Σάββατο 7 Μαΐου 2022

Ρόδος, των ιπποτών, της έντονης νυχτερινής ζωής, της πολυτέλειας και της απόλαυσης

Η Ρόδος,  είναι το μεγαλύτερο νησί των Δωδεκανήσων και το τέταρτο σε έκταση νησί της Ελλάδας, μετά την Κρήτη, την Εύβοια και τη Λέσβο. Βρίσκεται περίπου 350 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Αθήνας και 18 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Τουρκίας.... Το νησί της Ρόδου βρίσκεται στο σταυροδρόμι δυο μεγάλων θαλάσσιων διαδρομών της Μεσογείου, ανάμεσα στο Αιγαίο πέλαγος και των ακτών της Μέσης Ανατολής όπως είναι η Κύπρος και η Αίγυπτος. Ως σημείο συνάντησης τριών πολιτισμών, η Ρόδος έχει γνωρίσει πολλούς πολιτισμούς.

Αποτελεί έδρα της ομώνυμης Περιφερειακής Ενότητας, η οποία περιλαμβάνει επίσης και τα νησιά Χάλκη, Σύμη, Τήλος και Καστελλόριζο. Πρωτεύουσα του νησιού είναι η πόλη της Ρόδου. 

Η προέλευση του ονόματος Ρόδος που επικράτησε για το νησί έχει κυρίως συσχετισθεί με το ρόδο, ιερό λουλούδι του θεού Ήλιου. Επίσης η Ρόδος είχε από την αρχαιότητα πολλές ονομασίες που σχετίζονται με την βλάστηση, το σχήμα και άλλες ιδιότητες του νησιού:

  • Αιθρία: για το ωραίο κλίμα της.
  • Αστερία: για τον έναστρο ουρανό της.
  • Αταβυρία : Το ψηλότερο βουνό της ονομάζεται Αττάβυρος.
  • Ηλιάς : Λόγω της μεγάλης ηλιοφάνειας κατά τη διάρκεια του έτους.
  • Κορυμβία: για το σχήμα κορύμβου που καταλήγει σε δυο κορυφές.
  • Μακαρία: δηλαδή ευτυχισμένη.
  • Οφιούσα – Ολόεσσα: γιατί είχε πολλά φίδια.
  • Πελαγία : Το νησί αναδύθηκε μέσα από το πέλαγος.
  • Ποιήεσσα: για την πλούσια βλάστηση της.
  • Ποντία: θαλασσινή.
  • Σταδία: Από το σχήμα του νησιού που είναι σαν αρχαίο στάδιο.
  • Τελχινίς: από τους πρώτους κατοίκους της.
  • Τρινακρία: γιατί το σχήμα της αποτελείται από δύο τρίγωνα.
  • Ελαφούσα: Λόγω των ελαφιών Πλατόνι ή Dama Dama
  • Ανεμόεσσα: Λόγω των δυνατών ανέμων ιδίως στη βορεινή πλευρά του νησιού

Πολλοί μύθοι έχουν συνδεθεί με τη δημιουργία της Ρόδου. Σύμφωνα με τον Πίνδαρο, όταν ο Δίας επικράτησε των Γιγάντων, αποφάσισε να μοιράσει τη γη στους Ολύμπιους Θεούς. Ο Ήλιος όμως, έλειπε από τη μοιρασιά κι έμεινε χωρίς γη. Ο Δίας για να μην τον αδικήσει είπε να ξανακάνουν τη μοιρασιά, αλλά ο Ήλιος τότε είπε πως η γη που θα αναδυόταν από τη θάλασσα, όταν θα ανατέλλει το επόμενο πρωινό, θα γινόταν δική του. Έτσι αναδύθηκε ένα πανέμορφο και καταπράσινο νησί, η Ρόδος. Ο Ήλιος συνεπαρμένος από την ομορφιά της την έλουσε με τις ακτίνες του. Από τότε η Ρόδος είναι το νησί του Ήλιου, το πιο φωτεινό και λαμπερό.

Στο νησί λειτουργούν τμήματα του Πανεπιστήμιο Αιγαίου που απαρτίζεται από το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, το Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού και το Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών. Οι σημαντικότερες θρησκευτικές γιορτές είναι το προσκύνημα στην Παναγιά της Κρεμαστής (πρώτο δεκαπενθήμερο Αυγούστου) με πλούσιες εκδηλώσεις πολιτισμού, της Παναγιάς Τσαμπίκας (8/9), του Αγίου Σουλά (τέλος Ιουλίου), της Παναγιάς Σκιαδενής στο χωριό Μεσαναγρός (Σάββατο του Λαζάρου – Κυριακή του Θωμά) με λιτανεία εικόνας που γίνεται με τελετουργικό τρόπο, της Παναγιάς Υψενής στη Λάρδο και της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού (14 Σεπτεμβρίου)στο χωριό Απόλλωνα.

 

 

 

 

Στις μέρες μας το νησί της Ρόδου αναφέρεται και ως:

  • Το «νησί των ιπποτών», λόγω του πλήθους των μνημείων που άφησε το Τάγμα των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη, από την περίοδο που κατείχε το νησί.
  • Το «νησί του ήλιου», λόγω της εκτεταμένης ηλιοφάνειας καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
  • Το «σμαραγδένιο νησί», λόγω του σχήματός του, που παραπέμπει στον πολύτιμο λίθο.

Αξίζει να δείτε στη Ρόδο

Παλιά Πόλη της Ρόδου: παγκόσμια κληρονομιά, ανεκτίμητη

Ο καλύτερα διατηρημένος μεσαιωνικός οικισμός στον κόσμο έχει ενταχθεί στον κατάλογο των πόλεων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς (World Heritage Towns) της UNESCO. Προστατευμένη μέσα στο επιβλητικό τείχος της –όριο ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν– η Παλιά Πόλη της Ρόδου είναι το «οικόσημο» του νησιού, κι ένας από τους πολλούς λόγους,  για να επιλέξετε αυτό το νησί για τις διακοπές σας.

 

Στην Παλιά Πόλη κάθε πέτρα διηγείται μια ιστορία φτάνοντας σε βάθος 2.400 ετών. Αρχαία αγάλματα, μαρμάρινα οικόσημα, κρήνες, η Οδός των Ιπποτών και το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, τζαμιά και χαμάμ, ο πύργος του Ρολογιού με την απίστευτη θέα είναι η κληρονομιά που άφησαν οι πολιτισμοί που πέρασαν.

Ο Μεγάλος Μάγιστρος στο Καστέλο και η Οδός των Ιπποτών
Ο πιο διάσημος δρόμος της Παλιάς Πόλης της Ρόδου είναι η οδός των Ιπποτών, αποκατεστημένη στη μορφή που είχε κατά τον Μεσαίωνα. Εδώ βρίσκονται τα καταλύματα των εθνικών ομάδων που συγκροτούσαν το τάγμα των Ιωαννιτών Ιπποτών. Στο ψηλότερο σημείο του δρόμου δεσπόζει το επιβλητικό Καστέλο, το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, με τους τεράστιους πύργους του, που είναι ένα θαυμάσιο μουσείο και από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του νησιού.

Στο κοσμικό Μανδράκι

Αποτέλεσμα εικόνας για ροδος μανδρακι

Είναι η σύγχρονη πόλη της Ρόδου, με το εμπορικό κέντρο, τα μεγάλα ξενοδοχεία, τα αμέτρητα καφέ, τα εστιατόρια, τα κλαμπ, αλλά και τα παραδοσιακά «μαρασιώτικα» σπίτια. Στο λιμάνι του Μανδρακίου, πάνω σε δυο ψηλές κολώνες από πωρόλιθο, βρίσκονται τα σύμβολα του νησιού: ο έλαφος και η ελαφίνα. Στην άκρη του μόλου του λιμανιού υψώνεται το μικρό φρούριο του Αγίου Νικολάου.

Κατά μήκος της παραλιακής οδού τα δημόσια κτήρια που έφτιαξαν στο νησί οι Ιταλοί εντυπωσιάζουν: η Νέα Αγορά, η Τράπεζα της Ελλάδος, το Διοικητήριο, το Μέγαρο της Αρχιεπισκοπής, το Δημαρχείο, το Εθνικό Θέατρο και το διάσημο Ξενοδοχείο των Ρόδων (Grande Albergo Dell Rose), ένα από τα πολυτελέστερα στην Ευρώπη την εποχή του Μεσοπολέμου. Σήμερα σε μια πτέρυγά του φιλοξενεί το Καζίνο της Ρόδου και μπροστά του απλώνεται μέχρι το Ενυδρείο μια από τις πιο κοσμικές πλαζ της πόλης.

Ο Κολοσσός της Ρόδου

Σχετική εικόνα

Αποτέλεσμα εικόνας για ροδος κολοσσος

Σύμφωνα με μια παράδοση κάποτε στη θέση των ελαφιών στο λιμάνι στεκόταν ο Κολοσσός. Τα πλοία έπλεαν κάτω από τα πόδια του και το πέρασμα έκλεινε τα βράδια με αλυσίδα. Από τις εντυπωσιακότερες «ιστορίες» που έχει να σας αφηγηθεί νησί στο Αιγαίο!

Η δημοφιλής Λίνδος

Αποτέλεσμα εικόνας για ροδος λινδος

Η αρχαία ακρόπολη της Λίνδου, ένα από τα πιο δημοφιλή προσκυνήματα της αρχαιότητας, περιστοιχισμένη από τα τείχη των Ιπποτών, στέκεται στα 116 μ. πάνω από τη θάλασσα. Εδώ θα θαυμάσετε τον εντυπωσιακό δωρικό ναό της Λινδίας Αθηνάς, του 4ου αιώνα π.Χ. Το χωριό της Λίνδου, κτισμένο αμφιθεατρικά στον λόφο, παραμένει το πιο δημοφιλές στο νησί.

Το καλοκαίρι τα δρομάκια του γεμίζουν από επισκέπτες που μπαινοβγαίνουν στα μπαρ και τα ρεστοράν ή χαζεύουν στα καταστήματα με τα σουβενίρ, τα τοπικά προϊόντα και τα περίφημα διακοσμητικά πιάτα της. Οι διακοπές σας στη Ρόδο «απαιτούν» σίγουρα μια επίσκεψη στη γραφική αυτή πόλη του νησιού.

Το διάσημο Φαληράκι της Ρόδου

Αποτέλεσμα εικόνας για φαληρακι ροδος

Ο πλέον δημοφιλής και αγαπημένος προορισμός των νεαρών Άγγλων τουριστών στη Ρόδο. Εδώ οι συγκινήσεις είναι έντονες, η μουσική δυνατή και το αλκοόλ… άφθονο. Ένας παράδεισος για τους λάτρεις της αδρεναλίνης με όλα τα θαλάσσια σπορ, πίστες carting και bungee jumping και ένα από τα μεγαλύτερα Aqua park της Μεσογείου.

Πεταλούδες στην κοιλάδα

Αποτέλεσμα εικόνας για ροδος κοιλαδα με τις πεταλουδες

Σε ένα καταπράσινο φαράγγι, μήκους περίπου 1 χλμ., υπάρχει ένα μοναδικό στην Ελλάδα δάσος με «ζητιές», δέντρα που μοιάζουν με πλατάνια. Η μυρωδιά του χυμού που εκκρίνουν προσελκύει εκατομμύρια πεταλούδες του είδους Panaxia quadripunctaria, με τις χαρακτηριστικές τέσσερις πορτοκαλί βούλες σε κάθε φτερό. Ένας παράδεισος τον οποίο θα επισκεφθείτε με προσοχή, για να μην τρομάξετε τις πεταλούδες… Αυτό το ελληνικό νησί θα σας κλέψει την καρδιά!

Παραλίες

Η Ρόδος είναι ένας ευλογημένος τόπος με πολλές, μεγάλες και υπέροχες παραλίες. Το βορειοδυτικό τμήμα του νησιού, από την πόλη της Ρόδου και τη κοσμοπολίτικη Ιξιά μέχρι το Μανδρικό και τη Σκάλα Καμείρου, προσφέρει στους επισκέπτες μεγάλες οργανωμένες παραλίες. Στη Νοτιοανατολική ακτή υπάρχουν εξίσου οργανωμένες παραλίες στην Καλλιθέα, στο Αφάντου, στην Τσαμπίκα, στα Βληχά, στη Λίνδο, στη Λάρδο και στο Γεννάδι. Στο άλλο τμήμα του νησιού, μπορεί κανείς να βρει μικρούς αμμώδεις κολπίσκους, σχεδόν κρυμμένους από τα μάτια του κόσμου, στην παραλία της Γλυφάδας, της Παλαιοχώρας, της Κοπριάς, στις μικρές παραλίες του Μονόλιθου κοντά στον Κάλαμο, και στις εξωτικές παραλίες στο Πρασονήσι. Οι δυτικές ακτές της Ρόδου είναι άγριες καθώς είναι εκτεθειμένες σε ισχυρούς ανέμους, ωστόσο αποτελούν παράδεισο για τους λάτρεις της ιστιοσανίδας.

Αγάθη

Αποτέλεσμα εικόνας για ροδος αγαθη

Υπέροχη, νωπή άμμος και λιγοστές καντίνες είναι τα μόνα που θα βρείτε στην Αγάθη. Μια όμορφη, προφυλαγμένη και άνετη παραλία, όπου το μόνο σημάδι πολιτισμού είναι οι καντίνες. Το κάμπινγκ επιτρέπεται, επομένως πάρτε τους υπνόσακους και κατευθυνθείτε προς τη σπηλιά στο τέλος της παραλίας, η οποία είναι ένα ιδανικό μέρος για να περάσετε τη νύχτα. Για να φτάσετε στην παραλία, ακολουθήστε τις πινακίδες από το Χαράκι (διαδρομή δέκα λεπτών σε ένα διαβατό χωματόδρομο). Στα μισά της διαδρομής θα συναντήσετε το μεσαιωνικό κάστρο του Φαρακλού. Όλες οι καντίνες στην παραλία νοικιάζουν ξαπλώστρες, ομπρέλες και διαθέτουν τουαλέτες και ντουζιέρες.

Αφάντου

Παράπονα για την παραλία Αφάντου

Η παραλία Αφάντου έχει ένα πιο οικογενειακό προφίλ. Θα τη βρείτε λίγο μετά το ομώνυμο χωριό, στα ανατολικά του νησιού. Το μεγάλο της μήκος δίνει τη δυνατότητα για πολλές επιλογές, αφού μόνο σε κάποια σημεία είναι οργανωμένη και θα βρείτε εύκολα κάποιο πιο μοναχικό σημείο, μόνο για εσάς. Ξαπλώστε πάνω στην βοτσαλωτή ακτή της και χαρείτε βουτιές σε καθαρά νερά, που βαθαίνουν όμως απότομα. Για τους λάτρεις των σπορ, εδώ υπάρχουν και εγκαταστάσεις για beach volley, beach soccer και πιο δίπλα το διάσημο golf Αφάντου.

Λαδικό

Στην περιοχή Λαδικό θα βρείτε μια από τις πιο γραφικές παραλίες του νησιού. Πρόκειται για έναν ήσυχο κολπίσκο, περιτριγυρισμένο από βράχια, που οδηγούν σε γαλαζοπράσινα νερά. Η παραλία είναι οργανωμένη με ξαπλώστρες και ομπρέλες και η ψιλή της άμμος είναι ιδανική για παιχνίδια με κουβαδάκια για τους μικρούς κολυμβητές.

Άντονι Κουίν

Έγινε διάσημη από τα γυρίσματα της ταινίας “Τα κανόνια του Ναβαρόνε”, αγαπήθηκε από τον πρωταγωνιστή και διάσημο ηθοποιό Άντονι Κουίν και τελικά πήρε το όνομα του. Η παραλία Άντονι Κουίν είναι ιδανική για υποβρύχιες καταδύσεις, λόγω της υποθαλάσσιας μορφολογίας της και προσελκύει πολλά σκάφη, καθώς διαθέτει μια μικρή προβλήτα, στην οποία μπορούν εύκολα να αγκυροβολήσουν. Περιβάλλεται από βράχια, που αγκαλιάζουν τα πεντακάθαρα νερά της.

 

Φαληράκι

Φαληράκι | Παραλίες | Τι να κάνω | Ρόδος | Δωδεκάνησα | MyGreece ...

Σε απόσταση 5 χιλιομέτρων βρίσκεται το Φαληράκι, η πιο δημοφιλής και οργανωμένη παραλία της Ρόδου. Το Φαληράκι είναι σαν ένα ατέλειωτο καρναβάλι ενός μεγάλου και πολυεθνικού πλήθους που αναζητά συνεχώς τη χαρά και τη διασκέδαση. Το πρωί στην διάσημη παραλία με τις ριγέ ομπρέλες και το βράδυ στα στενά δρομάκια με τα λαμπερά φώτα και το δυνατό θόρυβο. Εδώ κανείς μπορεί να βρει ό,τι ζητά, θαλάσσια αθλήματα, καφετέριες, νυχτερινά μαγαζιά, εστιατόρια, bungee-jumping, καταστήματα για ψώνια και πολλά άλλα. Στο εντυπωσιακό Waterpark στο Φαληράκι, στο μεγαλύτερο θαλάσσιο πάρκο ψυχαγωγίας στην Ευρώπη, μπορεί κανείς να απολαύσει τις νεροτσουλήθρες, το ήσυχο ποταμάκι για τα παιδιά, την τσουλήθρα «Μαύρη Τρύπα», την τσουλήθρα καμικάζι, την τεράστια τσουλήθρα (περίπου 140 μέτρα μήκος), την τεράστια πισίνα με κύματα, το aqua-gym, την καφετέρια και πολλά πολλά άλλα. Ένα τμήμα του πάρκου είναι ειδικά διαμορφωμένο για παιδιά. Τριανταπέντε εκπαιδευμένοι και διαπιστευμένοι ναυαγοσώστες εγγυώνται την ασφάλεια των επισκεπτών.

Τσαμπίκα

Η Τσαμπίκα είναι μια από τις πιο όμορφες παραλίες της Ρόδου, με μια ατέλειωτη αμμουδιά χρυσής ψιλής άμμου. Δεκάδες πολύχρωμα σημαιάκια κάνουν τα διάφορα εστιατόρια και αθλητικά κέντρα της παραλίας να ξεχωρίζουν. Πέρα από αυτά και από ένα παντοπωλείο δίπλα στη στάση του λεωφορείου, δεν υπάρχει απολύτως τίποτε άλλο εδώ. Μόνο πλήθη παραθεριστών όλων των ηλικιών και των εθνικοτήτων, που επιθυμούν να κολυμπήσουν στα πράσινα, καθαρά και κρυστάλλινα νερά και να θαυμάσουν τον επιβλητικό βράχο του Μοναστηριού της Παναγίας Τσαμπίκας, από το οποίο πήρε το όνομα της η παραλία. Η Παναγία η Τσαμπίκα θεωρείται θαυματουργή, κυρίως για τις γυναίκες που δεν μπορούν να τεκνοποιήσουν. Πολλές γυναίκες προσεύχονται στην Παναγία Τσαμπίκα και εάν εισακουσθούν οι προσευχές τους δίνουν στο παιδί τους το όνομα της Παναγίας.

Το Μοναστήρι της Παναγίας Τσαμπίκας

Αποτέλεσμα εικόνας για ροδος τσαμπικα

Για να προσεγγίσουμε το Μοναστήρι της Παναγίας Τσαμπίκας, παίρνουμε τον κεντρικό δρόμο και στρίβουμε λίγα μέτρα πριν το δρόμο που οδηγεί στην παραλία Τσαμπίκα. Ο δρόμος αυτός μας οδηγεί μέχρι τα μισά της διαδρομής και έτσι στη συνέχεια θα πρέπει να περπατήσουμε μέχρι την κορυφή του λόφου, ανεβαίνοντας τριακόσια πενήντα σκαλιά. Στο τέλος της διαδρομής αντικρύζουμε το Βυζαντινό εκκλησάκι της Παναγίας. Δεσπόζει στα τριακόσια μέτρα, προσφέροντας μια επιβλητική θέα της ακτής, τόσο στα βόρεια πέρα από την Κολυμπία αλλά και στα νότια πέρα από την παραλία Τσαμπίκα μέχρι τη Λίνδο. Ο μύθος λέει ότι οι γυναίκες που δεν μπορούν να τεκνοποιήσουν, θα πρέπει να ανέβουν στο μοναστήρι ξυπόλητες και να προσευχηθούν στην Παναγία. Εάν η γυναίκα αποκτήσει παιδί, θα το ονομάσει σύμφωνα με την παράδοση, Τσαμπίκο εάν είναι αγόρι και Τσαμπίκα εάν είναι κορίτσι. Το όνομα αυτό το συναντάμε μόνο στη Ρόδο. Εάν αμφισβητείται αυτό το γεγονός τότε φωνάξτε αυτό το όνομα σε έναν κεντρικό δρόμο της Ρόδου, και θα δείτε πόσο θαυματουργό είναι το μοναστήρι. Η Παναγία Τσαμπίκα γιορτάζει στις 7 Σεπτεμβρίου.

Πως θα πάτε στη Ρόδο

Μπορείτε να επισκεφθείτε τη Ρόδο, ​​είτε δια θαλάσσης, είτε αεροπορικώς. Υπάρχουν καθημερινά δρομολόγια πλοίων από τον Πειραιά προς το νησί, κάνοντας ενδιάμεσες στάσεις στη Πάτμο, Λέρο, Καλύμνο και Κω και το ταξίδι διαρκεί περίπου 12 ώρες. Διαθέσιμες είναι επίσης ακτοπλοϊκές συνδέσεις με άλλα νησιά του συμπλέγματος των Δωδεκανήσων, αλλά και με την Κρήτη και τα νησιά των Κυκλάδων, όπως η Σαντορίνη .

Εναλλακτικά, είναι διαθέσιμες καθημερινά, απευθείας αεροπορικές συνδέσεις, με προγραμματισμένες πτήσεις από Αθήνα για Ρόδο και διάρκεια περίπου 40 λεπτά. Από την Ρόδο εκτελούνται επίσης πτήσεις προς Κω, Κάρπαθο, Καστελλόριζο, Μύκονο, Σαντορίνη, Ηράκλειο Κρήτης και Θεσσαλονίκη.

Τοπικά προϊόντα

Τα πιταρούδια ( ντοματοκεφτέδες με κρεμμύδι ), το σουπιόρυζο ( ριζότο με μελάνι σουπιάς ), η λακάνη ( μοσχάρι κόντρα με σος ντομάτας ) οι ταλαγκούτες ( τηγανίτες με μέλι και σουσάμι ) είναι μερικά από αυτά που υπάρχει περίπτωση να συναντήσετε στις ταβέρνες. Διαδεδομένο παραδοσιακό γλυκό, το οποίο θα πετύχετε μόνο σε σπίτια και γιορτές, είναι τα μελεκούνια ( είδος παστελιού ). Ο τοπικός αμπελώνας παραμένει ζωντανός και τα εστιατόρια σας προσφέρουν τη δυνατότητα να δοκιμάσετε ντόπια κρασιά. Θα βρείτε επίσης επισκέψιμα οινοποιεία. Ποικιλιακά κυριαρχούν το λευκό Αθήρι ( καλύτερο αυτό των ορεινών αμπελώνων ) και η Μανδηλαριά με το τοπικό όνομα Αμοργιανό.

Χρήσιμα τηλέφωνα

  • Δήμος Ρόδου 2241 0 46200
  • Δημαρχείο Ρόδου 2241 0 35945
  • Εξυπηρέτηση Πολιτών 2241 0 27358
  • Αστυνομία Ρόδου 2241 0 27423-23329
  • Αστυνομία Αφάντου 2241 0 51111
  • Λιμενική Αστυνομία 2241 0 27634
  • Λιμεναρχείο Ρόδος 2241 0 22220-28888
  • Λιμενικό Γραφείο Λίνδου 2241 0 31201
  • Λιμενικό Γραφείο Μαντράκι 2241 0 23693
  • ΔΕΗ 2241 0 27330
  • ΕΥΔΑΠ 2241 0 64850
  • ΟΤΕ 2241 0 26599
  • Ταχυδρομείο 2241 0 24873
  • Πυροσβεστική 2241 0 23333-4
  • Τουριστικές Πληροφορίες 2241 0 23655-23255
  • Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού 2241 0 21921
  • Γραφείο Ολυμπιακής Αεροπορίας 2241 0 24571
  • Αεροδρόμιο 2241 0 88700-82302
  • Στάση Λεωφορείων Ανατολικής Ακτής 2241 0 27706
  • Στάση Λεωφορείων Δυτικής Ακτής 2241 0 26300
  • Ράδιο ταξί 2241 0 64712
  • Ταξί στάση Ρόδος 2241 0 64756
  • Ταξί στάση Φαληράκι 2241 0 85444
  • Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου 2241 0 80000
  • Σταθμός Πρώτων Βοηθειών Ρόδου 2241 0 25555
  • Σταθμός Πρώτων Βοηθειών Φαληράκι 2241 0 85555
  • Ιατρικό κέντρο Καλλιθιές 2241 0 85209
  • Ιατρικό κέντρο Κοσκίνου 2241 0 67111
  • Ιατρικό κέντρο Ψίνθος 2241 0 50014

 

planetnews

rhodesguide

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive