Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010

Αίγινα, ανοχύρωτη πόλη, του Πέτρου Πετρίτη

 tvxsteam
Ένα νησί που πραγματικά παραπαίει στο έλεος της ΔΕΗ, του νερού, της υπέρμετρης δόμησης, του βιολογικού κτλ. Ένας τόπος ξεχασμένος από τη κεντρική – τοπική εξουσία και αδύναμος να εξυπηρετήσει τους πολίτες του. Τόσο κοντά αλλά τόσο μακριά από τη “πραγματική ζωή”. Τουρίστες, επισκέπτες γυρίζουν πίσω στο κλεινόν άστυ, απογοητευμένοι από την έκβαση των διακοπών τους, φεύγοντας από ένα ανοχύρωτο νησί.
Του Πέτρου Πετρίτη, προέδρου Επαγγελματικής Ένωσης Σουβάλας Αίγινας

Σκέφτομαι ότι απρόσμενες και ακραίες καταστάσεις πάντα συμβαίνουν και παντού. Η διαχείριση κρίσεων είναι ένα από τα σημαντικότερα θέματα μελέτης της ακαδημαϊκής κοινότητας. Αυτή όμως δεν ήταν απρόσμενη κατάσταση. Ο ασθενής έδειχνε τα σημάδια του. Υπήρχε πρόβλημα. Εμείς όμως κλείναμε τα μάτια μας, χτίζαμε περισσότερο, καταναλώναμε παραπάνω και ο αφέντης μας χάιδευε τα αφτιά ότι δεν τρέχει τίποτα…όλα θα πάνε καλά.

Το πρόβλημα το προβλέπεις και προσπαθείς να το αντιμετωπίσεις πριν διογκωθεί. Θα μου πει ο αφέντης, μα δεν είναι στο χέρι μου. Ο ηγέτης τραβάει τα αφτιά στη κεντρική εξουσία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, διεκδικεί και απαιτεί! Δημιουργεί την κατάλληλη στρατηγική και λειτουργεί πολύπλευρα στις αυξημένες ανάγκες ενός νησιού σαν την Αίγινα. Δεν είναι όλα θέμα πόρων. Ζητάμε από τους τοπικούς φορείς να διαμορφώνουν τις συνθήκες του ‘υγιές επιχειρείν’ και να εξασφαλίζουν για τους πολίτες και επισκέπτες το ‘ευ ζην’.
Το νησί εκπέμπει σήματα S.O.S. ότι δεν αντέχει ο φέρον οργανισμός της, παρ’ όλα αυτά εμείς ασελγούμε πάνω στο σώμα του. Το πρόβλημα είναι πολυδιάστατο και αλυσιδωτό. Καταναλώνουμε 20 MW και ο υποθαλάσσιος αγωγός αντέχει μέχρι 10MW. Η αποκατάσταση των ζημιών είναι προσωρινή λύση. Πρέπει να αγαπήσουμε και να προστατέψουμε πάλι το νησί μας, βάζοντας μια τάξη στο χώρο (χωροταξικό), στη προστασία του περιβάλλοντος και στη διαχείριση των πόρων, που μας προσφέρει απλόχερα.
Πέραν της οικονομικής και ψυχικής καταστροφής που βιώνουμε τώρα, ίσως τα στελέχη της ΔΕΗ μαζί με τους συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ να έρθουν να μας στηρίξουν ηθικά και να μας απαντήσουν στο ερώτημα ενώ γιατί εδώ και 7 χρόνια ήξεραν το πρόβλημα δεν έκαναν απολύτως τίποτα. Εμείς οι παραγωγικοί φορείς του νησιού προχωρήσαμε ήδη σε μηνυτήρια αναφορά με πρόκληση εισαγγελικής παρέμβασης ώστε να έρθει κλιμάκιο πολιτικής προστασίας και κλιμάκιο πραγματογνωμόνων στην Αίγινα, για να εκτιμήσει τα αίτια της ζημιάς, να κάνει αποτίμηση των διαφυγόντων κερδών και ίσως να ξεκινήσουν ανακρίσεις ώστε να βρούμε τα αίτια που βύθισαν την Αίγινα σε αυτή την καταστροφή. Αν όλοι μαζί διαμορφώναμε το προφίλ και τη φυσιογνωμία του νησιού μας τόσα χρόνια, με μία κλωτσιά χύσαμε τη καρδάρα.
Τώρα κλινόμαστε να αντιμετωπίσουμε την πιο δυσχερή κατάσταση που έχει αντιμετωπίσει το νησί μας τα τελευταία 20 χρόνια, για να αποφύγουμε την ολοσχερή καταστροφή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive