Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2009

Η ώρα της κάλπης: Μεταρρύθμιση ή επανίδρυση της Νέας Δημοκρατίας;

a

Καθώς ανοίγουν οι κάλπες στη Νέα Δημοκρατία, οι πολίτες που ανήκουν στην ελληνική Κεντροδεξιά ξέρουν πολύ καλά ότι για πρώτη φορά παίρνουν την υπόθεση της παράταξής τους στα δικά τους χέρια. Επιλέγουν οι ίδιοι όχι μόνο τον αρχηγό, αλλά και τη μελλοντική φυσιογνωμία της Νέας Δημοκρατίας. Κι η ευθύνη αυτή ανήκει σε όσους αποφασίσουν την Κυριακή να γίνουν μέλη και να ψηφίσουν για το νέο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας. Με άλλα λόγια, η ελληνική Κεντροδεξιά των πολιτών, γεννιέται στις 29 Νοεμβρίου 2009.

Η αναμέτρηση είναι απρόβλεπτη. Όχι μόνο διότι δεν γνωρίζουμε το εκλογικό σώμα (ποιοί και πόσοι θα πάνε να ψηφίσουν), αλλά και γιατί δεν έχουμε ψηλαφίσει τα κριτήρια της αυριανής ψήφου. Μπορούμε, όμως -και θα το κάνουμε εδώ- να αναδείξουμε τα κριτήρια της ψήφου στο επίπεδο της πολιτικής ψυχολογίας. Ποιοι ψηφίζουν Ντόρα, ποιοι ψηφίζουν Σαμαρά.

Τη Ντόρα Μπακογιάννη θα προτιμήσουν αύριο (κυρίως) όσοι ΝεοΔημοκράτες αισθάνονται ότι το κόμμα τους έκανε λάθη τακτικής, λάθη κυβερνητικής διαχείρισης, αλλά δεν έχουν πρόβλημα, πώς να το πει κανείς, με το DNA της Νέας Δημοκρατίας. Όσοι πιστεύουν ότι αν υπάρξουν θεσμοποιημένες διαδικασίες στο κόμμα (αυτές, για τις οποίες έχει μιλήσει πολλές φορές η Ντόρα Μπακογιάννη), η Νέα Δημοκρατία δεν χρειάζεται να κάνει άλλες αλλαγές, με δεδομένο και ότι η ιδεολογία της Ανοικτής Κοινωνίας έχει θριαμβεύσει παγκοσμίως και μόνο μια μίζερη θεώρηση της πολιτικής διαχωρίζει τους φιλελεύθερους σε παλαιοφιλελεύθερους, νεοφιλελεύθερους, κοινωνικά φιλελεύθερους και… ακοινώνιστα φιλελεύθερους. Με άλλα λόγια, είναι οι οπαδοί της σταδιακής αλλαγής και της “ήπιας προσαρμογής” της Νέας Δημοκρατίας στα νέα δεδομένα που υπάρχουν στην ελληνική πολιτική σκηνή.

Αντίθετα, τον Αντώνη Σαμαρά ψηφίζουν όσοι προσμένουν μια επανάσταση στο εσωτερικό της ελληνικής κεντροδεξιάς. Όσοι δεν ικανοποιούνται από το DNA της Νέας Δημοκρατίας και ζητούν “μεταμόσχευση μυελού”. Αυτό το κινηματικό αίτημα απογείωσε τον Σαμαρά και από τρίτον στην αρχή της κούρσας, τον έφερε πρώτο στις πιο πολλές δημοσκοπήσεις (με όλες τις επιφυλάξεις που έχουμε διατυπώσει για τις δημοσκοπήσεις). Δεν ξέρουν τι ακριβώς ζητούν, κι όσοι ξέρουν, αντιλαμβάνονται ότι το αίτημα περιέχει τεράστιες αντιφάσεις. Αναζητούν, όμως, μια εξωσυμβατική υποψηφιότητα για εξωσυμβατικά αιτήματα δομής και λειτουργίας του κόμματός τους. Και πιο εξωσυμβατική από τον Σαμαρά, δεν θα μπορούσαν να βρουν.

Αύριο -κι όχι την πιθανή δεύτερη Κυριακή- κρίνεται αν η ΝΔ θα μεταρρυθμιστεί ή θα επανιδρυθεί. Φυσικά, η πολιτική κρίνεται πάντα εκ του αποτελέσματος. Αύριο θα γνωρίζουμε απλώς ποια αλλαγή της ΝΔ επιθυμούν οι περισσότεροι. Το τι θα γίνει, θα το δούμε στο μέλλον!-

ta pragmata

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive