Τρίτη 21 Απριλίου 2009

ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΚΜΗΣ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΜΟΥΤΖΩΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΔΥΟ "ΜΟΝΟΜΑΧΟΥΣ"

Πολύ ενδιαφέροντα είναι τα στοιχεία της τελευταίας δημοσκόπησης της Κάπα Research για το Βήμα της Κυριακής, ειδικότερα σε ό,τι αφορά το αίσθημα της κοινής γνώμης για την κατάσταση του πολιτικού σκηνικού και την γενικότερη πορεία της χώρας. Οκτώ στους δέκα Έλληνες θεωρούν ότι η χώρα βρίσκεται σε παρακμή, ενώ καταγράφεται μεγάλη δυσαρέσκεια για τα δύο μεγάλα κόμματα. Την ίδια στιγμή και τα μικρά (ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑΟΣ) εμφανίζονται αποσυσπειρωμένα λίγο πριν τις Ευρωεκλογές και ενώ το προεκλογικό κλίμα καλλιεργείται από ΜΜΕ και πολιτικές παρατάξεις.


«Σε παρακμή»

Αναλυτικά, το 79,5% των ερωτηθέντων απαντούν ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε παρακμή, ενώ το 70,7% δηλώνουν ότι δεν είναι ευχαριστημένοι από τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Σε σχέση με παλαιότερη έρευνα, το 71,8% το θεωρεί σήμερα πιο διεφθαρμένο, το 67,8% πιο εξαρτημένο από μεγάλα συμφέροντα, πιο αναποτελεσματικό (62,9%), πιο αναξιοκρατικό (61,9%), λιγότερο φιλικό προς τον πολίτη (54%) και περισσότερο συντηρητικό (39,2%).

Η έρευνα δείχνει ότι ένας στους δύο πολίτες ζητούν ριζικές αλλαγές, «έστω κι αν αυτό συνεπάγεται σημαντικές κοινωνικές συγκρούσεις», το 60,3% θεωρούν ότι το μεταπολιτευτικό πολιτικό σύστημα έχει εξαντλήσει τα όριά του, το 49,2% υποστηρίζει προεδρική Δημοκρατία με μεγαλύτερες εξουσίες για τον πρόεδρο και εκλογή του από το λαό.

Στο «κόκκινο» είναι η δυσαρέσκεια από τα πολιτικά κόμματα. Το 85,6% των ερωτηθέντων είναι δυσαρεστημένο από την κυβέρνηση και 80,9% από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Προβάδισμα ΠΑΣΟΚ κατά 4,5% - Καταλληλότερος ο Κ. Καραμανλής

Ως προς τα εκλογικά μεγέθη, στο 33,9% βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ στην πρόθεση ψήφου, στο 29,4% η ΝΔ, στο 7,1% το ΚΚΕ, στο 6,1% ο ΣΥΡΙΖΑ, στο 4,3% ο ΛΑΟΣ και στο 3,9% οι Οικολόγοι.

Για τις Ευρωεκλογές, το ΠΑΣΟΚ καταγράφει προβάδισμα 3,4 ποσοστιαίων μονάδων με ποσοστό 30,5% έναντι 27,1% της ΝΔ. Το ποσοστό των αναποφάσιστων ψηφοφόρων της ΝΔ μετρείται περίπου στο 18%, Το ΚΚΕ βρίσκεται στο 7,2%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 6,4% και ο ΛΑΟΣ στο 4,8%. Οι Οικολόγοι- Πράσινοι εκτινάσσονται στο 5,5% (από 3,9%).

Σταθερός, παρά την αποσυσπείρωση της ΝΔ, είναι ο πρωθυπουργός. Θεωρείται καταλληλότερος πρωθυπουργός από το 37,6% των πολιτών έναντι του 33,3% που προτιμά τον κ. Γ. Παπανδρέου. Η διαφορά των δύο ανδρών πάντως μειώθηκε, καθώς τον Φεβρουάριο ήταν 6,6% και τώρα έπεσε στο 4,3%. Ενα σημαντικό ποσοστό των ερωτώμενων (28,6%) εξακολουθεί να απορρίπτει και τους δύο.

«Όχι» στις πρόωρες εκλογές

Η πλειονότητα των πολιτών τάσσεται κατά των πρόωρων εκλογών. Το 69,4% επιθυμεί να συμφωνήσουν όλα τα κόμματα για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, τον Μάρτιο του 2010, ώστε να μην πάμε σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Επίσης, το 58,4% δηλώνει ότι δεν επιθυμεί διπλές κάλπες τον Ιούνιο με αφορμή το θέμα Παυλίδη.

αναρτηθηκε απο σιδερη αργυρη τριτη 21/4/09

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive