημειώνουν τις αγαστές πολιτικές σχέσεις που διατηρεί με τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ. Οι συναντήσεις τους στο υπουργείο ήταν όλο αυτό το διάστημα τακτικές και μάλιστα, κάποιοι επισημαίνουν ότι η επιχειρηματολογία της στα υπουργικά συμβούλια προσομοιάζει με αυτήν του κ. Φωτόπουλου, χωρίς βεβαίως το χρώμα των «ματωμένων» μηνυμάτων στα κινητά...
Η «επόμενη μέρα» στη διαχείριση του κρίσιμου προβλήματος με τις ΔΕΚΟ όχι μόνο στη ΔΕΗ αλλά και στις μεταφορές θέτει επί τάπητος το κρίσιμο ερώτημα, πώς η κυβέρνηση θα διαχειριστεί τις σχέσεις της με τους συνδικαλιστές. Κάποιοι στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι προφανώς μέχρι στιγμής έχει υποτιμηθεί ο ρόλος που μπορεί να παίξουν τα συνδικάτα στις επιχειρούμενες αλλαγές στις ΔΕΚΟ και από την άποψη αυτή τόσο η κρίση με τους μεταφορείς όσο και οι προειδοποιητικές βολές των στελεχών της ΓΕΝΟΠ απαιτούν απαντήσεις από την κυβέρνηση για τη συνέχεια.
Ιδιαίτερα για τον κ. Φωτόπουλο λέγεται πως αποτελεί στέλεχος με μεγάλη επιρροή στη ΓΕΝΟΠ. αλλά και με μεγάλη ομάδα βουλευτών, ιδιαίτερα αυτών που προέρχονται από τον συνδικαλιστικό χώρο. Ακόμα και για το θέμα της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας μετά την άρση πωλητηρίου δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι η ΓΕΝΟΠ είναι έτοιμη για ουσιαστικές διαβουλεύσεις, που θα οδηγήσουν σε συναινέσεις μέχρι το τέλος του χρόνου.
ΔΕΚΟ
Θα επεκταθεί η φωτιά;
H φωτιά του «θα ματώσουμε» απλώνεται στους συνδικαλιστές του ΟΣΕ. Είναι ο πρόεδρός τους που δήλωσε με τη σειρά του «θα ματώσουμε» αν και ο ΟΣΕ χρειάζεται επειγόντως αναδιάρθρωση, καθώς «αιμορραγεί» με κόστος 1 δισ. ευρώ ετησίως... Αν και ο υπουργός Μεταφορών διατείνεται ότι τελικά θα βρεθεί λύση στον ΟΣΕ, δεν είναι δύσκολο με κινητοποιήσεις των σιδηροδρομικών από Σεπτέμβριο, να «αρπάξουν» οι μεταφορές καθώς οι αστικές συγκοινωνίες παίρνουν σειρά στην προσπάθεια αναδιοργάνωσης αλλά και οι άλλες ΔΕΚΟ. Κι όλα αυτά, στην πιο κρίσιμη ίσως φάση ενόψει της διαβούλευσης τρίτης δόσης του δανείου. Ένα είναι το ερώτημα: αν ένα απλό SMS προκάλεσε ρωγμές στην κυβέρνηση, το κατέβασμα του διακόπτη στη ΔΕΗ, εν μέσω ενός θερμού φθινοπώρου, τι πολιτικές παρενέργειες μπορεί να έχει;
Τίνα Μπιρμπίλη
Ανοιχτή γραμμήΣυνάδελφοί της σημειώνουν τις αγαστές πολιτικές σχέσεις που διατηρεί με τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ
Δημήτρης Ρέππας
Ελεγχος του κράτους«Το δημόσιο συμφέρον επιτάσσει στο θέμα της ενέργειας το κράτος να έχει τον ουσιαστικό έλεγχο σε αυτόν το ζωτικό τομέα»
Πάνος Μπεγλίτης
Δημόσιος χαρακτήρας«Η ΔΕΗ είναι μια στρατηγικής σημασίας επιχείρηση και πρέπει να διασφαλίσουμε το μέλλον της και τον δημόσιο χαρακτήρα της»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.