Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2008

EYXARISTOYME ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ. ΟΥΔΕΙΣ ΤΕΛΕΙΟΣ. ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΕΣΑΣ!

Ο/Η Ανώνυμος άφησε ένα νέο σχόλιο για την ανάρτησή σας "ΣΑΣ ΤΑ ΛΕΓΑΜΕ ΣΤΙΣ 10/7 ΞΑΝΑ ΣΤΙΣ 12/9 ΚΑΙ ΜΑΣ ΛΕΓ..

: "-Σκεφτόμαστε Ελληνικά, αλλά δε μιλάμε Ελληνικά..."

Η μετάφραση του κειμένου σε κάποια σημεία είναι επιεικώς απαράδεκτη.
Για του λόγου το αληθές:«Οι προβλέψεις είναι 90% ακριβές.» ("The forecasts are 90% accurate.")Δηλαδή πόσο κάνουν; :)Το σωστό θα ήταν: «Οι προβλέψεις είναι ακριβείς σε ποσοστό 90%»
Αλλού: «Γιατί δεν βοηθάτε την εκστρατεία έξω;» ("Why don't you help the campaign out?")Μέσα δεν κάνει; έχει πολλή ζέστη;
Το σωστό θα ήταν: «Γιατί δεν βοηθάτε την εκστρατεία;» ή ακόμη καλύτερα «Γιατί δεν βοηθάτε την εκστρατεία δημοσιοποίησης/ενημέρωσης;»
Αλλού: «Τα συστήματα Chemtrail επισυνάπτονται ακριβώς κοντά ή κάτω από το επίπεδο των κινητήρων.» ("Chemtrail systems are attached right near or under the plane engines.")
Το σωστό θα ήταν: «Τα συστήματα Chemtrail τοποθετούνται πολύ κοντά ή κάτω από τους κινητήρες των αεροσκαφών»
Και πάει λέγοντας...
Αν δεν είναι δυνατή η σωστή απόδοση κάποιου ξενόγλωσσου κειμένου, είναι προτιμότερο να παρατίθεται αυτούσιο...Επίσης όταν αναφέρεται η πηγή (προέλευση), θα πρέπει αυτή να είναι σωστή.
Τα www.owsweather.com και http://www.owsweather.com/contrailreport.html δεν παραπέμπουν στο σωστό άρθρο http://www.owsweather.com/whychemtrail.html
******************************
ΣΗΜ.Φίλε αναγνώστη,
Ουδέποτε διεκδικήσαμε το αλάθητο, ούτε σηκώσαμε τη μύτη στα ουράνια, προσπαθούμε με τις όποιες γνώσεις μας να δίνουμε αντικειμενικά όσα πέφτουν στην αντίληψή μας και αφορούν την καθημερινότητά μας. Είναι θετικό το ότι όπου υπάρχουν λάθη , υπάρχετε ΟΛΟΙ ΕΣΕΙΣ που σαφώς, ξέρετε κάτι παραπάνω και τα διορθώνουμε. Δεν είναι δυνατόν σε εξειδικευμένα επιστημονικά θέματα, να έχουμε τις γνώσεις των ειδικών. Αλλά η... σκωπτικότητα, πρός τι?
Ξέρεις κάτι παραπάνω, το λές, το μαθαίνουμε, γινόμαστε όλοι σοφότεροι και είμαστε ετυχισμένοι που κάτι μάθαμε και σήμερα. Γηράσκουμε αεί διδασκόμενοι. Και σ`ευχαριστούμε.

2 σχόλια:

  1. Αγαπητέ φίλε

    Το ίδιο ακριβώς κείμενο - σχόλιο, χωρίς βέβαια τη φράση «Σκεφτόμαστε Ελληνικά, αλλά δε μιλάμε Ελληνικά...»,, που δημοσιεύτηκε μόλις σήμερα (http://troktiko.blogspot.com/2008/09/chemtrails_23.html) στο ιστολόγιο στο οποίο αρχικά εμφανίστηκε το εν λόγω κείμενο, δεν είχε σκοπό να επισημάνει τα δικά σας λάθη, αλλά εκείνων που έκαναν τη μετάφραση.

    Για το λόγο αυτό με εξέπληξε το γεγονός ότι εμφανιστήκατε εσείς απολογητικοί, παρότι εσείς απλώς αναπαράγατε τη συγκεκριμένη δημοσίευση. Το μόνο που έχει να σας προσάψει κάποιος είναι ότι δεν ελέγξατε το περιεχόμενό της...

    Πάντα φιλικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μα κοίτα να δεις εμμονή που έχουν μερικοί άνθρωποι με το να διορθώνουν μονίμως τα ίδια και τα ίδια...

    Προφανώς οι άνθρωποι έλεγξαν το περιεχόμενο, αλλά όχι τις μεταφραστικές ατέλειες...;)

    Γιατί ακόμη κι έτσι βγαίνει νόημα.
    Γιατί κάποιοι ανάμεσα μας ΔΕΝ κατέχουν καθόλου την αγγλική γλώσσα και έστω με αυτό τον τρόπο μπορούσαν να διαβάσουν τη συγκεκριμμένη τοποθέτηση.
    Γιατί κάποιοι μπαίνουν στον κόπο να κάνουν έστω και αυτή την ατελή μετάφραση, απλά για να προσφέρουν.

    Αλήθεια με τα γραφόμενα του κειμένου ασχολήθηκε ο κύριος φιλόλογος ή έμεινε στις ατέλειες κολλημένος?

    Με το θέμα των χημικών αεροψεκασμών ίσως?

    Δείχνουμε το δάσος και μερικοί κοιτούν αν το δέντρο είναι στραβό... τι να πω...

    Αντί να επισημαίνουν απλά τα μεταφραστικά λάθη κάποιων, δεν θα ήταν προτιμότερο να πάρουν θέση επί του ζητήματος?

    Το μόνο που έχω να του προσάψω είναι η αδιαφορία του για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα και η υποβάθμηση του θέματος σε "περι μεταφραστικής δεοντολογίας" μικρότητες...

    Λυπάμε πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive