«Την εβδομάδα που ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου βρισκόταν στην Πάρο, δέχθηκε έναν επισκέπτη.
Ο Αλεξ Ρόντος, στενός συνεργάτης του από παλιά, από τη θητεία του ως υπουργού Εξωτερικών των κυβερνήσεων Σημίτη, έφθασε στο κυκλαδονήσι και συναντήθηκε με τον κ. Παπανδρέου. Την επομένη, μια ολιγόλογη ανακοίνωση, το γραφείο του πρωθυπουργού ανέφερε την επίσκεψη στην Αθήνα του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπίμπι Νετανιάου.
Η ανακοίνωση εκείνη, είχε προκαλέσει σε υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, ούτε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας ανέμενε τόσο σύντομα ανταπόδοση της επίσκεψης Παπανδρέου στο Τελ Αβίβ από τον κ. Νετανιάου.
Με πολύ πιο διακριτικό τρόπο από ό,τι στο παρελθόν, ο Αλεξ Ρόντος έχει επανεμφανισθεί δίπλα στον κ. Παπανδρέου από την επικράτηση του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές και μετά και, όπως φαίνεται, καταγράφεται διαρκώς αυξανόμενη εμπλοκή του στις δραστηριότητες του ΥΠΕΞ. Με δεδομένες τις αντιδράσεις που είχε προκαλέσει η παρουσία του στο υπουργείο την περίοδο 1999 - 2004, εύκολα ερμηνεύεται η επιλογή να παραμείνει στην τωρινή συγκυρία «άνθρωπος της σκιάς». Οι πληροφορίες που φθάνουν στα υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου μιλούν για εμπλοκή του στις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία και, φυσικά, λόγω της προηγούμενης ενεργού δράσης του στα Βαλκάνια, στις διαπραγματεύσεις για το όνομα της ΠΓΔΜ.
Μάλιστα, γίνεται λόγος για δύο παράλληλες παρασκηνιακές διαδικασίες που εξελίσσονταν κάποια στιγμή, η μία με τον Αλεξ Ρόντος και η άλλη με την κ. Μαριλένα Κοππά, στην οποία επίσης ο πρωθυπουργός ανέθεσε «ειδικά καθήκοντα» και συγκεκριμένα μια άτυπη διαπραγμάτευση με την πλευρά των Σκοπίων».
(Ρεπορτάζ της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ)
Η επάνοδος του Alex Rondos στο υπουργείο Εξωτερικών είναι γεγονός. Ο εξ απορρήτων σύμβουλος του ΓΑΠ απέκτησε την ιδιότητα του πρέσβη εκ προσωπικοτήτων και εγκαταστάθηκε ξανά στην Αθήνα, διαδραματίζοντας ουσιαστικά ρόλο άτυπου μεν, αλλά εξ απορρήτων συμβούλου του πρωθυπουργού και του δραστήριου υφυπουργού Εξωτερικών, για τα κρίσιμα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής. Εφοδιασμένος με διπλωματικό διαβατήριο της Ελληνικής Δημοκρατίας, έχει αναλάβει αποστολές μυστικής διπλωματίας για λογαριασμό του πρωθυπουργού στη διάρκεια του πρώτου εξάμηνου του 2010 σε Σερβία, Σκόπια, Αλβανία και Τουρκία, σύμφωνα με εξακριβωμένες δημοσιογραφικές πληροφορίες. Με δεδομένες τις αντιδράσεις που είχε προκαλέσει η παρουσία του στο υπουργείο την περίοδο 1999 - 2004, εύκολα ερμηνεύεται η επιλογή να παραμείνει στην τωρινή συγκυρία «άνθρωπος της σκιάς». Έτσι, από τις εφημερίδες φαίνεται πως έμαθαν οι αρμόδιες Διευθύνσεις και λοιποί υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Εξωτερικών ότι η ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη» βρίσκεται στο επίκεντρο παρασκηνιακών διαπραγματεύσεων με τη πΓΔΜ. Εκείνο που έψαχναν να βρουν στο ΥΠΕΞ αυτές τις μέρες, ήταν ποιος ο επικεφαλής των διαπραγματεύσεων από την ελληνικής πλευράς. Ποιος ο δίαυλος της μυστικής διπλωματίας; Βάζετε κάποιον με το νου σας; Φαίνεται πως δύο είναι οι παράλληλες παρασκηνιακές διαδικασίες που εξελίσσονταν κάποια στιγμή, η μία με τον Αλεξ Ρόντος και η άλλη με την κ. Μαριλένα Κοππά, στην οποία επίσης ο πρωθυπουργός ανέθεσε «ειδικά καθήκοντα» και συγκεκριμένα μια άτυπη διαπραγμάτευση με την πλευρά των Σκοπίων
Ο Δ. Κωνσταντακόπουλος γράφει σε άρθρο του στο περιοδικό Επίκαιρα: «Ο κ. Ρόντος πρωταγωνίστησε σε όλες τις μεγάλες επιχειρήσεις αμερικανικών και ισραηλινών συμφερόντων στα Βαλκάνια, εναντίον της Ρωσίας, στον Καύκασο και τη Μέση Ανατολή την τελευταία δεκαετία, χρησιμοποιώντας ευρέως το όνομα Παπανδρέου. Τρεις μήνες πριν από τον πόλεμο στη Γεωργία, τον … προέβλεψε (!!!), από τις στήλες της Ιντερνάσιοναλ Χέραλντ Τρίμπιουν. Τέτοια οξυδέρκεια!». Είχαμε λοιπόν, κάπου δύο χρόνια ακούσουμε αυτό το όνομα του 56χρονου ομογενή, που από την Τανζανία μας έφτασε μέσω της Αρχιεπισκοπής της Αμερικής για να καταστεί ο στενότατος συνεργάτης του τωρινού πρωθυπουργού Παπανδρέου του μικρού, όταν είχε διατελέσει υπουργός Εξωτερικών την περίοδο 1999 - 2004. (Ποιος έχει ξεχάσει τη δημόσια έκρηξη τότε, του Θ. Πάγκαλου, που είχε «φωτογραφίσει» τον Rondos, κάνοντας λόγο για στελέχη που κινούνται στο κτίριο της Βασιλίσσης Σοφίας και μιλάνε μόνο αγγλικά. Ακόμα και σήμερα, το ελληνικό λεξιλόγιο του είναι πολύ πιο φτωχό κι από του (επίσης Έλληνα της διασποράς) πρωθυπουργού. Προφανώς, για λόγους ξεκαρφώματος, και ενόψει της απρόσμενης επίσκεψης Νετανιάου, είχε δημοσιευθεί στο ΒΗΜΑΜΕΝ, πριν ένα μήνα συνέντευξη του Rondos, για να «διαψευσθούν όλες αυτές οι φήμες». Σύμφωνα με ανθρώπους που τον συναναστράφηκαν κατά την διάρκεια της έντονης παρουσίας του στο ΥΠΕΞ, ο Rondos από το πουθενά εξελίχθηκε σε ένα από τα πρόσωπα-κλειδιά του υπουργείου, αναλαμβάνοντας την Υπηρεσία Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ), με τεράστια οικονομική δύναμη, αφού διαχειριζόταν όλα τα χρήματα που διέθετε το ΥΠΕΞ σε μη κυβερνητικές οργανώσεις.
Σύμφωνα με συνομιλητές του ο Rondos αρεσκόταν να εμφανίζεται ως ο «αρχιτέκτονας» της στροφής της επίσημης πολιτικής της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, από τον Μιλόσεβιτς στη σερβική αντιπολίτευση». Μάλιστα, το 2000, όντας σύμβουλος του Γ.Α.Π διοργάνωσε στο Καβούρι συνάντηση με την σερβική αντιπολίτευση, στην οποία είχε προσκαλέσει και τον «διεκδικητή του θρόνου της Σερβίας», Καρατζόρτζεβιτς, τον οποίο και είχε προσφωνήσει «μεγαλειότατο». Τότε που είχε ξεχειλίσει το ποτήρι και στελέχη του ΠΑΣΟΚ είχαν ζητήσει την απομάκρυνσή του και υποχρεώθηκε να υποβάλει παραίτηση, η οποία δεν είχε γίνει τότε, δεκτή. Υπάρχει ακόμα και η φράση του υπεύθυνου για θέματα νοτιοανατολικής Ευρώπης Φρίντμαν στον τότε υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ (σε συνάντηση με τον ΓΑΠ), όταν αναφερόμενος στον παριστάμενο Rondos είχε πει: «Υπουργέ, είναι ο άνθρωπός μας στα Βαλκάνια, και αυτός που έριξε τον Μιλόσεβιτς». «Προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε όσους ήθελαν μια δημοκρατική αλλαγή στη Σερβία και παίξαμε ρόλο. Το κλειδί ήταν ο πρόεδρος Μιλόσεβιτς. Έγιναν εκλογές και πετύχαμε να τον απομακρύνουμε» (!!!)
-Alex Rondos στο ΒΗΜΑΜΕΝ. Κόσμος του Επενδυτή:
Τι σημαίνει η απόσχιση του Μαυροβούνιου από τη Σερβία, για την ευρύτερη περιοχή; Αλεξ Ρόντος: Δεν σημαίνει κάτι σημαντικό. Το 2004 υπήρξε ο πλέον ένθερμος υποστηρικτής του «σχεδίου Ανάν», (και με άρθρα του) και θεωρείται ο άνθρωπος που προέτρεψε τον ΓΑΠ να σπεύσει να το ενστερνιστεί και να το δηλώσει δημόσια, χωρίς να περιμένει να ακούσει πρώτα την άποψη του τότε προέδρου της Κύπρου. Το 2008, τον ξαναβρίσκουμε να είναι σύμβουλος του (παράφρονα) προέδρου της Γεωργίας Σαακασβίλι, και φέρεται πως είναι εκείνος που τον είχε πείσει να εισβάλει στη Νότια Οσετία, με αποτέλεσμα της ρωσική επέμβαση (επιδιώκοντας προφανώς την επέμβαση της Δύσης). Η προσπάθειά του αυτή αντικατοπτριζόταν σε άρθρα του που δημοσιεύθηκαν με μεγάλη ευκολία, στην Ιντερνάσιοναλ Χέραλντ Τρίμπιουν και τους Νιου Γιορκ Τάιμς, αυτοπροσδιοριζόμενος ως «'Ελληνας πρώην πρέσβης, σύμβουλος της γεωργιανής κυβέρνησης».
ΥΓ. Αν οι «συμβουλές» του ανθρώπου που συνοψίζει στα πιστεύω του όλα όσα προκαλούν απέχθεια στην ευρύτερη ελληνική κοινωνία - από την εσπευσμένη και σε λάθος χρόνο ελληνο-ισραηλινή προσέγγιση, ως τις διάφορες νέες μυστικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει στα Βαλκάνια, (και για το όνομα της πΓΔΜ ¨Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη" ), θα φέρουν τις ίδιες επιτυχίες στην Ελλάδα, όπως και στη Γεωργία, καλύτερα να ζητήσουμε άσυλο στην Ελβετία.
STYX
Fantastic items from you, man. I've be mindful your stuff previous to and you are simply extremely great. I actually like what you've obtained here, really like what
ΑπάντησηΔιαγραφήyou are saying and the way wherein you are saying it.
You're making it entertaining and you still care for to stay it smart. I can't wait to learn much more from
you. This is really a wonderful website.
Also visit my web site ... click here