Κυριακή 31 Ιουλίου 2022

Μεγάλη σύσκεψη φορέων ενάντια στην επέλαση των ανεμογεννητριών στα Άγραφα

Φωτογραφία αρχείου

Την απόφαση τους να αγωνιστούν ενάντια στο επιχειρούμενο έγκλημα στον ορεινό όγκο των Αγράφων, που συντελείται με την τοποθέτηση εκτρωματικών ανεμογεννητριών, εξέφρασαν δεκάδες φορείς της ευρύτερης περιοχής...

που συμμετείχαν το απόγευμα του Σαββάτου σε σύσκεψη, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μουζακίου.

Οι φορείς καταγγέλλουν ότι το έγκλημα αυτό «παίρνει σάρκα και οστά», καθώς έχει αρχίσει η διέλευση των φορτηγών που μεταφέρουν εξοπλισμό και τμήματα των ανεμογεννητριών, τα οποία προορίζονται για την περιοχή του Τυμπάνου.

Στην σύσκεψη αποφασίστηκε η διοργάνωση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας μέσα στην πόλη του Μουζακίου, την Τρίτη 2 Αυγούστου, στις 7 μ.μ. στο σημείο που αναμένεται να περάσουν τα φορτηγά.

Αποφασίστηκε επίσης η συμμετοχή στην κινητοποίηση η οποία διοργανώνεται από φορείς την Κυριακή 07 Αυγούστου, στην πλατεία της Φυλακτής, του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα, επισημαίνοντας πως το επίκεντρο του αγώνα εξακολουθεί να είναι η περιοχή της Λίμνης Πλαστήρα και οι επιχειρούμενες, εκεί, «επενδύσεις».

Ακρίβεια και καταστροφή των βουνών τα ...«οφέλη»

«Δηλώνουμε πως δεν συναινούμε και εναντιωνόμαστε με τον πιο εμφατικό τρόπο στο επιχειρούμενο περιβαλλοντικό και ενεργειακό έγκλημα», αναφέρεται στο κοινό ψήφισμα που εγκρίθηκε στη σύσκεψη (διαβάστε αναλυτικά εδώ). 

«Δηλώνουμε πως ο λαός της περιοχής κανένα απολύτως όφελος δεν έχει από τέτοιου τύπου ''επενδύσεις''», προσθέτουν, καθώς εκτός από το γεγονός πως θα «βιαστούν» χωρίς επιστροφή τα μοναδικού κάλους βουνά των Αγράφων και συνολικά ο φυσικός πλούτος της περιοχής, στο κομμάτι της ενέργειας δεν θα έχουν φθηνό ρεύμα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, όσο αυτές οι «επενδύσεις» θα έχουν ως βασική κατεύθυνση το κέρδος. Άλλωστε, ήδη βιώνουν τις επιπτώσεις της «πράσινηςͺεπέλασης των μονοπωλίων, με εκτίναξη των τιμολογίων ρεύματος πάνω από 200% , όπως σημειώνουν οι φορείς, αναφερόμενοι στην εκτίναξη της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος.

Επισημαίνουν δε στο κοινό ψήφισμα πως οι υποδομές για να περάσουν τα φορτηγά με τις ανεμογεννήτριες έγιναν μέσα σε λίγες μόλις ημέρες, ενώ τα έργα αποκατάστασης και αντιπλημμυρικής θωράκισης της περιοχής «δεν έχουν προχωρήσει ούτε στο ελάχιστο όλο το τελευταίο διάστημα», στοιχείο το οποίο, μεταξύ άλλων «δείχνει και το σχεδιασμό και τις προτεραιότητες της συγκεκριμένης πολιτικής».

Το νομοθετικό πλαίσιο είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα τους

Η κεντρική εισήγηση έγινε από τον Β. Ελευθερίου, εκ μέρους του Συντονιστικού Αγώνα για τα Άγραφα ο οποίος επισήμανε πως «όλα αυτά δεν ήρθαν στα ξαφνικά και ούτε μας βρίσκουν αδιάβαστους. Είναι στόχοι οι οποίοι τίθενται μέσα από τις πολιτικές της ΕΕ, όπως αυτοί έχουν γίνει αποδεκτοί από τις κυβερνήσεις, οι οποίες, μεταξύ άλλων, έχει αναγορεύσει την Ελλάδα σαν περιοχή στρατηγικής σημασίας για την ανάπτυξη των ΑΠΕ η οποία απαιτεί ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά παντού, σε βουνά και σε θάλασσες». 

«Χέρι - χέρι, όλες οι κυβερνήσεις, προώθησαν, ένα νομοθετικό πλαίσιο που σταδιακά επιτρέπει ΑΠΕ παντού, πρακτικά χωρίς περιορισμούς και με αδειοδοτήσεις με fast track διαδικασίες. Και από κοντά και η Τοπική Διοίκηση και οι Δημοτικές Αρχές της περιοχής, οι οποίες στην πλειοψηφία τους απουσιάζουν περήφανα από τη σημερινή σύσκεψη έχοντας στήσει και το ψευτομέτωπο απέναντι στο έγκλημα που πάει να γίνει στην περιοχή μας. Διότι πόσο μετωπικό είναι το να αντιδράς και την ίδια στιγμή να βάζεις φαρδιά πλατιά την υπογραφή σου για την γρήγορη πρόοδο των έργων υποδομής για την ανεμπόδιστη διέλευση των φορτηγών που θα μεταφέρουν τα τμήματα των ανεμογεννητριών», πρόσθεσε (διαβάστε εδώ όλη την εισήγηση). 

Μετά την εισήγηση ακολούθησαν παρεμβάσεις από τους δεκάδες φορείς που έδωσαν το «παρών»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive