Τρίτη 23 Αυγούστου 2022

Ο Πούτιν και η "Διεθνής Συνεργασία" για το COVID - - Οι Απόψεις του Ρώσου Προέδρου για τον ΠΟΥ, τις Μεγάλες Φαρμακευτικές Εταιρείες & την "Παγκόσμια Μάχη" κατά του Κορονοϊού

 

Το παρόν άρθρο θα περιγράψει τη στάση του Πούτιν σχετικά με τη "διεθνή συνεργασία" για το COVID. Θα συζητήσουμε τις εξελίξεις μετά τις 24 Φεβρουαρίου σε ξεχωριστό άρθρο.

--> Ο Πούτιν και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Ο Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ανακοίνωσε στις 11 Μαρτίου 2020 ότι το COVID-19 "μπορεί πλέον να χαρακτηριστεί ως πανδημία".

"Ο ΠΟΥ αξιολογεί αυτή την επιδημία όλο το εικοσιτετράωρο και ανησυχούμε βαθύτατα τόσο για τα ανησυχητικά επίπεδα εξάπλωσης και σοβαρότητας όσο και για τα ανησυχητικά επίπεδα αδράνειας", δήλωσε ο Ghebreyesus.

Σχεδόν εν μία νυκτί, τα έθνη άρχισαν να "ισοπεδώνουν την καμπύλη" χρησιμοποιώντας κατευθυντήριες γραμμές, πρωτόκολλα και συστάσεις που εξέδωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Η Ρωσία δεν αποτέλεσε εξαίρεση.

Ποιες είναι όμως οι απόψεις του Πούτιν για τον ΠΟΥ και τον ρόλο του στην καταπολέμηση του COVID;

Σε μια βιντεοσκοπημένη ομιλία στην 75η σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στις 22 Σεπτεμβρίου 2020, ο Πούτιν υπογράμμισε τον κεντρικό ρόλο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην καταπολέμηση της πανδημίας:

 "  Η χώρα μας συμβάλλει ενεργά στις παγκόσμιες και περιφερειακές προσπάθειες καταπολέμησης του COVID-19, παρέχοντας βοήθεια στα πλέον πληγέντα κράτη τόσο σε διμερές όσο και σε πολυμερές επίπεδο.
 "  Με τον τρόπο αυτό, λαμβάνουμε κατ' αρχάς υπόψη τον κεντρικό συντονιστικό ρόλο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο οποίος αποτελεί μέρος του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών. Πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητο να ενισχυθεί ποιοτικά η ικανότητα του ΠΟΥ. Το έργο αυτό έχει ήδη αρχίσει και η Ρωσία έχει πραγματικά κίνητρα να συμμετάσχει σε αυτό.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας τόνισε ότι τα κράτη του ΟΗΕ και της G20 χρειάζονται "θεμελιωδώς νέους ορίζοντες και πεδίο ανάπτυξης" για την αντιμετώπιση των κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων της κρίσης στον τομέα της υγείας:

"   Οι ειδικοί δεν έχουν ακόμη εκτιμήσει πλήρως την κλίμακα του κοινωνικού και οικονομικού σοκ που προκάλεσε η πανδημία και όλες τις μακροπρόθεσμες συνέπειές της. Ωστόσο, είναι ήδη προφανές ότι θα χρειαστεί πραγματικά, πραγματικά πολύς χρόνος για την αποκατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας. Επιπλέον, ακόμη και τα αποδεδειγμένα μέτρα κατά της κρίσης δεν θα αποδίδουν πάντα. Θα χρειαστούμε νέες καινοτόμες λύσεις.

Προέτρεψε περαιτέρω για μεγαλύτερη διεθνή συνεργασία για την παροχή εμβολίων στον παγκόσμιο πληθυσμό:

"  Πρέπει να χρησιμοποιηθούν όλες οι δυνατότητες της παγκόσμιας φαρμακοβιομηχανίας, ώστε να υπάρξει ελεύθερη πρόσβαση στον εμβολιασμό για τον πληθυσμό όλων των κρατών στο ορατό μέλλον. [...]
 "  Θα ήθελα να επαναλάβω ότι είμαστε απολύτως ανοιχτοί σε σχέσεις εταίρων και πρόθυμοι να συνεργαστούμε. Στο πλαίσιο αυτό, προτείνουμε να διοργανώσουμε σύντομα μια διαδικτυακή διάσκεψη υψηλού επιπέδου για τις χώρες που ενδιαφέρονται για συνεργασία στην ανάπτυξη εμβολίων κατά του κορονοϊού.

Ο Πούτιν επέστησε επίσης την προσοχή στις "ψηφιακές τεχνολογίες" που χρησιμοποιούνται για την "ταχεία αναδιοργάνωση της εκπαίδευσης, του εμπορίου και των υπηρεσιών, καθώς και για τη δημιουργία εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και διαδικτυακών μαθημάτων για άτομα διαφόρων ηλικιών" κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Στις 11 Οκτωβρίου 2021, ο Πούτιν εξέδωσε δήλωση με την οποία επαίνεσε τις πρώτες διεθνείς ασκήσεις των κινητών ομάδων ταχείας αντίδρασης για επιδημιολογικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, που φιλοξενήθηκαν στο Καζάν από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εποπτείας της Ρωσίας για την προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών (Rospotrebnadzor) και τον ΠΟΥ.

"Τα τελευταία χρόνια έχουμε δει ξεκάθαρα πόσο επίκαιρη και περιζήτητη είναι η εξασφάλιση της μέγιστης ετοιμότητας των υγειονομικών και επιδημικών υπηρεσιών για την αντιμετώπιση της απειλής επικίνδυνων μολυσματικών ασθενειών", αναφέρεται στο μήνυμα.

Μιλώντας σε σύνοδο κορυφής της G20 στα τέλη Οκτωβρίου, ο Πούτιν ζήτησε και πάλι μεγαλύτερη συνεργασία στην ανάπτυξη εμβολίων και δήλωσε ότι θα ήταν "απαράδεκτο" να "παραβιάζονται" τα "προνόμια" του ΠΟΥ στον τομέα της παγκόσμιας υγείας:

" Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, ο κορονοϊός θα αποτελεί κίνδυνο για μεγάλο χρονικό διάστημα -νομίζω ότι οι εκπρόσωποι του ΠΟΥ θα πουν περισσότερα γι' αυτό- και δεδομένου ότι ο ιός αυτός συνεχίζει να μεταλλάσσεται, θα πρέπει να αναπτύξουμε μηχανισμούς για μια συστηματική, ταχεία ενημέρωση των εμβολίων. [...]
"  Τα μεγάλης κλίμακας καθήκοντα για την καταπολέμηση του κοροναϊού απαιτούν τη βελτίωση της ποιότητας και της προσβασιμότητας της ιατρικής περίθαλψης σε όλες τις χώρες και, κατά συνέπεια, την ανάπτυξη της διεθνούς συνεργασίας στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.
"  Δεδομένης της σημερινής κατάστασης, ο ρόλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας καθίσταται όλο και πιο σημαντικός και οι δραστηριότητές του αξίζουν, φυσικά, ολόπλευρη υποστήριξη. Βήματα που θα παραβίαζαν τα προνόμια του ΠΟΥ, ο οποίος λειτουργεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, είναι απαράδεκτα. Υπό αυτή την έννοια, συμφωνώ πλήρως με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, κ. Macron.

Δύο εβδομάδες αργότερα, ο Πούτιν απηύθυνε έκκληση στον ΠΟΥ να επιταχύνει την αναγνώριση των νέων εμβολίων και φαρμάκων COVID.

"Με την κοινή μας βοήθεια, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα μπορούσε να ασχοληθεί ακόμη πιο ενεργά με τη μαζική ανοσοποίηση του πληθυσμού", δήλωσε ο Πούτιν στις 12 Νοεμβρίου 2021:

"  Είναι ζωτικής σημασίας να μην αποδυναμωθούν οι προσπάθειες για την καταπολέμηση της πανδημίας, να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για την ενίσχυση των συστημάτων υγείας των χωρών μας, τη βελτίωση της υποστήριξης των πόρων και της τεχνολογίας τους. Και η επίλυση αυτών των μεγάλων καθηκόντων, φυσικά, θα διευκολυνθεί από την ποιοτική αύξηση της διεθνούς συνεργασίας στον ιατρικό και φαρμακευτικό τομέα.

Η αμοιβαία αναγνώριση των πιστοποιητικών εμβολίων θα επέτρεπε στις χώρες να "επανέλθουν πλήρως στις παγκόσμιες επιχειρηματικές, τουριστικές και άλλες δραστηριότητες", πρόσθεσε.

Επανέλαβε τη θέση του μια εβδομάδα αργότερα.

"Ο ρόλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) αυξάνεται. Αξίζει κάθε υποστήριξη, θα μπορούσε να είναι ακόμη πιο ενεργός στη διεξαγωγή μαζικών εμβολιασμών, ιδίως επιταχύνοντας τις διαδικασίες προεπιλογής νέων εμβολίων και φαρμάκων, δηλαδή την αξιολόγηση της ποιότητας, της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητάς τους", δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος στις 18 Νοεμβρίου 2021.

Η απόκτηση της πιστοποίησης του ΠΟΥ για το Sputnik V συνέχισε να αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για τον Ρώσο ηγέτη.

"Το πιο σημαντικό καθήκον εδώ είναι ο εμβολιασμός του πληθυσμού. Πρέπει να λάβουμε το κατάλληλο πιστοποιητικό από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το συντομότερο δυνατό, ώστε το εμβόλιο Sputnik V να διανεμηθεί ευρύτερα στον κόσμο", δήλωσε στις 5 Δεκεμβρίου 2021.

--> Πούτιν & Big Pharma

Πώς αισθάνεται ο Πούτιν για τη συνεργασία μεταξύ της Ρωσίας και της Μεγάλης Φαρμακοβιομηχανίας για τα εμβόλια;

"Οι ξένοι συνάδελφοί μας, δόξα τω Θεώ, έχουν επίσης στραφεί προς εμάς και είναι έτοιμοι να συνεργαστούν... Εδώ, η αγγλοσουηδική εταιρεία AstraZeneca είναι έτοιμη να συνεργαστεί μαζί μας και υπογράφουν τώρα την αντίστοιχη συμφωνία", δήλωσε ο Πούτιν στις 17 Δεκεμβρίου 2020.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας αναφερόταν στη συμφωνία συνεργασίας μεταξύ του Κέντρου Gamaleya, της ρωσικής φαρμακευτικής εταιρείας R-Pharm, του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων (RDIF) και της AstraZeneca, προκειμένου να δοκιμαστεί η δυνατότητα συνδυασμού του Sputnik V με την αγγλοσουηδική ένεση.

Ο Kirill Dmitriev, διευθύνων σύμβουλος του RDIF, ανέλυσε λεπτομερώς τη γένεση της συνεργασίας κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο CNN στις 17 Δεκεμβρίου 2020.

"Οι επιστήμονές μας πιστεύουν ότι αν χρησιμοποιείτε δύο διαφορετικούς μηχανισμούς, η αποτελεσματικότητά σας θα είναι υψηλότερη. Επικοινωνήσαμε με την AstraZeneca, εξηγήσαμε την προσέγγισή μας και μας πρότειναν να κάνουμε κοινές κλινικές δοκιμές. Πιστεύουμε ότι όλα τα εμβόλια τώρα είναι πολύ υποσχόμενα, υπόσχονται να έχουν μεγάλα αποτελέσματα και ο συνδυασμός με την AstraZeneca, πιστεύουμε ότι μπορεί να δείξει και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα", δήλωσε ο Dmitriev στο αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο, προσθέτοντας: "Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να συνεργαζόμαστε. Είμαστε υπερήφανοι που έχουμε συνεργασία με την AstraZeneca. Είμαστε ανοιχτοί για συνεργασία και με άλλους".

Η άριστη γνώση της αγγλικής γλώσσας του Dmitriev εξηγείται εύκολα: ο Young Global Leader του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (τάξη του 2009) έλαβε υποτροφία από το Ίδρυμα Soros για να σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ. Μετά την αποφοίτησή του, συνέχισε στο Harvard Business School. Στη συνέχεια, ο Dmitriev εργάστηκε για την Goldman Sachs και την McKinsey & Company προτού αναλάβει τα ηνία του RDIF το 2011.

Προφανώς δεν μπορούμε να θεωρήσουμε τον Πούτιν υπεύθυνο για τις εκφράσεις του Dmitriev. Τι είπε λοιπόν ο Πούτιν σχετικά με αυτή τη νέα κοινοπραξία;

Κατά τη διάρκεια μιας τηλεδιάσκεψης που σηματοδότησε τη δημιουργία της εταιρικής σχέσης, ο Πούτιν επικρότησε την ομαδική εργασία της Ρωσίας με την AstraZeneca ως πρότυπο προς μίμηση:

"  Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι ένα τέτοιο πνεύμα συνεργασίας μπορεί σήμερα να χρησιμεύσει ως ένα καλό, πειστικό παράδειγμα συνδυασμού επιστημονικών δυνάμεων, τεχνολογιών, επενδύσεων για έναν κοινό στόχο - την προστασία της ζωής, της υγείας και της ασφάλειας εκατομμυρίων ανθρώπων στον πλανήτη στο σύνολό του.
"  Οι συνάδελφοί μου και εγώ στην G20, τη σύνοδο κορυφής των ηγετών των είκοσι κορυφαίων οικονομιών του κόσμου, μιλήσαμε πολύ γι' αυτό. Και θέλω να τονίσω ότι σχεδόν όλοι οι ομιλητές συμφώνησαν ότι πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για την καταπολέμηση του κοροναϊού.
"  Αυτό περιλαμβάνεται στην πραγματικότητα στο τελικό μας έγγραφο. Υπό αυτή την έννοια, σήμερα κάνετε ακριβώς αυτό που συνέστησε η G20 και αυτό που τα Ηνωμένα Έθνη έχουν απευθύνει επανειλημμένα σε ειδικούς από όλο τον κόσμο - να ενώσετε τις δυνάμεις σας. Είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες της διεθνούς συνεργασίας προκειμένου να φέρουμε όσο το δυνατόν πιο κοντά τη στιγμή που η επικίνδυνη μόλυνση θα νικηθεί οριστικά.

Απευθυνόμενος στον διευθύνοντα σύμβουλο της AstraZeneca, πρόσθεσε: "Θέλω να σας ευχηθώ καλή επιτυχία όχι μόνο στη ρωσική αγορά, αλλά και στις παγκόσμιες αγορές και να εκφράσω την ελπίδα ότι το νέο έτος θα είναι ευνοϊκό για την εταιρεία σας και για την επίλυση των προβλημάτων για τα οποία μιλάμε τώρα".

Ακόμα και όταν οι αναφορές για τραυματισμούς που σχετίζονται με τα εμβόλια συνέχισαν να συσσωρεύονται, ο Πούτιν δεν απέφυγε τη συνεργασία της χώρας του με την AstraZeneca.

"Σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, οι εμβολιασμοί έχουν σταματήσει, επειδή υπάρχουν θάνατοι. Εμείς, δόξα τω Θεώ, δεν έχουμε ούτε μία περίπτωση σοβαρών παρενεργειών ", δήλωσε ο Πούτιν στις 4 Μαρτίου 2021:

"  Δεν είμαστε χαιρέκακοι με κανέναν τρόπο. Αντιθέτως, τους ευχόμαστε καλή επιτυχία. Η Pfizer είναι μια παγκόσμια εταιρεία με θαυμάσια επιστημονική βάση, σίγουρα θα ανταποκριθούν, θα βελτιώσουν τις παραμέτρους του φαρμάκου τους. Συνεργαζόμαστε με την AstraZeneca, πρέπει να το έχετε ακούσει.

--> Πούτιν & "διεθνής συνεργασία"

Μιλώντας στο διαδικτυακό φόρουμ Davos Agenda 2021 στις 27 Ιανουαρίου, ο πρόεδρος της Ρωσίας κάλεσε το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ να συνδράμει στις διεθνείς προσπάθειες για την αύξηση της πρόσβασης στα εμβόλια:

 " Πρέπει να συντονίσουμε τις προσπάθειες όλου του κόσμου, όπως προτείνει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ και όπως προτρέψαμε πρόσφατα στη σύνοδο κορυφής της G20. Είναι απαραίτητο να ενώσουμε και να συντονίσουμε τις προσπάθειες του κόσμου για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του ιού και να καταστήσουμε τα τόσο αναγκαία εμβόλια πιο προσιτά. Πρέπει να βοηθήσουμε τις χώρες που χρειάζονται υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένων των αφρικανικών εθνών. Αναφέρομαι στην επέκταση της κλίμακας των δοκιμών και των εμβολιασμών.
   Βλέπουμε ότι ο μαζικός εμβολιασμός είναι προσβάσιμος σήμερα, κυρίως για τους ανθρώπους στις ανεπτυγμένες χώρες. Εν τω μεταξύ, εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο στερούνται ακόμη και την ελπίδα για αυτή την προστασία. Στην πράξη, μια τέτοια ανισότητα θα μπορούσε να δημιουργήσει μια κοινή απειλή, διότι αυτό είναι γνωστό και έχει ειπωθεί πολλές φορές ότι θα παρατείνει την επιδημία και θα συνεχιστούν οι ανεξέλεγκτες εστίες. Η επιδημία δεν έχει σύνορα.

Σύμφωνα με τον Πούτιν, οι κεντρικές τράπεζες έπρεπε να αναλάβουν ηγετικό ρόλο στην ανάπτυξη μιας "βιώσιμης" λύσης για τα οικονομικά επακόλουθα της πανδημίας:

"  [Πρέπει] να διασφαλίσουμε ότι αυτή η [οικονομική] ανάκαμψη θα είναι μακροπρόθεσμα βιώσιμη, θα στηρίζεται σε μια δομή υψηλής ποιότητας και θα συμβάλει στην αντιμετώπιση του βάρους των κοινωνικών ανισορροπιών. Είναι σαφές ότι, με βάση τους παραπάνω περιορισμούς και τη μακροοικονομική πολιτική, η οικονομική ανάπτυξη θα στηριχθεί σε μεγάλο βαθμό στα δημοσιονομικά κίνητρα, με τους κρατικούς προϋπολογισμούς και τις κεντρικές τράπεζες να διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο.

Σε συνάντηση με το Συμβούλιο Ασφαλείας της Ρωσίας στις 19 Νοεμβρίου 2021, ο Πούτιν επανέλαβε την ανάγκη συνεργασίας με την παγκόσμια κοινότητα για τον τερματισμό της πανδημίας.

"Το έργο, ειδικά σήμερα, για την καταπολέμηση της πανδημίας απαιτεί τις συνδυασμένες προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας, έχουμε μιλήσει γι' αυτό πολλές φορές μαζί σας", είπε.

Ο Πούτιν επανήλθε στο θέμα αυτό στις αρχές Δεκεμβρίου.

"Κρατάμε σταθερά την ιδέα ότι είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά πολυάριθμες προκλήσεις και απειλές μόνο μέσω των κοινών προσπαθειών ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας. Αυτό μας το υπενθυμίζει συνεχώς η κατάσταση που σχετίζεται με την πανδημία του κορονοϊού. Η ύπουλη λοίμωξη απέχει πολύ από το να νικηθεί", τόνισε.

Το RIA Novosti μετέδωσε την 1η Δεκεμβρίου:

   Ο Πρόεδρος είναι πεπεισμένος ότι χωρίς την ένωση των προσπαθειών όλων των κρατών, χωρίς την καθιέρωση αμοιβαία επωφελούς ισότιμης συνεργασίας, δεν θα είναι δυνατή η επίλυση των παγκόσμιων προβλημάτων.
   "Δεν θα υπάρξει επιτυχία στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, ή στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και του εγκλήματος, ή στην εξασφάλιση της βιώσιμης ανάπτυξης", είπε.

Το μέρος IV θα διερευνήσει ποιος (ή τι) κατευθύνει την "απάντηση" της Ρωσίας στο COVID

Αν υποστηρίζετε τη διεθνή συνεργασία με τον Edward Slavsquat, εγγραφείτε!

***********

Δικτυογραφία

Putin & "international cooperation" on COVID

https://edwardslavsquat.substack.com/p/putin-and-international-cooperation

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive