Στα πλαίσια της Συνθήκης της Λισαβόνας είχε προβλεφθεί η ύπαρξη Ευρωπαϊκού Στρατού. Η ευρωπαϊκή πολιτική ασφάλειας και άμυνας, όπως είναι γνωστό, έχει κυρίως διακυβερνητικό χαρακτήρα. Κατά συνέπεια, η ανάπτυξή της εξαρτάται αποφασιστικά από την πολιτική θέληση των κρατών μελών της ΕΕ και ειδικότερα των μεγαλύτερων κρατών μελών. Παρά τις σημαντικές επιτυχίες που έχει πραγματοποιήσει τα τελευταία χρόνια η ΕΠΑΑ, παραμένουν κάποια πολιτικά και οικονομικά προβλήματα που αποτελούν ανασχετικό παράγοντα ώστε να πραγματοποιήσει τους στόχους της.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση στερείται μιας συνολικής στρατηγικής έννοιας για τη διαχείριση κρίσεων. Οι επιχειρήσεις της είναι περιστασιακές και δε χαρακτηρίζονται από σαφώς καθορισμένους μακροπρόθεσμους, γεωστρατηγικούς στόχους.
Ερωτάται η Επιτροπή αν προβλέπεται ο συγκεκριμένος στρατός να χρησιμοποιηθεί και για άμυνα σε περιπτώσεις κρίσεως; Καλύπτονται νομικά και αμυντικά μέσω της συνθήκης τα νότια σύνορα της Ευρώπης σε περίπτωση επίθεσης;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.