Δευτέρα 23 Ιουνίου 2008

ΤΟΤΕ ΚΟΡΟΙΔΕΥΑΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΕΡΕΥΝΗΤΡΙΑ (ο Ι.Σ.Α.) ΤΩΡΑ ΤΙ ΛΕΜΕ??



Βγαίνει στην αγορά το ελληνικό εμβόλιο για τον καρκίνο

Το εμβόλιο για τον καρκίνο του μαστού που παρασκεύασε η ομογενής Βάσω Αποστολοπούλου μαζί με τους συναδέλφους της σύντομα θα κυκλοφορήσει στη διεθνή αγορά. Αυτό αποκάλυψε η ομογενής ερευνήτρια στην «Espresso της Κυριακής», η οποία πάντως δεν θέλησε να μας δώσει άλλες λεπτομέρειες επ’ αυτού λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν μπορώ να κάνω ανακοινώσεις και δεν είναι σωστό. Μια αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία επένδυσε εκατομμύρια δολάρια σ’ αυτό το εμβόλιο. Δεν είναι πλέον στα χέρια μου».Η κ. Αποστολοπούλου επισημαίνει ότι το εμβόλιό της είναι το πρώτο του είδους του που θα κυκλοφορήσει παγκοσμίως και θα είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό. «Κι άλλοι έκαναν και εξακολουθούν να κάνουν κλινικές δοκιμές για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού. Το δικό μας εμβόλιο θα είναι το πρώτο του είδους του στον κόσμο, γιατί εμείς είμαστε δεκαπέντε χρόνια μπροστά» λέει η Βάσω Αποστολοπούλου, η οποία δεν έχει καμιά αμφιβολία για την επιτυχία του.«Ολες οι κλινικές δοκιμές έδειξαν πως όσον αφορά την πρόληψη του καρκίνου του μαστού η επιτυχία φτάνει στο 100%. Βέβαια, όσον αφορά τη θεραπεία του καρκίνου τα ποσοστά είναι χαμηλότερα, αλλά, πάντως, εντυπωσιακά υψηλά» τονίζει η ομογενής ερευνήτρια και προσθέτει: «Κάναμε επί πολλά χρόνια κλινικές δοκιμές, οι οποίες είχαν στόχο να διερευνήσουν αν το εμβόλιο έχει παρενέργειες και να καθορίσουν τη δοσολογία χορήγησής του. Ενα μεγάλο ποσοστό των ασθενών στους οποίους χορηγήθηκε το εμβόλιο αντέδρασε παράγοντας φονικά λεμφοκύτταρα που επιτίθενται εναντίον των καρκινικών κυττάρων. Στη συνέχεια προχωρήσαμε στην τρίτη φάση, η οποία περιελάμβανε την προληπτική χορήγηση του εμβολίου σε ασθενείς προκειμένου να αποφευχθούν οι μεταστάσεις. Σε αυτήν τη φάση το εμβόλιο χορηγείται στους μισούς ασθενείς, ενώ οι άλλοι μισοί λαμβάνουν το εμβόλιο χωρίς δρααστική ουσίαΕ δώ τα αποτελέσματα ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακά».Ολα τα αποτελέσματα των κλινικών μελετών δημοσιεύτηκαν στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό «Breast Cancer Research»
Αναρτήθηκε από kafeneio στις
12:13 πμ 1 σχόλια

ΤΙ ΕΛΕΓΑΝ ΤΟΤΕ ΟΙ "ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ"!!!

H ελληνική στρατιά κατά του καρκίνου

Μπορεί το φτερούγισμα ενός εντόμου να οδηγήσει στη θεραπεία σοβαρών ασθενειών; Πότε θα είναι έτοιμο ένα «πολυβόλο» κατά του καρκίνου; Αυτά και άλλα πολλά ακούστηκαν στο συνέδριο της Πάτρας όπου πήραν τον λόγο οι έλληνες ερευνητές που εργάζονται εδώ και στο εξωτερικό για τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη φαρμάκων


ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΣΩΛΗ

Είναι η μόνη βιομηχανία «πολέμου» που επιβάλλεται να γίνεται όλο και ισχυρότερη με συνεχή χρηματοδότηση από όλα τα κράτη, προκειμένου να δημιουργηθούν τα αποτελεσματικότερα «όπλα μαζικής καταστροφής». Είναι η μόνη «πολεμική επιχείρηση» στην οποία πρέπει να κατατάσσονται όλο και περισσότεροι στρατιώτες, προκειμένου να διεξαχθεί ένας νέος παγκόσμιος πόλεμος. Και αυτό διότι πρόκειται για τον μόνο πόλεμο που θα έχει αποκλειστικό στόχο να... σώζει ζωές. Ο λόγος για τη βασική έρευνα, την «καρδιά», που, αν σταματήσει να πάλλεται, θα πεθάνει μαζί της ο «οργανισμός» που ονομάζεται ιατρική επιστήμη, καθώς και εκατομμύρια ασθενείς σε όλον τον κόσμο. Το μήνυμα ότι η βασική έρευνα συνεχίζει να αναπτύσσεται και μάλιστα με υπογραφή... ελληνική έστειλαν πρόσφατα από την Πάτρα διακεκριμένοι ερευνητές που συμμετείχαν στο πέμπτο συνέδριο με θέμα «Ιατρική Χημεία: Σχεδιασμός και ανάπτυξη φαρμακευτικών προϊόντων», το οποίο διοργανώθηκε από τα Τμήματα Χημείας και Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών. «Το Βήμα» παρακολούθησε τις εργασίες του συνεδρίου και σας παρουσιάζει σήμερα τα όσα θαυμαστά ετοιμάζονται πυρετωδώς στα εργαστήρια ελλήνων επιστημόνων που βρίσκονται τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό. Τα μηνύματα είναι όλο και πιο αισιόδοξα, κυρίως σε ό,τι αφορά έναν από τους μεγαλύτερους εχθρούς της ανθρωπότητας, τον καρκίνο. Τα λόγια της κυρίας Βάσως Αποστολοπούλου, της σημαντικής αυτής ελληνίδας ερευνήτριας που ετοιμάζει ένα «πολυόπλο» εναντίον του, ένα πολυεμβόλιο για αρκετές μορφές της νόσου-«δολοφόνου», είναι χαρακτηριστικά της προόδου που έχει επιτευχθεί. «Μέσα σε λιγότερα από πέντε ως δέκα χρόνια πιστεύω ότι θα έχουμε στα χέρια μας αποτελεσματικές θεραπείες και εμβόλια για τον καρκίνο» μας είπε.




«Στην Ελλάδα πολλές φορές δεν εκτιμάται η βασική έρευνα. Ολοι βλέπουν σαν θεούς τους γιατρούς, θεωρούν όμως ήσσονος σημασίας τους ερευνητές. Δεν καταλαβαίνουν ότι ο γιατρός τον οποίο σέβονται και στον οποίο εναποθέτουν τις ελπίδες τους δεν θα μπορούσε να είναι τόσο αποτελεσματικός στη βοήθεια που τους προσφέρει αν δεν είχε τα φάρμακα που εμείς σχεδιάσαμε στα εργαστήριά μας για να του παράσχουμε». H παρατήρηση αυτή της κυρίας Αποστολοπούλου μαρτυρεί πόσο παρεξηγημένη είναι ορισμένες φορές η βασική έρευνα στη χώρα μας, αλλά και πόσο άδικη είναι μια τέτοια αντιμετώπιση. Οποιος βρέθηκε στο πρόσφατο συνέδριο της Πάτρας ήταν εύκολο να εννοήσει τη σημασία της βασικής έρευνας για την πρόοδο της επιστήμης - και δη της ιατρικής επιστήμης - και να καταλάβει συγχρόνως ότι αυτή εξελίσσεται και στη χώρα μας. Το παράδειγμα του καθηγητή Χημείας του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Κλ. Μπάρλου, που ήταν ένας εκ των ομιλητών του συνεδρίου και ο οποίος ανακάλυψε μία ρητίνη - καταφέρνοντας μάλιστα να την παραγάγει σε τεράστιες ποσότητες -, η οποία αποτελεί τη βασική ύλη για τη σύνθεση ενός νέου αντιρετροϊκού φαρμάκου κατά του AIDS που παρασκευάζεται από φαρμακευτικό κολοσσό των ΗΠΑ, είναι χαρακτηριστικό. Και αποδεικνύει πώς η βασική έρευνα μπορεί να γίνει εφηρμοσμένη.




Φθάνει να υπάρχει σκληρή δουλειά αλλά και φαντασία. «H έρευνα δεν είναι κάτι μονοδιάστατο. Για παράδειγμα, το φτερούγισμα ενός εντόμου στο Μόναχο όπου εργαζόμαστε οδήγησε στη σύνθεση και στην κλινική εφαρμογή των SERMs (Selective Estrogen Receptor Modulators), που απετέλεσαν τη βάση για δημιουργία αποτελεσματικών θεραπειών ενάντια σε σοβαρές ασθένειες, όπως ο καρκίνος του μαστού» σημείωσε στην ομιλία του ο ομότιμος καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. K. Σέκερης, ο οποίος έλαβε και τιμητικό βραβείο από τους διοργανωτές του συνεδρίου για την προσφορά του στην ιατρική επιστήμη και ιδιαιτέρως στον τομέα της Μοριακής Βιολογίας.

Οι έλληνες πάντως ερευνητές, όπου και αν εργάζονται, δείχνουν να διαθέτουν και διάθεση για δουλειά και φαντασία. Ετσι προφανώς εξηγούνται τα πολύ καλά αποτελέσματα των ερευνών τους που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο και τα οποία δίνουν ελπίδα για αντιμετώπιση των σύγχρονων δολοφόνων της ανθρωπότητας, όπως ο καρκίνος.

H κυρία Βάσω Αποστολοπούλου, που εργάζεται στο Ινστιτούτο Austin στην Αυστραλία, παρουσίασε νέα αποτελέσματα δοκιμών του θεραπευτικού εμβολίου για τον καρκίνο του μαστού, το οποίο μελετά τα τελευταία χρόνια. Το εμβόλιο αυτό δοκιμάστηκε σε γυναίκες με προχωρημένο καρκίνο του μαστού με καλά αποτελέσματα. Οπως εξήγησε στο «Βήμα» η ίδια η ερευνήτρια, «μέχρι τώρα δοκιμάζαμε το εμβόλιο σε γυναίκες με πρώιμη μορφή καρκίνου, έτσι η χορήγηση γινόταν κατευθείαν χωρίς προεργασία. Στις νέες δοκιμές συμμετείχαν γυναίκες με καρκίνο σταδίου IV, πολύ προχωρημένο δηλαδή, που είχε δώσει μεταστάσεις. Το ανοσοποιητικό σύστημά τους ήταν πολύ αποδυναμωμένο. Ετσι θα ήταν πολύ δυσκολότερο να ανταποκριθούν στο εμβόλιο. Τι κάναμε λοιπόν; Τους πήραμε αίμα,το υποβάλαμε σε ειδική επεξεργασία, ώστε να ενισχυθεί, το αναμείξαμε με το εμβόλιο και μετά το εισαγάγαμε ξανά στις γυναίκες. Με αυτόν τον τρόπο είχαμε πολύ καλή ανταπόκριση και αυτών των γυναικών». Συγκεκριμένα, το εμβόλιο χορηγήθηκε σε 10 εθελόντριες, οι οποίες έδειξαν να ανταποκρίνονται στο σύνολό τους σε αυτό. Και οι 10 γυναίκες έδειξαν απόκριση των T λεμφοκυττάρων στο εμβόλιο, ακόμη και έξι μήνες μετά τη χορήγηση, ενώ στο 50% το ανοσοποιητικό σύστημα συνέχισε να ανταποκρίνεται ακόμη και έναν χρόνο μετά τη χορήγηση.

Θετικά είναι τα μηνύματα και από τις μελέτες κρυσταλλογραφίας που διεξάγει η κυρία Βάσω Αποστολοπούλου με στόχο τη δημιουργία νέων, αποτελεσματικών φαρμάκων ενάντια στον καρκίνο. «Μελετούμε τη δομή των καρκινικών πρωτεϊνών και την "αποτυπώνουμε" σε κρυσταλλική μορφή. Στη συνέχεια "βομβαρδίζουμε" τους κρυστάλλους αυτούς με ακτίνες X, με αποτέλεσμα να προκαλείται διάθλαση.Ετσι μπορούμε και "ζωγραφίζουμε" τη δομή των πρωτεϊνών των όγκων,καθιστώντας τους πιο ευάλωτους εχθρούς. Γιατί, όταν γνωρίζεις τη μορφή του εχθρού σου, μπορείς να τον νικήσεις ευκολότερα, δημιουργώντας κατάλληλα φάρμακα». Αν και η μελέτη αυτή βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα δείχνουν άκρως ενθαρρυντικά. «Εχουμε αρκετές δομές έτοιμες, και βρισκόμαστε στο στάδιο σχεδιασμού τριών-τεσσάρων νέων φαρμάκων που θα στοχεύουν κατευθείαν στο κατάλληλο σημείο» λέει η ερευνήτρια.




Στο Ινστιτούτο Austin, εκτός από τις συνεχείς προσπάθειες για τη δημιουργία εμβολίου ενάντια στα αδενοκαρκινώματα (περιλαμβάνονται οι καρκίνοι του πνεύμονος, του εντέρου, του νεφρού, των ωοθηκών, του προστάτη, του μαστού), διεξάγονται με βάση την ίδια μέθοδο έρευνες για την ανάπτυξη εμβολίων ενάντια σε άλλες σοβαρές ασθένειες όπως το AIDS, η ελονοσία, η γρίπη και η ηπατίτιδα. «Πρόσφατα λάβαμε χρηματοδότηση από τις ΗΠΑ για τη μελέτη εμβολίων ενάντια στο SARS και στον άνθρακα. Αν και η παρασκευή εμβολίων αποτελεί γενικώς μια δύσκολη υπόθεση, πιστεύω ότι όταν υπάρχει η κατάλληλη μέθοδος όλα είναι δυνατά.Ελπίζω ότι θα έχουμε αποτελέσματα αυτής της μελέτης μέσα στους ερχόμενους έξι μήνες, με έναν χρόνο» καταλήγει η κυρία Αποστολοπούλου.

Ο «πόλεμος» ενάντια στον καρκίνο συνεχίζεται και στο μέτωπο της Ευρώπης και οι ερευνητές δείχνουν να κερδίζουν συνεχώς έδαφος. Οπως ανέφερε στο «Βήμα» ο καθηγητής κ. K. Κοσματόπουλος από το Ινστιτούτο Pasteur στη Γαλλία, η ομάδα του ακολουθεί μία νέα προσέγγιση στην ανοσοθεραπεία. «Βασίζεται σε μια καινούργια ιδέα, τη χρησιμοποίηση πολυεμβολίων που αποτελούνται από βελτιωμένα κρυπτικά πεπτίδια. Τα πεπτίδια αυτά τα έχουμε δοκιμάσει σε προκλινικά μοντέλα ανθρωποποιημένων πειραματόζωων και είδαμε ότι είναι πολύ πιο αποτελεσματικά από τα κυρίαρχα πεπτίδια που χρησιμοποιούνταν μέχρι σήμερα σε όλες τις κλινικές μελέτες ανοσοθεραπείας του καρκίνου. Καταφέραμε επίσης να δημιουργήσουμε νέα πολυεμβόλια τα οποία αποτελούνται από πολλά τέτοια πεπτίδια». Ο ερευνητής συμπλήρωσε ότι αυτή τη στιγμή έχει αναπτυχθεί ένα τέτοιο πολυεμβόλιο που βρίσκεται στην τελική φάση προκλινικής ανάπτυξης και το οποίο θα περάσει σε κλινική μελέτη στον άνθρωπο στις αρχές του 2005 - σε ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο του προστάτη. «Το πόσο πιο αποτελεσματικά είναι αυτά τα πεπτίδια στον άνθρωπο μένει να αποδειχθεί με τις κλινικές μελέτες, αφού τα στοιχεία από τα πειραματόζωα δεν μπορούν να δώσουν ασφαλή πρόβλεψη, παρ' ότι τα μοντέλα των πειραμάτων ήταν ανθρωποποιημένα. Ηδη συνεργαζόμαστε με το Πανεπιστήμιο της Κρήτης, όπου διεξάγεται κλινική μελέτη ενός από τα κρυπτικά αυτά πεπτίδια, που αποτελεί μέρος του πολυεμβολίου που αναπτύσσουμε».




Νέες ιδιότητες ήδη υπαρχουσών ουσιών που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού ανακάλυψε ο καθηγητής Βιοχημείας του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Πατρών κ. N. Καραμάνος. «Είδαμε σε εργαστηριακές μελέτες που διεξήχθησαν σε κύτταρα από καρκίνο μαστού ότι η ουσία λετροζόλη, η οποία χορηγείται και σήμερα σε ασθενείς με αυτή τη μορφή καρκίνου μετά τη χειρουργική επέμβαση και την αποτυχία χορήγησης της ταμοξιφένης για την καταστολή ανάπτυξης του όγκου, έχει δύο ακόμη σημαντικά πλεονεκτήματα, πέραν των γνωστών: πρώτον, καταστέλλει τη λειτουργική διήθηση,το πέρασμα δηλαδή του καρκινικού κυττάρου στον παρακείμενο ιστό, άρα και τη μετάσταση σε υγιείς ιστούς και, δεύτερον, επαναδιοργανώνει τη σύσταση του στρώματος, του ιστού δηλαδή επάνω στον οποίο αναπτύσσονται καρκινικά κύτταρα και ο οποίος, επειδή ακριβώς σηματοδοτείται από καρκινικά κύτταρα,καταστρέφεται». Το επόμενο βήμα είναι τώρα η επιβεβαίωση των εργαστηριακών αυτών αποτελεσμάτων στον άνθρωπο, κάτι που αναμένεται να συμβεί στα αμέσως επόμενα χρόνια, δεδομένου ότι το φάρμακο χρησιμοποιείται ήδη. Αν τα αποτελέσματα αυτά επιβεβαιωθούν, είναι πολύ πιθανόν να επιτευχθεί σημαντική αύξηση στον χρόνο επιβίωσης των ασθενών.




H έρευνα συνεχίζεται και, όπως όλα δείχνουν, είναι πολύ πιθανόν και συμπατριώτες μας να έχουν συμβάλει σημαντικά στο να έλθει γρηγορότερα η ημέρα που ο πόλεμος ενάντια στον καρκίνο θα έχει κερδηθεί. Τα λόγια του διοργανωτή του συνεδρίου, καθηγητή Χημείας στο Πανεπιστήμιο Πατρών κ. I. Ματσούκα δείχνουν ότι το δύσκολο δεν είναι και ανέφικτο: «Μπορεί τα πράγματα στη χώρα μας να είναι πιο δύσκολα στον τομέα της βασικής έρευνας, ωστόσο υπάρχουν ομάδες αριστείας οι οποίες πρέπει να συνεργαστούν μεταξύ τους, ώστε μέσα από τη διεπιστημονικότητα να εξαχθεί το καλύτερο αποτέλεσμα. Το θέμα είναι η βασική έρευνα να γίνεται εφηρμοσμένη προκειμένου να συναγωνιστούμε τις μεγάλες χώρες,όπως οι ΗΠΑ. Και δεδομένου ότι έχουμε καλούς ερευνητές εντός και εκτός συνόρων μπορούμε να το καταφέρουμε».

Τα αποτελέσματα ενός εμβολίου




Το τέλος μιας ιστορίας που έληξε άδοξα - και μάλλον άδικα όπως απεδείχθη εκ του αποτελέσματος - πριν από περίπου μία διετία έγραψε ο ογκολόγος του Διαγνωστικού και Ερευνητικού Κέντρου Μαστού «Πρόληψις» κ. Στ Βασίλαρος, ανακοινώνοντας κατά τη διάρκεια του συνεδρίου τα πολυαναμενόμενα αποτελέσματα των ελληνικών δοκιμών του εμβολίου για τον καρκίνο του μαστού, στις οποίες συνεργάστηκε με την κυρία Αποστολοπούλου. Οι δοκιμές αυτές, για τις οποίες εδόθη άδεια διεξαγωγής από τον Ελληνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) τον Δεκέμβριο του 1997, διεκόπησαν πρόωρα το 2001, έπειτα από έγγραφο του Οργανισμού στο οποίο αναφερόταν ότι «η συνέχιση της έρευνας δεν έχει νόημα». Ο ΕΟΦ αιτιολογούσε τη θέση του σημειώνοντας ότι στα τέσσερα χρόνια που μεσολάβησαν από την ανακοίνωση για το εμβόλιο δεν είχε δημοσιευθεί καμία κλινική μελέτη που να δείχνει ότι αυτό είναι αποτελεσματικό.

Οι ερευνητές σεβάστηκαν την απόφαση των αρμοδίων, συνέχισαν όμως να παρακολουθούν τις 31 ασθενείς που είχαν συμμετάσχει ως εκείνη τη στιγμή στις κλινικές δοκιμές, καθώς η χορήγηση του εμβολίου είχε ήδη γίνει. H μελέτη ανήκε στην κατηγορία των διπλών - τυφλών, γεγονός που σημαίνει ότι από το σύνολο των ασθενών οι μισές έλαβαν το εμβόλιο του Ινστιτούτου Austin, ενώ οι υπόλοιπες εικονικό εμβόλιο - σε συνδυασμό πάντα με τη συμβατική θεραπεία. Οι κωδικοί «έσπασαν» τελικώς στις 18 Ιουνίου 2003. Οι ερωτήσεις είδαν ότι από το σύνολο των εθελοντριών τέσσερις είχαν παρουσιάσει μεταστάσεις στο μεσοδιάστημα. Και οι τέσσερις γυναίκες ανήκαν στην ομάδα που είχε λάβει εικονικό εμβόλιο. Αντιθέτως, από την ομάδα που είχε λάβει το θεραπευτικό εμβόλιο καμία δεν είχε παρουσιάσει υποτροπή. Τα αποτελέσματα αυτά μαζί με αίτηση για νέα έγκριση δοκιμών υπεβλήθησαν στον ΕΟΦ από τον περασμένο Αύγουστο. Ωστόσο, η απάντηση στην αίτηση αυτή παραμένει ως σήμερα «μετέωρη», όπως επισημαίνει ο κ. Βασίλαρος.

«Παραδέχομαι ότι ο αριθμός των γυναικών ήταν μικρός, αν και πρέπει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τους αυστραλούς ειδικούς, ήταν σημαντικό στατιστικά το αποτέλεσμα. Σε κάθε περίπτωση όμως κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι τα αποτελέσματά μας αποτελούν μία άκρως σημαντική παρατήρηση»

Δικαιωμένη δηλώνει μετά το άνοιγμα των φακέλων και η κυρία Αποστολοπούλου. «Τα αποτελέσματα των δοκιμών από την Ελλάδα απέδειξαν ότι οι έρευνές μας βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση. Και δεν επρόκειτο για κάτι που δεν είχαμε δοκιμάσει και ήλθαμε στην Ελλάδα να το δοκιμάσουμε για πρώτη φορά. Είχαν προηγηθεί δέκα άλλες κλινικές δοκιμές στην Αυστραλία και δεκάδες δημοσιεύσεις σχετικά με το συγκεκριμένο αντικείμενο». Στο ερώτημα σχετικά με το ποιο θεωρεί ότι ήταν το πρόβλημα που οδήγησε στην πρόωρη διακοπή των δοκιμών του εμβολίου στη χώρα μας η ερευνήτρια δείχνει... τον εαυτό της. «Πιστεύω ότι το πρόβλημά τους ήμουν εγώ. Ημουν "αφελής" ερχόμενη από την Αυστραλία, όπου όλοι συνεργάζονται και αλληλοβοηθούνται». Ωστόσο, παρά την απογοήτευσή της, η κυρία Αποστολοπούλου δηλώνει ξανά έτοιμη να συνεργαστεί αν δοθεί η έγκριση για νέες δοκιμές στη χώρα μας.



Το ΒΗΜΑ, 04/04/2004 , Σελ.: H04
Κωδικός άρθρου: B14132H041
ID: 262014

Στείλτε το άρθρο με e-mail

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive