ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΛΑ.Ο.Σ
Συζητάμε την πορεία της Αλβανίας προς τις δομές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα πρέπει όμως να γνωρίζουμε πως, σε ό,τι αφορά τη δομή του αλβανικού κράτους, η Αλβανία ακολουθεί το σύστημα του κεντρικού προγραμματισμού , δηλαδή όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται στα Τίρανα.
Οποιεσδήποτε αποφάσεις αφορούν τη συγκοινωνία, την ευημερία, την ανάπτυξη, την οικονομία των τοπικών κοινωνιών δεν ρυθμίζονται από μία τοπική αυτοδιοίκηση, όπως εμείς την έχουμε στο μυαλό μας, αλλά ρυθμίζονται απευθείας από τους κεντρικούς μηχανισμούς των Τιράνων.
Έτσι μία σημαντική διεκδίκηση, που θα μπορούσε να τεθεί από την ελληνική πλευρά είναι το εξής: Θα πρέπει επιτέλους να αλλάξει η δομή διοίκησης του αλβανικού κράτους. Θα πρέπει μέσω των μηχανισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ασκηθεί μία πίεση, προκειμένου να διευρυνθούν οι αρμοδιότητες και οι εξουσίες της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Αυτή είναι μια σημαντική παράμετρος, προκειμένου και να μη φεύγουν Βορειοηπειρώτες από τα σπίτια, από τη γη τους, από τις ρίζες τους, αλλά θα είναι και ένα κίνητρο, προκειμένου να επιστρέφουν, να θέλουν να επιστρέψουν.
Άρα, λοιπόν, το σχετικό νομικό πλαίσιο που διέπει αυτή τη στιγμή τους μηχανισμούς της τοπικής αυτοδιοίκησης της Αλβανίας θα πρέπει να αλλάξει. Αυτό είναι ένα κομβικότατο σημείο, προκειμένου ο ελληνισμός της εκεί περιοχής να παραμείνει, να αναπτυχθεί, να ευημερήσει και πραγματικά να ριζώσει στην πατρογονική του γη.
Πρέπει η ελληνική Κυβέρνηση, μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να ασκήσει μια πίεση στην κατεύθυνση αυτή. Είναι μία πίεση στην κατεύθυνση του εκδημοκρατισμού του συνόλου της αλβανικής κοινωνίας.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ
αναρτηθηκε απο αργυρη σιδερη πεμπτη 15/1/09
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.