Βρισκόμαστε στο μέσο της Μεγάλης Εβδομάδας.
Το γεγονός που έρχεται η Εκκλησία να μας θυμίσει, λαμβάνει χώρα δύο ημέρες πριν οδηγηθεί ο Ιησούς Χριστός στο Σταυρό.
Ο Ευαγγελιστής Ματθαίος είναι αυτός που εξιστορεί τι έγινε εκείνη την ημέρα:Ο Ιησούς βρισκόταν στο σπίτι του Σίμωνα του λεπρού.
Εκεί εμφανίστηκε μια γυναίκα κρατώντας ένα μπουκαλάκι με ακριβό μύρο.
Ζήτησε συγχώρεση από τον Υιό του Θεού, επειδή ήταν πόρνη, και έριξε αυτό το μύρο στα μαλλιά Του.
Οι μαθητές του Ιησού, θεώρησαν την πράξη αυτή μεγάλη σπατάλη, αφού θα μπορούσαν να πουλήσουν το μύρο και με τα χρήματα που θα έπαιρναν να βοηθούσαν τους φτωχούς.
Ο Ιησούς παίρνοντας το μέρος της γυναίκας, επέπληξε τους μαθητές του, λέγοντας τους ότι η γυναίκα αυτή του έκανε καλό, αφού με αυτό το μύρο τον ετοίμασε για την ταφή.
Τους θύμισε ότι τους φτωχούς θα μπορούν να τους βοηθούν καθ' όλη την διάρκεια της ζωής τους, ενώ Εκείνον θα τον έχουν για λίγο ακόμα.
Την συγχώρησε για τις αμαρτίες της και, προφητικά μιλώντας, είπε ότι η πράξη της αυτή .θα αναφέρεται στο Ευαγγέλιο που θα κηρυχθεί σε όλο τον κόσμο, αποτελώντας, αυτή η αναφορά, ένα μνημόσυνο γι' αυτήν.
Τότε ο Ιούδας έφυγε και πήγε να συναντήσει τους Αρχιερείς.
Τους ρώτησε τι θα του δώσουν για να τους παραδώσει τον Χριστό, και αυτοί του υποσχέθηκαν τριάντα αργύρια.
Το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης, στις εκκλησίες μας, τελείται το Μυστήριο του Μεγάλου Ευχελαίου.
Κατά την διάρκεια του, διαβάζονται επτά Ευαγγέλια και επτά Ευχές.
Ευλογείται έτσι το λάδι με το οποίο ο ιερέας «σταυρώνει» τους πιστούς στο μέτωπο, στο πηγούνι, στα μάγουλα και στις παλάμες.
Το Μυστήριο του Ευχελαίου, μπορεί να τελεστεί και εκτός ναού, όποτε το ζητήσει ένας πιστός από τον ιερέα της ενορίας του.
Και τότε, όταν τελείται δηλαδή σε κάποιο σπίτι, διαβάζονται επτά Ευαγγέλια και επτά Ευχές.Το λάδι του Ευχελαίου θεωρείται θεραπευτικό.
Κατά την διάρκεια του μυστηρίου ο ιερέας ανάβει ένα κερί για κάθε Ευαγγέλιο που διαβάζει.Αυτό κάνουν και μερικοί πιστοί κατά την διάρκεια του Μεγάλου Ευχελαίου, στην εκκλησία, την Μεγάλη Τετάρτη.
Σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας, οι γυναίκες πηγαίνουν στο Μεγάλο Ευχέλαιο, έχοντας μαζί τους μια σουπιέρα με αλεύρι.
Σε αυτό στερεώνουν τρία κεριά, τα οποία καίνε κατά την τέλεση του Μυστηρίου.
Το αλεύρι αυτό, το χρησιμοποιούν για να φτιάξουν τα πασχαλινά κουλούρια την επόμενη ημέρα. http://filiatranews.blogspot.com/2009/04/blog-post_15.html
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Εφ`οσον σας αρέσει ΚΑΙ η ιστορια ΚΑΙ η ελληνικη γλωσσα , αν δεν βαριεσται σας στέλνω να ρωτησετε «σπουδαγμένα» ατομα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ αναφορά «πόρνη» στις γραφές αναφέρεται στις γυναίκες που εκδιδονται επι χρημασι Η στις ιδωλολατρεις... Γιατι την εποχη εκεινη οι φρασεις σε αραμαικα και εβραικα ΤΑΦΤΙΖΟΝΤΑΙ...
Ειναι σημαντικο να μην το αγνοησετε σαν μυνημα και να το ψαξετε.
Ο χριστιανισμος ειναι η πιο αθλια και φρικιαστικη θρησκεια οπως μας εχει μεταφερθει απο γενιες ποροβοκατορων , αγραμματων και ψευδοηθικολωγων αλλα εαν κατσεις και ακουσεις με αναλυτικο μυαλο τι λεει , θα καταλαβεις γιατι ακομα και οι βουδδιστες και οι ισλαμιστες αποδεχονται τα βαθια νοηματα του Χριστου.
Δεν θελω να προσβαλω κανεναν αλλα δεν θα ντραπω να πω οτι δογματικα μιλωντας ο χριστιανισμος σημερα ειναι ενας απολιτιστος σαμανισμος λογω ελλειψης αναλυσης και κακοβουλων αλλαγων αλλα εαν κανεις μπει στη διαδικασια να καταλαβει τα νοηματα της διδασκαλιας του Χριστου θα βρει και την δικη του αναστασι και θα πατησει το θανατο.
Επισης μια καλοπροαιρετη ειδοποιηση.Τα μεσα παγκοσμιοποιησης εχουν ανακυρηξει «της μοδας» τον αθεισμο και τον μη-πνευματισμο.
Μην πεσετε σε αυτην την παγιδα θα γινετε 1000 φορες πιο δυστυχισμενοι.
ανώνυμε 4:15
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίσαι λίγο μπερδεμένος ή το πολύ αντιπροβοκατοριλίκι σ'έχει πειράξει...
Εφ'όσον αναφέρεσαι σε εβραϊκά και αραμαϊκά μάλλον αναφέρεσαι στην ΠΔ διότι η ΚΔ ως γνωστόν και προς απογοήτευση πολλών γράφτηκε στην Ελληνική! όπως προς απογοήτευση πολλών η ΠΔ μεταφράστηκε στην Ελληνική και γι'αυτό δεν την δέχονται οι Εβραίοι και την πολεμάνε.
Η εβραϊκή λέξη λοιπόν για την πόρνη είναι ζονάχ. Στην ΠΔ αναφέρεται στις επι χρήμασιν εκδιδόμενες γυναίκες οι οποίες μάλιστα είχαν μικρά κουδουνάκια ραμμένα στα ρούχα τους η στα σανδάλια τους και αναγνωρίζονταν από αυτά. Εξ ου η φράση κρεμάω κουδούνια...
Υπάρχει τμητική ανφορά στην πόρνη Ραχάβ που βοήθησε το λαό της.
Μεταφορικά χρησιμοποιείται ο ρηματικός τύπος για να δηλώσει απιστία στο Θεό. Η απιστία των Ισραηλιτών προς το Θεό τους παραλληλίζεται με την απιστία της γυναίκας προς τον άνδρα. Στην ΠΔ η σχέση του Θεού και του Ισραήλ δίδεται σαν σχέση ανδρός-γυναικός για να δηλώσει την αγαπητική σχέση και να τονίσει την απιστία.
Η λέξη επίσης αποδίδεται σε ιέρειες θρησκειών γονιμότητας οι οποίες εκδίδονταν με τους πιστούς για χάρη της θεότητας. Στην Κόρινθο ο αριθμός των ιερόδουλων (γυναίκες που δούλευαν στο ιερό ως πόρνες) ήταν μεταξύ 1000-3000.
Οπως μπορεί να καταλάβει κανείς η θρησκείες γονιμότητας ήταν ειδωλολατρικές και οι ιέρειες και οι σκλάβοι των ιερών τους εκδίδονταν. Οπότε αναφορά σε ειδωλολατρισσες ιέρειες αφορά αυτές των οργιαστικών τελετών των θρησκειών γονιμότητας.
kp