ΑΥΤΟΙ ΤΑ ΜΟΝΟΚΛΩΝΙΚΑ εμεις το ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΟΝΟΚΛΑΝΙΚΟ
ΦΑΣΟΛΑΔΑ. Νόστιμη και θρεπτική σούπα. Χορταστικό και ιδανικό πιάτο για τις κρύες χειμωνιάτικες ημέρες. Μοσχοβολάει ο τόπος όταν σερβίρεται αχνιστή. Δεν μπορεί να της αντισταθείς και τα κουτάλια παίρνουν θέση από τα πιο πολυτελή σαλέ μέχρι το πιο φτωχικό σπίτι της Ελλάδος. Η απόλαυση κορυφώνεται όταν τη συνοδέψεις με λίγο ξερό κρεμμύδι, μερικές ελιές, μελιτζάνες τουρσί και τη δημοφιλή καπνιστή ρέγκα. Η φασολάδα με τη ψητή ρέγκα στην εφημερίδα ήταν και εξακολουθεί να είναι ένα από τα πιο αγαπημένα πιάτα της Ελληνικής γαστρονομικής κουλτούρας.
Υλικά για 4 – 5 μερίδες
500 γρ. μέτρια ξερά φασόλια
2/3 κούπα έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 πράσο ψιλοκομμένο (το λευκό κομμάτι)
1 μεγάλο τρυφερό καρότο σε ροδέλες (περίπου μισό εκ. πάχος)
2 κλωνάρια σέλινο
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
1 κόκκινη αποξηραμένη καυτερή πιπεριά
αλάτι
Εκτέλεση
Βήμα 1ο Καθαρίζουμε τα φασόλια αφαιρώντας τυχόν χαλασμένα, κιτρινισμένα ή ξένα σώματα όπως μικρά χαλικάκια. Τα πλένουμε καλά και τα αφήνουμε να μουλιάσουν σε ένα μπολ με αρκετό νερό, πάνω από τρεις ώρες.
Βήμα 2ο Σουρώνουμε τα φασόλια και τα βάζουμε να βράσουν σε κατσαρόλα με μπόλικο νερό (περίπου 4 δάχτυλα πάνω από την επιφάνεια των φασολιών). Αν θέλουμε προθερμαίνουμε το νερό στην κατσαρόλα ή χρησιμοποιούμε βραστήρα για οικονομία ρεύματος. Τα αφήνουμε να βράσουν σε μεσαίας έντασης φωτιά μέχρι να μισομαλακώσουν. Αν τα φασόλια είναι βραστερά δεν θα χρειαστούν πάνω από 10 λεπτά βρασμού.
Βήμα 3ο Στραγγίζουμε τα φασόλια σε σουρωτήρι. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το ψιλοκομμένο πράσο και τα φασόλια. Τα αφήνουμε να πάρουν μερικές βράσεις μέχρι να μαλακώσει λίγο το κρεμμύδι. Στη συνέχεια προσθέτουμε τον πελτέ, ανακατεύουμε να πάει παντού. Προσθέτουμε τα καρότα σε ροδέλες, την καυτερή πιπεριά και τα κλωνάρια σέλινου. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε βραστό νερό σχεδόν 3 – 4 δάχτυλα πάνω από τη στάθμη των υλικών. Αφήνουμε τη φασολάδα να σιγοβράσει με μισοσκεπασμένη την κατσαρόλα σε εστία μεσαίας έντασης (να χοχλάζει λίγο το φαγητό). Θέλουμε τα φασόλια να βράσουν και να χυλώσουν χωρίς να χρειαστεί να ξαναπροσθέσουμε νερό. Βέβαια προσέχουμε εάν πιουν το νερό, να μη μας κολλήσουν και αν χρειάζεται προσθέτουμε επιπλέον νερό εάν τα φασόλια “κρατάνε” δηλαδή είναι τραγανά.
Βήμα 4ο Λίγο πριν το τέλος του βρασμού προσθέτουμε το αλάτι.
Σερβίρουμε στο πιάτο προσθέτοντας λίγο ξίδι. Η φασολάδα τρώγεται αχνιστή και συνοδεύεται με ελιές, γαύρο μαρινάτο, κρεμμύδι ξερό, μελιτζάνες τουρσί και ρέγκα καπνιστή.
Σημαντικές επισημάνσεις
- Επιλέξετε ξερά φασόλια μέτρια σε μέγεθος, άσπρα, με λεία και γυαλιστερή φλούδα. Έτσι ελέγχετε την ποιότητα, τουλάχιστον οπτικά. Τα κιτρινισμένα φασόλια με ανώμαλη επιφάνεια ενδεχομένως να είναι περυσινής σοδειάς.
- Μούλιασμα – Ιδανικά αφήνουμε τα φασόλια να μουλιάσουν ένα ολόκληρο βράδυ. Τα φασόλια φουσκώνουν και σχεδόν διπλασιάζονται σε όγκο.
Γι’ αυτό φροντίζουμε να τα μουλιάσουμε σε σκεύος αρκετά μεγαλύτερο από
την ποσότητα των φασολιών και το γεμίζουμε με νερό για να έχουν να
“τραβήξουν”.
Στην περίπτωση που δεν έχουμε προνοήσει να μουλιάσουμε τα φασόλια από το προηγούμενο βράδυ θα χρειαστούν περισσότερη ώρα στο πρώτο στάδιο βρασμού μέχρι να μισομαλακώσουν. Λίγο το κακό. Αν η ποιότητα είναι βραστερή δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Θα βράσουν πολύ γρήγορα έστω και αν δεν τα έχετε μουλιάσει πιο πριν. - Εάν θέλουμε λίγο πριν το τέλος του βρασμού της φασολάδας μπορούμε να πιέσουμε μερικές φορές με μια κουτάλα το φαγητό μέσα στην κατσαρόλα, ώστε να λιώσουν μερικά φασόλια. Με αυτό το κόλπο θα γίνει η φασολάδα πιο χυλωμένη και νομίζω και πιο νόστιμη.
- Αν θέλουμε το φαγητό να γίνει αρκετά πικάντικο τοποθετούμε την ξερή καυτερή πιπεριά σπασμένη σε δυο κομμάτια. Έτσι θα πάνε παντού οι σπόροι της πιπεριάς (οι σπόροι έχουν την περισσότερη αψάδα). Προτείνω να χρησιμοποιήσετε την πιπεριά ολόκληρη ώστε να πάρει η φασολάδα μια ελάχιστη αψάδα και πολύ νοστιμιά. Αν κάποιος επιθυμεί πιο καυτερή γεύση μπορεί να προσθέσει στο πιάτο του μέρος της σάρκας της καυτερής πιπεριάς. Η ξερή καυτερή πιπεριά συνήθως δεν διαλύεται κατά το βρασμό, αλλά μαλακώνει εσωτερικά και έτσι μπορούμε να την αφαιρέσουμε ολόκληρη από την κατσαρόλα χωρίς να σπάσει και να γίνει η φασολάδα πολύ καυτερή.
- Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αντί για την πιπεριά, μπούκοβο. Το προσθέτουμε σε κάθε πιάτο ξεχωριστά, ανάλογης ποσότητας με το πόσο καυτερό θέλουμε το φαγητό.
- Κάποιοι δεν θέλουν να βλέπουν στη φασολάδα το σέλινο σε μικρά κομματάκια και γι’ αυτό προτείνω να βάζετε τα κλωνάρια ολόκληρα και όχι ψιλοκομμένα ώστε να μπορείτε να τα αφαιρείτε εύκολα από την κατσαρόλα πριν το σερβίρισμα. Ένα άλλο πολύ πρακτικό κόλπο είναι να χρησιμοποιήσετε τις μεταλλικές μπάλες τσαγιού. Τοποθετήστε το σέλινο μέσα και βάλτε τες να βράσουν μαζί με τα υπόλοιπα υλικά. Έτσι θα πάρετε όλη τη γεύση και τα θρεπτικά στοιχεία από το σέλινο και δεν θα δει κανένας ίχνος πρασινάδας να επιπλέει μέσα στη φασολάδα! Ιδανικό κόλπο και για άλλα υλικά που δεν θέλουν να βλέπουν τα παιδιά (κυρίως) μέσα στο φαγητό.
Παρακολουθήσετε την συνταγή αναλυτικά :
Πολλά καρότα + μπόλικο σέλινο
ΑπάντησηΔιαγραφή4-5 καρότα σε ροδέλες και ένα ματσάκι σέλινο κοντό
.
ΑΓΓΕΛΙΚΗ-ΑΧΑΡΝΑΙ