Δευτέρα 6 Μαρτίου 2023

Η Greenpeace Προδίδει Τους Ιδρυτές Της Για Να Προωθήσει Επιστημονικά Σκουπίδια. Μετάφραση: Απολλόδωρος

 

Από το 2016, όταν ξεκίνησαν οι ακουστικές έρευνες με σόναρ που απαιτούνται για την κατασκευή 1.500 ανεμογεννητριών στις ακτές του Ατλαντικού των ΗΠΑ, 174 φάλαινες καμπούρες έχουν ξεβραστεί νεκρές στην ακτή. Αυτό αντιπροσωπεύει μια αύξηση κατά 400 τοις εκατό των θανάτων σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια....

Και έπειτα, υπάρχουν οι εξαιρετικά απειλούμενες με εξαφάνιση φάλαινες του Βόρειου Ατλαντικού, από τις οποίες σήμερα υπάρχουν λιγότερα από 400 άτομα. Ανέκαμψαν κάπως μετά το κυνήγι τους που οδήγησε σχεδόν στην εξαφάνιση τη δεκαετία του 1930, αλλά τώρα θεωρείται ότι μειώνονται.

Οι ομοσπονδιακές κυβερνητικές υπηρεσίες, όπως η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA), επιτρέπουν τις έρευνες με σόναρ. Η Greenpeace, η οργάνωση που βοήθησα να ιδρυθεί το 1971, έχει ταχθεί υπέρ των ανεμογεννητριών και όχι υπέρ των φαλαινών, δηλώνοντας ότι δεν υπάρχει καμία "απόδειξη" ότι το σόναρ εμπλέκεται σε αυτή την τραγωδία. Ακολουθεί ένα απόσπασμα από έναν εκπρόσωπο της Greenpeace:

"Αυτή τη στιγμή, λόγω της έλλειψης αποδείξεων που να υποδηλώνουν βλάβη από την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών εγκαταστάσεων, η θέση της Greenpeace παραμένει ότι ο καλύτερος τρόπος για την προστασία των φαλαινών είναι η δημιουργία ωκεάνιων καταφυγίων, η εξάλειψη των πλαστικών μιας χρήσης στην πηγή και η διακοπή της εξάρτησής μας από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο".

Ίσως θα ήταν καλή ιδέα να τοποθετηθούν τα "ωκεάνια καταφύγια" εκεί όπου ζουν οι φάλαινες.

Είναι γεγονός ότι οι θανάτοι μεταξύ των φαλαινών στην περιοχή αυτή προκαλούνται συχνά από εμπλοκή σε δίχτυα ψαριών και από χτυπήματα σκαφών. Αλλά μια αύξηση κατά 400% των θανάτων φαλαινών, που συμπίπτει με το πρόγραμμα σόναρ, θα πρέπει να κάνει τους περιβαλλοντολόγους όπως η Greenpeace να αναλάβουν δράση και να δαπανήσουν κάποια από τα εκατοντάδες εκατομμύρια που διαθέτουν για ένα ενδελεχές ερευνητικό πρόγραμμα. Αντ' αυτού, δεν κάνουν τίποτα. Λοιπόν, κάνουν κρουαζιέρες με το γιοτ τους αξίας 30 εκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο αποκαλούν "ιστιοφόρο", παρόλο που στο αμπάρι υπάρχει μια ντιζελομηχανή 1.850 ίππων που παρέχει την κύρια πρόωση.

Είναι κατανοητό ότι ομοσπονδιακές υπηρεσίες όπως η NOAA υποβαθμίζουν την ανησυχία για τις φάλαινες. Η κυβέρνηση Biden είναι αποφασισμένη να κατασκευάσει όλα αυτά τα μαραφέτια παρόλο που θα είναι πολύ πιο ακριβά και πολύ λιγότερο αξιόπιστα από τις πυρηνικές, υδροηλεκτρικές ή γεννήτριες ορυκτών καυσίμων.

Οι φάλαινες είναι ακουστικά είδη που χρησιμοποιούν σόναρ για να βλέπουν τον κόσμο γύρω τους. Έχουν μάτια για την αναγνώριση από κοντά, αλλά το σόναρ τους είναι ο τρόπος με τον οποίο πλοηγούνται και μιλούν μεταξύ τους.

Δεν είναι μόνο οι έρευνες σόναρ που μπορεί να αποτελέσουν πραγματικό πρόβλημα για τις φάλαινες. Ανάλογα με το μέγεθός τους, κάθε μία από τις 1.500 ανεμογεννήτριες θα απαιτήσει μια βάση από σκυρόδεμα που θα εκσκαφεί στα ιζήματα του ωκεανού σε βάθος έως και 150 πόδια και πλάτος 30-40 πόδια. Αυτό θα προκαλέσει σαφώς τη διασπορά τεράστιας ποσότητας λάσπης στη στήλη του νερού. Και τα δύο αυτά είδη φαλαινών ανήκουν στον τύπο των σαλιγκαριών. Είναι φιλτροφάγοι που χρησιμοποιούν το φαλαινίσκο τους για να στραγγίζουν την τροφή τους στο στομάχι τους. Η λάσπη από αυτές τις πολλές εκσκαφές μπορεί να παρεμποδίσει τη διατροφή τους και μπορεί επίσης να επηρεάσει τα είδη από τα οποία εξαρτώνται για τροφή.

Πλέοντας ως πλοηγός, ύπαρχος και επικεφαλής και στις τέσσερις εκστρατείες της Greenpeace για τη διάσωση των φαλαινών από το 1975-1978. Πηγαίναμε στα βάθη του Ειρηνικού για μήνες κάθε φορά κατά τη διάρκεια της περιόδου φαλαινοθηρίας, μερικές φορές 1.000 μίλια μακριά από τη στεριά. Βάζαμε τους εαυτούς μας μπροστά από καμάκια για να προστατεύσουμε τις φάλαινες που έφευγαν. Όταν φτάσαμε στο Σαν Φρανσίσκο στις αρχές Ιουλίου του 1975 με κινηματογραφικό υλικό από ένα καμάκι που περνούσε πάνω από τα κεφάλια των μελών του πληρώματός μας σε μια μικρή φουσκωτή βάρκα και στη συνέχεια στην πλάτη μιας φάλαινας, οι εικόνες έκαναν τον γύρο του κόσμου μέσα σε λίγες ώρες. Η Greenpeace είχε φτάσει ως ένας σημαντικός παίκτης στο παγκόσμιο περιβαλλοντικό κίνημα.

Την εποχή που παρεμβαίναμε στη σφαγή των φαλαινών στον Ειρηνικό, ο ρωσικός και ο ιαπωνικός φαλαινοθηρικός στόλος σκότωναν μαζί περίπου 30.000 φάλαινες ετησίως. Πολλά είδη - συμπεριλαμβανομένων των γαλάζιων φαλαινών, των φαλαινών sei, των φαλαινών fin και των φαλαινών right - είχαν σφαγιαστεί μέχρι εμπορικής εξαφάνισης. Μεταξύ των φαλαινών με τη μεγαλύτερη εμπορική αξία, μόνο οι φάλαινες-σπερματοφάλαινες, τα μεγαλύτερα οδοντωτά ζώα που υπήρξαν ποτέ στη Γη, επιβίωναν σε μεγάλους αριθμούς. Αλλά ήταν βέβαιο ότι θα εξαλείφονταν σχεδόν ολοσχερώς αν συνεχιζόταν το κυνήγι. Οι πολύ μικρότερες φάλαινες μινκ, οι οποίες δεν θεωρήθηκαν ποτέ βέλτιστες από τους μεγάλους στόλους, εξακολουθούν να υπάρχουν σε λογικούς αριθμούς

Το 1979, η Διεθνής Επιτροπή Φαλαινοθηρίας (IWC) απαγόρευσε το κυνήγι όλων των ειδών - εκτός από τις φάλαινες μινκ - από τα εργοστασιακά πλοία και κήρυξε τον Ινδικό Ωκεανό καταφύγιο φαλαινών. Το 1982, η IWC υιοθέτησε ένα επ' αόριστον παγκόσμιο μορατόριουμ για κάθε εμπορική φαλαινοθηρία. Εκτός από τις φάλαινες του Βόρειου Ατλαντικού και του Βόρειου Ειρηνικού, όλα τα είδη φαλαινών είτε έχουν ανακάμψει πλήρως είτε έχουν προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό στην ανάκαμψη.

Έφυγα από την Greenpeace όταν άρχισαν να αναφέρονται στους ανθρώπους ως "εχθρούς της Γης", κάτι που μοιάζει πολύ με το "προπατορικό αμάρτημα" για μένα. Και σαν να μην έφτανε αυτό, οι συνάδελφοί μου διευθυντές, κανένας από τους οποίους δεν είχε καμία επίσημη επιστημονική εκπαίδευση, αποφάσισαν ότι θα έπρεπε να κάνουμε εκστρατεία για την "απαγόρευση του χλωρίου σε όλο τον κόσμο". Έδωσαν στο χλώριο το παρατσούκλι "Το στοιχείο του διαβόλου", απορρίπτοντας βολικά ότι το χλώριο είναι το πιο σημαντικό από τα 90 και πλέον φυσικά στοιχεία που υπάρχουν για τη δημόσια υγεία και την ιατρική. Υποθέτω ότι αυτό δεν μετράει για όσους δεν συμπαθούν την ανθρωπότητα.

Σήμερα, τα στελέχη της Greenpeace εργάζονται σε άνετα γραφεία και ταξιδεύουν σαν ένα μάτσο κολεγιόπαιδα σε καλοκαιρινή κρουαζιέρα. Παίρνοντας το μέρος των μηχανών αντί των έμβιων, απειλούμενων φαλαινών, πρόδωσαν τους ιδρυτές τους και όλους όσους ενδιαφέρονται πραγματικά για τον φυσικό κόσμο. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, χαίρομαι που τους άφησα πίσω το 1986, μετά από 15 χρόνια υπηρεσίας. Όταν είχε τις σωστές προτεραιότητες, η Greenpeace αποτελούνταν από εθελοντές σταυροφόρους για την ειρήνη και τη φύση. Έχει γίνει μια μεγάλη επιχείρηση που επικεντρώνεται στη συγκέντρωση χρημάτων, μια παρασκηνιακή επιχείρηση που πλασάρει επιστημονικά σκουπίδια.


Αυτό το σχόλιο δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στους Washington Times, 14 Φεβρουαρίου 2023, και μπορείτε να το δείτε εδώ.




***Δικτυογραφία:

Greenpeace Betrays Founders to Peddle Junk Science - CO2 Coalition

https://co2coalition.org/2023/02/15/greenpeace-betrays-founders-to-peddle-junk-science/

1 σχόλιο:

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive