Κυριακή 8 Αυγούστου 2010

Κλείνουν ΔΕΚΟ, απολύουν κόσμο

thumb
Συρρίκνωση του κράτους κατά 30%, που μεταφράζεται σε νέες απολύσεις,μετατάξεις δημοσίων υπαλλήλων και νέο κύκλο καταργήσεων και συγχωνεύσεων κρατικών οργανισμών και συμβουλίων, περιλαμβάνει το μενού του Σεπτεμβρίου, ο οποίος προβλέπεται ίσως ο πιο καυτός μήνας των τελευταίων ετών.
Οι τροϊκανοί «τα πήραν όλα κι έφυγαν», καθώς δεν έκαναν ούτε βήμα πίσω στις απαιτήσεις τους να επισπευστούν οι επώδυνες αλλαγές σε διαρθρωτικούς τομείς της οικονομίας παρά το κοινωνικό κόστος. Ως αντάλλαγμα «έβαλαν πλάτη» στην κυβέρνηση και αποφάσισαν να μιλήσουν πριν αναχωρήσουν από τη χώρα μας (κάτι που δεν προβλεπόταν), για να «πάρουν πάνω τους» τις αλλαγές που έρχονται.
Η κυβέρνηση, από την άλλη, ψάχνει να βρει τρόπους να «επικοινωνήσει» τις αποφάσεις όσο πιο ανώδυνα γίνεται, αλλά και να αψηφήσει την παπανδρεϊκή ρήση «μην ενοχλείτε τα μπάνια του λαού», ώστε να περάσει κρίσιμες τροπολογίες και νομοσχέδια μέσα στον Αύγουστο.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», οι ελεγκτές δεν αντιμετώπισαν ιδιαίτερες αντιστάσεις από τους υπουργούς τους οποίους συνάντησαν, με πρώτο τον Γ. Παπακωνσταντίνου, που συμφώνησε σε όλα προκειμένου να μη ληφθούν νέα δημοσιονομικά μέτρα φέτος, δέσμευση την οποία έλαβε ο ίδιος εδώ και καιρό και με την οποία έχει συνδέσει την αξιοπιστία του. Μέτρα όμως θα έρθουν, έστω και πλαγίως.
Οι τροϊκανοί εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι η δραστική περικοπή των δαπανών του πρώτου εξαμήνου «δεν είναι διατηρήσιμη». Έτσι η κυβέρνηση δεσμεύτηκε μετά την ολοκλήρωση του «Καλλικράτη» να προχωρήσει σε νέα συρρίκνωση της τοπικής αυτοδιοίκησης και της δημόσιας διοίκησης, που, κατά τους ελεγκτές, απορροφά ακόμα πολλά κονδύλια. Επιπλέον οι υπουργοί έχουν λάβει εντολή να παραδώσουν εκθέσεις για το πώς θα μειωθούν ή θα συγχωνευθούν οργανισμοί που υπάγονται στην εποπτεία τους.
Οι αλλαγές θα αρχίσουν από τις ελλειμματικές ΔΕΚΟ, στις οποίες, παρά τις διαρροές ότι δεν θα γίνουν απολύσεις αλλά μετατάξεις, η κατάργηση θέσεων εργασίας (με τη δικαιολογία ότι δεν χρειάζονται πλέον) είναι αναπόφευκτη. Επίσης οι αρμόδιοι υπουργοί φαίνεται πως δεσμεύτηκαν τελικά να κλείσουν τις προβληματικές ΔΕΚΟ σε περίπτωση που τα σχέδια αναδιάρθρωσής τους δεν προχωρήσουν.
Νέα μείωση αποδοχών

Επιπλέον η δέσμευση του υπουργού Οικονομικών ότι θα αρχίσει από το φθινόπωρο η διαδικασία για το ενιαίο μισθολόγιο και ο νέος φορολογικός νόμος, αναπόφευκτα θα φέρει νέα μείωση των αποδοχών στο Δημόσιο παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις. Η Ενιαία Αρχή Πληρωμών θα φέρει και περικοπές σε επιδόματα, κυρίως μέσα από την κατάργηση ειδικών - κλαδικών επιδομάτων: κάποια θα καταργηθούν και άλλα θα ενσωματωθούν στον βασικό μισθό. Η τρόικα ζήτησε και τη σύνδεση των επιδομάτων με την παραγωγικότητα, που επίσης εξετάζεται από την κυβέρνηση για το 2011.
Γκαουλάιτερ εν όψει

Οι δεσμεύσεις συνεχίστηκαν και αφορούν την κατάθεση του νομοσχεδίου για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων τον Σεπτέμβριο και όχι μέχρι το τέλος του έτους, ώστε να υπάρχει μικρό περιθώριο για διαβουλεύσεις, καθώς οι ελεγκτές θεωρούν ότι οι κλάδοι που θίγονται θα κατέβουν σε απεργία. Οι διαβουλεύσεις βέβαια δεν θα αφορούν την αλλαγή των αποφάσεων, αλλά επιμέρους διευκολύνσεις, όπως έγινε στην περίπτωση των οδηγών φορτηγών καυσίμων.
Παρά τις αντιδράσεις, οι ορκωτοί ελεγκτές στα νοσοκομεία ήρθαν για να μείνουν και μάλιστα η κυβέρνηση σκέφτεται να προκηρύξει σχετικούς διαγωνισμούς. Μόνιμοι ελεγκτές της τρόικας στα καίρια υπουργεία αναμένονται από τον Σεπτέμβριο με κύριο μέλημα τον έλεγχο εσόδων - εξόδων. Επιδιώκουν να ελέγχουν άμεσα και την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων με επίκεντρο τις ΔΕΚΟ και τον τομέα της Υγείας, που καταγράφεται ως «μαύρη τρύπα».
Επιφυλάξεις διατυπώθηκαν για την πορεία της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, με το «ενδιαφέρον» να επικεντρώνεται στη 13η και 14η επικουρική σύνταξη. Οι τροϊκανοί πρότειναν την κατάργησή της αφού θεώρησαν ότι δεν καλύπτεται από τις ασφαλιστικές εισφορές. Σε αυτήν την περίπτωση δεν ελήφθη απόφαση, όμως οι ελεγκτές έχουν την κατάργηση πρώτη στη λίστα εάν η αναλογιστική μελέτη για το ασφαλιστικό δείξει ότι οι κρατικές δαπάνες για την ασφάλιση είναι πάνω από το 2,5% του ΑΕΠ που προβλέπει το μνημόνιο.
Μετά τις αντιδράσεις (και εντός κυβέρνησης) που προκάλεσε η έκκληση της Κομισιόν να πουληθεί το 40% του δυναμικού της ΔΕΗ, η τρόικα αναμένει την αντιπρόταση, όμως δεν κάνει πίσω για άρση του μονοπωλίου των ΔΕΗ και ΔΕΠΑ μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2011. Αντιθέτως, ζήτησαν την επίσπευση του μέτρου.
Διαφωνία για τα έσοδα

Το απόγευμα της Δευτέρας οι ξένοι αξιωματούχοι συναντήθηκαν με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου για έναν τελευταίο έλεγχο καθώς προέκυψαν διαφωνίες στις εκτιμήσεις για τα έσοδα. Η συνάντηση δεν κατέληξε κάπου, με αποτέλεσμα να δοθεί νέο ραντεβού για την Τρίτη. Οι προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών ότι ο στόχος των εσόδων είναι επιτεύξιμος επειδή το δεύτερο εξάμηνο θα «φανούν» τα έσοδα από την αύξηση της φορολογίας, του ΦΠΑ και του ΕΤΑΚ 2009, θεωρήθηκαν αισιόδοξες.
O προβληματισμός της τρόικας έχει να κάνει με δύο στοιχεία: Κατά πόσον θα δουλέψει ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός, που τόσα χρόνια υπολειτουργούσε, και κατά πόσον νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν, αφού διανύουμε περίοδο βαθιάς ύφεσης, υψηλού πληθωρισμού, που έφερε αύξηση σε τιμές αγαθών και υπηρεσιών, αύξηση στη φορολογία, στον ΦΠΑ και ταυτόχρονης μείωσης σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα.
Μαύρος Σεπτέμβρης

Οι ελεγκτές έκρουσαν το καμπανάκι στον υπουργό, ο οποίος διέταξε ακόμη πιο πιεστικούς ελέγχους σε όλη τη φορολογική κλίμακα, με έμφαση την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών, που υπολογίζονται σε πάνω από 1 δισ. ευρώ. Από Σεπτέμβριο, οπότε θα μπει σε εφαρμογή το ηλεκτρονικό μάτι διασταυρωμένων ελέγχων, το ΥΠΟΙΟ δεν διστάζει να επαναφέρει τη διάταξη για κατασχέσεις και πλειστηριασμούς για οφειλέτες άνω των 10.000 ευρώ!
Την ίδια στιγμή, πάντως, ενώ η αγορά έχει στερέψει από ρευστό, ισχύει η προφορική εντολή του υπουργείου στις εφορίες να καθυστερούν επιστροφές φόρων άνω των 1.500 ευρώ. Έτσι ο υπουργός διατηρεί και τα αυγά και τα... πασχάλια, αφού επισήμως ισχύει η εντολή του για επιστροφές φόρων κάτω των 30.000 ευρώ χωρίς δεύτερο έλεγχο.
Όλα αυτά πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του έτους καθώς το 2011 μας περιμένει νέο χαράτσι. Σύμφωνα με το μνημόνιο, στον προϋπολογισμό του νέου χρόνου προβλέπονται επιπλέον φόροι 4,9 δισ. ευρώ και περικοπές δαπανών 1,7 δισ. Τα νέα μέτρα αναμένεται να περιλαμβάνουν:
* εξοικονόμηση πόρων από τα έξοδα της γενικής κυβέρνησης μέσω της συρρίκνωσης της δημόσιας διοίκησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης (αλήθεια, πώς θα γίνει αυτό χωρίς απολύσεις;),
* αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων
* και ρύθμιση χρεών για αυθαίρετα και ημιυπαίθριους, αλλά και μεγάλα πρόστιμα, πράσινα τέλη, έκτακτη εισφορά σε μεγάλες κερδοφόρες επιχειρήσεις και μεταφορά του 30% αγαθών και υπηρεσιών από τον χαμηλό στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ του 23%.
Εύλογο ερώτημα είναι πώς θα καταφέρουν να αντεπεξέλθουν τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά στο τσουνάμι των εισπρακτικών απαιτήσεων που άρχισε από φέτος, τη στιγμή μάλιστα που όχι μόνο το εισόδημά τους συρρικνώθηκε αισθητά, αλλά αυξήθηκαν οι υποχρεώσεις τους λόγω των ανατιμήσεων και της αισχροκέρδειας που δεν μπορεί να πατάξει το κράτος.
Όσο για εναλλακτικές λύσεις, δεν υπάρχουν, αφού οι τράπεζες κρατούν κλειστές τις κάννουλες του δανεισμού και πιέζουν μέσω εισπρακτικών εταιρειών για να εισπράξουν τα ήδη υπάρχοντα δάνεια...
topontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive