Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2008

Ρωσσια. Η αδολη αγαπη μιας νεας φιλης ?


Την 21ην Ιανουαρίου 2006 δυο αγωγοί εξερράγησαν σε ορεινή περιοχή της Β.Οσετιας σε Ρωσικό έδαφος.

ΓΡΑΦΕΙ Ο:"ΙΑΣΩΝ"

Η Γεωργία και η Αρμενία έμειναν χωρίς φυσικό αέριο στον χειρότερο χειμώνα των τελευταίων δεκαετιών με θερμοκρασίες μέχρι -20ο. Οι Ρώσοι απέδωσαν σε εχθρούς του Κρεμλίνου αυτή την ενέργεια , αλλά οι Γεωργιανοί πιστεύουν ότι η χώρα τους τιμωρείται, γιά την φιλοδυτική της στασι και την πρόθεσι της να ενταχθή στο ΝΑΤΟ. Έγραφε σε άρθρο του ο Μάρτ Λαάρ, πρωην πρωθυπουργός της Εσθονίας.

Στις 22/3/2006 η Εφημερίς Εστία, δημοσιεύει ανταπόκρισι της ισπανικής εφημερίδος «Ελ Πάις» κατά την οποίαν διαπιστώνεται ότι ο ραδιοφωνικός σταθμός « Ηχώ της Μόσχας» αποτελεί το τελευταίο σύμβολο της ελευθερίας εκφράσεως.Ο διευθυντής του σταθμού Βενεντίκτωφ, αναφέρει το δημοσίευμα , υποστηρίζει ότι οι κυριότερες απειλές για τον ραδιοφωνικό σταθμό προέρχονται απο την κυβερνητική πολιτική. Από τότε που ανέλαβε ο Πούτιν έχουν υιοθετηθεί 40 τροπολογίες που όλες περιορίζουν την ελευθερία εκφράσεως. Ενώ πιστοί επιχειρηματίες του Κρεμλίνου, είτε οδηγούν στο κλείσιμο ενός μέσου (π.χ της εβδομαδιαίας επιθεωρήσεως «Ομπράσγια Γαζέτα») ή την αλλαγή της γραμμής του (π.χ όπως συνέβη με το Ren TV)

Στις 17/4/2006 1000 περίπου διαδηλωτές συγκεντρώθησαν στην πλατεία Πούσκιν της Μόσχας, κρατώντας ρωσικές σημαίες με συνθήματα όπως «Είμαι Ελεύθερος», «Σήμερα η λογοκρισία, αύριο η δικτατορία» και «κάτω το Κρεμλίνο ΤΒ»,σε μια διαδήλωσι υπέρ της ελευθερίας του τύπου και κατά της λογοκρισίας του Κρεμλίνου, πέντε χρόνια μετά την ανάληψι του ελέγχου απο το κράτος του τηλεοπτικού σταθμού ΝΤV . Ο Βίκτωρ Σεντερόβιτς δημοσιογράφος και συγγραφεύς αναφερόμενος στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, πρωην πράκτορα των μυστικών υπηρεσιών της γνωστής μας KGB, δήλωσε χαρακτηριστικώς: «Ελπίζω πως η τρίχρωμη ρωσική σημαία θα συμβολίζη μια νέα δημοκρατική χώρα και όχι ένα συνταγματάρχη της KGB» Όμως στις 31/7/2006, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πουτιν, υπέγραψε νόμο κατά τον οποίον ποινικοποιείται η δυσφήμισις στελέχους του δημοσίου.Ουσιαστικώς αυτή ήταν η απαντησι του Ρώσου ηγέτη στις προτάσεις που είχαν τεθεί απο τους ηγέτες της Δύσεως κατά την σύνοδο κορυφής στην Αγία Πετρούπολι, να σταματήσει τις πιέσεις του προς τα κόμματα της αντιπολιτεύσεως και προς το δικαίωμα εκφράσεως του λόγου. Ο μονοπωλιακός έλεγχος της Δούμας, των ΜΕΜ και των επιχειρήσεων είναι το απολυτο χαρακτηριστικο της εποχής του κου Πούτιν

Στις 16/9/2006, πληροφορηθήκαμε την, ανεξιχνίαστη ακόμη, δολοφονία του αντιπροέδρου της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας, Αντρέι Κοζλόφ. Φίλοι του εδήλωσαν ότι είχε δεχθή αρκετές απειλές για την ζωή του απο τραπεζίτες που έθετε στο περιθώριο και για την σκληρή του στάσι στην εξυγίανσι των τραπεζών που θεωρούσε ύποπτες για χρηματοοικονομικά εγκλήματα. Και σε λιγότερο απο ένα μήνα στις 7/10/2006, την δολοφονία της δημοσιογράφου, Άννας Πολιτικόσφκαγιας. Από τις ελάχιστες εναπομείνασες ανεξάρτητες φωνές της δημοσιογραφίας στην Ρωσία. Οι δολοφόνοι της, με πέντε σφαίρες, δεν έκαναν καμμια προσπάθεια να συγκαλύψουν τι ακριβώς ήταν η πράξις τους. Η δολοφονία της συνεπεσε με τα 54α γενέθλια του Κου Πούτιν, που υπήρξε ο στόχος των εντόνων επικρίσεων της. Στα χέρια της αστυνομίας κατέληξε και ο σκληρός δίσκος του υπολογιστή της με το υλικό που είχε ετοιμάσει για άρθρο σχετικώς με τα βασανιστήρια στην Τσετσενία.

Αλλά δεν ήταν ο τελευταίος φόνος. Στις 11/10/2006 δολοφονήθηκε με μια σφαίρα στο κεφάλι ,ο Αλεξάντερ Πλόχιν, διευθυντής της δευτέρας μεγαλυτέρας τράπεζας της Ρωσίας, Vneshtorgbank απο επαγγελματίες φονιάδες .Και έξι μέρες αργότερα, στις 16.10.2006 βρέθηκε δολοφονημένος απο μαχαίρι στο διαμέρισμα του, ο οικονομικός υπεύθυνος, για 23 χρόνια στέλεχος του Ιτάρ-Τας, Ανατόλι Βορονίν.

Και φθάνουμε στις μέρες μας. Στις 23/11/2006 ο πρωην συνταγματάρχης της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας FSB (πρωην KGB) Αλεξαντερ Λιτβινενκο 43 ετών, απεβίωσε συνεπεία τοξικής δηλητηριάσεως μετά απο ολιγοήμερη νοσηλεία σε νοσοκομείο του Λονδίνου. Πριν απο εννέα χρόνια, τον Νοέμβριο του 1998, συνταγματάρχης τότε της KGB, κατηγόρησε δημοσίως τους ανωτερους του ότι του έδωσαν εντολή να δολοφονήσει τον Ρώσο μεγιστάνα Μπορις Μπερεζοφσκι. Εν συνεχεία συνεληφθη και φυλακίσθηκε στο Λεφορτοβο. Επικεφαλής της KGB ήταν τότε ο Βλαντινιρ Πούτιν. Βεβαίως η Ρωσική δικαιοσύνη απηλλαξε δυο φορές τον Λιτβινενκο, ο οποίος τελικώς έφυγε με την οικογένεια του το 2000 και εγκατεσταθη στο Λονδίνο, όπου δημοσίευσε βιβλίο με στοιχεία που συσχέτιζαν τις βομβιστικές ενέργειες σε κτίρια της Μόσχας το 1999 με την προεκλογική εκστρατεία του Κου Πουτιν. Ο εκπρόσωπος του Νοσοκομείου περιεγραψε την τραγική καταστασι του ετοιμοθάνατου Λιτβινενκο, που έχασε τα μαλλιά του, τα νεφρά του κατεστράφησαν και το νευρικό του σύστημα κατέρρευσε εντός ολίγων ημερών.

Η αστυνομία ανεκαλυψε ίχνη απο το ίδιο ραδιενεργό υλικό πολώνιο 210, που βρέθηκε στο αίμα του Λιτβινενκο, και στο εστιατόριο – μπαρ που επεσκεφθη την ημέρα που δηλητηριάσθηκε, όταν συναντησε τον πληροφοριοδότη-κατάσκοπο της FSB (διαδόχου της KGB) Μαριο Σκαρμελά.Τον πράκτορα που του έδωσε στοιχεία για της δολοφονία της δημοσιογράφου Άννας Πολιτκοσφάγια Στο τελευταίο μήνυμα που υπαγόρευσε την 21ην Νοεμβρίου, όταν ο Λιτβινενκο κατάλαβε ότι έχανε και την ζωή του, κατηγόρησε τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμιρ Πουτιν για την καταστασί του. «Μπορεί να καταφέρετε να κλείσετε το στόμα ενός ανθρώπου, αλλά η κατακραυγή απο ολόκληρο τον κόσμο θα αντηχή , κε Πουτιν στ'αυτιά σας για όλη σας τη ζωή..» ήταν το κύκνειο άσμα του.Το ίδιο δήλωσε και ο πατέρας του Λιτβινενκο, γιατρός, ότι τον γιό του « δολοφόνησε το καθεστώς με μια μικροσκοπική πυρηνική βόμβα».H επίσημη απάντησι του Κρεμλίνου εδοθη αμέσως απο τον Ντμιτρι Πεσκοφ, εκπρόσωπο του Ρώσου Προεδρου.Χαρακτηρισε τις κατηγορίες παράλογες για τις οποίες δεν έχει να προσθεση τίποτα περισσότερο. Ενώ συμπλήρωσε - ως εάν η σειρά των άλλων(;) τελείωσε- « ..Τώρα είναι η σειρά της Βρετανικής αστυνομίας να διαλευκάνει την υποθεσι..». Ο Ρώσος Πρόεδρος ήταν πλέον σαφής στις δηλώσεις του. « Στο πόρισμα των Βρετανών ιατρών δεν αναφέρεται ότι πρόκειται για βίαιο θανατο.Αρα δεν υπάρχει λόγος για τέτοιου είδους συζητήσεις» Ξεκαθάρισε ο κος Πούτιν.

Δεν θα αποτολμήσουμε να ρωτήσουμε και εμείς πότε θα έλθει η σειρά της Ρωσικής αστυνομίας να διαλευκάνει τα ανεξιχνίαστα εγκλήματα, έστω εκείνων με σφαίρες, εις βάρος τόσων σημαντικών προσώπων, μέρα παρά μέρα στη Ρωσία, που προκαλούν ερωτηματικά για την ποιότητα και την ουσία της Δημοκρατίας του κου Πουτιν. Βεβαίως, ίσως κάποιος διερωτηθεί.Γιατί- ενώ ζούμε σε μια μικρή χώρα στην άλλη άκρη της γης, που έχουμε τα δικά μας τα χάλια - να ανησυχούμε για τη Δημοκρατία της Ρωσίας .Εδώ δεν το κάναμε όταν η Ρωσία είχε το τυραννικό σοβιετικό καθεστώς των μπολσεβίκων με εκατομμύρια «νομίμως» θανοντων. Τώρα με Πρόεδρο έστω και τέως πράκτορα της τέως KGB, να ανησυχούμε;

Ο λόγος είναι απλός. Αρκεί να συνδυάσουμε αυτές τις συμπεριφορές και τα γεγονότα, με την πρόσφατη απαντησι του εκπροσώπου του Κου Πουτιν για την αναπτυξι των σχέσεων με την Ε.Ε, Σεργκει Γιαστρζεμπσκι. Ο οποίος στη διενεξι της Ρωσίας με την Πολωνία, αναρωτήθηκε «αν οι κυρώσεις που ζητεί η Βαρσοβία εναντίον της Μόσχας θα έπρεπε να περιλάβουν τις παραδόσεις ενεργειακών πόρων απο την Μόσχα στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας». Και συνέχισε, ο εκπρόσωπος του κου Πουτιν, για να μην αφήση διφορούμενες αμφιβολίες περί των λεγομένων του. «Αν ναι, τότε πότε ο Κος Γιαροσλάβ Κατσίνσκι (ο πρωθυπουργός της Πολωνίας) προτείνει να επιβληθούν τέτοιες κυρώσεις, πριν ή μετά τα Χριστούγεννα των καθολικών;»

Δηλαδή η κυνικότης της νοοτροπίας και η αφερεγγυότης στις δεσμεύσεις πλέον μας επηρεάζουν όλους παντού.. Διότι στον αιώνα μας, επιζητούμε, προστατεύουμε, επιλέξαμε την ελευθέρα διακίνησι αγαθών και ανθρώπων.Δηλαδή της αλληλεξαρτήσεως, με στόχο την μεγίστη αμοιβαίως ανταπόδοσι. Και ακόμη χειρότερον διότι, δυστυχώς στην δική μας περίπτωσι, μόνο της εξαρτήσεως. Αλλά φεύ, δεν φτάνει η Δημοκρατία των Αθηνών που «ξεχείλισε απο τα μπούνια» να αναπληρώση τους ενεργειακούς πόρους απο τη μια στιγμή στην άλλη, αν έτσι αιφνιδίως η Δημοκρατία του κου Πουτιν αποφασίσει να κλειση τις στρόφιγγες των αγωγών του φυσικού αερίου όπως έκανε στην Ουκρανία. Η να διπλασιαση τις τιμές του όπως έκανε στην Γεωργία. Η να απειλη ότι θα το επαναλάβη, όπως στην Πολωνια.Ή οπως ουσιατικα απειλη την Ευρωπη...Πολλω δε μάλλον όταν ο νέος αντιπρόεδρος της Gazprom, απο την 17/11/2006, είναι, συμπωματικώς και αυτός, πρωην στέλεχος της KGB, και συνάδελφος του Κου Πουτιν.Ο Baleri Gouloubef.

Η λειτουργία της Δημοκρατίας και ο σεβασμός των θεσμών σε όλες τις χώρες είναι ουσιαστική εγγύησις της προόδου και της σταθερότατος στις σχέσεις τους. Και σ αυτον τον τομεα οι καινουργιοι ( μετα την πτωσι της σοβιετιας) " φιλοι" μας οι Ρωσοι ειναι παρασαγγας πισω..

Πως να το κανουμε. Τα τανκς και οι βομβες, η λογοκρισια, οι δηλητηριασεις των πολιτικων αντιπαλων, το κλεισιμο των εφημεριδων, ανεξαρτητως προελευσεως του δραστη, τολμω να υποστηριξω οτι, δεν ηταν ποτε τα πειστικοτερα επιχειρηματα. Αν θελουμε να εχουμε ιδια μετρα και ιδια σταθμα...
ΙΑΣΩΝ

1 σχόλιο:

  1. ΕΙΣΑΙ ΦΟΒΕΡΟΣ, ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ, ΑΛΛΑ ΚΑΤΙ ΜΕ ΧΑΛΑΕΙ.

    ΓΡΑΨΕ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΜΜΕ ΠΟΥ ΕΞΥΜΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΚΛΕΒΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΚΡΕΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΟΠΟΙΟ ΛΑΟ ΘΕΛΟΥΝΕ.

    ΑΣΕ ΡΕ ΦΙΛΕ, ΓΡΑΨΕ ΓΙΑ ΤΙΠΟΤΑ ΣΟΒΑΡΟΤΕΡΟ !

    ΤΟΥΣ ΠΗΡΕ ΞΕΒΡΑΚΩΤΟΥΣ ΜΕΤΑ ΤΟΥΣ ΓΚΟΡΜΠΑΤΣΩΦ - ΓΙΕΛΤΣΙΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΞΑΝΑΚΑΝΕ ΥΠΕΡΔΥΝΑΜΗ,
    ΑΥΤΑ ΛΟΙΠΟΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive