Επί του παρόντος, η Gazprom έχει σταματήσει να προμηθεύει τη Βουλγαρία, τη Γαλλία, τη Φινλανδία, τις Κάτω Χώρες και την Πολωνία. Η Αυστρία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Σλοβακία ανέφεραν μειωμένες ροές φυσικού αερίου τις τελευταίες ημέρεs
Με φόντο μια ενεργειακή έλλειψη που έχει να παρατηρηθεί από την πετρελαϊκή κρίση της δεκαετίας του 1970, η απροθυμία των κυβερνήσεων της ΕΕ να αποκαλούν τα πράγματα με το όνομά τους, θυμίζει την εικόνα του καρτούν "This is Fine", όπου ένας σκύλος κάθεται σε ένα τραπέζι πίνοντας χαρούμενα τσάι, ενώ το δωμάτιο γύρω του καίγεται.
Βλέποντας αυτό, η Δανία, οι Κάτω Χώρες και η Σουηδία έχουν ενεργοποιήσει έγκαιρες προειδοποιήσεις σύμφωνα με τον κανονισμό της ΕΕ για την ασφάλεια εφοδιασμού με φυσικό αέριο του 2017 (κανονισμός SoS).
Προστίθενται στην κακοφωνία των έγκαιρων προειδοποιήσεων που προκλήθηκαν σε όλη την Ευρώπη, η οποία ξεκίνησε με την Ιταλία στις 27 Φεβρουαρίου.
"Γλιτώσαμε τον κόπο να έχουμε πυροσβεστική υπηρεσία επειδή θεωρήσαμε ότι ο κίνδυνος πυρκαγιάς ήταν αμελητέος", δήλωσε ο Siegfried Russwurm, πρόεδρος της γερμανικής βιομηχανικής ένωσης BDI. "Τώρα όλα καίγονται", δήλωσε την Τρίτη (21 Ιουνίου).
Οι ηγέτες της ΕΕ έκαναν ό,τι ήταν δυνατόν για να διατηρήσουν τη ροή των μορίων του ρωσικού φυσικού αερίου, ενώ ορισμένες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας υιοθέτησαν ακόμη και το περίεργο σύστημα πληρωμής σε ρούβλια που διέταξε το Κρεμλίνο.
Αλλά αυτό δεν εμπόδισε τη Gazprom να επιμείνει στο δόγμα της "το προϊόν μας, οι κανόνες μας" και να διακόψει τις προμήθειες.
Θέλετε να μάθετε πώς να βράσετε έναν βάτραχο; Αν το ρίξετε απευθείας σε βραστό νερό, θα πηδήξει. Αν όμως το νερό βράζει αργά, ο βάτραχος το αντιλαμβάνεται πολύ αργά και πεθαίνει από τον βρασμό.
Με αφορμή τις ρωσικές περικοπές φυσικού αερίου στα τέλη της δεκαετίας του 2000, η ΕΕ προσπάθησε να θεσπίσει μέσα για την επόμενη φορά. Ο εύστοχα ονομασμένος κανονισμός της ΕΕ για την ασφάλεια των συστημάτων ασφαλείας δημιούργησε μια προσέγγιση τριών επιπέδων: 1) έγκαιρη προειδοποίηση, 2) συναγερμός και 3) έκτακτη ανάγκη.
Το πρώτο επίπεδο αφορά μόνο τις ενδιαφερόμενες εταιρείες και τη βιομηχανία φυσικού αερίου. Το επίπεδο συναγερμού αφορά τα κράτη μέλη σε εθνικό ή περιφερειακό επίπεδο σε μια κατάσταση όπου η αγορά εξακολουθεί να είναι σε θέση να αντεπεξέλθει. Το επίπεδο έκτακτης ανάγκης αφορά την ΕΕ και ενεργοποιείται μόλις εφαρμοστούν όλα τα μέτρα που βασίζονται στην αγορά.
"Μην κάνετε κανένα λάθος", δήλωσε ο Robert Habeck, Γερμανός αντικαγκελάριος. Με τα επίπεδα αποθήκευσης τόσο χαμηλά όσο είναι, η κατάσταση εφοδιασμού με φυσικό αέριο θα μπορούσε να γίνει "χειρότερη" από τις επιπτώσεις της πανδημίας του Covid-19, δήλωσε την Τρίτη (21 Ιουνίου).
Ωστόσο, η Γερμανία εξακολουθεί να διστάζει να ενεργοποιήσει το δεύτερο επίπεδο συναγερμού, το οποίο η Ιταλία εξετάζει εδώ και αρκετές ημέρες.
Παραδόξως, ο λόγος για την απροθυμία της Γερμανίας μπορεί να έγκειται στον πρόσφατα αναθεωρημένο νόμο για την ενεργειακή ασφάλεια. Μόλις ενεργοποιηθεί το "επίπεδο συναγερμού", ο νόμος επιτρέπει στις ενεργειακές εταιρείες να αυξήσουν τις τιμές του φυσικού αερίου για να αποφύγουν την πτώχευση των φορέων εκμετάλλευσης με μακροπρόθεσμα συμβόλαια.
Με τέτοιους κανόνες έκτακτης ανάγκης σε ισχύ, η Ευρώπη θα μπορούσε σύντομα να αισθάνεται σαν βάτραχος σε καζάνι που βράζει. https://laplumeducitoyen.org/2022/06/27/la-grenouille-dans-la-marmite-bouillante/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.