Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022

ΠΕΡΙ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ. Της Μαίρης Καρά

Ένα ρεπορτάζ για να επιτελεί τον σκοπό του, πρέπει να δημιουργείται μέσα στα πλαίσια του καθήκοντος, απέναντι στην δημοσιογραφική Δεοντολογία. Όπως ίσχυε από παλαιοτάτων ετών στις δημοσιεύσεις του Έντυπου Τύπου. Τα άρθρα των Συντακτών... τύγχαναν της ευρύτερης αποδοχής αναγνωστών, λόγω της πιστής τήρησης των κανόνων της Δεοντολογίας.

   Οι παλαίμαχοι Δημοσιογράφοι γνωρίζουν, πως Δεοντολογία είναι το σύνολο των Κανόνων και Επιταγών, που διέπουν το Λειτούργημά τους. Αποτελεί κριτήριο αντικειμενικότητας και θεωρούν χρέος τους να καταγράφουν τα γεγονότα, χωρίς παραλείψεις ή μεγεθύνσεις, όπως συμβαίνουν και υποπίπτουν στην Αντίληψή τους και αποδεικνύεται από τα άρθρα τους.

    Καλή είδηση είναι αυτή που ξεχωρίζει τα γεγονότα από τις αξιολογικές κρίσεις, που εκφράζονται. Ο Συντάκτης οφείλει να προειδοποιήσει τον αναγνώστη, ότι λέει την δική του αλήθεια κι όχι την μια και μοναδική Αλήθεια. Αυτήν που αποσιωπάται για ιδιοτελείς σκοπούς των ιδιοκτητών των Εκδοτικών Μέσων.

  Με τις σημερινές συνθήκες διακίνησης και σκοπιμότητας του Τύπου, προφανώς η Δεοντολογία έχει χάσει το νόημά της, για το εκδοτικό κατεστημένο. Οι «υπηρέτες» του Ηλεκτρονικού Τύπου κυρίως, ως ευκαιριακοί κειμενογράφοι απασχολούμενοι, σίγουρα την αγνοούν και την υποτιμούν, αποδεικνύοντας  πως δεν έχουν καμιά σχέση με την εξαδέλφη του… Τύπου.   

    Ο Δημοσιογράφος που έχει επιλέξει να λειτουργεί στα όρια της σωστής δημοσίευσης, έχει για καλύτερο σύμβουλό του την Δεοντολογία. Με σοβαρότητα αναλαμβάνει την ευθύνη των γραπτών του, αποφεύγοντας τις βαριές και δυσβάσταχτες αρνητικές συνέπειες για τις δυνάμεις του. Ενώ ο ευκαιριακός γραφιάς χαιρετάει τον πλάτανο και τις κρύες ειδησούλες...

   Οι Εκδότες συνηθίζουν να εισπράττουν μόνο τα οφέλη της παραποιημένης Είδησης, μα δεν υπερασπίζονται τον Συντάκτη της. Συνήθως τον αφήνουν εκτεθειμένο να πληρώσει το σφάλμα του και αδιαφορούν για την τύχη του. Όλο το βάρος πέφτει στις πλάτες του αφελή αναρριχητή, που εισέβαλε από το παράθυρο στον Τύπο, αγνοώντας την Δεοντολογία. Επόμενο είναι να πάρει πόρτα ως ανταμοιβή εύκολης και λαμπερής ΚΑΡΙΕΡΑΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive