Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2023

ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ DRONE ΣΤΡΑΤΟΣΦΑΙΡΑΣ. ΚΑΙ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ DRONE ΥΠΕΡ-ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ. DRONE ΣΤΡΑΤΟΣΦΑΙΡΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ.

 Μπορεί να είναι εικόνα κείμενο που λέει "3D printed"
Το 2020, μια ομάδα ειδικών από την Aratos Systems και την KEC διεξήγαγε μια μελέτη, 
 Μπορεί να είναι εικόνα εξωτερικοί χώροι
με οικονομική υποστήριξη από τον περιφερειακό οργανισμό ανάπτυξης Midpoint Brabant και την επαρχία του Noord Brabant, για να καθορίσει... εάν είναι εφικτή η ανάπτυξη τεχνολογιών "High-Altitude Platform Stations" (HAPS) που θα επέτρεπε την παρατήρηση της γης, επιτρέποντας τις υπηρεσίες δεδομένων .
Η μελέτη σκοπιμότητας διαπίστωσε ότι τα δεδομένα που συλλέγονται από τη στρατόσφαιρα προσφέρουν νέες ευκαιρίες και δυνατότητες για διάφορους τελικούς χρήστες σε τομείς όπως η ναυτιλία, η γεωργία, η άμυνα και η ασφάλεια. Για να πραγματοποιηθούν όλες αυτές οι πιθανές εφαρμογές, απαιτείται ένα οικοσύστημα συμπληρωματικών εταιριών, με αρκετή ευελιξία ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των διαφορετικών τελικών χρηστών.
Κατά τη διάρκεια της μελέτης, ήρθαμε σε επαφή με έναν αριθμό πολύτιμων συνεργατών στο οικοσύστημα υψηλής τεχνολογίας της επαρχίας Brabant, όπως το Avans Hogeschool και η Ericsson, αλλά και εθνικούς εταίρους όπως η Koninklijke Nederlandse Luchtvaart en Ruimtevaart Centrum (NLR) και με διεθνείς επαφές και συνεργάτες των εταιρειών εντός του Ομίλου Aratos.
Για να καταστεί δυνατή η ανάπτυξη και ο έλεγχος όλων των απαραίτητων τεχνολογιών, η Aratos Systems θα χρησιμοποιήσει έναν χώρο έργου στον ανοιχτό κόμβο καινοτομίας Gate2 στο Rijen. Επιπλέον, η Aratos Systems, η KEC και η Gate2 θα ξεκινήσουν την ανάπτυξη και την υλοποίηση του Κέντρου Ανάπτυξης και Δοκιμών HAPS Earth Observation Earth επί τόπου.
Πρώτο κέντρο ανάπτυξης και δοκιμών HAPS Earth Observation στον κόσμο.
Οι τρεις ιδρυτές στοχεύουν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη, ενσωμάτωση και δοκιμή ενός ευρέος φάσματος τεχνολογιών που απαιτούνται για τη συλλογή του πρώτου Κέντρου Ανάπτυξης και Δοκιμών HAPS Earth Observation Earth στον κόσμο. δεδομένα παρατήρησης από την ανύψωση οχήματος drone στην στρατόσφαιρα. Πρόκειται για ιπτάμενες πλατφόρμες που μπορούν να λειτουργήσουν στη στρατόσφαιρα, αλλά και ωφέλιμο φορτίο αισθητήρων, τεχνολογίες επικοινωνίας, επίγειο σταθμό και υποδομή υπηρεσιών δεδομένων.
Η Aratos Systems θα επικεντρωθεί στις ανάγκες των τελικών χρηστών στον τομέα των υπηρεσιών δεδομένων παρατήρησης της Γης και της σχετικής υποδομής. Το KEC θα διαχειριστεί την τεχνολογική ανάπτυξη σε επίπεδο αποστολής, συμπεριλαμβανομένων όλων των συστημάτων αέρος και εδάφους που απαιτούνται για την κάλυψη των αναγκών του τελικού χρήστη. Επιπλέον, το KEC θα διασφαλίσει την υλοποίηση του οικοσυστήματος σε στενή συνεργασία με περιφερειακές και εθνικές κυβερνητικές υπηρεσίες.
Τα επόμενα δύο σημαντικά βήματα.
Στο χάρτη πορείας που καταρτίστηκε από το KEC, η υπηρεσία δεδομένων παρατήρησης της φύσης που ενεργοποιήθηκε από το HAPS θεωρείται ως επέκταση του χαρτοφυλακίου υπηρεσιών δεδομένων της Aratos Systems. Η Aratos Systems χρησιμοποιεί επί του παρόντος δεδομένα παρατήρησης της Γης από δορυφόρους, drone και αισθητήρες γης και βλέπει ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον από τους πελάτες της για δεδομένα που συλλέγονται από το HAPS σε ύψος στρατόσφαιρας.
Τα 2 πρώτα σημαντικά βήματα γίνονται από το Κέντρο στο Rijen:
-ένα ψηφιακό περιβάλλον προσομοίωσης και επίδειξης αποστολής HAPS αναπτύσσεται μαζί με το Royal Holland Aerospace Center (NLR)
-μια πτήση επίδειξης στην Ελλάδα της ιπτάμενης πλατφόρμας που συλλέγει δεδομένα παρατήρησης της Γης σε ύψος στρατόσφαιρας.
Peter Tjia, Διευθύνων Σύμβουλος Aratos Systems BV:
«Η ιδέα της χρήσης ενός Σταθμού Πλατφόρμας Υψηλού Υψόμετρου (HAPS) κυρίως για συγκεκριμένες δυνατότητες παρατήρησης της Γης ξεκίνησε από τον ιδρυτή μας, Νίκο Μπογονικόλο στην Ελλάδα. Οι Κάτω Χώρες και η Πύλη2 αποδείχθηκαν οι πλέον κατάλληλες για περαιτέρω επεξεργασία αυτής της ιδέας. Γνωρίζω εκ πείρας ότι για αυτού του είδους την καινοτομία χρειάζεστε ένα οικοσύστημα και συνεργασία μεταξύ διαφορετικών δημόσιων και ιδιωτικών τομέων. Και πιστεύουμε ότι το KEC, η Gate2 και η περιοχή Noord-Brabant μπορούν να το προσφέρουν ».
Paul van Kempen, Διευθύνων Σύμβουλος, KEC BV:
"Η δημιουργία του κέντρου ανάπτυξης και δοκιμών HAPS στο Gate2 στη μέση του οικοσυστήματος υψηλής τεχνολογίας Brabant θα μας βοηθήσει να ενισχύσουμε την κοινοπραξία HAPS, επιτρέποντάς μας να αναπτύξουμε αποστολές στρατόσφαιρας που διευκολύνουν εμπορικά βιώσιμες υπηρεσίες δεδομένων."
Pierre van Kleef, Director Gate2 BV:
«Μέσα στο βιομηχανικό δίκτυο Gate2, εξειδικευμένοι βιομηχανικοί εταίροι και ινστιτούτα γνώσης έχουν δείξει μεγάλη υποστήριξη και ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στην περαιτέρω ανάπτυξη του κέντρου HAPS»
Το μεταφέρω εδώ με περηφάνεια μιας και έχει βάλει το χεράκι του ένα φιλαράκι σε όλο αυτό. Κυρίως στον σχεδιασμό της ενεργειακής αυτονομίας του drone, που του επιτρέπει αυτονομία πτήσεων μεγαλύτερης των 30ημερων. Και κάνα δύο ακόμα τεχνολογικών καινοτομιών.
Έξω πάμε καλά......ΕΔΩ ΕΧΟΥΜΕ ΚΟΥΛΗ .......
  • Αποκάλυψη ΕΜΠ: Η Ελλάδα μπορεί να αναπτύξει drone υποβρύχια!.......
Τι αποκάλυψη;; Εμείς τα λέγαμε ΕΔΩ και καιρό...." Υπάρχουνε εργαστήρια εδώ στην Ελλάδα τα οποία μπορούνε να σου φτιάξουνε drones είτε επιτήρησης, είτε πολεμικά, τα οποία θα τα βλέπουνε οι αμερικάνοι και οι ρώσοι και θα τρίβουν τα μάτια τους.! Εδώ στην Θεσσαλονίκη υπήρχε μια μικρή ομάδα φοιτητών η οποία παρουσίασε στο υπουργείο εθνικής άμυνας drone υποβρύχιο.!! Που είναι το πιο δύσκολο πράγμα και το πιο περιζήτητο στον πλανήτη .".
Όταν θέλουμε, ΜΠΟΡΟΥΜΕ!!! Αρκεί να μας αφήσουν φυσικά.
Συνεργασία εργαστηρίων ΕΜΠ για την κατασκευή προηγμένων πειραματικών διατάξεων! Kατασκευή πρότυπου σκάφους με ιδιαίτερα γεωμετρικά χαρακτηριστικά και αυξημένη πολυπλοκότητα.
To Εργαστήριο Ναυτικής και Θαλάσσιας Υδροδυναμικής (ΕΝΘΥ) της Σχολής Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών συνεργάστηκε επιτυχώς με το Εργαστήριο Προηγμένων & Συνθέτων, Νανοϋλικών, Νανοδιεργασιών και Νανοτεχνολογίας (R-NanoLab) της Σχολής Χημικών Μηχανικών για την κατασκευή πρότυπου σκάφους με ιδιαίτερα γεωμετρικά χαρακτηριστικά και αυξημένη πολυπλοκότητα. Ειδικότερα, η μελέτη αφορούσε την κατασκευή μη-επανδρωμένου θαλάσσιου οχήματος (Unmanned Surface Vehicle– USV) και αυτόνομου υποβρύχιου οχήματος (Autonomous Underwater Vehicle – AUV).
Σχήμα 3: Αυτόνομο υποβρύχιο όχημα (αριστερά) και προωστήρια διάταξη (δεξιά). Το ξύλινο πρότυπο του σκάφους και του υποβρυχίου οχήματος κατασκευάστηκε από το προτυποποιό (ΕΤΕΠ) κ. Γ. Μυλωνά. Η προωστήρια εγκατάσταση, όμως, του AUV ήταν αρκετα πολύπλοκη για να κατασκευαστεί από ξύλο στο προτυποποιείο του ΕΝΘΥ.
Για τη λεπτομερή μοντελοποίηση της προωστήριας διάταξης (thruster) του αυτόνομου υποβρύχιου οχήματος, AUV, χρησιμοποιήθηκε η τεχνολογία της τριδιάστατης (3D) εκτύπωσης. Η κατασκευή κατέστη εφικτή μέσω του εργαστηρίου R–NanoLab, λόγω της τεχνογνωσίας που διαθέτει σε τεχνικές προσθετικής κατασκευής.
Η μελέτη και παραμετροποίηση της 3D εκτύπωσης της προωστήριας διάταξης πραγματοποιήθηκε από τον Υ.Δ. Κωνσταντίνο Ζαφείρη, μέλος του εργαστηρίου R–NanoLab. Για την άμεση, οικονομική και ακριβή απόδοση του προτύπου, έγινε εκτενής μελέτη παραμέτρων και κατασκευάστηκε ψηφιακό αρχείο του αντικειμένου, κατάλληλο για χρήση σε διατάξεις 3D εκτύπωσης. Η προσθετική κατασκευή του προτύπου πραγματοποιήθηκε μέσω της τεχνικής εναπόθεσης τήγματος θερμοπλαστικού υλικού (Fused Filament Fabrication).
Το πρότυπο του σκάφους USV μαζί με το AUV δοκιμάστηκε στην Πειραματική Δεξαμενή Ρυμούλκησης Προτύπων του ΕΝΘΥ από τους Δρ Δ. Λιαροκάπη (ΕΕΔΙΠ) και Ι. Τραχανά (ΕΤΕΠ). Πραγματοποιήθηκαν πειράματα τόσο αντίστασης σε ήρεμο νερό, όσο και δυναμικής συμπεριφοράς σε κυματισμούς. Η πλήρης περιγραφή των πειραμάτων και των αποτελεσμάτων αυτών υπάρχουν στην τεχνική έκθεση του ΕΝΘΥ με αρ. NAL-346-F-2020. Η πειραματική μελέτη διεξήχθη στα πλαίσια της ανάθεσης έργου παροχής υπηρεσιών στο ΕΝΘΥ.
Γρ. Γρηγορόπουλος, Καθηγητής ΕΜΠ, Διευθυντής ΕΝΘΥ
Κ. Α. Χαριτίδης, Καθηγητής ΕΜΠ, Διευθυντής R–NanoLab
ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive