Μετά τη νίκη της συμμαχίας παρατάξεων της άκρας δεξιάς και της δεξιάς υπό τη Τζόρτζια Μελόνι θα σχηματιστεί νέα κυβέρνηση, όμως ο δρόμος ως εκεί δεν αποκλείεται να αποδεχθεί γεμάτος απότομες στροφές και μακρύς.
Τζόρτζια Μελόνι: «Θα κυβερνήσουμε για όλους τους Ιταλούς»
H Τζόρτζια Μελόνι, προσπάθησε να καθησυχάσει τις ανησυχίες στη χώρα της και στο εξωτερικό. «Οι Ιταλοί έστειλαν καθαρό μήνυμα υπέρ μιας κυβέρνησης της δεξιάς υπό την ηγεσία των Αδελφιών της Ιταλίας», είπε η κυρία Μελόνι επιβεβαιώνοντας τη φιλοδοξία της να γίνει η επόμενη πρωθυπουργός.
«Θα κυβερνήσουμε για όλους» τους Ιταλούς, υποσχέθηκε. «Θα το κάνουμε με σκοπό να ενώσουμε τον λαό, να προαγάγουμε αυτά που τον ενώνουν μάλλον παρά αυτά που τον χωρίζουν», πρόσθεσε σε σύντομη τοποθέτησή της καλώντας για «ενότητα» και κατευνασμό, αναγνωρίζοντας πως η προεκλογική εκστρατεία ήταν «βίαιη και επιθετική». Διαβεβαίωσε πως «δεν θα προδώσουμε την εμπιστοσύνη σας».
Η άκρα δεξιά στην Ευρώπη πανηγυρίζει
Πολιτικοί που ανήκουν στην άκρα δεξιά και στη δεξιά στην Ευρώπη, από την Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) ως τον Εθνικό Συναγερμό (RN) στη Γαλλία και το Κόμμα του Νόμου και της Δικαιοσύνης (PiS) της Πολωνίας, συνεχάρησαν την Τζόρτζια Μελόνι για τη νίκη της στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες Κυριακή στην Ιταλία.
«Πανηγυρίζουμε μαζί με την Ιταλία», ανέφερε η βουλεύτρια της AfD Μπεατρίξ φον Στορχ μέσω Twitter. «Η Σουηδία στον βορρά, η Ιταλία στον νότο — οι κυβερνήσεις της αριστεράς ανήκουν στο χθες», είπε..
Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι σε επιγραμματική ανάρτησή του στον ίδιο ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης έδωσε «Συγχαρητήρια (στην) Τζόρτζια Μελόνι».
Ο Γάλλος ευρωβουλευτής Ζορντάν Μπαρντελά, που ανήκει στον RN της Μαρίν Λεπέν, έκρινε πως οι ψηφοφόροι στην Ιταλία παρέδωσαν «μάθημα ταπεινότητας» στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Προς μεγάλη δυσαρέσκεια πολλών στη χερσόνησο, η κυρία φον ντερ Λάιεν είπε την περασμένη εβδομάδα πως οι Βρυξέλλες έχουν «εργαλεία» για να αντιδράσουν εάν η Ιταλία παραβιάσει τους κανόνες και καταπατήσει τις κοινές αξίες της Ευρώπης. «Καμιά απειλή οποιουδήποτε είδους δεν μπορεί να σταματήσει δημοκρατία», έγραψε ο ευρωβουλευτής του RN Μπαρντελά, υποστηρίζοντας πως οι Ευρωπαίοι «παίρνουν τη μοίρα τους στα χέρια τους».
Από την πλευρά του ο Μπάλας Όρμπαν, σύμβουλος του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας, του δεξιού εθνικιστή Βίκτορ Όρμπαν, έδωσε επίσης «συγχαρητήρια» στους ηγέτες της ιταλικής συμμαχίας της άκρας δεξιάς και της δεξιάς, τονίζοντας πως «σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, χρειαζόμαστε όσο ποτέ φίλους που έχουν κοινό όραμα και κοινή προσέγγιση για τις προκλήσεις στην Ευρώπη».
Τα επόμενα βήματα
Τα νέα μέλη της Γερουσίας και της Βουλής πρέπει δυνάμει του Συντάγματος να συνεδριάσουν εντός 20 ημερών από τη διεξαγωγή των εκλογών, με άλλα λόγια τη 15η Οκτωβρίου το αργότερο. Αφού συγκροτηθούν σε σώμα και γίνουν οι πρώτες συνεδριάσεις της ολομέλειας, απαιτείται να εκλεγούν τα προεδρεία των δύο σωμάτων και κατόπιν θα αρχίσει η διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης.
Η πολιτική παράδοση στην Ιταλία θέλει τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να ξεκινά διαβουλεύσεις για την ονομασία του νέου ή της νέας επικεφαλής της κυβέρνησης με τους προέδρους των δύο σωμάτων του κοινοβουλίου, κατόπιν τους ηγέτες των μεγαλύτερων κομμάτων και με τους ηγέτες των κοινοβουλευτικών τους ομάδων.
Αν το αποτέλεσμα είναι καθαρό, οι διαβουλεύσεις αυτές είναι σύντομες, διαρκούν το πολύ δύο ημέρες, όμως αν δεν είναι, μπορεί να κρατήσουν ως και μια εβδομάδα, έπειτα από την οποία ο αρχηγός του κράτους δίνει εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης σε κάποια προσωπικότητα.
Αυτή η τελευταία αναλαμβάνει την εντολή «με επιφύλαξη», αρχίζει διαπραγματεύσεις με συμμάχους για τους υπουργικούς θώκους και το κυβερνητικό πρόγραμμα. Έπειτα από αυτές τις διαπραγματεύσεις, αν αποδειχθούν επιτυχείς, ο υποψήφιος ή η υποψήφια παρουσιάζεται ενώπιον του προέδρου και «αίρει την επιφύλαξη».
Κατόπιν ανακοινώνεται η σύνθεση της νέας κυβέρνησης και ορκίζεται ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας αυθημερόν ή την επομένη το αργότερο. Έπειτα το σχήμα μεταβαίνει στο Παλάτσο Τσίτζι, στην έδρα της κυβέρνησης, για τη μεταβίβαση της εξουσίας από την προηγούμενη.
Στην πρόσφατη ιταλική ιστορία ξεχωρίζουν δύο ρεκόρ: ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεν χρειάστηκε παρά μόλις 24 ημέρες το 2008 για να μπει στο Παλάτσο Τσίτζι· ο Τζουζέπε Κόντε χρειάστηκε όχι λιγότερες από 89 ημέρες το 2018 για να διανύσει τη διαδρομή αυτή.
Το σημαντικότερο είναι οτι το τέλος της παγκοσμιοποιήσεως θα έλθει μετά την συμμαχία με τον εβραίο Σαλόμοβιτς (το πατρικό όνομα της εβραίας μαμάς του πούτιν) τον KGBίτη, την κομμουνιστική Κίνα και με μερικά ισλαμιστικά απάνθρωπα καθεστώτα. Δηλαδή μπρός γκρεμός και πίσω ρέμα και αυτό ονομάζεται σωτηρία. Είδατε που έφτασε ο κόσμος μετά την ολοκληρωτική νίκη του σιωνισμού στις 8-5-1945;
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτήν Ιταλία, ή αριστερά πηδάει
ΑπάντησηΔιαγραφήτήν...δεξιά...!
Φιλαρακι,στην Ιταλια τον φασισμο τον εχουν μεσα τους[μην ξεχνας τις διαφορες Βορρα-Νοτου]οποτε ειναι φυσιολογικο.Εδω,εμεις με ΕΑΜ και ΕΔΕΣ,εναντια στους δωσιλογους,τους ταγματασφαλιτες,και λογω ιδιαιτερης ιδιοσυγκρασιας,δεν χρειαζομαστε Κασιδιαρηδες[και φυσικα ουτε την αλητεια των ληστων και δολοφονων του Μητσοτακη]Και μην ξεχνας,εμεις δεν αναπτυξαμε "Αυτοκρατορια"παρα πολεις με πολιτες που ειχαν ψηφο και γνωμη[ακομα και στη Σπαρτη]Ουτε ο Μ.Αλεξανδρος αποδεχθηκε τον ορο.Ας βρουμε λοιπον συνανθρωπους που λογαριαζονται μεταξυ τους,χωρις μισος αλλα με κατανοηση και ας πορευτουμε,βαζοντας μπροστα τη κοινωνια,χωρις ταμπελες.
ΑπάντησηΔιαγραφή1:34 ΣΧΟΛΙΟ 🤣 ΝΑΙ ΚΆΠΟΙΟΥΣ ΒΟΛΕΎΕΙ...ΜΑΦΟΒΟΛΕΥΕΙ
ΑπάντησηΔιαγραφήΞΥΠΝΑΤΕ ΡΕΕΕ ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΚΟΡΟΙΔΕΨΑΝ