Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2009

Ο ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΑ ΤΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ



Την πρόταση του ΛΑ.Ο.Σ., βασισμένη στο Σουηδικό μοντέλο, για τη διαχείριση των αποθεματικών των ταμείων προκειμένου να σπάσει η αδιαφάνεια και η μικροπολιτική και μικροκομματική σκοπιμότητα που χρόνια τώρα ταλανίζει το ασφαλιστικό σύστημα και τα ασφαλιστικά ταμεία ανέλυσε ο κ. Ροντούλης στην αρμόδια Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

Πρόταση του ΛΑ.Ο.Σ. είναι να συγκεντρωθούν σε έναν φορέα τα αποθεματικά των ταμείων. Αυτός ο ένας φορέας θα μπορούσε να είναι ένας καταθετικός λογαριασμός. Αυτός ο κοινός λογαριασμός θα μπορούσε να σπάσει σε τέσσερις υπολογαριασμούς ανάλογα με το βαθμό επικινδυνότητας στον οποίο τα ταμεία θα ήθελαν να επενδύσουν με βάση τα οικονομικά δεδομένα τους και τις αναλογιστικές μελέτες που θα γίνουν από την Εθνική Αναλογιστική Αρχή. Τα ταμεία θα μπορούσαν να συνεισφέρουν κατά το μέρος των αποθεματικών τους σε αυτόν τον έναν ενιαίο λογαριασμό. Ποιοι θα διαχειρίζονται αυτό τον ενιαίο λογαριασμό που θα δημιουργηθεί; Εξειδικευμένοι επαγγελματίες επενδυτικοί σύμβουλοι.

Θα μπορούσε να γίνει μειοδοτικός διαγωνισμός από την Κυβέρνηση για την επιλογή των ανθρώπων αυτών. Και βεβαίως θα έπρεπε να είναι περιορισμένου χρόνου. Δηλαδή, να αναλάβουν την ευθύνη διαχείρισης για ένα ή δύο έτη, όχι παραπάνω. Και αυτό για να υπάρχει έλεγχος επί αυτών των πραγμάτων.

Τα πλεονεκτήματα της πρότασης αυτής είναι εμφανή:

Πρώτον, έχουμε ανθρώπους εξειδικευμένους με γνώση επί των χρηματοοικονομικών ζητημάτων. Ξέρουν την αγορά. Ξέρουν την πιάτσα και αυτοί θα μπορούν να αποδώσουν τα μέγιστα στα αποθεματικά.

Δεύτερον, αυτοί οι άνθρωποι θα υφίστανται έλεγχο από την Εθνική Αναλογιστική Αρχή, που επιτέλους πρέπει να ενεργοποιηθεί και κυρίως από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Άρα, δεν θα δρουν εντελώς ανεξάρτητα. Θα παίρνουν κάποιες κατευθυντήριες οδηγίες από την Εθνική Αναλογιστική Αρχή και θα είναι υπό εποπτεία πάνω στις γενικές κατευθύνσεις που θα είναι υποχρεωμένοι να ακολουθήσουν.

αναρτηθηκε απο αργυρη σιδερη δευτερα 26/1/09

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive