Οι κυβερνητικοί ψευταράδες, μας λένε ότι δεν μειώνουν την φορολογία των καυσίμων και του ΦΠΑ, γιατί έτσι θα μειώνονταν σοβαρά τα δημόσια έσοδα. Εντάξει δεν είναι και η πρώτη φορά που υποτιμούν την νοημοσύνη μας. Δεν είναι η πρώτη φορά που μας θεωρούν χαχόλους. Η κυβέρνηση λοιπόν σκόπιμα αποσιωπά... το ότι οι ευρωπαίοι εταίροι της έδωσαν το ελεύθερο να φορολογήσουν τα υπερκέρδη των κερδοσκόπων της αγοράς ενέργειας και με τα έσοδα αυτά να χρηματοδοτήσουν τα μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας, ισοσκελίζοντας τη μείωση των δημοσίων δαπανών. Η άρνηση της κυβέρνησης να φορολογήσει τα υπερκέρδη των 4 + 1 επιχειρηματικών ομίλων που νέμονται την εγχώρια αγορά της ενέργειας και η προσχηματική αναφορά της στην αδυναμία της να μετρήσει τα υπερκέρδη, δείχνει καθαρά και ανάγλυφα τις πραγματικές της προθέσεις. Μη παίρνοντας μέτρα κατά της κερδοσκοπίας, είναι σαφές ότι την ανέχεται και την προστατεύει. Η αδράνεια του Κυριάκου Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες, όπου δεν διεκδίκησε τίποτε για τη χώρα μας, σε αντίθεση με τους προοδευτικούς πρωθυπουργούς της Ισπανίας και της Πορτογαλίας που διεκδίκησαν και κέρδισαν εξαιρέσεις για τα κράτη τους, είναι αποκαλυπτική των πραγματικών προθέσεων της ελληνικής κυβέρνησης.
Αν δεχθώ ότι η ακρίβεια είναι εισαγόμενη και η ενεργειακή κρίση διεθνές φαινόμενο, τότε θα έπρεπε το ρεύμα και τα καύσιμα στην Ελλάδα να ήταν φτηνότερα και να διαμορφώνονταν σε τιμές αντίστοιχες των υπόλοιπων ευρωπαϊκών κρατών. Το γεγονός ότι είμαστε πολύ ακριβότεροι, ακόμη και από τις χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης με την πολύ μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη των καταναλωτών τους, αποδεικνύει ότι η ενεργειακή κρίση μπορεί να είναι διεθνής και εισαγόμενη, η επιδείνωση του φαινομένου όμως είναι καθαρά ελληνικό φαινόμενο και έχει την υπογραφή της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Γιατί η βενζίνη στην Κύπρο είναι φτηνότερη από ό,τι εδώ; Γιατί έχουμε ακριβότερες τιμές ακόμη και από τη Βουλγαρία, που και αυτή προμηθεύεται φυσικό αέριο από τους Ρώσους;
Η ελληνική κυβέρνηση φρόντισε να ρυθμίσει την εσωτερική αγορά της ενέργειας κατά τρόπο ώστε να εμποδιστεί ο ελεύθερος ανταγωνισμός στις τιμές. Ενώ αντίθετα, οι ευρωπαίοι εταίροι μας, δεν σημάδεψαν την «τράπουλα» της αγοράς ενέργειας και επέτρεψαν τον ελεύθερο ανταγωνισμό.
Και κάτι τελευταίο, έτσι για να μη ξεχνιόμαστε, οι ανατιμήσεις στην ενέργεια ξεκίνησαν από το καλοκαίρι του 2021 και κορυφώθηκαν το φθινόπωρο, πολλούς μήνες δηλαδή πριν τον Φεβρουάριο του 2022, οπότε ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία. Οι συνέπειες του πολέμου στην ευρωπαϊκή οικονομία δεν έχουν φανεί ακόμη. Έχουμε, δυστυχώς, δρόμο μπροστά μας. Εντωμεταξύ όμως, όσο η κυβέρνηση πετάει τη μπάλα στην κερκίδα, δεν επιβάλει πλαφόν στις τιμές και δεν μειώνει τη φορολόγηση των καυσίμων και του ΦΠΑ, κάποιοι μετρούν υπερκέρδη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.