Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2022

Ρώσος πρέσβης: Να ανησυχεί η Ελλάδα για τις αμερικανικές βάσεις - Υπάρχουν και πυρηνικά;



Τακτική σκωτσέζικου ντους ακολουθεί η Μόσχα έναντι της Αθήνας, ενόψει της επικείμενης επίσκεψης Δένδια στη Ρωσία. Από τη μια χαρακτηρίζει την Ελλάδα «υπεύθυνο εταίρο», και από την άλλη δηλώνει ότι η Αθήνα πρέπει να ανησυχεί για τις στρατιωτικές διευκολύνσεις προς τις ΗΠΑ...

Να ανησυχούν οι χώρες που προσφέρουν βάσεις στις ΗΠΑ, ως διαμετακομιστικούς σταθμούς για τη μεταφορά δυνάμεων και οπλικών συστημάτων προς τα σύνορα με τη Ρωσία, προειδοποιεί ο Ρώσος πρέσβης στην Αθήνα, Αντρέϊ Μασλόφ.

Ο ίδιος, πάντως, ερωτηθείς εάν η Ρωσία έχει πληροφορίες για ανάπτυξη πυρηνικών όπλων στην Ελλάδα, απάντησε ότι τέτοιο θέμα δεν υπάρχει στην ατζέντα του ελληνο-ρωσικού διαλόγου.

Σε συνέντευξή του στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, Ria Novosti, λίγες ημέρες πριν από την προγραμματιζόμενη για τις 18 Φεβρουαρίου επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στη Μόσχα, και τη συνάντησή του με τον ομόλογό του, Σεργκέϊ Λαβρόφ, ο Ρώσος πρέσβης αφήνει σαφείς αιχμές για τη χρήση των αμερικανικών βάσεων επί ελληνικού εδάφους, μεταξύ των οποίων και την Αλεξανδρούπολη.

Ως γνωστόν, στην Αλεξανδρούπολη έχει δημιουργηθεί αμερικανικό διοικητήριο σε παλαιότερο ελληνικό στρατόπεδο στην πόλη, ενώ τμήμα του λιμένος της χρησιμοποιείται για τη μεταφορά προσωπικού των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και οπλικών συστημάτων προς άλλες ανατολικές χώρες. Η Μόσχα υποστηρίζει, όπως πρόσφατα ανέφερε ο Σ.Λαβρόφ, ότι γίνεται μεταφορά οπλισμού και προς την Ουκρανία.

Να «ανησυχούν»

Ειδικότερα, ερωτηθείς για τις αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα, «μεταξύ των άλλων στην Αλεξανδρούπολη, απ' όπου γίνονται μεταφορές εξοπλισμού των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ προς την Ουκρανία», καθώς και για το «τι απαντά η Ελλάδα στις ανησυχίες της ρωσικής πλευράς γι' αυτό», ο Αντρέϊ Μασλόφ απάντησε με τρόπο που εγείρει σοβαρά ερωτηματικά.

Χαρακτηριστικά είπε ότι «ανησυχία» πρέπει να έχουν οι ίδιες οι χώρες, οι οποίες προσφέρουν το έδαφός τους ως διαμετακομιστικό σταθμό για τη μεταφορά προσωπικού, οπλισμού και άλλων μέσων, από τη νοτιο-ανατολική Ευρώπη προς τα σύνορα της Ρωσίας». Και παρατήρησε: «Προηγουμένως οι χώρες της περιοχής επεδείκνυαν μεγαλύτερη υπευθυνότητα, και με ψυχραιμία εκτιμούσαν τις συνέπειες που θα είχαν για τις ίδιες τέτοιου είδους βήματα».

Να σημειωθεί ότι σε περίπτωση κλιμάκωσης της ρήξης Δύσης - Ρωσίας, και επιβολή νέων Δυτικών κυρώσεων, η Μόσχα, ως γνωστόν, έχει προειδοποιήσει ακόμα και με κλείσιμο της «κάνουλας» του φυσικού αερίου. Να σημειωθεί πως η Ελλάδα, αλλά και η ΕΕ συνολικότερα, εισάγουν από τη Ρωσία τουλάχιστον το 40% των αναγκών τους σε φυσικό αέριο.

Στρατιωτική απειλή;

Αδιευκρίνιστο είναι, επίσης, εάν ο Α.Μασλόφ υπονοούσε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ανησυχεί και από αμυντικής πλευράς. Μια διευκρίνιση που πρέπει να δώσει, αφού η αναφορά του ηχεί ως έμμεση πλην σαφής απειλή. Αλλά και η ελληνική κυβέρνηση επιβάλλεται να ξεκαθαρίσει εάν η ρωσική πλευρά της έχει απευθύνει ενδεχόμενες απειλές.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, πάντως, παλαιότερα η Μόσχα είχε αφήσει αιχμές κατά χωρών στη γειτονιά μας, οι οποίες θα πρόσφεραν διευκολύνσεις σε αμερικανικά πλοία, μαχητικά αεροσκάφη και άλλα οπλικά συστήματα, με τα οποία οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να πλήξουν ρωσικά μέσα στη Μεσόγειο (ειδικά στην Ανατολική Μεσόγειο).

Ειδικότερα, το θέμα αυτό είχε εγερθεί το 2018, κατά τη διάρκεια της κλιμάκωσης των συγκρούσεων στη Συρία και των απειλών της Δύσης ότι θα πλήξει στόχους ως αντίποινα σε μια επίθεση με χημικά στην εμπόλεμη χώρα, η οποία χρεώθηκε (!) στον Άσσαντ. Τελικώς, τότε το θέμα έληξε, αφού, μετά από παρέμβαση της Μόσχας, επιτεύχθηκε η μεταφορά των χημικών εκτός Συρίας.

Στο ενδιάμεσο, όμως, όπως αποκαλύπτουν οι ίδιες διπλωματικές πηγές, η Μόσχα είχε καλέσει σειρά χωρών της περιοχής, μεταξύ των οποίων την Ελλάδα, προκειμένου να τους «επιστήσει την προσοχή» ότι στην περίπτωση που πληγεί κάποιο ρωσικό πολεμικό πλοίο, αεροσκάφος, κ.ο.κ., θα υπάρξουν «αντίποινα».

Άξιον προσοχής είναι, ωστόσο, ότι διευκρινιζόταν πως θα πληγούν τα οπλικά συστήματα από τα οποία θα ξεκινούσε η όποια επίθεση κατά Ρώσων, αλλά όχι οι ίδιες οι χώρες που προσφέρουν βάσεις στις ΗΠΑ. Μια διαβεβαίωση, η οποία, πάντως, κάθε άλλο παρά καθησυχαστική μπορεί να θεωρηθεί για τη χώρα μας -και- στην παρούσα συγκυρία της ουκρανικής κρίσης.

Βέβαια, στην περίπτωση της Ελλάδας, τα αμερικανικά μέσα που επιχειρούν, είναι πολεμικά πλοία, υποβρύχια, μαχητικά αεροσκάφη, κατασκοπευτικά αεροπλάνα, καθώς και μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Αυτά, δυνητικά, θα ήταν οι στόχοι εκ μέρους των Ρώσων, εφόσον τους έπλητταν οι Αμερικανοί, και όχι έδαφος της χώρας, όπως υποστήριζε η ρωσική πλευρά.

Πυρηνικά

Σε άλλη ερώτηση του Ria Novosti εάν η Μόσχα έχει θέσει στην Αθήνα ζήτημα ύπαρξης πυρηνικών όπλων στην Ελλάδα, ενδεχόμενο στο οποίο έχουν αναφερθεί τα τελευταία χρόνια Έλληνες πολιτικοί, ο Α.Μασλόφ απάντησε: «Δεν γνωρίζουμε κάτι σε σχέση με σχέδια ανάπτυξης πυρηνικών στην Ελλάδα. Κατά τις συζητήσεις που έχουμε με την Αθήνα, αυτό το θέμα δεν υπάρχει στην ατζέντα».

Αν και καμία κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια δεν έχει δώσει διευκρινίσεις σχετικά με αποθήκευση ή όχι πυρηνικών όπλων (τακτικών και όχι στρατηγικών) στην Ελλάδα, βέβαιον είναι, όπως έχει αποκαλύψει το Antinews, ότι στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ ακόμα και για «ολιστική» στρατιωτική αντιπαράθεση με τη Ρωσία, κατά τα πρότυπα της περιόδου του Ψυχρού Πολέμου, εκτός των άλλων, προβλέπεται και η χρήση πυρηνικών.

Αποκλειστικό: ΝΑΤΟ - «Προσομοιώσεις πολέμου» με τη Ρωσία και ο ρόλος της Ελλάδας στους σχεδιασμούς

Εξίσου σημαντικό είναι ότι, ήδη από το 2017, όπως επίσης έχει αποκαλύψει το Antinews, στην Εαρινή Σύνοδο υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ (29 Ιουνίου 2017), και ειδικότερα στο Nuclear Planning Group (NPG), στην εισαγωγική τοποθέτησή του, ο γενικός γραμματέας, Γενς Στόλτεμπεργκ, τόνισε ότι για πρώτη φορά περιλαμβάνεται στη συνεδρίαση ανταλλαγή απόψεων σε υπουργικό επίπεδο στη βάση του υποθετικού σεναρίου κρίσης του άρθρου 5 με πυρηνική πτυχή.

Αεροσκάφη F-35 έως το 2025

Μάλιστα, ο τότε υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Τζιμ Μάτις, αφού χαρακτήρισε τη Ρωσία ως κύρια άμεση και έμμεση απειλή, αναφέρθηκε στα αεροσκάφη διττών δυνατοτήτων (Dual Capabity Aircraft – DCA), στην προκειμένη τα αμερικανικά αεροσκάφη 5ης γενιάς F-35, και υπογράμμισε ότι αυτά θα πρέπει να προωθηθούν στην Ευρώπη και προς Ανατολάς έως το 2025, προκειμένου να αποτελέσουν το κύριο μέσον του ΝΑΤΟ.

Σε εκείνες τις συνεδριάσεις, επίσης, συμπληρώνουν πολύ καλά πληροφορημένες πηγές, έγιναν αναφορές για τις -υπό εκσυγχρονισμό- πυρηνικές κεφαλές, Β-61, οι οποίες προβλεπόταν να είναι έτοιμες το 2020.

Επανέρχεται... δριμύτερο το «πυρηνικό ΝΑΤΟ»

Όμορφα λόγια

Ο Ρώσος πρέσβης, τέλος, ανέφερε ότι «η Ρωσία βλέπει στο πρόσωπο της Ελλάδας έναν υπεύθυνο εταίρο, ο οποίος ενδιαφέρεται για τις διμερείς σχέσεις».

Μιλώντας, επίσης, για το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ, είπε ότι αυτό «δεν μπορεί παρά να θέτει κάποιους τεχνητούς περιορισμούς στις διμερείς σχέσεις. Ωστόσο, έτσι ήταν ανέκαθεν, από τη στιγμή που η Ελλάδα εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ. Παρά ταύτα, θεωρούμε ότι υφίσταται πλειάδα τομέων που αντικειμενικά υπάρχει εκατέρωθεν συμφέρον για συνεργασία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive