Πέμπτη 20 Αυγούστου 2009

Ανωνυμία στη μπλογκόσφαιρα: κατάκτηση ή ψυχοπαθογένεια;


Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΣΕΦΕΡΟΥ

Πολλά έχουν λεχθεί και γραφτεί, τόσο υπέρ όσο και κατά, για το “δημοκρατικό” δικαίωμα της ανωνυμίας των bloggers και των σχολιαστών τους. Προσωπικά είμαι κατά της ανωνυμίας. Τη δέχομαι όμως ως μια πραγματικότητα και δεν την πολεμάω, αφού μάλιστα πολλά δημοφιλή ιστολόγια ανώνυμων bloggers φιλοξενούν συχνά άρθρα μου, πράγμα για το οποίο είμαι ευγνώμων. Νιώθω όμως την ανάγκη ν’ αναλύσω την ηλεκτρονική μόδα της ανωνυμίας και ν’ αναζητήσω τα αίτια, τη σκοπιμότητα, τα υπέρ και τα κατά της. Πολύ περισσότερο όταν, ενώ εγώ υπογράφω τα κείμενά μου, συχνά σε ιστολόγια όπου αναρτώνται βγαίνουν διάφοροι ανώνυμοι που εκ του ασφαλούς μου επιτίθενται και με βρίζουν χυδαία με ακατονόμαστα επίθετα. Το να βρίζει ένας ανώνυμος κάποιον άλλο ανώνυμο, μπορεί κανείς να πει ότι είναι επί ίσοις όροις, αν και δεν παύει να είναι ένδειξη βαρβαρότητας. Όμως το να βρίζεις κάποιον που έχει το θάρρος να υπογράφει τα κείμενά του, ενώ εσύ φοράς την ηλεκτρονική μάσκα της ανωνυμίας, είναι η απόλυτη μικρότητα.

4 σχόλια:

  1. "...Υπάρχει λογοκρισία; Υπάρχει κίνδυνος αφορισμού, εξοστρακισμού ή μπαγλαρώματος για τους αντιφρονούντες; Μήπως δεν έχουμε δημοκρατία αλλά καμουφλαρισμένη χούντα; Μήπως έχουμε ιδεολογική τρομοκρατία, αδελφή της ένοπλης τρομοκρατίας, και οι bloggers φοβούνται τις αδέσποτες;..."

    Όχι. Γιατί το λέτε αυτό;

    Σαφώς έχουμε Δημοκρατία, πολύ Δημοκρατία και...

    Από υπερβολική "Δημοκρατία" έχουν κλείσει τόσα Blogs. Ή μήπως δεν το γνωρίζετε Μαρία;

    Περισσότερα για την άποψή μας δείτε στο SKEFTOMASTEELLHNIKA, την ανάρτηση
    "Η ανωνυμία των bloggers ως "ασπίδα" απέναντι στην πολιτική παράνοια"
    ("http://skeftomasteellhnika.blogspot.com/2009/07/bloggers_23.html")

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Επειδή δεν υπάρχει χρόνος για ν' απαντήσω ατομικά σε κάθε σχολιαστή, και ζητώ συγνώμη γι' αυτό, παραθέτω την απάντηση που ανάρτησα στο blog : http://megali-ellas.blogspot.com/2009/08/blog-post_9821.html

    Μαρία Σεφέρου είπε...

    Αγαπητέ Hierophant (...)
    Θα προσπαθήσω να σχολιάσω μερικές σκέψεις σου, παραθέτοντάς τες μέσα σε εισαγωγικά.

    Re1: «Η Επωνυμία όμως δεν είναι ούτε συνώνυμο της "ποιότητας" ή της αξιοπιστίας. Δεν έχει σημασία ποιος λέει τι αλλά το τι λέει και εκφράζει όπως και η σοβαρότητα του λόγου του»

    Συμφωνώ μαζί σου σε αυτό. Όμως η επωνυμία είναι συνώνυμο της υπευθυνότητας. Γράφω αυτό ή το άλλο και αναλαμβάνω πλήρως τις ευθύνες αυτού που λέω. Είμαι έτοιμος/η ν’ αντιμετωπίσω και τις όποιες συνέπειες αυτών που γράφω. Εξάλλου ο αναγνώστης επηρεάζεται αρνητικά από την ανωνυμία ενός κειμένου και δεν του δίνει τη δέουσα σημασία.

    Re2: «Παράλληλα εάν εγώ πω ή γράψω κάτι που "σηκώνει" μηνύσεως ή εισαγγελικής παρέμβασης, υπάρχει η ηλεκτρονική διεύθυνση (I.P address) και θα με βρει ανά πάσα ώρα και στιγμή...»

    Ακριβώς! Τότε ποιον φοβάται αυτός που κρύβεται; Μήπως δεν φοβάται την εξουσία αλλά κάποιους άλλους; Μήπως ντρέπεται κάποιους; Μήπως τον βολεύει η ανωνυμία όταν θέλει να επιτεθεί σε άλλους στη μπλογκόσφαιρα ή στα ηλεκτρονικά forums με απρεπή τρόπο; Ο καθένας μπορεί να βρει την απάντηση μέσα του.

    Re3: «Όλοι μας φακελωνόμαστε με τον έναν η τον άλλο τρόπο εξάλλου και είναι προφανές αυτό...»

    Τότε προς τι το κρυφτούλι της ανωνυμίας; Απλά για να υπονομεύουμε το γραπτό μας και την αξιοπιστία της μπλογκόσφαιρας; Απλά για να μας θεωρούν γραφικούς, δειλούς και ευθυνόφοβους; Όποιος γράφει για να επηρεάσει θετικά πρόσωπα, συμπεριφορές και καταστάσεις, δεν θα τόθελε αυτό.

    Re4: «Η καρδιά του ζητήματος που θίγεται έγκειται στον αριθμό των Blogs που αυτό από μόνο του εκφυλίζει την "ποιότητα" αυτού του μέσου... Ήδη υπάρχουν 100αδες- χιλιάδες blogs στην Ελλάδα τα οποία μοιράζονται την "Πίτα" των αναγνωστών του διαδικτύου και καθημερινά δημιουργούνται καινούργια...Πλέον και η "Κουτσή Μαρία" που λέει ο λόγος μπορεί να κάνει blog... Αυτό δεν το θεωρώ σωστό, η πως φέρνει κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα...Μόνο χάος και αναρχία φέρνει ...»

    Συμφωνώ απόλυτα! Αυτή όμως είναι η παρενέργεια της ανωνυμίας, και κατά την ταπεινή μου άποψη αυτός ήταν ο στόχος εκείνων που την καθιέρωσαν στο Διαδίκτυο. Αυτούς συμφέρει η αναρχία και το χάος ώστε να χάνονται μέσα σ’ αυτό οι υγιείς φωνές που δεν τους συμφέρει ν’ ακούγονται. Εάν όμως ήταν υποχρεωτική η επωνυμία με την κατάθεση όλων των στοιχείων της ταυτότητας του κάθε blogger, τότε ο αριθμός τους θα μειωνόταν σημαντικά και δεν θα καίγονταν και τα χλωρά μέσα στα ξερά, όπως γίνεται τώρα.

    Re5: «Δεν θα αλλάξουν κάτι στα blogs... Απλά για να ξεσπάμε είναι και για να αναδειχθούν ενδεχομένως τα επόμενα "μισθωμένα" όργανα του συστήματος.»

    Εγώ, και θέλω να ελπίζω αρκετοί άλλοι, δεν γράφω για να ξεσπάω. Γράφω διότι θέλω να βάλω ένα μικρό λιθαράκι στην αναστήλωση του καταρρέοντος ελληνικού οικοδομήματος. Γράφω επειδή πιστεύω πως είναι χρέος μου να παρέμβω. Γράφω επειδή πιστεύω ότι λέω κάτι χρήσιμο. Γράφω επειδή αν δε γράψω θα είμαι συνένοχη της αθλιότητας που βλέπω γύρω μου. Ίσως ακούγομαι γραφική και αιθεροβάμων, αλλά αυτή είναι η αλήθεια.

    Το αν κάποιοι bloggers ίσως αναδειχτούν στα επόμενα μισθωμένα όργανα, δικαίωμά τους. Πήγαιναν γυρεύοντας. Εμένα πάντως, στα εικοσιπέντε χρόνια που γράφω, δε με πλησίασε κανένας πολιτικός ή MME ούτε σε απόσταση χιλιομέτρου, ούτε καν εμμέσως, για να με μισθώσει. Και βέβαια δεν υπάρχει έστω η ελάχιστη πιθανότητα να με πλησιάσει τώρα. Γνωρίζουν οι φύλακες ποιες πόρτες χτυπάνε…
    (...)

    21 Αύγουστος 2009 12:05 πμ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Υπήρξαν και υπάρχουν (παγκοσμίως) μεγάλοι καλλιτέχνες, λογοτέχνες, αγιογράφοι, ποιητές και σκιτσογράφοι που αποφάσισαν να εκφραστούν ανωνύμως ή ψευδωνύμως και κανείς δεν χαρακτήρισε τα έργα τους ως μη ποιοτικά ή τους ίδιους ως ανεύθυνους.

    Καταλαβαίνετε (Μαρία), δεν είναι δυνατό να δεχτούμε την άποψή σας πως η επωνυμία είναι συνώνυμο της υπευθυνότητας.

    Η ανωνυμία ίσα – ίσα, εξισώνει, τις προσωπικότητες. Η ανωνυμία εξισώνει τα φίλα. Η ανωνυμία καταργεί την υπεραξία της διασημότητας. Κρίνεται ο λόγος και μόνο ο λόγος. Αν τα λεγόμενα (ή γραφόμενα) είναι υβριστικά ή προσβλητικά προς την αλήθεια, τότε ο σώφρων αναγνώστης θα τα προσπεράσει και σίγουρα θα τα ξεχάσει. Κανείς δεν πρέπει να φοβάται υβριστές και συκοφάντες (επώνυμους ή ανώνυμους).

    Εμείς επαναλαμβάνουμε πως είμαστε υπέρ της επωνυμίας ή/και της ανωνυμίας ή/και της ψευδωνυμίας των bloggers..

    Επίσης, αναγνωρίζουμε το δικαίωμα να γράφει την άποψή της και η "κουτσή Μαρία" εκτός από την αρτιμελή Μαρία.

    Δεν αναγνωρίζουμε κάστες πεφωτισμένων ή ιερατεία διανοουμένων με αποκλείστηκα δικαιώματα στην έκφραση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Re: "Υπήρξαν και υπάρχουν (παγκοσμίως) μεγάλοι καλλιτέχνες, λογοτέχνες, αγιογράφοι, ποιητές και σκιτσογράφοι που αποφάσισαν να εκφραστούν ανωνύμως ή ψευδωνύμως και κανείς δεν χαρακτήρισε τα έργα τους ως μη ποιοτικά ή τους ίδιους ως ανεύθυνους."

    Συγνώμη, εγώ η αφελής νόμιζα ότι οι περισσότεροι σοβαροί μπλόγκερς κάνουν σκληρή εναλλακτική δημοσιογραφία και αντιπολίτευση στα κακώς κείμενα του τόπου κι όχι λογοτεχνία και άλλες τέχνες. Σ' αυτούς απευθυνόμουνα.

    Βλέπετε κι εγώ "γηράσκω αεί διδασκόμενη"... Πού να τα ξέρω όλα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive