Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2008

Μειώνεται η περιουσία τους. Μεγάλες οι απώλειες για τα Ταμεία από τη διεθνή οικονομική κρίση


ΠΑΛΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΤΟΥΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΑ ΣΠΑΣΜΕΝΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΓΧΩΡΙΩΝ ΑΡΧΙΛΗΣΤΩΝ.

Παρά τις εγγυήσεις, τα ομόλογα παρουσιάζουν απώλειες.
Το θέμα των «δομημένων ομολόγων» που είχαν αγοράσει αρκετά ασφαλιστικά ταμεία επανέρχεται στο προσκήνιο, καθώς με τη διεθνή οικονομική κρίση η αξία τους έχει μειωθεί δραματικά. Για τα τέσσερα δομημένα ομόλογα για τα οποία υπάρχουν στοιχεία, η απώλεια φτάνει τα 240 εκατ. ευρώ.
Οι εκτιμήσεις βασίζονται σε στοιχεία της βάσης δεδομένων Bloomberg και δεν συνυπολογίζουν τις ζημίες από επενδύσεις σε μετοχές του Χρηματιστηρίου Αξιών και σε αμοιβαία κεφάλαια. Οι τιμές αγοράς που προτείνει το Bloomberg κυμαίνονται στο 60 με 90 τοις εκατό της ονομαστικής αξίας των ομολόγων.
Όσον αφορά το σύνολο των δομημένων ομολόγων, συνδικαλιστές και στελέχη που δραστηριοποιούνται στο χώρο της κοινωνικής ασφάλισης εκτιμούν ότι οι απώλειες κυμαίνονται γύρω στα 700 εκατ.
Πάντως, επίσημα στοιχεία για τέσσερα από τα οκτώ δομημένα ομόλογα με συνολική αξία 910 εκατ. ευρώ -ανάμεσά τους και τα δύο περιβόητα ομόλογα του ΤΕΑΔΥ και του ΤΣΠΕΑΘ, τα οποία επαναγοράστηκαν από τη JP Morgan και την Proton Bank- σήμερα δεν υπάρχουν.
Σε κάθε περίπτωση, τα στοιχεία φαίνεται,να διαψεύδουν την υπουργό Απασχόλησης Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, η οποία προ ημερών διαβεβαίωσε ότι «οι ασφαλιστικοί οργανισμοί έχουν μηδενική έκθεση σε επικίνδυνα επενδυτικά προϊόντα».
Οι αρχικές εισηγήσεις για τα δομημένα ομόλογα υπόσχονταν αποδόσεις 6,5% τα δύο πρώτα έτη και τουλάχιστον 4,5% το τρίτο.
Newsroom ΔΟΛ
αναρτηθηκε απο αργυρης σιδερης κυριακη 12/10/08

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive