Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2008

Για να δούμε τι λέει και η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών για τα διεθνή θέματα

ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ
• Συνεχίζονται, για τέταρτη ημέρα, οι βομβαρδισμοί κατά της Γάζας, με στόχους κυρίως «κυβερνητικά» κτίρια, μεταξύ των οποίων και το «ΥΠΕΞ» της «HAMAS». Ο μέχρι σήμερα απολογισμός είναι 375 Παλαιστίνιοι και τουλάχιστον 6 Ισραηλινοί νεκροί, από πυραύλους που εκτόξευσε η «HAMAS», σε αντίποινα, ενώ σε 1690 υπολογίζονται οι τραυματίες. Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ επέκρινε και τις δύο πλευρές και ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός, κάτι που δεν φαίνεται πιθανόν, λόγω και της στάσης των ΗΠΑ, ενώ σήμερα συνέρχεται το Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της Ε.Ε., στο Παρίσι. Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, μία από τις σημαντικές παραμέτρους της επίθεσης θεωρείται πως είναι η αποκατάσταση του γοήτρου του ισραηλινού Στρατού που επλήγη μετά τον πόλεμο στο Λίβανο, ενώ κανείς δεν γνωρίζει αν υπάρχει κάποια διέξοδος ή ποιος είναι ο τελικός αντικειμενικός στόχος. Οι διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων συνεχίζονται σε ολόκληρο τον κόσμο.

• Το Ισραήλ παρεμπόδισε την από θαλάσσης μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα, εμβολίζοντας πλοιάριο και επιβάλλοντας και ναυτικό αποκλεισμό της περιοχής, μολονότι -όπως ισχυρίζεται- επέτρεψε την οδική πρόσβαση φορτηγών με βοήθεια. Τα σύνορα Αιγύπτου-Γάζας άνοιξαν για λίγο, προκειμένου να μεταφερθούν τραυματίες στην Αίγυπτο, δεν επετράπη, ωστόσο, η είσοδος, στη χώρα, Παλαιστίνιων αμάχων.

• Ο Ισραηλινός ΥΠΑΜ, E. BARAK, δήλωσε, χθες, ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει τον πόλεμο «μέχρις εσχάτων» κατά της «HAMAS», ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο χερσαίας επιχείρησης. Στο μεταξύ, η Ισραηλινή ΥΠΕΞ, ΤΖ. LIVNI, αναμένεται στο Παρίσι, εντός των επόμενων ημερών, προκειμένου να συναντηθεί με το Γάλλο Πρόεδρο, N. SARKOZY.

• Το Ιράν αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο στην υπέρ των Παλαιστινίων εκστρατεία, ενώ οι Ισραηλινοί καταλογίζουν στην Τεχεράνη σημαντική συμβολή στον εκσυγχρονισμό του οπλισμού της «ΗΑΜΑS». Κάποιοι αναλυτές θεωρούν ότι η όλη κατάσταση επιχειρείται να χρησιμοποιηθεί εν είδει αντιπερισπασμού για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

• Τα ΝΑΤΟϊκά και αμερικανικά στρατεύματα παρουσίασαν «βίντεο», με το οποίο αποδεικνύουν ότι ο θάνατος 14 ατόμων στο Αφγανιστάν, κυρίως παιδιών, οφείλεται σε επίθεση αυτοκτονίας των Τaliban.

• Ειρηνικά ολοκληρώθηκαν, χθες, οι Βουλευτικές Εκλογές, στο Μπαγκλαντές.
2
ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΧΕΣ
1. ΤΟΥΡΚΙΑ
• Η τουρκική κυβέρνηση αποφάσισε ν’ αναλάβει διπλωματική εκστρατεία για τον τερματισμό της ανθρώπινης τραγωδίας, στη Λωρίδα της Γάζας. Ο Πρωθυπουργός, R. T. ERDOGAN αρχίζει, από αύριο, περιοδεία, στο πλαίσιο της οποίας θα επισκεφθεί τις Συρία, Ιορδανία, Σαουδική Αραβία και Αίγυπτο.

• Οι επιχειρήσεις των ΤΕΔ κατά της οργάνωσης του «ΡΚΚ» συνεχίζονται, παρά τις δυσμενέστατες καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην ΝΑ Τουρκία, ενώ 3 άτομα που φέρονται ως μέλη της οργάνωσης παραδόθηκαν στις Δυνάμεις Ασφαλείας, στο Νομό Sirnak.

• Συνεδρίαση, σήμερα, του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ), στο πλαίσιο της οποίας κυρίαρχο θέμα αναμένεται να είναι η κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή, μετά τις επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας. Θα εξετασθούν, επίσης, οι εξελίξεις στο Ιράκ και στον αγώνα για την καταπολέμηση της δράσης του «ΡΚΚ».

• Διαμαρτυρία μελών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, χθες, μπροστά από την ισραηλινή Πρεσβεία στην Άγκυρα, με αίτημα την αναστολή υλοποίησης των στρατιωτικών συμφωνιών που έχει συνάψει η τουρκική κυβέρνηση με το Ισραήλ.
2. ΒΑΛΚΑΝΙΑ
􀂉 ΣΕΡΒΙΑ
• Εγκρίθηκε, χθες από τη βουλή της Σερβίας, ο προϋπολογισμός για το έτος 2009. «ΥΠΕΡ» τάχθηκαν οι 129 βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού, «ΚΑΤΑ» 21 βουλευτές του «Δημοκρατικού Κόμματος Σερβίας» (DSS), ενώ απείχαν από την ψηφοφορία οι βουλευτές των «Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος» (SRS) και «Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος» (SNS).

• Συνεδρίασε, χθες, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Σερβίας, με θέμα τη δημόσια διαφωνία μεταξύ των ΥΠΑΜ, D. SUTANOVAC και Α/ΓΕΕΔ, Z. PONOS. Σήμερα ο Πρόεδρος της χώρας, B. TADIC, αναμένεται ν’ ανακοινώσει την απόφασή του επί του θέματος.

• «Η κυβερνητική πλειοψηφία δεν είναι ικανή να ηγηθεί της χώρας, ενώ δίδει την εντύπωση ότι λειτουργεί συνεχώς υπό καθεστώς εκβιασμού. Επιβάλλεται να θέσουμε ένα τέλος στην κατάσταση αυτή προκηρύσσοντας πρόωρες Βουλευτικές Εκλογές», δήλωσε ο επικεφαλής της ΚΟ του «Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος» (SNS), T. NIKOLIC.

􀂾 ΚΟΣΟΒΟ
• Σε επίθεση που έλαβε χώρα στην περιοχή Bosnjacki Mahala του βόρειου τμήματος της Kosovska Mitrovica, τραυματίσθηκαν 3 μέλη της «Αστυνομικής Υπηρεσίας του Κοσόβου» (SHPK). Ως δράστες φέρονται, αλβανικής καταγωγής, κάτοικοι της πόλης.

• Τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης Zvecan αποφάσισαν, χθες ομόφωνα, σε έκτακτη συνεδρίασή τους, να μην επιτρέψουν την εφαρμογή των νόμων του «ωσεί κράτους» της Pristina, ούτε στο Δήμο τους ούτε στους λοιπούς Δήμους του βόρειου Κοσόβου.
3
􀂉 ΣΕΡΒΙΑ - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
• «Η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου δεν έχει κινήσει τη διαδικασία αποστολής Πρέσβη της χώρας, στη Σερβία. Μια τέτοια εξέλιξη προϋποθέτει επίσημη πρωτοβουλία του αρμόδιου σερβικού Υπουργείου που να υποδηλώνει ετοιμότητα αποδοχής νέου Μ/Β Πρέσβη, στο Βελιγράδι», τόνισε ο Πρωθυπουργός του Μ/Β, M. DJUKANOVIC.

􀂉 ΠΓΔΜ
• Η βουλή της ΠΓΔΜ ενέκρινε, χθες μετά από 3ήμερη συζήτηση, με 62 ψήφους «ΥΠΕΡ» και 9 «ΚΑΤΑ», το μεγαλύτερο, στην ιστορία της χώρας, προϋπολογισμό, ήτοι αυτόν του έτους 2009.
3. ΚΟΙΝΟΠΟΛΙΤΕΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ
􀂉 ΡΩΣΙΑ - ΟΥΚΡΑΝΙΑ
• Σύμφωνα με πληροφορίες, Μόσχα και Κίεβο δεν κατόρθωσαν να συμφωνήσουν για την αποπληρωμή του ουκρανικού χρέους προς τη Ρωσία για το φυσικό αέριο. Ο Ρώσος Πρωθυπουργός, V. PUTIN, εκτίμησε ότι η άλλη πλευρά «απλά δεν επιθυμεί να καταβάλει το χρέος της».

􀂾 ΝΤΑΓΚΕΣΤΑΝ
• Ο VLADIMIR LEPINSKY, Υποστράτηγος των Δυνάμεων Ασφαλείας του ρωσικού ΥΠΕΣ στην περιοχή του Καυκάσου, δέχθηκε χθες πυρά αγνώστων, στη Makhachkala, με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό του.

􀂉 ΟΥΚΡΑΝΙΑ
• Η Γενική Εισαγγελία της Ουκρανίας ανακοίνωσε τη σύλληψη 3 τεχνικών, οι οποίοι θεωρούνται υπεύθυνοι για την έκρηξη που σημειώθηκε (27/12) σε κτίριο της περιοχής Evpatoria της Κριμαίας και προκάλεσε το θάνατο 27 ατόμων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive