Πίνακας του Ισπανού ζωγράφου José Jiménez Aranda, 1897.
Ελληνίδα σκλάβα προς πώληση σε αγορά της Ανατολής, εντελώς γυμνή, πάνω σε ένα χαλί.
Η επιγραφή που κρέμεται στο λαιμό της αναφέρει στα Ελληνικά "Τριαντάφυλλο, 18 ετών, προς πώληση για 800 νομίσματα"....
Η κοπέλα στρέφει το κεφάλι της προς το έδαφος για να κρύψει τη ντροπή της, η στάση των χεριών και των ποδιών της υποδηλώνουν το ίδιο.
Τα πόδια των πιθανών αγοραστών είναι ορατά πίσω από
το γυμνό σώμα της κοπέλας.
Αυτή ήταν η σκληρή μοίρα πολλών γυναικών και παιδιών που απήχθησαν σε λεηλασίες και επιθέσεις από τους Οθωμανούς τα περίπου 400 χρόνια κατοχής του Ελλαδικού χώρου καθώς και του απανταχού Ελληνισμού στην Μικρά Ασία, στον Πόντο, τη Μέση Ανατολή και την Αίγυπτο.
Αυτός ο πίνακας είναι ένας από τους πιο εμβληματικούς του José Jiménez Aranda.
Είναι επίσης μια πραγματικά μοναδική δουλειά στο έργο αυτού του σπουδαίου Ισπανού Σεβιλλιάνου καλλιτέχνη. (Απο αναρτηση Αγγελου Ρομεου)
Αυτό που δεν δείχνει ο πίνακας είναι τα παιδιά της, που τα έχει άλλος έμπορος, πιο μακρυά γιατί Πάντα διαχωρίζονταν οι μανάδες απο τα παιδιά στα σκλαβοπάζαρα και ότι ο 'Εμπορος ειναι Εβραίος γιατί το εμπόριο Ελλήνων σκλάβων το ασκούσαν αποκλειστικά Εβραίοι που είχαν συμμαχήσει οικονομικά με τους Τούρκους.
Από τον φίλο Alexandros Paradissis
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.