Σάββατο 30 Αυγούστου 2008

ΑΝΕΚΤΙΜΗΤΗ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΣΤΗ ΒΕΡΓΙΝΑ

Χρυσό στεφάνι και αγγείο.
Νέες σημαντικές ανακαλύψεις φέρνουν στο φως οι ανασκαφές στη Βεργίνα
Το γνωστό στεφάνι που έφεραν στο φως οι ανασκαφές του Μ.Ανδρόνικου.
Το νέο εύρημα παρουσιάζει μεγάλες ομοιότητες

Τριάντα ένα χρόνια μετά τις ανακαλύψεις του καθηγητή Ανδρόνικου, ο αρχαιολογικός χώρος της Βεργίνας εξακολουθεί να φέρνει στο φως σημαντικά ευρήματα. Στις αρχές της εβδομάδας οι αρχαιολόγοι αποκάλυψαν ένα ολόχρυσο αγγείο και ένα στεφάνι στο ιερό της Εύκλειας, στην Αγορά.
Στην Αγορά των Αιγών βρέθηκε ένα χρυσό στεφάνι, ίδιου σχεδόν μεγέθους και τεχνικής με αυτό του βασιλιά της Μακεδονίας Φιλίππου του Β', ένα ολόχρυσο αγγείο. Στο εσωτερικό του μέσα σε νερό, η αρχαιολογική ομάδα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) διέκρινε ένα χρυσό στεφάνι βελανιδιάς, πάνω σε ανθρώπινα οστά, ανάμεσα σε ρίζες.
Στις 26 Αυγούστου 2008, ανάμεσα σε αρχαία μπαζώματα στα βαθύτερα στρώματα της ανασκαφής, ένα μεγάλο χάλκινο αγγείο, εντελώς πράσινο από την οξείδωση, αποκαλύφθηκε μπροστά στα έκπληκτα μάτια του νεαρού εργάτη: «Νάρκη», φώναξε. Το εντυπωσιακό για τις διαστάσεις του κυλινδρικό σκεύος περιείχε ένα λίγο μικρότερο, απείραχτο από το χρόνο, λόγω του πολύτιμου υλικού του. Στο εσωτερικό του μέσα σε νερό, η ομάδα του ΑΠΘ διέκρινε ένα χρυσό στεφάνι βαλανιδιάς, πάνω σε ανθρώπινα οστά, ανάμεσα σε ρίζες.
Το εύρημα είναι πολύτιμο, παρόμοιο με εκείνο που είχε αποκαλύψει ο καθηγητής Ανδρόνικος το 1978 στον Τάφο του Πρίγκιπα.
Τα ευρήματα χρονολογούνται γύρω στον 4ο αιώνα π.Χ. (περίοδος βασιλείας του Φιλίππου του Β').
Οι ανακαλύψεις αυτές αποκτούν ιδιαίτερη σημασία για μια σειρά από λόγους: έχουν διατηρηθεί σε άψογη κατάσταση, η τεχνική σύνθεσή τους είναι υψηλή, ενώ πρόκειται για το πρώτο ταφικό εύρημα που εντοπίζεται στις Αιγές μετά το νεκροταφείο και τη Μεγάλη Τούμπα των βασιλικών τάφων.
Οι αρχαιολόγοι θα πρέπει τώρα να εξηγήσουν τους λόγους για τους οποίους ένα τέτοιο σύνολο βρέθηκε εκτός των ορίων του εκτεταμένου νεκροταφείου της βασιλικής νεκρόπολης και να κατανοήσουν την αιτία για την απόκρυψη των οστών ενός ανώνυμου, αλλά κάθε άλλο παρά τυχαίου νεκρού, στο πιο δημόσιο και το πιο ιερό από τα σημεία της οχυρωμένης πόλης.
Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης που είναι υπεύθυνο των ανασκαφών έκανε λόγο σε ανακοίνωσή του για «συγκλονιστικά» ευρήματα, ενώ ανέφερε ότι έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την ασφάλειά τους.
Εκτιμάται ότι θα χρειαστεί αρκετός χρόνος μέχρι το πολύτιμο στεφάνι και τα δύο εντυπωσιακά μετάλλινα αγγεία επανακτήσουν την αρχική τους μορφή. Μέχρι τότε το εύρημα θα αποτελέσει αντικείμενο εξειδικευμένων ερευνών και συνεργασίας ανάμεσα σε συντηρητές και χημικούς, ανθρωπολόγους, κ.λ.π.
Το ιερό της Εύκλειας, το οποίο αποκαλύφθηκε το 1982, αποτελούσε το πολιτικό κέντρο της αρχαίας πόλης.
Newsroom

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive