Τετάρτη 13 Απριλίου 2022

"Αντί να τους πω σπιθαμιαίους, ας πω γιατί είναι σπιθαμιαίοι".Του Μιχάλη Χαραλαμπίδη

 Μπορεί να είναι εικόνα 2 άτομα, άτομα που κάθονται, άτομα που στέκονται, εξωτερικοί χώροι και κείμενο που λέει "Λιβ ρα Κοζάνης"

Πρωθυπουργός και υπουργοί αγνοούσαν από τον Σεπτέμβριο μέχρι και την περασμένη Τετάρτη την πραγματικότητα. Κάνοντας επίδειξη ασχετοσύνης, αρνούνταν πεισματικά να δεχτούν ακόμα και ότι ο λιγνίτης είναι πλέον πιο οικονομικός από το εισαγόμενο αέριο. Κάτι που μπορεί να αποδείξει ακόμα κι ένα παιδί δημοτικού.... προσθέτοντας απλά τους αριθμούς από τα χρηματιστήρια ενέργειας.
Ο πρωθυπουργός κύριος Κυριάκος Μητσοτάκης ρούφηξε το αυγουλάκι του και σύρθηκε σε ένα επικοινωνιακό βατερλό δίχως προηγούμενο την Τετάρτη της προηγούμενης εβδομάδας στην Κοζάνη, όπου ανακοίνωσε αύξηση κατά 50% της παραγωγής λιγνίτη στη χώρα μας. Κανένας φυσικά δεν του είπε ότι η εξόρυξη περισσότερου λιγνίτη παραμένει αμφίβολη, επειδή η κυβέρνηση του έχει εγκαταλείψει επί σχεδόν τρία χρόνια τα ορυχεία. Πάει περίπατο λοιπόν το δόγμα Μητσοτάκη για απολιγνιτοποίηση μέχρι το 2023 και όχι μέχρι το 2028, όπως βιάστηκε να εξαγγείλει από τη Σύνοδο του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο του 2019.
Από το φθινόπωρο παρακολουθώ τον υπουργό Περιβάλλοντος κύριο Κώστα Σκρέκα να επιμένει μονότονα ότι ο λιγνίτης είναι ακριβότερος από το φυσικό αέριο, αλλά και ασύμφορος γενικά. Πρόσφατα στις 30 Μαρτίου σε συνέδριο, και ενώ ήδη ο Πούτιν απειλούσε με κλείσιμο της στρόφιγγας ακούστηκε πεντακάθαρα να λέει «Ακόμη και μέσα στο περιβάλλον της ενεργειακής κρίσης το κόστος των λιγνιτικών μονάδων παραμένει απαγορευτικό για τη ΔΕΗ, κάτι που σημαίνει ότι η ίδια η αγορά είναι αυτή που τις θέτει εκτός παιχνιδιού».
Όλα τα φράγκα όμως είναι ο υπουργός ανάπτυξης κύριος Άδωνις Γεωργιάδης. Στα πρακτικά της Διαρκούς Επιτροπής Εμπορίου της Βουλής για το νομοσχέδιο περί «Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης», με ημερομηνία 8 Δεκεμβρίου 2021, υπάρχει πεντακάθαρα γραμμένη βαρύγδουπη τοποθέτηση του. Παρότι η ενεργειακή κρίση δηλητηρίαζε τους οικιακούς λογαριασμούς, ο υπουργός Ανάπτυξης έλεγε: «Οι λιγνιτικές μονάδες είναι εξαιρετικά ζημιογόνες. Μόνο ένας παλαβός θα συνέχιζε να παράγει ρεύμα από λιγνίτη στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια. Για ποιον λόγο, επαναλαμβάνω: Πρώτον, διότι οι μονάδες είναι εξαιρετικά παλιές και χρειάζονταν όλες εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για να ανανεωθούν. Μόνο για τις μονάδες στην Καρδιά η μελέτη έλεγε ότι χρειάζονταν 130.000.000 ευρώ για να μπορέσουν να συνεχίσουν να λειτουργούν. Συν τους ρύπους φυσικού αερίου. Για να καταλάβετε, γιατί δεν είχε κανένα οικονομικό νόημα η συνέχεια καύσης λιγνίτη στην Ελλάδα». Παρακάτω μάλιστα έκανε λόγο και για ανοησίες λέγοντας αυτολεξεί: «Όλα αυτά τα πράγματα, αντί να τα εξηγούμε με θάρρος στον κόσμο της Δυτικής Μακεδονίας και να του εξηγούμε για ποιο λόγο ο λιγνίτης πια είναι οικονομικά ασύμφορος -αφού δεν καις λιγνίτη, ευρώ καις όταν παράγεις από λιγνίτη-, καθόμαστε και ξεσηκώνουμε τον κόσμο και λέμε ένα κάρο ανοησίες». Συνεχίζοντας δεν παρέλειψε να απονείμει επαίνους στον Πρωθυπουργό λέγοντας: «Άρα ο λιγνίτης είναι ασύμφορος. Έπρεπε να ληφθεί η απόφαση για την απολιγνιτοποίηση και μόνο έπαινος αξίζει για τον πρωθυπουργό που έλαβε αυτή την ανακουφιστική και για τη ΔΕΗ και για την ελληνική οικονομία απόφαση».
Πέστε μου λοιπόν εσείς, αν είναι ή αν δεν είναι σπιθαμιαίοι.

2 σχόλια:

  1. Τι δεν καταλαβαινετε ρε χαπατα;Το καθαρμα ενα μικρομεσαιο στελεχος του τραστ των λαμογιων ειναι που τους κανει τη δουλεια.Λεει και ενα σωρο ψεμματα,ανοησιες για να περασει η ωρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive