Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2008

Φυγομαχία σχεδιάζει η ΝΔ


Ο εφιάλτης της Προανακριτικής Επιτροπής επιστρέφει για τη ΝΔ, καθώς -όπως φαίνεται- η έρευνα της Εξεταστικής Επιτροπής εισέρχεται πλέον στο τελευταίο -και πιο κρίσιμο- στάδιό της.
Στο εσωτερικό του Μεγάρου Μαξίμου πραγματοποιήθηκαν πριν από λίγες ημέρες οι πρώτες συσκέψεις και συζητήθηκαν οι τρόποι αντίδρασης της ΝΔ στην περίπτωση κατά την οποία το ΠΑΣΟΚ θέσει θέμα σύστασης Προανακριτικής και ζητήσει τη διεξαγωγή ψηφοφορίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση που ελήφθη είναι η ΝΔ να αποχωρήσει για δεύτερη φορά από τη διαδικασία της ψηφοφορίας, προκειμένου να αποφύγει τον κίνδυνο να υπερψηφιστεί από βουλευτές της η πρόταση του ΠΑΣΟΚ, έστω και για ορισμένα από τα πρόσωπα που καταγγέλλονται (Θ. Ρουσόπουλο, Π. Δούκα, Β. Μπασιάκο).
Ο κ. Καραμανλής, ο οποίος θα ακολουθήσει και πάλι τον πιο ασφαλή -αλλά με τεράστιο πολιτικό κόστος- δρόμο της φυγής από την ψηφοφορία, ομολογεί με αυτό τον τρόπο ότι αδυνατεί να ελέγξει την Κοινοβουλευτική του Ομάδα.
Η εισήγησηΟι εισηγητές της συγκεκριμένης πρότασης, που έγινε τελικώς δεκτή, ανέφεραν ότι το οριακό «151» αλλά και το ότι πρόκειται για μυστική ψηφοφορία, δημιουργούν μεγάλους κινδύνους για την εξέλιξη της ψηφοφορίας.
«Εάν υπάρξουν βουλευτές της ΝΔ που θα επιλέξουν να υπερψηφίσουν την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, έστω και για ένα από τα τρία πρόσωπα που καταγγέλλονται, τότε οι πρόωρες εκλογές σε μια κατ εξοχήν αρνητική συγκυρία αποτελούν μονόδρομο για τον κ. Καραμανλή», συμπλήρωναν.
Σύμφωνα με την ίδια εισήγηση, ο πρωθυπουργός θα «οχυρωθεί» πίσω από το πόρισμα που θα βγάλει η πλειοψηφία στην Εξεταστική και το οποίο -κατά πάσα βεβαιότητα- δεν θα αναγνωρίζει πολιτικές ευθύνες και θα επιχειρήσει να υποτιμήσει τη διαδικασία που θα επιλέξει το ΠΑΣΟΚ για την Προανακριτική.
Ενα ακόμη θέμα που απασχολεί έντονα τον πρωθυπουργό είναι η ολοκλήρωση -το ταχύτερο δυνατό- των διαδικασιών της Εξεταστικής Επιτροπής, καθώς πιστεύει ότι έτσι θα φύγει γρήγορα από τη δίνη του σκανδάλου με το Βατοπέδι. Η βιασύνη αυτή πιστοποιείται και από τις κινήσεις που κάνει η κυβερνητική πλειοψηφία στην Εξεταστική. Οι λόγοι -εκτός από την προσπάθεια αλλαγής της ατζέντας- για τη βιασύνη που επιδεικνύεται είναι οι εξής:
1 Θέλουν να αποκλείσουν την πιθανότητα να καταθέσουν πρόσωπα που βρίσκονται κοντά στον πρωθυπουργό, όπως ο Γ. Αγγέλου.
Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα ξεκινά στην Εξεταστική η κατάθεση των πολιτικών προσώπων, όπου θα καταθέσουν 9 υπουργοί (πρώην και νυν) της ΝΔ (Π. Δούκας, Ευ. Μπασιάκος, Θ. Ρουσόπουλος, Αλ. Κοντός, Αντ. Μπέζας, Κ. Κιλτίδης, Σ. Τσιτουρίδης, Β. Μαγγίνας και Γ. Βουλγαράκης), καθώς και δύο πρώην υφυπουργοί του ΠΑΣΟΚ (Γ. Δρυς και Απ. Φωτιάδης).
2 Ανησυχούν για το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών της Μονής, καθώς κανείς δεν γνωρίζει ποιοι μπορεί να είναι οι αποδέκτες των «ιερών» επιταγών.
3 Επιδιώκουν να «κλειδώσουν» τον κατάλογο των μαρτύρων, ώστε να μην προστεθούν νέοι μάρτυρες -οι «άγνωστοι» μάρτυρες- της τελευταίας στιγμής που μπορεί να προκύψουν από το άνοιγμα των λογαριασμών, καθώς μια τέτοια εξέλιξη θα τινάξει στον αέρα το χρονοδιάγραμμα που προβλέπει την κατάθεση του πορίσματος έως τις 15 Δεκεμβρίου 2008. Αλλωστε, από τις εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής εξαρτάται άμεσα και η ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού του 2009, καθώς ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί η ημέρα έναρξης της συζήτησης, αν θα είναι δηλαδή στις 17 ή στις 18 Δεκεμβρίου.
4 Στην κυβέρνηση σχεδιάζουν ήδη την «επόμενη μέρα» της Εξεταστικής Επιτροπής, καθώς ο πρωθυπουργός θέλει να έχει «λυμένα τα χέρια του» για να προχωρήσει στον πολυσυζητημένο ανασχηματισμό, γνωρίζοντας πως την ίδια στιγμή το ΠΑΣΟΚ θα κρατά στα χέρια του και τη νέα χρονιά το «χαρτί» της Προανακριτικής Επιτροπής (η υπόθεση παραγράφεται το καλοκαίρι του 2009).
ΠΑΣΟΚ: ΜΕ ΤΟ ΣΤΑΓΟΝΟΜΕΤΡΟ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝΚαταθέσεις-εξπρές από τα πολιτικά πρόσωπα
Η Εξεταστική Επιτροπή βρίσκεται αυτές τις ημέρες στην «κόψη» του ξυραφιού. Το άνοιγμα των «ιερών» τραπεζικών λογαριασμών έχει «θορυβήσει» τη ΝΔ που επιδιώκει με κάθε τρόπο έως τα μεσάνυχτα της προσεχούς Τετάρτης να έχουν ολοκληρωθεί οι καταθέσεις των πολιτικών προσώπων, δηλαδή έντεκα (11) μέρες πριν από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής του πορίσματος.
Το ΠΑΣΟΚ διαμαρτύρεται πως το άνοιγμα των λογαριασμών της Μονής γίνεται με το «σταγονόμετρο» και μέσα από «σκοτεινές» διαδικασίες, ενώ την ίδια ώρα με καθυστέρηση σχεδόν δύο μηνών η Επιτροπή για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος προχωρά στο άνοιγμα των λογαριασμών της υπεράκτιας εταιρείας RASSADEL που ανήκει στη Μονή, κάτι που είναι γνωστό από τις 23 Σεπτεμβρίου 2008.
Από τη ΝΔ περιμένουν πως μέχρι την προσεχή Τετάρτη θα έχει φτάσει στην Εξεταστική Επιτροπή η ανάλυση και η ταυτοποίηση των λογαριασμών της Μονής από την Τράπεζα της Ελλάδος, αν και το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει πολιτική αντιπαράθεση, καθώς το ΠΑΣΟΚ εκφράζει -ακόμη και δημοσίως- επιφυλάξεις για την «εν λευκώ» εξουσιοδότηση που έχει δοθεί στην ΤτΕ, γι αυτό και κάνει παράλληλη «αξιολόγηση» των στοιχείων με δικούς του «ειδικούς οικονομολόγους».
Ενδεικτικό των προθέσεων της ΝΔ είναι η «άδεια» που έδωσε για το Σαββατοκύριακο ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής Χρ. Μαρκογιαννάκης στα μέλη της επιτροπής προκειμένου τα κόμματα να προετοιμάσουν τα πορίσματά τους, όπως έλεγε χαρακτηριστικά σε «πηγαδάκι» της Βουλής, πριν δηλαδή ακούσουν τα πολιτικά πρόσωπα, οι καταθέσεις των οποίων ξεκινούν την προσεχή Δευτέρα. Η φράση του είναι χαρακτηριστική: «Αν έχεις εμπειρία, σου αρκούν δύο μέρες για να γράψεις το πόρισμα».
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΓΑΛΑΝΟΣ
galanos@parliament.gr

1 σχόλιο:

  1. Αυτό το κόλπο με την παραγραφή δεν το έχω καταλάβει ακόμα. Η μάλλον δεν κατάλαβαν καλά οι κυβερνώντες. Κανείς δεν τους εμπιστεύεται πλέον και εφόσον ο άρτος μας τελείωσε θα τα δώσουμε όλα στα θεάματα. Είμαι περίεργος να δω πως θα παραγράψουν τις βόμβες και τις μολότωφ καθώς με τα γιαούρτια και τα αυγά δεν είχαν ιδιαίτερη επιτυχία. Απο τις κινήσεις τους συμπαιρένω πως έχουμε να κάνουμε με ένα τσούρμο αλλοπαρμένων ανίκανων. Αν η φυγή είναι το επόμενο σας χαρτί πάντως, τότε λογαριάσατε χωρίς τους ξενοδόχους. Εδω θα μείνετε, παρεούλα με τους κανίβαλλους. Το μόνο θολό είναι αν θα σας φάνε οι υποτακτικοί ή οι πάτρωνες σας όταν δεν πάρουν τα προσυμφωνημένα. Πείτε τους πως τα @@δια μας θα πάρουν καθώς αυτό το μοτίβο επαναλαμβάνεται εδώ και χιλιάδες χρόνια. Μόνο με παραμύθι μπορούν οι τζούληδες να σκλαβώσουν τους ικανούς και αυτό για λίγο. Ύστερα επέρχεται ξεσηκωμός και τα ποντίκια τρέχουν να σωθούν. Είναι απλή δράση-αντίδραση και η φύση δεν αλλάζει τους κανόνες της για κανέναν. Λουστείτε τα ψέματα σας λοιπόν και καλή τύχη σας εύχομαι ανόητοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive