Κυριακή 9 Απριλίου 2023

Το Δικαίωμα Να Μείνετε Μόνοι - Όταν Η Κυβέρνηση Θέλει Να Γνωρίζει Όλες Τις Δουλειές Σας. Μετάφραση: Απολλόδωρος

 

"Η εμπειρία μάς διδάσκει να είμαστε πιο προσεκτικοί για την προστασία της ελευθερίας όταν οι σκοποί της κυβέρνησης είναι ευεργετικοί". -Ο δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου Louis D. Brandeis..

Υπήρξε μια εποχή που η απογραφή ήταν απλώς μια καταμέτρηση των ατόμων.

Αυτό δεν ισχύει πλέον.

Η Αμερικανική Κοινοτική Έρευνα (ACS), που αποστέλλεται σε περίπου 3,5 εκατομμύρια σπίτια κάθε χρόνο, είναι το υποπροϊόν μιας κυβέρνησης που πιστεύει ότι έχει το δικαίωμα να γνωρίζει όλες τις προσωπικές σας υποθέσεις.

Αν δεν έχετε ήδη λάβει μια ACS, είναι απλώς θέμα χρόνου.

Πολύ μακριά από την παραδοσιακή απογραφή, η οποία περιορίζεται στην εξακρίβωση του αριθμού των ατόμων που ζουν σε κάθε κατοικία, της ηλικίας και της εθνικότητάς τους, της ιδιοκτησίας της κατοικίας και των αριθμών τηλεφώνου, το ACS περιέχει μερικές από τις πιο λεπτομερείς και παρεμβατικές ερωτήσεις που έχουν τεθεί ποτέ σε ερωτηματολόγιο απογραφής.

Σε 28 σελίδες (με ένα πρόσθετο πακέτο οδηγιών 16 σελίδων), οι ερωτήσεις αυτές αφορούν θέματα που η κυβέρνηση απλώς δεν έχει καμία δουλειά να γνωρίζει, συμπεριλαμβανομένων ερωτήσεων σχετικά με τις συνήθειες των ερωτηθέντων στο μπάνιο, το κόστος των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας στο σπίτι, τη γονιμότητα, το οικογενειακό ιστορικό, τη μετακίνηση στην εργασία, την υποθήκη και την ασφάλιση υγείας, μεταξύ άλλων άκρως προσωπικών και ιδιωτικών θεμάτων.

Για παράδειγμα, το ACS ρωτά πόσα άτομα ζουν στο σπίτι σας, μαζί με τα ονόματά τους και λεπτομερείς πληροφορίες για αυτά, όπως η σχέση τους με εσάς, η οικογενειακή κατάσταση, η φυλή και τα σωματικά, πνευματικά και συναισθηματικά τους προβλήματα κ.λπ. Η έρευνα ρωτά επίσης πόσα υπνοδωμάτια και μπάνια έχετε στο σπίτι σας, μαζί με το καύσιμο που χρησιμοποιείται για τη θέρμανση του σπιτιού σας, το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος, τι είδους υποθήκη έχετε και τις μηνιαίες πληρωμές της υποθήκης, τους φόρους ακίνητης περιουσίας κ.λπ.

Και στη συνέχεια, η έρευνα προχωρά ακόμη πιο βαθιά.

Η έρευνα απαιτεί να μάθει πόσες ημέρες ήσασταν άρρωστοι πέρυσι, πόσα αυτοκίνητα έχετε και πόσα χιλιόμετρα διανύσατε, αν έχετε πρόβλημα να ανεβείτε τις σκάλες και τι ώρα φεύγετε για τη δουλειά κάθε πρωί, μαζί με εξαιρετικά λεπτομερείς έρευνες για τις οικονομικές σας υποθέσεις. Και η έρευνα απαιτεί να παραβιάσετε την ιδιωτική ζωή των άλλων παρέχοντας τα ονόματα και τις διευθύνσεις των φίλων, των συγγενών και του εργοδότη σας.

Το ερωτηματολόγιο απαιτεί επίσης να δώσετε και άλλες πληροφορίες για τα άτομα του σπιτιού σας, όπως το μορφωτικό τους επίπεδο, πόσα χρόνια έχουν ολοκληρώσει το σχολείο, τι γλώσσες μιλούν και πότε εργάστηκαν για τελευταία φορά σε κάποια δουλειά, μεταξύ άλλων.

Τα άτομα που λαμβάνουν το ACS πρέπει να το συμπληρώσουν, διαφορετικά τους επιβάλλονται χρηματικές κυρώσεις.

Παρόλο που δεν έχουν αναφερθεί αναφορές για άτομα που έχουν πράγματι τιμωρηθεί για την άρνησή τους να απαντήσουν στην έρευνα, τα πιθανά πρόστιμα που μπορούν να επιβληθούν για την άρνηση συμμετοχής στο ACS είναι εντυπωσιακά. Για κάθε ερώτηση που δεν απαντάται, επιβάλλεται πρόστιμο 100 δολαρίων. Και για κάθε σκόπιμα ψευδή απάντηση σε μια ερώτηση, το πρόστιμο ανέρχεται σε 500 δολάρια. Επομένως, εάν ένα άτομο που εκπροσωπεί ένα νοικοκυριό δύο ατόμων αρνηθεί να συμπληρώσει οποιαδήποτε ερώτηση ή απλώς απαντήσει ανούσια, τα συνολικά πρόστιμα θα μπορούσαν να κυμαίνονται από 10.000 έως 50.000 δολάρια για μη συμμόρφωση.

Ενώ ορισμένες από τις ερωτήσεις του ACS μπορεί να φαίνονται αρκετά συνηθισμένες, ο πραγματικός κίνδυνος έγκειται στο ότι δεν γνωρίζουμε γιατί χρειάζονται οι πληροφορίες, πώς θα χρησιμοποιηθούν από την κυβέρνηση ή με ποιον θα μοιραστούν.

Σε μια εποχή όπου η κυβέρνηση έχει στη διάθεσή της σημαντικούς τεχνολογικούς πόρους όχι μόνο για να πραγματοποιεί χωρίς ένταλμα παρακολούθηση των Αμερικανών πολιτών αλλά και για να συλλέγει και να εξορύσσει τα δεδομένα αυτά για τους δικούς της αμφίβολους σκοπούς, είτε πρόκειται για χαρτογράφηση του εγκλήματος είτε για κατάρτιση προφίλ με βάση οποιαδήποτε κριτήρια θέλει να χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση για να στοχεύσει και να διαχωρίσει τον πληθυσμό, η πιθανότητα κατάχρησης είναι σοβαρή.

Ως εκ τούτου, το ACS χαρακτηρίζεται ως κυβερνητικό πρόγραμμα του οποίου ο σκοπός, ενώ πωλείται στο κοινό ως συνήθης και καλοήθης, εγείρει σημαντικές συνταγματικές ανησυχίες.

Το Ινστιτούτο Rutherford έχει λάβει εκατοντάδες ερωτήματα από άτομα που έλαβαν το ACS και δεν αισθάνονται άνετα να μοιράζονται τέτοιες ιδιωτικές, προσωπικές λεπτομέρειες με την κυβέρνηση ή είναι αναστατωμένα από την επιθετική τακτική που χρησιμοποιούν οι πράκτορες του Γραφείου Απογραφής που προσπαθούν να εξαναγκάσουν σε απαντήσεις σε ερωτήσεις του ACS.

Οι ακόλουθες ερωτήσεις και απαντήσεις παρέχονται ως πηγή για όσους θέλουν να κατανοήσουν καλύτερα τα δικαιώματά τους σε σχέση με το ACS.

Ερ: Τι είδους ερωτήσεις περιέχονται στο ACS;

Α: Το ACS περιέχει ερωτήσεις που υπερβαίνουν κατά πολύ τις τυπικές ερωτήσεις απογραφής σχετικά με τον αριθμό των ατόμων στο νοικοκυριό και την ηλικία, τη φυλή και το φύλο τους. Η έρευνα συνδυάζει παρεμβατικές ερωτήσεις με εξαιρετικά λεπτομερείς έρευνες σχετικά με τις οικονομικές σας υποθέσεις. Επιπλέον, το ερωτηματολόγιο απαιτεί επίσης από τους παραλήπτες να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με την οικογένειά τους και τα άλλα άτομα που βρίσκονται στο σπίτι τους, όπως το μορφωτικό τους επίπεδο, πόσα χρόνια έχουν ολοκληρώσει το σχολείο, ποιες γλώσσες μιλούν, πότε εργάστηκαν για τελευταία φορά σε κάποια δουλειά και πότε οι ένοικοι του σπιτιού σας λείπουν από το σπίτι.

Ερ: Πώς θα χρησιμοποιηθούν αυτές οι πληροφορίες;

Α: Το Γραφείο Απογραφής δηλώνει ότι οι πληροφορίες από αυτή την έρευνα χρησιμοποιούνται για να βοηθήσουν ένα ευρύ φάσμα φορέων, από ομοσπονδιακές, πολιτειακές και τοπικές κυβερνήσεις μέχρι ιδιωτικές εταιρείες, μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, ερευνητές και ομάδες δημόσιας υπεράσπισης. Το Γραφείο απαριθμεί 35 διαφορετικές κατηγορίες ερωτήσεων στον ιστότοπό του και προσφέρει εξηγήσεις σχετικά με τον τρόπο χρήσης των πληροφοριών. Για 12 από αυτές τις κατηγορίες, οι πληροφορίες χρησιμοποιούνται για να βοηθήσουν ιδιωτικές εταιρείες. Για άλλες 22, οι πληροφορίες χρησιμοποιούνται για να βοηθήσουν ομάδες συνηγορίας, και σε εννέα από αυτές τις περιπτώσεις, το Γραφείο Απογραφής αναφέρει ότι οι απαντήσεις θα χρησιμοποιηθούν από ομάδες συνηγορίας για να "συνηγορήσουν υπέρ πολιτικών που ωφελούν τις ομάδες τους", συμπεριλαμβανομένης της συνηγορίας με βάση την ηλικία, τη φυλή, το φύλο και την οικογενειακή κατάσταση. Έτσι, οι πληροφορίες που λαμβάνονται μέσω της ACS δεν χρησιμοποιούνται απλώς για την ενημέρωση της κυβερνητικής πολιτικής με ουδέτερο τρόπο, αλλά παρέχονται και σε ιδιωτικούς φορείς με σκοπό την προώθηση εταιρικών ή/και πολιτικών προγραμμάτων.

Μια ανησυχία που εγείρει το Ινστιτούτο Brookings είναι η χρήση των πληροφοριών της ACS από τις αρχές επιβολής του νόμου για τη "χαρτογράφηση του εγκλήματος", ένα εργαλείο επιτήρησης που χρησιμοποιείται για την πρόβλεψη του εγκλήματος και την προληπτική στόχευση ορισμένων γειτονιών για αστυνόμευση. Είναι "πιο αποτελεσματικό" όταν "οι αναλυτές μπορούν να δουν τη σχέση μεταξύ των διαφόρων τύπων εγκληματικών περιστατικών (π.χ. ανθρωποκτονίες, διακίνηση ναρκωτικών) και των χαρακτηριστικών της γειτονιάς (παράγοντες κινδύνου όπως η φτώχεια, η πυκνότητα του πληθυσμού και οι κενές κατοικίες), να εντοπίσουν πού είναι πιο πιθανό να συμβούν εγκλήματα (hot spots) και να εστιάσουν ανάλογα τους αστυνομικούς πόρους". Το Ινστιτούτο Brookings σημειώνει ότι επειδή το ACS παρέχει δεδομένα κάθε χρόνο και όχι κάθε δέκα χρόνια, η χαρτογράφηση της εγκληματικότητας είναι πιο αποτελεσματική και φθηνότερη.

Ερ: Οι απαντήσεις μου είναι εμπιστευτικές;

Α: Αν και το Γραφείο Απογραφής ισχυρίζεται ότι οι πληροφορίες ενός ατόμου θα παραμείνουν αυστηρά εμπιστευτικές, απαιτεί από τον παραλήπτη να αναγράψει το όνομά του στην έρευνα, δήθεν για τον σκοπό της υποβολής συμπληρωματικών ερωτήσεων σε περίπτωση που λείπουν ή είναι ελλιπείς οι απαντήσεις. Αυτό σημαίνει ότι οι απαντήσεις σας θα μπορούσαν να συνδεθούν με εσάς, ακόμη και αν απαγορεύεται από το νόμο η κοινοποίηση των ατομικών σας απαντήσεων.

Ερ: Είμαι υποχρεωμένος από το νόμο να συμπληρώσω πλήρως την αμερικανική κοινοτική έρευνα;

Α: Ο ομοσπονδιακός νόμος καθιστά υποχρεωτική την απάντηση όλων των ερωτήσεων της ACS. Η άρνηση απάντησης σε οποιαδήποτε ερώτηση της ACS ή η παροχή σκόπιμα ψευδούς απάντησης αποτελεί ομοσπονδιακό αδίκημα. Το Γραφείο Απογραφής υποστηρίζει επίσης ότι η απάντηση στην ACS είναι υποχρεωτική και ότι οι παραλήπτες είναι νομικά υποχρεωμένοι να απαντήσουν σε όλες τις ερωτήσεις.

Ερ: Υπάρχει ποινή για την άρνηση απάντησης σε ερωτήσεις της Αμερικανικής Κοινοτικής Έρευνας;

Α: Ο νόμος που απαιτεί απαντήσεις στην ACS προβλέπει επίσης ότι το πρόσωπο που δεν απαντά "τιμωρείται με πρόστιμο που δεν υπερβαίνει τα 100 δολάρια". Το πραγματικό πρόστιμο για την άρνηση συμπλήρωσης της ACS θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερο, διότι η μη απάντηση σε ορισμένες ερωτήσεις της ACS θα μπορούσε να θεωρηθεί ξεχωριστό αδίκημα που υπόκειται στο πρόστιμο των 100 δολαρίων.

Ερ: Έχει ασκήσει η κυβέρνηση διώξεις κατά ατόμων για άρνηση απάντησης στην αμερικανική κοινοτική έρευνα;

Α: Ενώ το Ινστιτούτο Rutherford έχει λάβει γνώση για πράκτορες του Γραφείου Απογραφής που επιδίδονται σε τακτικές παρενόχλησης και απειλητική συμπεριφορά, μέχρι σήμερα δεν γνωρίζουμε ότι το Γραφείο Απογραφής έχει επιβάλει οικονομικές κυρώσεις για τη μη συμμόρφωση με την ACS. Ωστόσο, η άρνηση απάντησης στην έρευνα παραβιάζει το γράμμα του νόμου και θα μπορούσε να ασκηθεί δίωξη εάν η κυβέρνηση αποφασίσει να υιοθετήσει σχετική πολιτική.

Ερ: Πώς διασφαλίζει συνήθως το Γραφείο Απογραφής ότι οι άνθρωποι συμπληρώνουν την έρευνα;

Α: Όσοι δεν απαντούν στην ACS κινδυνεύουν να υποβληθούν σε επανειλημμένες προτάσεις - μέσω ταχυδρομείου, τηλεφώνου και αυτοπροσώπως - από υπαλλήλους του Γραφείου Απογραφής που προσπαθούν να εξαναγκάσουν σε απάντηση. Συνήθως, το Γραφείο Απογραφής τηλεφωνεί σε όσους δεν απαντούν στην έρευνα και μπορεί να επισκεφθεί τα σπίτια τους για να εξαναγκάσει τους στόχους να απαντήσουν.

Το Γραφείο Απογραφής μπορεί να υπερηφανεύεται για το 97% των απαντήσεων στην έρευνα μέσω αυτών των μεθόδων, αλλά οι επικριτές υποστηρίζουν ότι αυτό συνιστά παρενόχληση. Ένας παραλήπτης που συμπλήρωσε την έρευνα, αλλά του οποίου οι απαντήσεις δεν τοποθετήθηκαν σωστά από το Γραφείο Απογραφής έγραψε για την εμπειρία του. Πρώτον, μια υπάλληλος του Γραφείου Απογραφής άφησε ένα σημείωμα στο διαμέρισμά του ζητώντας του να επικοινωνήσει μαζί της. Όταν το έκανε, η υπάλληλος του ζήτησε να την αφήσει να μπει στο σπίτι του. Όταν εκείνος αρνήθηκε, η υπάλληλος "εμφανίστηκε δύο φορές απροειδοποίητα στο διαμέρισμά μου, απαιτώντας την είσοδο και προειδοποιώντας με για τα πρόστιμα που θα αντιμετώπιζα αν δεν συνεργαζόμουν". Μόνο αφού υπέβαλε καταγγελία στο Γραφείο Απογραφής, η υπηρεσία συνειδητοποίησε ότι είχε πράγματι ολοκληρώσει την έρευνα, τερματίζοντας έτσι τις προσπάθειές της να εισέλθει στο σπίτι του.

Ερ: Πρόκειται για αντισυνταγματική παραβίαση της ιδιωτικής ζωής;

Α: Υπάρχουν σημαντικά και νόμιμα ερωτήματα σχετικά με την εξουσία της κυβέρνησης να απαιτεί, υπό την απειλή ποινικής δίωξης και ποινής, από τα άτομα να απαντούν σε ερωτήσεις που θέτει η ACS. Το ACS δεν αποτελεί μέρος της απογραφής που απαιτείται από το άρθρο Ι του Συντάγματος, και η εν λόγω συνταγματική διάταξη εφαρμόζεται μόνο σε μια απογραφή για τους σκοπούς της καταμέτρησης του αριθμού των ατόμων σε κάθε πολιτεία. Όπως σημειώθηκε, η ACS αναζητά πολύ περισσότερες πληροφορίες από τον αριθμό των ατόμων σε ένα νοικοκυριό.

Σε άλλα πλαίσια, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ έχει αποφανθεί ότι οι πολίτες δεν έχουν καμία υποχρέωση να απαντούν σε ερωτήσεις που θέτει η κυβέρνηση και είναι ελεύθεροι να αρνηθούν να το πράξουν. Η ίδια αρχή θα μπορούσε να ισχύει και για τις ερωτήσεις που θέτουν οι πράκτορες του ACS. Ωστόσο, επειδή η κυβέρνηση δεν έχει ασκήσει δίωξη για άρνηση απάντησης στο ACS, το ζήτημα του δικαιώματος ενός ατόμου να αρνηθεί δεν έχει ακόμη κριθεί από δικαστήριο.

Ερ: Ποιες είναι οι επιλογές μου για να αντιταχθώ στην έρευνα ACS ως παρέμβαση στα δικαιώματά μου βάσει της τέταρτης τροπολογίας;

Α: Εάν λάβετε ειδοποίηση ότι έχετε στοχοποιηθεί για να απαντήσετε στην ACS και επιθυμείτε να διεκδικήσετε το δικαίωμά σας στην ιδιωτική ζωή, μπορείτε να εκφράσετε αυτές τις αντιρρήσεις και την πρόθεσή σας να μην απαντήσετε στην ACS με επιστολή προς το Γραφείο Απογραφής. Το Ινστιτούτο Rutherford έχει αναπτύξει ένα έντυπο επιστολής που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να αντισταθείτε στην προσπάθεια της κυβέρνησης να σας αναγκάσει να αποκαλύψετε προσωπικές πληροφορίες.

Εάν επικοινωνήσουν μαζί σας υπάλληλοι του Γραφείου Απογραφής, είτε τηλεφωνικά είτε αυτοπροσώπως, ζητώντας την απάντησή σας, μπορείτε να διεκδικήσετε τα δικαιώματά σας ενημερώνοντας ευγενικά, αλλά με αποφασιστικότητα, τον υπάλληλο ότι πιστεύετε ότι η ACS αποτελεί αθέμιτη παραβίαση της ιδιωτικής σας ζωής, ότι δεν προτίθεστε να απαντήσετε και ότι δεν θα πρέπει να επιχειρήσουν να επικοινωνήσουν ξανά μαζί σας. Φροντίστε να καταγράφετε κάθε αλληλεπίδραση που έχετε με τους εκπροσώπους του Γραφείου για τους δικούς σας φακέλους.

Εάν πιστεύετε ότι παρενοχλείστε αδικαιολόγητα από υπάλληλο του Γραφείου Απογραφής, είτε τηλεφωνικά είτε προσωπικά, είναι προς το συμφέρον σας να καταγράψετε προσεκτικά τον χρόνο, τον τόπο και τον τρόπο των περιστατικών και να υποβάλετε καταγγελία στο Γραφείο Απογραφής των ΗΠΑ.

Να θυμάστε, τίποτα δεν είναι ποτέ τόσο απλό ή τόσο ξεκάθαρο όσο ισχυρίζεται η κυβέρνηση.

Όπως ξεκαθαρίζω στο βιβλίο μου Battlefield America: The War on the American People και στο φανταστικό αντίστοιχό του The Erik Blair Diaries, κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης να καταπατήσει τα δικαιώματα ιδιωτικότητας των πολιτών ή να δημιουργήσει ένα σύστημα με το οποίο ο πληθυσμός θα μπορεί να στοχοποιείται, να παρακολουθείται και να ξεχωρίζει πρέπει να αντιμετωπίζεται με εξαιρετική προσοχή.

Ενώ οι κυβερνητικοί πράκτορες μπορούν να πλησιάζουν, να μιλούν και ακόμη και να ανακρίνουν τους πολίτες χωρίς να παραβιάζουν την Τέταρτη Τροποποίηση, οι Αμερικανοί θα πρέπει να διαφυλάττουν με ζήλο αυτό που ο δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου Louis Brandeis ανέφερε ως το συνταγματικό "δικαίωμα να μας αφήνουν ήσυχους".


---Δικτυογραφία :

The Right to Be Let Alone: When the Government Wants to Know All Your Business - Truth Comes to Light

https://truthcomestolight.com/the-right-to-be-let-alone-when-the-government-wants-to-know-all-your-business/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive