Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2021

Με χαζαρική καταγωγή, ο Klaus Schwab -κολλητός του Μητσοτάκη- είναι γιος συνεργάτη των Ναζί, ο οποίος χρησιμοποίησε σκλαβοπάζαρο και βοήθησε τις προσπάθειες των Ναζί να αποκτήσουν την πρώτη ατομική βόμβα - ΣΤΟΙΧΕΙΑ-ΦΩΤΟ. Του Αρη Κόμπρα

 

Τα τελευταία δύο χρόνια δεν υπήρξε ούτε μία ημέρα που να μην έχει αναφερθεί το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, γνωστότερο ως Φόρουμ του Νταβός. 

Ας χρησιμοποιήσουμε λοιπόν τα λόγια της Winter Oak (μη κερδοσκοπική οργάνωση αφιερωμένη στη διάδοση πληροφοριών και ιδεών για κοινωνικά, περιβαλλοντικά και φιλοσοφικά θέματα) για να παρουσιάσουμε τον ιδρυτή αυτής της παγκοσμιοποιητικής οργάνωσης, η οποία αρχικά ονομαζόταν Ευρωπαϊκό Φόρουμ Διοίκησης. Γεννημένος στο Ράβενσμπουργκ το 1938, ο Κλάους Σβαμπ ήταν παιδί της Γερμανίας του Αδόλφου Χίτλερ, ενός καθεστώτος αστυνομικού κράτους βασισμένου στο φόβο και τη βία, την πλύση εγκεφάλου και τον έλεγχο, την προπαγάνδα και το ψέμα, τον εκβιομηχάνισμό και την ευγονική, την απανθρωποποίηση και την "απολύμανση"

.... ένα τρομακτικό και μεγαλεπήβολο όραμα μιας "νέας τάξης πραγμάτων" που θα διαρκούσε χίλια χρόνια.

Ο Klaus Schwab το 1972

Ο Schwab φαίνεται να έχει αφιερώσει τη ζωή του στην επανεφεύρεση αυτού του εφιάλτη και στην προσπάθειά του να τον μετατρέψει σε πραγματικότητα όχι μόνο για τη Γερμανία αλλά για ολόκληρο τον κόσμο.

Ακόμη χειρότερα, όπως τα ίδια του τα λόγια επιβεβαιώνουν επανειλημμένα, το φασιστικό τεχνοκρατικό του όραμα είναι επίσης ένα διεστραμμένο υπερανθρωπιστικό όραμα, ένα όραμα που θα συγχωνεύει ανθρώπους και μηχανές σε "περίεργα μίγματα ψηφιακής και αναλογικής ζωής", που θα μολύνει τα σώματά μας με "έξυπνη σκόνη" και στο οποίο η αστυνομία θα μπορεί προφανώς να διαβάζει τους εγκεφάλους μας. Και αυτός και οι συνεργάτες του χρησιμοποιούν την κρίση του Κόβιντ-19 για να παρακάμψουν τη δημοκρατική λογοδοσία, να παρακάμψουν την αντιπολίτευση, να επιταχύνουν την ατζέντα τους και να την επιβάλουν στην υπόλοιπη ανθρωπότητα παρά τη θέλησή μας, σε αυτό που αποκαλεί "Μεγάλη Επαναφορά".

Ο Schwab δεν είναι φυσικά ναζιστής με την κλασική έννοια του όρου, καθώς δεν είναι ούτε εθνικιστής ούτε αντισημίτης, όπως αποδεικνύεται από το βραβείο Dan David ύψους 1 εκατομμυρίου δολαρίων που του απένειμε το Ισραήλ το 2004 (αν και περιέργως τον Οκτώβριο του 2021 κάθε αναφορά στον Schwab φαίνεται να έχει αφαιρεθεί από την ιστοσελίδα του βραβείου Dan David!). Αλλά ο φασισμός του 21ου αιώνα έχει βρει διαφορετικές πολιτικές μορφές μέσω των οποίων μπορεί να επιδιώξει το βασικό του σχέδιο της αναδιαμόρφωσης της ανθρωπότητας ώστε να ταιριάζει στον καπιταλισμό με απροκάλυπτα αυταρχικά μέσα. Αυτός ο νέος φασισμός προωθείται τώρα με το πρόσχημα της παγκόσμιας διακυβέρνησης, της βιοασφάλειας, της "νέας κανονικότητας", της "Νέας Συμφωνίας για τη Φύση" και της "Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης".

Ο Schwab, ένας ογδοντάχρονος, ιδρυτής και εκτελεστικός πρόεδρος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, βρίσκεται στο κέντρο αυτής της μήτρας σαν αράχνη σε έναν γιγαντιαίο ιστό. Το αρχικό φασιστικό σχέδιο στην Ιταλία και τη Γερμανία ήταν μια συγχώνευση κράτους και επιχειρήσεων. Ενώ ο κομμουνισμός προβλέπει την εξαγορά των επιχειρήσεων και της βιομηχανίας από την κυβέρνηση, η οποία - θεωρητικά! - ενεργεί προς το συμφέρον του λαού, ο φασισμός χρησιμοποιεί το κράτος για να προστατεύσει και να προωθήσει τα συμφέροντα της πλούσιας ελίτ. Ο Schwab συνέχισε αυτή την προσέγγιση σε ένα μεταπολεμικό αποναζιστικό πλαίσιο όταν ίδρυσε το 1971 το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Διοίκησης, το οποίο πραγματοποιούσε ετήσιες συναντήσεις στο Νταβός της Ελβετίας.

Ο Χένρι Κίσινγκερ και ο πρώην μαθητής του, Κλάους Σβαμπ, καλωσορίζουν τον πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας Τεντ Χιθ στην ετήσια συνάντηση του WEF το 1980.

Ο Χένρι Κίσινγκερ και ο πρώην μαθητής του, Κλάους Σβαμπ, καλωσορίζουν τον πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας Τεντ Χιθ στην ετήσια συνάντηση του WEF το 1980. Πηγή: Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Η προέλευση της οικογένειας Schwab

Το οικόσημο της οικογένειας Schwab

Σε αντίθεση με ό,τι ισχυρίζονται πολλοί στο διαδίκτυο, οι γονείς του Klaus Schwab δεν είναι ο Fred και η Marianne Schwab, οι οποίοι γεννήθηκαν με το όνομα Rothschild. Οι άνθρωποι που διαδίδουν τέτοιου είδους ψευδείς πληροφορίες φταίνε που οι ειλικρινείς ερευνητές χαρακτηρίζονται επίσης "θεωρητικοί συνωμοσίας". Είναι ωραίο και καλό να θέλετε να αποκαλύψετε συνωμοσίες, αλλά αυτό δεν σας δίνει το δικαίωμα να επινοείτε ιστορίες και να δημιουργείτε αμφίβολους συνδέσμους. Όλοι οι ερευνητές και οι επικοινωνιολόγοι που σέβονται τον εαυτό τους πρέπει να κάνουν μια ελάχιστη έρευνα προτού δημοσιοποιήσουν ορισμένες πληροφορίες. Έχουμε το δικαίωμα να κάνουμε λάθη, αλλά δεν έχουμε το δικαίωμα να λέμε ψέματα.

Δεν υπάρχει κανένας οικογενειακός δεσμός μεταξύ του Klaus Schwab και της Marianne Schwab (το γένος Rothschild), εκτός από το ότι το επώνυμο ταιριάζει.

Η ιστοσελίδα του προγράμματος Jewish Life Frankfurt am Main περιγράφει τη ζωή του ζεύγους Schwab, που γεννήθηκε στη Γερμανία και αργότερα κατέφυγε στις Ηνωμένες Πολιτείες.  Το άρθρο αναφέρει την κόρη των δύο, Madeleine Gerrish, η οποία, όπως και άλλα μέλη της οικογένειας, συνεχίζει να ζει στις Ηνωμένες Πολιτείες. Έγραψε σε ένα μήνυμα: "Πρόκειται για ψευδείς πληροφορίες. Ο Klaus Schwab δεν είναι συγγενής μας! Ούτε ο Klaus Schwab είναι το παιδί της Marianne και του Fred Schwab, όπως ισχυρίζεται το κοινό οικογενειακό δέντρο. Ο Gerrish σημειώνει επίσης: "Η μητέρα μου, η οποία γεννήθηκε Ρότσιλντ, δεν σχετίζεται με τη διάσημη τραπεζική οικογένεια Ρότσιλντ". Ο Klaus Schwab ευχαρίστησε στην πραγματικότητα τον πατέρα του Eugen Wilhelm και την πεθερά του Erika, αναφέροντας τα ονόματά τους στο βιβλίο του που εκδόθηκε πρόσφατα από την Wiley: "Stakeholder Capitalism".

Σύμφωνα με το Ancestry.com, οι γονείς του Klaus Schwab είναι ο Eugen Wilhelm Schwab (γεννημένος στις 27 Απριλίου 1899 - πέθανε το 1982) και η Ελβετοεβραία Emma Gisela Tekelius Schwab (το γένος Kilian), οι οποίοι παντρεύτηκαν στο Karlstruhe της Γερμανίας στις 2 Οκτωβρίου 1926. Το γενεαλογικό δέντρο του Klaus Schwab έχει δημοσιευθεί στη "Βιβλιοθήκη εγκλημάτων και αποδεικτικών στοιχείων" που διαχειρίζονται οι ερευνητές του ιστότοπου Americans for Innovation.

Η γερμανική εφημερίδα "Berner Zeitung" μας πληροφορεί ότι ο Eugen Wilhelm Schwab διηύθυνε ένα εργοστάσιο της ελβετικής εταιρείας "Escher, Wyss & Cie" στο Ράβενσμπουργκ, όπου γεννήθηκε ο Klaus Schwab στις 30 Μαρτίου 1938, σύμφωνα με το βιογραφικό του σημείωμα που δημοσίευσε το WEF. Λεπτομέρειες για την πατρική οικογένεια του Klaus Schwab αποκαλύπτονται επίσης σε απόφαση του Ελβετικού Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου του 1950, η οποία είναι διαθέσιμη στο Πανεπιστήμιο της Βέρνης. Ο Klaus Schwab βρίσκεται στην εκτέλεση του δικαστηρίου μαζί με τον μικρότερο αδελφό του Urs Reiner που αναφέρεται στη σελίδα 376 του εγγράφου. Σύμφωνα με το βιογραφικό του σημείωμα, από το 1967 έως το 1970 ο Klaus Schwab ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου στη Ζυρίχη της ίδιας εταιρείας με τον πατέρα του, της "Escher, Wyss & Cie", η οποία εξαγοράστηκε το 1969 από τον βιομηχανικό όμιλο Sulzer του Winterthur, ο οποίος άλλαξε το όνομά του το 1983 σε "Sulzer-Escher Wyss AG".

Σύμφωνα με το Ancestry.com, το οικογενειακό όνομα Schwab έχει γερμανική και εβραϊκή προέλευση, δηλαδή Ashkenazi. Για παράδειγμα, συναντάμε τα Απομνημονεύματα του Henri Schwab (γεννημένος το 1890), ενός ομιλητή των γίντις από το αλσατικό χωριό Gerstheim στον Κάτω Ρήνο, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Yod το 2011. Ή ο ραβίνος Marvin Schwab, ο οποίος το 2013 εξέτασε έναν πάπυρο Τορά που επέζησε από την εξόντωση των Εβραίων και των θρησκευτικών αντικειμένων τους από τους Ναζί στην Τσεχοσλοβακία του 1940. Αυτή η καταγωγή επιβεβαιώνεται από την ιστοσελίδα "Jewish Genealogy in Argentina" (Hebrew Surnames), η οποία γράφει για το όνομα Schwab: "Η συντριπτική πλειονότητα των Εβραίων της Αργεντινής κατάγεται από μετανάστες από την Ευρώπη. Αυτοί οι Εβραίοι Ασκενάζι μετανάστευσαν από μικρές πόλεις ή shtetls στην Πολωνία, τη Λιθουανία, τη Ρωσία, τη Γερμανία, τη Ρουμανία ή την Ουκρανία, αφήνοντας πίσω τους τους περισσότερους Εβραίους συγγενείς τους. Μετά από δύο ή τρεις γενιές, αυτές οι εβραϊκές οικογένειες έχασαν τα ίχνη των συγγενών τους, οι οποίοι, αφού σώθηκαν από τον πόλεμο, μετανάστευσαν σε άλλες χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Αγγλία ή η Αυστραλία".

Ο Benjamin H. Freedman, ο ίδιος γεννημένος σε οικογένεια Ασκενάζι Εβραίων, δηλώνει στο βιβλίο του "Τα γεγονότα είναι τα γεγονότα, η αλήθεια για τους Χαζάρους" ότι οι Εβραίοι Ασκενάζι κατάγονται από τους αρχαίους Χαζάρους, ένα καυκάσιο βασίλειο του Μεσαίωνα, οι οποίοι προσηλυτίστηκαν μαζικά στον Ιουδαϊσμό μετά τον βασιλιά τους το έτος 838. Μετά την καταστροφή του βασιλείου των Χαζάρων, οι πολλοί "Εβραίοι" της Ρωσίας και όλης της Ανατολικής Ευρώπης δεν ήταν πλέον γνωστοί ως "Χαζάροι", αλλά ως "πληθυσμοί Γίντις/Ασκενάζι" όλων αυτών των χωρών. Αυτό συνέβη μετά τη δημοσίευση, το 1941, του καθηγητή Abraham N. Poliak, καθηγητή Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, με τίτλο "Η μεταστροφή των Χαζάρων στον Ιουδαϊσμό". Οι θέσεις του Freedman υιοθετήθηκαν αργότερα από τον Ουγγροεβραίο δημοσιογράφο και δοκιμιογράφο Arthur Koestler στο βιβλίο του "Η δέκατη τρίτη φυλή".

Η θεωρία αναβίωσε με την έκδοση του βιβλίου "Πώς εφευρέθηκε ο εβραϊκός λαός" από τον Ισραηλινό ιστορικό Shlomo Sand, ο οποίος χρησιμοποίησε τις ιδέες του Koestler για να υποστηρίξει τη δική του θέση ότι η εβραϊκή διασπορά ήταν αποτέλεσμα διαδοχικών μεταστροφών.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο αναφοράς House of Names, το επώνυμο Schwab άρχισε να χρησιμοποιείται στο γερμανικό κρατίδιο της Βαυαρίας. Μετά τον 12ο αιώνα, όταν άρχισαν να υιοθετούνται κληρονομικά επώνυμα, τα τοπωνύμια έγιναν ιδιαίτερα συνηθισμένα. Το επώνυμο Schwab είναι ένα τοπικό επώνυμο που αρχικά αναφερόταν στην ιδιοκτησία ενός κτήματος ή στην επιρροή μέσα σε ένα χωριό. Το επώνυμο Schwab δόθηκε σε κάποιον που ζούσε στη Σουαβία, ένα μεσαιωνικό δουκάτο στη νοτιοδυτική Γερμανία. Πρόκειται για περιφερειακό όνομα για άτομο από τη Σουαβία, που προέρχεται από τη γερμανική λέξη Schwaben, που σημαίνει Σουαβός και προέρχεται από το όνομα της γερμανικής φυλής που καταγράφηκε ήδη από τον 1ο αιώνα π.Χ. με τη λατινική μορφή Suebi ή Suevi, αβέβαιης προέλευσης. Το οικογενειακό όνομα Schwab πρωτοεμφανίστηκε στη Φραγκονία και αργότερα στο Μεκλεμβούργο, όπου το όνομα απέκτησε μεγάλη σημασία επειδή πολλοί κλάδοι του ίδιου οίκου απέκτησαν απομακρυσμένα κτήματα, ορισμένα σε ξένες χώρες όπως η Αυστρία. Ανέβαζαν πάντοτε την κοινωνική τους θέση μέσω των γάμων και της μεγάλης συνεισφοράς τους στην κοινωνία. Το όνομα Schwab εντοπίστηκε στο Μεκλεμβούργο ήδη από το 1298, όταν έζησε ο Ulrich Schwab, ο πρώτος κόμης του Nemerow. Τα χρονικά αναφέρουν επίσης τον Christian Schwabel στη Φραγκονία το 1414.

Στο γενικό θυρεό του Johannes Baptista Rietstap (1828-1891), το οικόσημο της οικογένειας Schwab έχει ως εξής "Γυαλί ένας μονόκερος σε περίοπτη θέση αργυρά. Έμβλημα: ο μονόκερος που εκδίδεται.

Η γενεαλογία του Klaus Schwab

Ακολουθεί εκτενές απόσπασμα από άρθρο που έγραψε ο ερευνητής δημοσιογράφος Johnny Vedmore στις 20 Φεβρουαρίου 2021, με τίτλο "Οικογενειακές αξίες Schwab". Μετέφρασα και απομαγνητοφώνησα αυτό το κείμενο με την ευγενική άδεια του συγγραφέα: "Εγκρίνω ένα τέτοιο εγχείρημα και σας ευχαριστώ γι' αυτό.

Οικογενειακές αξίες Schwab

Klaus και Hilde Schwab

Klaus και Hilde Schwab

Στις 10 Ιουλίου 1870, ο παππούς του Klaus Schwab, ο Jakob Wilhelm Gottfried Schwab, αργότερα γνωστός απλώς ως Gottfried, γεννήθηκε σε μια Γερμανία σε πόλεμο με τους Γάλλους γείτονές της. Η Καρλσρούη, η πόλη όπου γεννήθηκε ο Gottfried Schwab, βρισκόταν στο Μεγάλο Δουκάτο του Μπάντεν, το οποίο κυβερνούσε το 1870 ο 43χρονος Μεγάλος Δούκας του Μπάντεν, Φρειδερίκος Α'. Την επόμενη χρονιά, ο εν λόγω Δούκας θα ήταν παρών στην ανακήρυξη της Γερμανικής Αυτοκρατορίας που έλαβε χώρα στην αίθουσα των καθρεφτών του παλατιού των Βερσαλλιών. Ήταν ο μοναδικός γαμπρός του απερχόμενου αυτοκράτορα Γουλιέλμου Α' και, όπως και ο Φρειδερίκος Α', ήταν ένας από τους βασιλέων της Γερμανίας. Όταν ο Γκότφριντ Σβαμπ ήταν 18 ετών, η Γερμανία θα έβλεπε τον Γουλιέλμο Β' να καταλαμβάνει τον θρόνο μετά τον θάνατο του πατέρα του, Φρειδερίκου Γ'.

Το 1893, ο Gottfried Schwab, σε ηλικία 23 ετών, εγκατέλειψε επίσημα τη Γερμανία, παραιτούμενος από τη γερμανική υπηκοότητα και εγκαταλείποντας την Καρλσρούη για να μεταναστεύσει στην Ελβετία. Εκείνη την εποχή, το επάγγελμά του σημειωνόταν ως αυτό ενός απλού αρτοποιού. Εδώ ο Gottfried θα συναντούσε τη Marie Lappert από το Kirchberg κοντά στη Βέρνη της Ελβετίας, η οποία ήταν πέντε χρόνια νεότερή του. Παντρεύτηκαν στο Roggwil της Βέρνης στις 27 Μαΐου 1898 και τον επόμενο χρόνο, στις 27 Απριλίου 1899, γεννήθηκε το παιδί τους Eugen Schwab. Την εποχή της γέννησής του, ο Gottfried Schwab είχε ανέβει στην ιεραρχία, έχοντας γίνει μηχανικός μηχανών. Όταν ο Eugen ήταν περίπου ενός έτους, ο Gottfried και η Marie Schwab αποφάσισαν να επιστρέψουν στην Καρλσρούη και ο Gottfried υπέβαλε και πάλι αίτηση για τη γερμανική υπηκοότητα.

Ο Eugen Schwab θα ακολουθούσε τα βήματα του πατέρα του και θα γινόταν επίσης μηχανικός μηχανών και στα επόμενα χρόνια θα συμβούλευε τα παιδιά του να κάνουν το ίδιο. Ο Eugen Schwab θα αρχίσει τελικά να εργάζεται σε ένα εργοστάσιο σε μια πόλη της Άνω Σουαβίας στη νότια Γερμανία, πρωτεύουσα της περιφέρειας του Ράβενσμπουργκ στη Βάδη-Βυρτεμβέργη.

Το εργοστάσιο στο οποίο σφυρηλάτησε την καριέρα του ήταν το γερμανικό παράρτημα της ελβετικής εταιρείας Escher Wyss. Η Ελβετία είχε πολλούς μακροχρόνιους οικονομικούς δεσμούς με την περιοχή του Ράβενσμπουργκ, με Ελβετούς εμπόρους στις αρχές του 19ου αιώνα να φέρνουν νήματα και προϊόντα υφαντικής. Την ίδια περίοδο, το Ράβενσμπουργκ παρέδιδε σιτηρά στο Ρόρσαχ μέχρι το 1870, μαζί με ζώα και διάφορα τυριά, βαθιά στις ελβετικές Άλπεις. Μεταξύ 1809 και 1837, 375 Ελβετοί ζούσαν στο Ράβενσμπουργκ, αν και ο ελβετικός πληθυσμός είχε μειωθεί σε 133 μέχρι το 1910.

Στη δεκαετία του 1830, ειδικευμένοι Ελβετοί εργάτες δημιούργησαν ένα βαμβακοποιείο με ενσωματωμένο εργοστάσιο λεύκανσης και φινιρίσματος, το οποίο ανήκε και συντηρούνταν από τους αδελφούς Erpf. Η αγορά αλόγων του Ράβενσμπουργκ, που ιδρύθηκε γύρω στο 1840, προσέλκυσε επίσης πολλούς Ελβετούς, ιδίως μετά την έναρξη λειτουργίας το 1847 της σιδηροδρομικής γραμμής από το Ράβενσμπουργκ προς το Φρίντριχσχάφεν, μια πόλη κοντά στη λίμνη Κωνστάντσα στα σύνορα Ελβετίας-Γερμανίας.

Το εργοστάσιο στο οποίο θα σφυρηλατούσε την καριέρα του ήταν το γερμανικό παράρτημα της ελβετικής εταιρείας Escher Wyss. Η Ελβετία είχε πολλούς μακροχρόνιους οικονομικούς δεσμούς με την περιοχή του Ράβενσμπουργκ, με Ελβετούς εμπόρους στις αρχές του 19ου αιώνα να φέρνουν νήματα και προϊόντα υφαντικής. Την ίδια περίοδο, το Ράβενσμπουργκ παρέδιδε σιτηρά στο Ρόρσαχ μέχρι το 1870, μαζί με ζώα και διάφορα τυριά, βαθιά στις ελβετικές Άλπεις. Μεταξύ 1809 και 1837, 375 Ελβετοί ζούσαν στο Ράβενσμπουργκ, αν και ο ελβετικός πληθυσμός είχε μειωθεί σε 133 μέχρι το 1910.

Στη δεκαετία του 1830, ειδικευμένοι Ελβετοί εργάτες δημιούργησαν ένα βαμβακοποιείο με ενσωματωμένο εργοστάσιο λεύκανσης και φινιρίσματος, το οποίο ανήκε και συντηρούνταν από τους αδελφούς Erpf. Η αγορά αλόγων του Ράβενσμπουργκ, που ιδρύθηκε γύρω στο 1840, προσέλκυσε επίσης πολλούς Ελβετούς, ιδίως μετά την έναρξη λειτουργίας το 1847 της σιδηροδρομικής γραμμής από το Ράβενσμπουργκ προς το Φρίντριχσχάφεν, μια πόλη κοντά στη λίμνη Κωνστάντσα στα σύνορα Ελβετίας-Γερμανίας.

Μερίδιο άνω των 500 ελβετικών φράγκων στη γενική συνέλευση της Maschinenfabriken Escher Wyss & Cie. την 1η Απριλίου 1912

Οι έμποροι σιτηρών από το Rorsach επισκέπτονταν τακτικά το Ravensburger Kornhaus και τελικά αυτή η διασυνοριακή συνεργασία και το εμπόριο οδήγησαν επίσης στο άνοιγμα ενός υποκαταστήματος του εργοστασίου μηχανών Escher-Wyss & Cie της Ζυρίχης στην πόλη. Το κατόρθωμα αυτό κατέστη εφικτό μόλις ολοκληρώθηκε μεταξύ 1850 και 1853 μια σιδηροδρομική γραμμή που συνέδεε την Ελβετία με το γερμανικό οδικό δίκτυο. Το εργοστάσιο ιδρύθηκε από τον Walter Zuppinger μεταξύ 1856 και 1859 και άρχισε να παράγει το 1860. Το 1861, μπορεί να δει κανείς την πρώτη επίσημη πατέντα των κατασκευαστών Escher-Wyss στο Ravensburg για "ειδικές εγκαταστάσεις σε μηχανικούς αργαλειούς για την ύφανση κορδελών". Εκείνη την εποχή, το υποκατάστημα Ravensburg της Escher Wyss είχε επικεφαλής τον Walter Zuppinger, και εδώ ήταν που ανέπτυξε τον εφαπτομενικό στρόβιλο του και όπου απέκτησε μια σειρά από πρόσθετες πατέντες. Το 1870, ο Zuppinger και άλλοι ίδρυσαν επίσης μια χαρτοβιομηχανία στο Baienfurt κοντά στο Ravensburg. Αποσύρθηκε το 1875 και αφιέρωσε όλη του την ενέργεια στην ανάπτυξη των στροβίλων.

Μέχρι το γύρισμα του νέου αιώνα, οι Escher-Wyss είχαν αφήσει στην άκρη την ύφανση ταινιών και άρχισαν να επικεντρώνονται σε πολύ μεγαλύτερα έργα, όπως η παραγωγή μεγάλων βιομηχανικών στροβίλων και το 1907 υπέβαλαν αίτηση για "διαδικασία έγκρισης και παραχώρησης" για την κατασκευή υδροηλεκτρικού σταθμού κοντά στο Dogern am Rhein, κάτι που αναφέρθηκε σε φυλλάδιο της Βασιλείας του 1925.

Το 1920, η Escher-Wyss βρέθηκε σε σοβαρές οικονομικές δυσκολίες. Η Συνθήκη των Βερσαλλιών είχε περιορίσει τη στρατιωτική και οικονομική ανάπτυξη της Γερμανίας μετά τον Μεγάλο Πόλεμο και η ελβετική εταιρεία βρήκε την επιβράδυνση των γειτονικών εθνικών τεχνικών έργων υπερβολικά δυσβάσταχτη. Το μητρικό υποκατάστημα της Escher-Wyss βρισκόταν στη Ζυρίχη και χρονολογούνταν από το 1805 και η εταιρεία, η οποία εξακολουθούσε να απολαμβάνει καλή φήμη και ιστορία άνω του ενός αιώνα, θεωρήθηκε πολύ σημαντική για να χαθεί. Τον Δεκέμβριο του 1920 πραγματοποιήθηκε αναδιοργάνωση με μείωση του μετοχικού κεφαλαίου από 11,5 σε 4,015 εκατομμύρια γαλλικά φράγκα, το οποίο στη συνέχεια αυξήθηκε εκ νέου σε 5,515 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα. Στο τέλος του οικονομικού έτους 1931, η Escher-Wyss εξακολουθούσε να χάνει χρήματα.

Ωστόσο, η θαρραλέα εταιρεία συνέχισε να παραδίδει συμβάσεις πολιτικού μηχανικού σε μεγάλη κλίμακα καθ' όλη τη δεκαετία του 1920, όπως προκύπτει από την επίσημη αλληλογραφία που έγραψε το 1924 ο Γουλιέλμος Γ' Πρίγκιπας του Urach προς την εταιρεία Escher-Wyss και προς τον διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων του Οίκου του Urach, τον λογιστή Julius Heller. Το παρόν έγγραφο αφορά τους "Γενικούς όρους και προϋποθέσεις της Γερμανικής Ένωσης Κατασκευαστών Υδροστροβίλων για την προμήθεια μηχανών και άλλου εξοπλισμού για υδροηλεκτρικούς σταθμούς". Αυτό επιβεβαιώνεται επίσης σε ένα φυλλάδιο σχετικά με τους "Όρους της Ένωσης Γερμανών Κατασκευαστών Υδροστροβίλων για την εγκατάσταση στροβίλων και εξαρτημάτων μηχανών στο Γερμανικό Ράιχ", που τυπώθηκε στις 20 Μαρτίου 1923 σε ένα διαφημιστικό φυλλάδιο της Escher-Wyss για έναν ρυθμιστή πίεσης λαδιού.

Το εργοστάσιο στο οποίο θα σφυρηλατούσε την καριέρα του ήταν το γερμανικό παράρτημα της ελβετικής εταιρείας Escher Wyss. Η Ελβετία είχε πολλούς μακροχρόνιους οικονομικούς δεσμούς με την περιοχή του Ράβενσμπουργκ, με Ελβετούς εμπόρους στις αρχές του 19ου αιώνα να φέρνουν νήματα και προϊόντα υφαντικής. Την ίδια περίοδο, το Ράβενσμπουργκ παρέδιδε σιτηρά στο Ρόρσαχ μέχρι το 1870, μαζί με ζώα και διάφορα τυριά, βαθιά στις ελβετικές Άλπεις. Μεταξύ 1809 και 1837, 375 Ελβετοί ζούσαν στο Ράβενσμπουργκ, αν και ο ελβετικός πληθυσμός είχε μειωθεί σε 133 μέχρι το 1910.

Στη δεκαετία του 1830, ειδικευμένοι Ελβετοί εργάτες δημιούργησαν ένα βαμβακοποιείο με ενσωματωμένο εργοστάσιο λεύκανσης και φινιρίσματος, το οποίο ανήκε και συντηρούνταν από τους αδελφούς Erpf. Η αγορά αλόγων του Ράβενσμπουργκ, που ιδρύθηκε γύρω στο 1840, προσέλκυσε επίσης πολλούς Ελβετούς, ιδίως μετά την έναρξη λειτουργίας το 1847 της σιδηροδρομικής γραμμής από το Ράβενσμπουργκ προς το Φρίντριχσχάφεν, μια πόλη κοντά στη λίμνη Κωνστάντσα στα σύνορα Ελβετίας-Γερμανίας.

Μερίδιο άνω των 500 ελβετικών φράγκων στη γενική συνέλευση της Maschinenfabriken Escher Wyss & Cie. την 1η Απριλίου 1912

Οι έμποροι σιτηρών από το Rorsach επισκέπτονταν τακτικά το Ravensburger Kornhaus και τελικά αυτή η διασυνοριακή συνεργασία και το εμπόριο οδήγησαν επίσης στο άνοιγμα ενός υποκαταστήματος του εργοστασίου μηχανών Escher-Wyss & Cie της Ζυρίχης στην πόλη. Το κατόρθωμα αυτό κατέστη εφικτό μόλις ολοκληρώθηκε μεταξύ 1850 και 1853 μια σιδηροδρομική γραμμή που συνέδεε την Ελβετία με το γερμανικό οδικό δίκτυο. Το εργοστάσιο ιδρύθηκε από τον Walter Zuppinger μεταξύ 1856 και 1859 και άρχισε να παράγει το 1860. Το 1861, μπορεί να δει κανείς την πρώτη επίσημη πατέντα των κατασκευαστών Escher-Wyss στο Ravensburg για "ειδικές εγκαταστάσεις σε μηχανικούς αργαλειούς για την ύφανση κορδελών". Εκείνη την εποχή, το υποκατάστημα Ravensburg της Escher Wyss είχε επικεφαλής τον Walter Zuppinger, και εδώ ήταν που ανέπτυξε τον εφαπτομενικό στρόβιλο του και όπου απέκτησε μια σειρά από πρόσθετες πατέντες. Το 1870, ο Zuppinger και άλλοι ίδρυσαν επίσης μια χαρτοβιομηχανία στο Baienfurt κοντά στο Ravensburg. Αποσύρθηκε το 1875 και αφιέρωσε όλη του την ενέργεια στην ανάπτυξη των στροβίλων.

Μέχρι το γύρισμα του νέου αιώνα, οι Escher-Wyss είχαν αφήσει στην άκρη την ύφανση ταινιών και άρχισαν να επικεντρώνονται σε πολύ μεγαλύτερα έργα, όπως η παραγωγή μεγάλων βιομηχανικών στροβίλων και το 1907 υπέβαλαν αίτηση για "διαδικασία έγκρισης και παραχώρησης" για την κατασκευή υδροηλεκτρικού σταθμού κοντά στο Dogern am Rhein, κάτι που αναφέρθηκε σε φυλλάδιο της Βασιλείας του 1925

Το 1920, η Escher-Wyss βρέθηκε σε σοβαρές οικονομικές δυσκολίες. Η Συνθήκη των Βερσαλλιών είχε περιορίσει τη στρατιωτική και οικονομική ανάπτυξη της Γερμανίας μετά τον Μεγάλο Πόλεμο και η ελβετική εταιρεία βρήκε την επιβράδυνση των γειτονικών εθνικών τεχνικών έργων υπερβολικά δυσβάσταχτη. Το μητρικό υποκατάστημα της Escher-Wyss βρισκόταν στη Ζυρίχη και χρονολογούνταν από το 1805 και η εταιρεία, η οποία εξακολουθούσε να απολαμβάνει καλή φήμη και ιστορία άνω του ενός αιώνα, θεωρήθηκε πολύ σημαντική για να χαθεί. Τον Δεκέμβριο του 1920 πραγματοποιήθηκε αναδιοργάνωση με μείωση του μετοχικού κεφαλαίου από 11,5 σε 4,015 εκατομμύρια γαλλικά φράγκα, το οποίο στη συνέχεια αυξήθηκε εκ νέου σε 5,515 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα. Στο τέλος του οικονομικού έτους 1931, η Escher-Wyss εξακολουθούσε να χάνει χρήματα.

Ωστόσο, η θαρραλέα εταιρεία συνέχισε να παραδίδει συμβάσεις πολιτικού μηχανικού σε μεγάλη κλίμακα καθ' όλη τη δεκαετία του 1920, όπως προκύπτει από την επίσημη αλληλογραφία που έγραψε το 1924 ο Γουλιέλμος Γ' Πρίγκιπας του Urach προς την εταιρεία Escher-Wyss και προς τον διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων του Οίκου του Urach, τον λογιστή Julius Heller. Το παρόν έγγραφο αφορά τους "Γενικούς όρους και προϋποθέσεις της Γερμανικής Ένωσης Κατασκευαστών Υδροστροβίλων για την προμήθεια μηχανών και άλλου εξοπλισμού για υδροηλεκτρικούς σταθμούς". Αυτό επιβεβαιώνεται επίσης σε ένα φυλλάδιο σχετικά με τους "Όρους της Ένωσης Γερμανών Κατασκευαστών Υδροστροβίλων για την εγκατάσταση στροβίλων και εξαρτημάτων μηχανών στο Γερμανικό Ράιχ", που τυπώθηκε στις 20 Μαρτίου 1923 σε ένα διαφημιστικό φυλλάδιο της Escher-Wyss για έναν ρυθμιστή πίεσης λαδιού.

Μετά τη Μεγάλη Ύφεση των αρχών της δεκαετίας του 1930 κατέστρεψε την παγκόσμια οικονομία, Escher-Wyss ανακοίνωσε, "ενώ η καταστροφική εξέλιξη της οικονομικής κατάστασης που σχετίζονται με την πτώση του νομίσματος; Η εταιρεία [Escher-Wyss] είναι προσωρινά σε θέση να συνεχίσει τα τρέχοντα χρέη της σε διάφορες χώρες πελάτες." Η εταιρεία αποκάλυψε επίσης ότι θα προσφύγει σε δικαστική αναφορά της ελβετικής εφημερίδας Neue Zürcher Nachrichten, η οποία ανέφερε την 1η Δεκεμβρίου 1931 ότι "η εταιρεία Escher-Wyss έχει λάβει αναστολή της πτώχευσης μέχρι το τέλος Μαρτίου 1932 και, ενεργώντας ως διαχειριστής στην Ελβετία, έχει διοριστεί μια εταιρεία καταπιστευμάτων". Το άρθρο ανέφερε με αισιοδοξία ότι "θα πρέπει να υπάρχει προοπτική συνέχισης των εργασιών". Το 1931, η Escher-Wyss απασχολούσε περίπου 1.300 μη συμβασιούχους εργαζόμενους και 550 μισθωτούς.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1930, η Escher-Wyss βρέθηκε και πάλι σε οικονομικές δυσκολίες. Προκειμένου να σωθεί η εταιρεία αυτή τη φορά, κινητοποιήθηκε μια κοινοπραξία για τη διάσωση της προβληματικής μηχανικής εταιρείας. Η κοινοπραξία σχηματίστηκε εν μέρει από την Ελβετική Ομοσπονδιακή Τράπεζα (της οποίας συμπτωματικά ηγείτο κάποιος Max Schwab, χωρίς καμία σχέση με τον Klaus Schwab) και πραγματοποιήθηκε περαιτέρω αναδιάρθρωση. Το 1938 ανακοινώθηκε ότι ένας μηχανικός της εταιρείας, ο συνταγματάρχης Jacob Schmidheiny, θα γινόταν ο νέος πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Escher-Wyss. Λίγο μετά το ξέσπασμα του πολέμου το 1939, ο Schmidheiny δήλωσε: "Το ξέσπασμα του πολέμου δεν σημαίνει απαραίτητα ανεργία για τη βιομηχανία μηχανών σε μια ουδέτερη χώρα, το αντίθετο μάλιστα".

Η Escher-Wyss και η νέα διοίκησή της ήταν προφανώς πρόθυμη να επωφεληθεί από τον πόλεμο, ανοίγοντας το δρόμο για τη μετατροπή της σε σημαντικό στρατιωτικό υπεργολάβο των Ναζί.

Ιδρυτικό έγγραφο του εργοστασίου Escher-Wyss Ravensburg, με ημερομηνία 1860.

Μια σύντομη ιστορία των εβραϊκών διώξεων στο Ράβενσμπουργκ

Όταν ο Αδόλφος Χίτλερ ήρθε στην εξουσία, πολλά πράγματα άλλαξαν στη Γερμανία και η ιστορία του εβραϊκού πληθυσμού του Ράβενσμπουργκ εκείνη την εποχή είναι θλιβερή. Ωστόσο, αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που αναφέρθηκε ότι ο αντισημιτισμός εμφανίστηκε στην περιοχή.

Κατά τον Μεσαίωνα, μια συναγωγή, που αναφέρεται ήδη από το 1345, βρισκόταν στο κέντρο του Ράβενσμπουργκ και εξυπηρετούσε μια μικρή εβραϊκή κοινότητα που μπορεί να εντοπιστεί από το 1330 έως το 1429. Στα τέλη του 1429 και μέχρι το 1430, οι Εβραίοι του Ράβενσμπουργκ έγιναν στόχος και ακολούθησε μια φρικτή σφαγή. Στους γειτονικούς οικισμούς Lindau, Überlingen, Buchhorn (που αργότερα μετονομάστηκε σε Friedrichshafen), Meersburg και Constance πραγματοποιήθηκαν μαζικές συλλήψεις Εβραίων κατοίκων. Οι Εβραίοι του Λιντάου κάηκαν ζωντανοί κατά τη διάρκεια της αιματηρής συκοφαντίας του Ράβενσμπουργκ το 1429/1430, κατά την οποία μέλη της εβραϊκής κοινότητας κατηγορήθηκαν ότι θυσίαζαν τελετουργικά μωρά. Τον Αύγουστο του 1430, στο Überlingen, η εβραϊκή κοινότητα αναγκάστηκε να προσηλυτιστεί, 11 από αυτούς το έκαναν και οι 12 που αρνήθηκαν σκοτώθηκαν. Οι σφαγές στο Lindau, το Überlingen και το Ravensburg πραγματοποιήθηκαν με την άμεση έγκριση του βασιλιά Sigmund και όλοι οι εναπομείναντες Εβραίοι εκδιώχθηκαν γρήγορα από την περιοχή.

Η απαγόρευση αυτή επιβεβαιώθηκε στο Ράβενσμπουργκ από τον αυτοκράτορα Φερδινάνδο Α' το 1559 και επιβεβαιώθηκε, για παράδειγμα, σε μια οδηγία του 1804 που εκδόθηκε για τη φρουρά της πόλης, η οποία έλεγε: "Εφόσον οι Εβραίοι δεν επιτρέπεται να εμπορεύονται ή να κάνουν επιχειρήσεις εδώ, δεν επιτρέπεται σε κανέναν άλλον να εισέλθει στην πόλη με το ταχυδρομείο ή με αυτοκίνητο. Οι υπόλοιποι, ωστόσο, εάν δεν έχουν λάβει άδεια παραμονής μεγαλύτερης ή μικρότερης διάρκειας από το αστυνομικό τμήμα, πρέπει να απομακρυνθούν από την πόλη από το αστυνομικό τμήμα".

Μόλις τον 19ο αιώνα οι Εβραίοι μπόρεσαν και πάλι να εγκατασταθούν νόμιμα στο Ράβενσμπουργκ και ακόμη και τότε ο αριθμός τους παρέμεινε τόσο μικρός που δεν ξαναχτίστηκε συναγωγή. Το 1858 υπήρχαν μόνο 3 Εβραίοι καταγεγραμμένοι στο Ράβενσμπουργκ και το 1895 ο αριθμός τους έφτασε τους 57. Από τις αρχές του αιώνα μέχρι το 1933 ο αριθμός των Εβραίων που ζούσαν στο Ράβενσμπουργκ μειωνόταν σταθερά, μέχρι που η κοινότητα αποτελούνταν μόνο από 23 άτομα.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1930 ζούσαν στο Ράβενσμπουργκ επτά μεγάλες εβραϊκές οικογένειες, μεταξύ των οποίων οι οικογένειες Adler, Erlanger, Harburger, Herrmann, Landauer, Rose και Sondermann. Μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους εθνικοσοσιαλιστές, ορισμένοι από τους Εβραίους του Ράβενσμπουργκ αναγκάστηκαν αρχικά να μεταναστεύσουν, ενώ άλλοι θα δολοφονούνταν αργότερα στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, υπήρξαν πολλές δημόσιες εκδηλώσεις μίσους κατά της μικρής εβραϊκής κοινότητας μέσα και γύρω από το Ράβενσμπουργκ.

Ήδη από τις 13 Μαρτίου 1933, περίπου τρεις εβδομάδες πριν από το ναζιστικό πανεθνικό μποϊκοτάζ όλων των εβραϊκών καταστημάτων στη Γερμανία, νοτιοαφρικανοί φρουροί στάθμευσαν έξω από δύο από τα πέντε εβραϊκά καταστήματα του Ράβενσμπουργκ και προσπάθησαν να εμποδίσουν τους πιθανούς αγοραστές να εισέλθουν, τοποθετώντας πινακίδες στο ένα κατάστημα που έγραφαν "Wohlwert closed until Aryanisation". Το Wohlwert σύντομα θα "αρειανοποιηθεί" και θα είναι το μόνο εβραϊκό κατάστημα που θα επιβιώσει από το ναζιστικό πογκρόμ. Οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες των τεσσάρων εβραϊκών πολυκαταστημάτων του Ράβενσμπουργκ: Knopf, Merkur, Landauer και Wallersteiner αναγκάστηκαν να πουλήσουν τις ιδιοκτησίες τους σε μη εβραίους εμπόρους μεταξύ 1935 και 1938. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, πολλοί Εβραίοι του Ράβενσμπουργκ κατάφεραν να διαφύγουν στο εξωτερικό πριν αρχίσουν οι χειρότερες διώξεις των εθνικοσοσιαλιστών. Ενώ τουλάχιστον οκτώ πέθαναν βίαια, αναφέρθηκε ότι τρεις Εβραίοι πολίτες που ζούσαν στο Ράβενσμπουργκ επέζησαν χάρη στις "άριες" συζύγους τους.

Στο Ράβενσμπουργκ έλαβαν χώρα φρικτά ναζιστικά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Την 1η Ιανουαρίου 1934 τέθηκε σε ισχύ στη ναζιστική Γερμανία ο "Νόμος για την πρόληψη των κληρονομικών ασθενειών", ο οποίος σήμαινε ότι άτομα με διαγνωσμένες ασθένειες όπως η άνοια, η σχιζοφρένεια, η επιληψία, η κληρονομική κώφωση και διάφορες άλλες ψυχικές διαταραχές μπορούσαν να στειρωθούν νόμιμα με τη βία. Στο νοσοκομείο της πόλης Ravensburg, που σήμερα ονομάζεται νοσοκομείο Heilig-Geist, πραγματοποιήθηκαν αναγκαστικές στειρώσεις από τον Απρίλιο του 1934. Το 1936, η στείρωση ήταν η πιο συχνή ιατρική επέμβαση στο νοσοκομείο της πόλης.

Κατά τα προπολεμικά χρόνια της δεκαετίας του 1930, πριν από την προσάρτηση της Πολωνίας από τη Γερμανία, το εργοστάσιο Escher-Wyss στο Ράβενσμπουργκ, το οποίο διοικεί πλέον απευθείας ο πατέρας του Klaus Schwab, Eugen Schwab, συνέχισε να είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης του Ράβενσμπουργκ. Το εργοστάσιο δεν ήταν μόνο ένας σημαντικός εργοδότης στην πόλη, αλλά το ναζιστικό κόμμα του Χίτλερ απένειμε στο υποκατάστημα Escher-Wyss στο Ράβενσμπουργκ τον τίτλο της "Εθνικοσοσιαλιστικής Πρότυπης Εταιρείας" όσο ο Schwab ήταν στο τιμόνι. Οι Ναζί ενδεχομένως να φλέρταραν την ελβετική εταιρεία για συνεργασία στον επερχόμενο πόλεμο, και οι προτάσεις τους τελικά ανταμείφθηκαν.

Escher-Wyss Ravensburg και ο πόλεμος

Το Ράβενσμπουργκ αποτέλεσε μια ανωμαλία στη Γερμανία του πολέμου, καθώς δεν έγινε ποτέ στόχος αεροπορικών επιδρομών των Συμμάχων. Η παρουσία του Ερυθρού Σταυρού και μια φημολογούμενη συμφωνία με διάφορες εταιρείες, μεταξύ των οποίων και η Escher-Wyss, έφερε τις συμμαχικές δυνάμεις να συμφωνούν δημοσίως να μην στοχεύσουν τη νότια γερμανική πόλη. Δεν είχε χαρακτηριστεί ως σημαντικός στρατιωτικός στόχος καθ' όλη τη διάρκεια του πολέμου και για το λόγο αυτό η πόλη διατηρεί ακόμη πολλά από τα αρχικά της χαρακτηριστικά. Ωστόσο, πολύ πιο σκοτεινά πράγματα συνέβαιναν στο Ράβενσμπουργκ μόλις άρχισε ο πόλεμος.

Ο Eugen Schwab συνέχισε να διευθύνει την "Εθνικοσοσιαλιστική Εταιρεία Μοντέλων" για την Escher-Wyss, και η ελβετική εταιρεία θα βοηθούσε τη ναζιστική Βέρμαχτ να παράγει σημαντικά πολεμικά όπλα καθώς και πιο βασικούς εξοπλισμούς. Η Escher-Wyss ήταν πρωτοπόρος στην τεχνολογία μεγάλων στροβίλων για υδροηλεκτρικά φράγματα και σταθμούς παραγωγής ενέργειας, αλλά κατασκεύαζε επίσης εξαρτήματα για γερμανικά μαχητικά αεροπλάνα. Ήταν επίσης στενά αναμεμειγμένοι σε πολύ πιο σκοτεινά σχέδια που εξελίσσονταν στο παρασκήνιο και τα οποία, αν ολοκληρώνονταν, θα μπορούσαν να αλλάξουν την έκβαση του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι δυτικές στρατιωτικές μυστικές υπηρεσίες γνώριζαν ήδη τη συνενοχή και τη συνεργασία των Escher-Wyss με τους Ναζί. Υπάρχουν διαθέσιμα έγγραφα από τις δυτικές στρατιωτικές μυστικές υπηρεσίες της εποχής, ιδίως το Record Group 226 (RG 226) από στοιχεία που συνέταξε το Γραφείο Στρατηγικών Υπηρεσιών (OSS), τα οποία δείχνουν ότι οι συμμαχικές δυνάμεις γνώριζαν ορισμένες από τις επιχειρηματικές συναλλαγές της Escher-Wyss με τους Ναζί.

Στο RG 226 υπάρχουν τρεις συγκεκριμένες αναφορές για τους Escher-Wyss, μεταξύ των οποίων:

Αριθμός φακέλου 47178 που έχει ως εξής: Η ελβετική Escher-Wyss επεξεργάζεται μια σημαντική παραγγελία για τη Γερμανία. Οι φλογοβόλοι αποστέλλονται από την Ελβετία με την ονομασία Brennstoffbehaelter. Ημερομηνία Σεπτέμβριος 1944.

Ο αριθμός πρωτοκόλλου 41589 έδειξε ότι οι Ελβετοί επέτρεψαν την αποθήκευση γερμανικών εξαγωγών στη χώρα τους, ένα υποτιθέμενο ουδέτερο κράτος κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Η καταχώρηση έχει ως εξής: Επιχειρηματικές σχέσεις μεταξύ της Empresa Nacional Calvo Sotelo (ENCASO), της Escher Wyss και της Mineral Celbau Gesellschaft. 1 σ. Ιούλιος 1944- βλέπε επίσης L 42627 Έκθεση για τη συνεργασία μεταξύ της ισπανικής Empresa Nacional Calvo Sotelo και της γερμανικής Rheinmetall Borsig, σχετικά με τις γερμανικές εξαγωγές που αποθηκεύονται στην Ελβετία. 1 σ. Αύγουστος 1944.

Ο φάκελος με αριθμό 72654 ανέφερε ότι: ο ουγγρικός βωξίτης στέλνονταν στη Γερμανία και την Ελβετία για διύλιση. Στη συνέχεια, ένα κυβερνητικό συνδικάτο κατασκεύασε εργοστάσιο αλουμινίου στο Dunaalmas στα σύνορα της Ουγγαρίας. Η Ουγγαρία παρείχε ορυχεία άνθρακα και ο εξοπλισμός παραγγέλθηκε από την ελβετική εταιρεία Escher-Wyss. Η παραγωγή ξεκίνησε το 1941. 2 σελ. Μάιος 1944.

Ωστόσο, οι Escher-Wyss ήταν πρωτοπόροι σε έναν ιδιαίτερο τομέα άνθησης, τη δημιουργία μιας νέας τεχνολογίας στροβίλων. Η εταιρεία είχε σχεδιάσει μια τουρμπίνα 14.500 HP για τον στρατηγικής σημασίας υδροηλεκτρικό σταθμό στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις της Norsk Hydro στο Vemork, κοντά στο Rjukan της Νορβηγίας. Το εργοστάσιο της Norsk Hydro, το οποίο εν μέρει τροφοδοτήθηκε από τον Escher Wyss, ήταν η μόνη ελεγχόμενη από τους Ναζί βιομηχανική μονάδα ικανή να παράγει βαρύ νερό, απαραίτητο συστατικό για την παρασκευή πλουτωνίου για το ναζιστικό πρόγραμμα ατομικής βόμβας. Οι Γερμανοί είχαν διαθέσει κάθε δυνατό πόρο για την παραγωγή βαρέως ύδατος, αλλά οι συμμαχικές δυνάμεις γνώριζαν τις δυνητικά επαναστατικές τεχνολογικές εξελίξεις των ολοένα και πιο απελπισμένων Ναζί.

Το 1942 και το 1943, ο υδροηλεκτρικός σταθμός έγινε στόχος μερικώς επιτυχημένων επιδρομών από Βρετανούς κομάντος και τη νορβηγική αντίσταση, αν και η παραγωγή βαρέος νερού συνεχίστηκε. Οι συμμαχικές δυνάμεις έριξαν πάνω από 400 βόμβες στο εργοστάσιο, οι οποίες ελάχιστα επηρέασαν τις λειτουργίες των εκτεταμένων εγκαταστάσεων. Το 1944, γερμανικά πλοία προσπάθησαν να μεταφέρουν βαρύ νερό στη Γερμανία, αλλά η νορβηγική αντίσταση κατάφερε να βυθίσει το πλοίο που μετέφερε το φορτίο.

Με τη βοήθεια των Escher-Wyss, οι Ναζί σχεδόν κατάφεραν να αλλάξουν την πορεία του πολέμου και να πετύχουν τη νίκη του Άξονα.

Πίσω στο εργοστάσιο Escher-Wyss στο Ράβενσμπουργκ, ο Eugen Schwab απασχολούσε καταναγκαστικούς εργάτες στην πρότυπη ναζιστική επιχείρησή του. Κατά τα χρόνια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, περίπου 3.600 καταναγκαστικοί εργάτες εργάστηκαν στο Ράβενσμπουργκ, μεταξύ άλλων και στο Escher Wyss. Σύμφωνα με τον αρχειοφύλακα της πόλης του Ράβενσμπουργκ, Andrea Schmuder, το εργοστάσιο μηχανών Escher-Wyss στο Ράβενσμπουργκ απασχολούσε κατά τη διάρκεια του πολέμου 198 έως 203 πολιτικούς εργάτες και αιχμαλώτους πολέμου. Ο Karl Schweizer, ένας τοπικός ιστορικός από το Lindau, αναφέρει ότι η Escher-Wyss διατηρούσε ένα μικρό ειδικό στρατόπεδο για καταναγκαστικούς εργάτες στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου.

Η χρήση μαζικών καταναγκαστικών εργατών στο Ράβενσμπουργκ κατέστησε αναγκαία τη δημιουργία ενός από τα μεγαλύτερα καταγεγραμμένα στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας των Ναζί στο εργαστήριο ενός πρώην ξυλουργείου στη Ziegelstrasse 16. Κάποια στιγμή, το στρατόπεδο φιλοξένησε 125 Γάλλους αιχμαλώτους πολέμου, οι οποίοι στη συνέχεια αναδιανεμήθηκαν σε άλλα στρατόπεδα το 1942. Οι Γάλλοι εργάτες αντικαταστάθηκαν από 150 Ρώσους αιχμαλώτους πολέμου, οι οποίοι, σύμφωνα με φήμες, έτυχαν της χειρότερης μεταχείρισης από όλους τους αιχμαλώτους πολέμου. Μία από αυτές τις κρατούμενες ήταν η Zina Jakuschewa, της οποίας η κάρτα εργασίας και το βιβλίο εργασίας βρίσκονται στο Μουσείο Μνήμης Ολοκαυτώματος των Ηνωμένων Πολιτειών. Τα έγγραφα αυτά την προσδιορίζουν ως μη εβραία καταναγκαστική εργάτρια που τοποθετήθηκε στο Ράβενσμπουργκ της Γερμανίας το 1943 και το 1944.

Ο Eugen Schwab θα διατηρούσε ευλαβικά το status quo κατά τη διάρκεια των ετών του πολέμου. Εξάλλου, με τον μικρό Klaus Martin Schwab να γεννιέται το 1938 και τον αδελφό του Urs Reiner Schwab να γεννιέται λίγα χρόνια αργότερα, ο Eugen θα ήθελε να κρατήσει τα παιδιά του μακριά από κινδύνους.

 

Ναζιστές αξιωματούχοι μπροστά από το δημαρχείο του Ράβενσμπουργκ το 1938, Πηγή - Haus der Stadtgeschichte Ravensburg.

Ναζιστές αξιωματούχοι μπροστά από το δημαρχείο του Ράβενσμπουργκ το 1938 (Haus der Stadtgeschichte Ravensburg)

Klaus Martin Schwab - διεθνής άνθρωπος του μυστηρίου

Ο Klaus Schwab καλωσορίζει τα μέλη του "Davos Club".

Ο Klaus Schwab καλωσορίζει τα μέλη της Λέσχης του Νταβός

Γεννημένος στις 30 Μαρτίου 1938 στο Ράβενσμπουργκ της Γερμανίας, ο Κλάους Σβαμπ ήταν ο μεγαλύτερος γόνος μιας κανονικής πυρηνικής οικογένειας. Μεταξύ 1945 και 1947, ο Κλάους φοίτησε σε δημοτικό σχολείο στο Au της Γερμανίας. Ο Klaus Schwab θυμάται σε συνέντευξή του στους Irish Times το 2006 ότι: "Μετά τον πόλεμο ήμουν πρόεδρος της περιφερειακής γαλλογερμανικής ένωσης νεολαίας. Οι ήρωές μου ήταν ο Αντενάουερ, ο Ντε Γκασπέρι και ο Ντε Γκωλ.

Τόσο ο Klaus Schwab όσο και ο μικρότερος αδελφός του, Urs Reiner Schwab, θα ακολουθούσαν τα βήματα του παππού τους, Gottfried, και του πατέρα τους, Eugen, και θα εκπαιδεύονταν αρχικά ως μηχανικοί μηχανών. Ο πατέρας του Κλάους είχε πει στον νεαρό Σουάμπ ότι αν ήθελε να έχει αντίκτυπο στον κόσμο, θα έπρεπε να εκπαιδευτεί ως μηχανικός μηχανών. Αυτό θα ήταν μόνο η αρχή των πανεπιστημιακών πτυχίων του Schwab.

Ο Κλάους άρχισε να σπουδάζει την πληθώρα των πτυχίων του στο Spohn-Gymnasium Ravensburg μεταξύ 1949 και 1957, αποφοιτώντας τελικά από το Humanistisches Gymnasium Ravensburg. Μεταξύ 1958 και 1962, ο Κλάους άρχισε να εργάζεται σε διάφορες τεχνικές εταιρείες και το 1962 αποφοίτησε ως μηχανολόγος μηχανικός από το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας (ETH) στη Ζυρίχη με πτυχίο μηχανικού. Το επόμενο έτος ολοκλήρωσε επίσης μαθήματα οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Φρίμπουργκ της Ελβετίας. Από το 1963 έως το 1966, ο Κλάους εργάστηκε ως βοηθός του διευθύνοντος συμβούλου της Γερμανικής Ένωσης Μηχανοκατασκευών (VDMA) στη Φρανκφούρτη.

Το 1965, ο Klaus Schwab εκπόνησε επίσης το διδακτορικό του στο ETH της Ζυρίχης και έγραψε τη διατριβή του με θέμα "Μακροπρόθεσμες εξαγωγικές πιστώσεις ως επιχειρηματικό πρόβλημα στη μηχανολογία". Το 1966 έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα στη μηχανική από το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας (ETH) στη Ζυρίχη. Εκείνη την εποχή, ο πατέρας του Klaus, Eugen Schwab, κολυμπούσε σε μεγαλύτερους κύκλους από ό,τι στο παρελθόν. Αφού ήταν γνωστή προσωπικότητα στο Ράβενσμπουργκ ως γενικός διευθυντής του εργοστασίου Escher-Wyss πριν από τον πόλεμο, ο Eugen εξελέγη τελικά πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου του Ράβενσμπουργκ. Το 1966, όταν ιδρύθηκε η Γερμανική Επιτροπή για τη Σιδηροδρομική Σήραγγα Splügen, ο Eugen Schwab όρισε την ίδρυση της Γερμανικής Επιτροπής ως ένα έργο "το οποίο δημιουργεί μια καλύτερη και ταχύτερη σύνδεση για τους μεγάλους κύκλους στην ολοένα και περισσότερο συγκλίνουσα Ευρώπη μας και προσφέρει έτσι νέες ευκαιρίες για πολιτιστική, οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη".

Το 1967, ο Klaus Schwab έλαβε διδακτορικό δίπλωμα στα οικονομικά από το Πανεπιστήμιο του Φρίμπουργκ της Ελβετίας και μεταπτυχιακό δίπλωμα στη Δημόσια Διοίκηση από τη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης John F. Kennedy στο Χάρβαρντ των Ηνωμένων Πολιτειών. Κατά τη διάρκεια της φοίτησής του στο Χάρβαρντ, ο Schwab διδάχθηκε από τον Henry Kissinger, ο οποίος, όπως λέει, ήταν μία από τις 3-4 προσωπικότητες που επηρέασαν περισσότερο τη σκέψη του κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Στο προαναφερθέν άρθρο των Irish Times του 2006, ο Κλάους μιλάει για την περίοδο αυτή ως πολύ σημαντική για τη διαμόρφωση της σημερινής ιδεολογικής του σκέψης, αναφέροντας: "Χρόνια αργότερα, όταν επέστρεψα από τις Ηνωμένες Πολιτείες μετά τις σπουδές μου στο Χάρβαρντ, υπήρξαν δύο γεγονότα που με επηρέασαν αποφασιστικά. Το πρώτο ήταν ένα βιβλίο του Jean-Jacques Servan-Schreiber, "Η αμερικανική πρόκληση", το οποίο έλεγε ότι η Ευρώπη θα χάσει από τις ΗΠΑ λόγω των κατώτερων μεθόδων διαχείρισης της Ευρώπης. Το άλλο γεγονός ήταν - και αυτό είναι σχετικό με την Ιρλανδία - ότι η Ευρώπη των Έξι έγινε η Ευρώπη των Εννέα". Και τα δύο αυτά γεγονότα συνέβαλαν στο να γίνει ο Klaus Schwab ένας άνθρωπος που ήθελε να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι έκαναν επιχειρήσεις.

Την ίδια χρονιά, ο μικρότερος αδελφός του Klaus, Urs Reiner Schwab, αποφοίτησε από το ETH της Ζυρίχης ως μηχανολόγος μηχανικός και ο Klaus Schwab πήγε να εργαστεί στην πρώην εταιρεία του πατέρα του, την Escher-Wyss, που σύντομα θα γινόταν Sulzer Escher-Wyss AG, Ζυρίχη, ως βοηθός του προέδρου για να βοηθήσει στην αναδιοργάνωση των συγχωνευόμενων εταιρειών.

Αυτό μας οδηγεί στις πυρηνικές διασυνδέσεις του Κλάους.

Nello Celio, Jean Rey, Olivier Giscard d'Estaing, Klaus Schwab στο Ευρωπαϊκό Συμπόσιο Διοίκησης, προκάτοχο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός το 1975.

Οι Nello Celio, Jean Rey, Olivier Giscard d'Estaing, Klaus Schwab συνελήφθησαν στο Ευρωπαϊκό Συμπόσιο Διοίκησης, προκάτοχο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός το 1975.

Η άνοδος ενός τεχνοκράτη

Η Sulzer, μια ελβετική εταιρεία της οποίας οι ρίζες χρονολογούνται από το 1834, έγινε γνωστή για πρώτη φορά όταν άρχισε να κατασκευάζει συμπιεστές το 1906. Μέχρι το 1914, η οικογενειακή επιχείρηση ανήκε σε "τρεις μετοχικές εταιρείες", μία εκ των οποίων ήταν η επίσημη εταιρεία χαρτοφυλακίου. Τη δεκαετία του 1930, τα κέρδη της Sulzer υπέστησαν ζημιές κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης και, όπως πολλές εταιρείες εκείνη την εποχή, αντιμετώπισε διαταραχές και απεργιακές κινητοποιήσεις από τους εργαζομένους της.

Ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος μπορεί να μην επηρέασε την Ελβετία όσο οι γείτονές της, αλλά η οικονομική άνθιση που ακολούθησε οδήγησε τη Sulzer να ισχυροποιηθεί και να κυριαρχήσει στην αγορά. Το 1966, λίγο πριν ο Klaus Schwab ενταχθεί στην Escher-Wyss, οι Ελβετοί κατασκευαστές τουρμπίνων υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας με τους αδελφούς Sulzer στο Winterthur. Η Sulzer και η Escher-Wyss άρχισαν να συγχωνεύονται το 1966, όταν η Sulzer αγόρασε το 53% των μετοχών της εταιρείας. Η Escher-Wyss έγινε επίσημα Sulzer Escher-Wyss AG το 1969, όταν οι τελευταίες μετοχές αποκτήθηκαν από τους αδελφούς Sulzer.

Μόλις ξεκίνησε η συγχώνευση, η Escher-Wyss θα αρχίσει να αναδιαρθρώνεται και δύο από τα σημερινά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου θα είναι τα πρώτα που θα σημειώσουν το τέλος της υπηρεσίας τους στην Escher-Wyss. Dr. H. Schindler και W. Ο Stoffel θα παραιτηθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο, του οποίου θα ηγούνται οι Georg Sulzer και Alfred Schaffner. Ο Dr. Schindler ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Escher-Wyss για 28 χρόνια και είχε εργαστεί μαζί με τον Eugen Schwab κατά τη διάρκεια μεγάλου μέρους της θητείας του. Ο Peter Schmidheiny έγινε αργότερα πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Escher-Wyss, συνεχίζοντας έτσι την κυριαρχία της οικογένειας Schmidheiny στη διοίκηση της εταιρείας.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αναδιάρθρωσης, αποφασίστηκε ότι η Escher-Wyss και η Sulzer θα επικεντρώνονταν σε ξεχωριστούς τομείς της μηχανολογίας, με τα εργοστάσια της Escher-Wyss να εργάζονται κυρίως στην κατασκευή σταθμών παραγωγής ενέργειας από νερό, συμπεριλαμβανομένων στροβίλων, αντλιών αποθήκευσης, μηχανών αντιστροφής, συσκευών διακοπής και αγωγών, καθώς και ατμοστροβίλων, στροβιλοσυμπιεστών, συστημάτων εξάτμισης, φυγοκεντρικών μηχανών και μηχανημάτων για τη βιομηχανία χαρτιού και χαρτοπολτού. Η Sulzer θα επικεντρωθεί στη βιομηχανία ψύξης καθώς και στην κατασκευή ατμολεβήτων και αεριοστροβίλων.

Την 1η Ιανουαρίου 1968, η νέα αναδιοργανωμένη Sulzer Escher-Wyss AG παρουσιάστηκε δημόσια και η εταιρεία εξορθολογήθηκε, μια απόφαση που κρίθηκε αναγκαία λόγω πολλών σημαντικών εξαγορών. Αυτό περιελάμβανε μια στενή συνεργασία με την Brown Boveri, μια ομάδα ελβετικών εταιρειών ηλεκτρολόγων μηχανικών που είχε επίσης εργαστεί για τους Ναζί, προμηθεύοντας τους Γερμανούς με μέρος της τεχνολογίας υποβρυχίων που χρησιμοποίησαν στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Brown Boveri περιγράφηκε επίσης ως "εργολάβος ηλεκτρικών ειδών που σχετίζονται με την άμυνα" και θα έβρισκε τις συνθήκες της κούρσας των εξοπλισμών του Ψυχρού Πολέμου ευεργετικές για την επιχείρησή της.

Η συγχώνευση και η αναδιοργάνωση αυτών των ελβετικών κολοσσών της μηχανολογίας είδε τη συνεργασία τους να αποδίδει καρπούς με μοναδικό τρόπο. Στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1968 στη Γκρενόμπλ, η Sulzer και η Escher-Wyss χρησιμοποίησαν 8 συμπιεστές ψύξης για να δημιουργήσουν τόνους τεχνητού πάγου. Το 1969, οι δύο εταιρείες ένωσαν τις δυνάμεις τους για να συμμετάσχουν στην κατασκευή ενός νέου πλοίου με την ονομασία "Hamburg", το πρώτο πλήρως κλιματιζόμενο πλοίο στον κόσμο χάρη στη συνεργασία Sulzer Escher-Wyss.

Το 1967, ο Klaus Schwab εισέβαλε επίσημα στην ελβετική επιχειρηματική σκηνή και πρωτοστάτησε στη συγχώνευση μεταξύ της Sulzer και της Escher-Wyss, καθώς και στις επιτυχημένες συμμαχίες με την Brown Boveri και άλλες εταιρείες. Τον Δεκέμβριο του 1967, ο Κλάους μίλησε σε μια εκδήλωση στη Ζυρίχη στις μεγαλύτερες ελβετικές οργανώσεις μηχανολόγων μηχανικών, την Ένωση Εργοδοτών Ελβετικών Κατασκευαστών Μηχανών και Μετάλλων και την Ένωση Ελβετικών Κατασκευαστών Μηχανών.

Στην ομιλία του, προέβλεψε σωστά τη σημασία της ενσωμάτωσης των υπολογιστών στη σύγχρονη ελβετική μηχανολογία, δηλώνοντας ότι:

"Το 1971, προϊόντα που δεν κυκλοφορούν καν στην αγορά σήμερα αναμένεται να αντιπροσωπεύουν έως και το ένα τέταρτο των πωλήσεων. Αυτό αναγκάζει τις εταιρείες να αναζητούν συστηματικά τις πιθανές εξελίξεις και να εντοπίζουν τα κενά της αγοράς. Σήμερα, 18 από τις 20 μεγαλύτερες εταιρείες της βιομηχανίας μηχανών μας διαθέτουν τμήματα προγραμματισμού που είναι υπεύθυνα για τα καθήκοντα αυτά. Φυσικά, όλοι πρέπει να χρησιμοποιούν τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις, και ο υπολογιστής αποτελεί μέρος αυτού. Οι πολλές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις της βιομηχανίας μηχανών μας ακολουθούν τον δρόμο της συνεργασίας ή χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες ειδικών παρόχων υπηρεσιών επεξεργασίας δεδομένων."

Οι υπολογιστές και τα δεδομένα θεωρούνταν προφανώς σημαντικά για το μέλλον, σύμφωνα με τον Schwab, και αυτό προβλήθηκε περαιτέρω στην αναδιοργάνωση της Sulzer Escher-Wyss κατά τη συγχώνευσή τους. Ο σύγχρονος ιστότοπος της Sulzer αντικατοπτρίζει αυτή τη σημαντική αλλαγή κατεύθυνσης, αναφέροντας ότι το 1968: "Οι δραστηριότητες τεχνολογίας υλικών εντείνονται [από τη Sulzer] και αποτελούν τη βάση για τα προϊόντα ιατρικής τεχνολογίας. Η θεμελιώδης αλλαγή από εταιρεία κατασκευής μηχανών σε εταιρεία τεχνολογίας αρχίζει να γίνεται εμφανής."

Ο Klaus Schwab βοηθούσε να μετατραπεί η Sulzer Escher-Wyss σε κάτι περισσότερο από έναν γίγαντα κατασκευής μηχανών, τη μετέτρεπε σε μια τεχνολογική εταιρεία που οδηγούσε με μεγάλη ταχύτητα προς ένα μέλλον υψηλής τεχνολογίας. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η Sulzer Escher-Wyss άλλαξε το επίκεντρο της δραστηριότητάς της για να τους βοηθήσει να "χτίσουν τα θεμέλια για προϊόντα ιατρικής τεχνολογίας", έναν τομέα που δεν είχε αναφερθεί προηγουμένως ως βιομηχανία-στόχος για τη Sulzer ή/και την Escher-Wyss.

Αλλά η τεχνολογική πρόοδος δεν ήταν η μόνη αναβάθμιση που ήθελε να εισαγάγει ο Klaus Schwab στη Sulzer Escher-Wyss, αλλά και να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο η εταιρεία αντιλαμβανόταν το στυλ διαχείρισης των επιχειρήσεών της. Ο Schwab και οι στενοί του συνεργάτες υποστήριξαν μια εντελώς νέα εταιρική φιλοσοφία που θα επέτρεπε "σε όλους τους εργαζόμενους να αποδεχθούν τις απαιτήσεις παρακίνησης και να εξασφαλίσουν μια αίσθηση ευελιξίας και διαχειρισιμότητας".

Εδώ, στα τέλη της δεκαετίας του 1960, βλέπουμε τον Κλάους να αρχίζει να αναδεικνύεται σε μια πιο δημόσια προσωπικότητα. Εκείνη την εποχή, ο Sulzer Escher-Wyss ενδιαφερόταν επίσης περισσότερο από ποτέ για την επαφή με τον Τύπο. Τον Ιανουάριο του 1969, οι ελβετικοί γίγαντες οργάνωσαν μια δημόσια διαβούλευση με την ονομασία "Ημέρα Τύπου της Βιομηχανίας Μηχανών", η οποία επικεντρώθηκε σε θέματα διαχείρισης επιχειρήσεων. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Schwab δήλωσε ότι οι εταιρείες που χρησιμοποιούν αυταρχικά στυλ εταιρικής διοίκησης "δεν είναι σε θέση να ενεργοποιήσουν πλήρως το "ανθρώπινο κεφάλαιο"", ένα επιχείρημα που χρησιμοποίησε επανειλημμένα στα τέλη της δεκαετίας του 1960.

Ένα νοτιοαφρικανικό πυρηνικό όπλο σε αποθήκη.

Πλουτώνιο και Πρετόρια

Η Escher-Wyss υπήρξε πρωτοπόρος σε ορισμένες από τις σημαντικότερες τεχνολογίες στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Όπως επισημαίνει το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ σε άρθρο του σχετικά με την ανάπτυξη του υπερκρίσιμου κύκλου CO2 Brayton (CBC), μιας συσκευής που χρησιμοποιείται σε υδροηλεκτρικούς και πυρηνικούς σταθμούς, "η Escher-Wyss ήταν η πρώτη γνωστή εταιρεία που ανέπτυξε στροβιλομηχανές για συστήματα CBC, αρχής γενομένης από το 1939". Συνεχίζοντας, είπε ότι κατασκευάστηκαν 24 συστήματα, "η Escher-Wyss σχεδίασε τους κύκλους μετατροπής ισχύος και κατασκεύασε τα στροβιλομηχανήματα για όλα εκτός από 3". Το 1966, λίγο πριν από την είσοδο της Schwab στην Escher-Wyss και την έναρξη της συγχώνευσης της Sulzer, ο συμπιεστής ηλίου της Escher-Wyss σχεδιάστηκε για την La Fleur Corporation και συνέχισε την εξέλιξη της ανάπτυξης του κύκλου Brayton. Η τεχνολογία αυτή ήταν ακόμη σημαντική για την οπλική βιομηχανία το 1986, με τα πυρηνικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη να είναι εξοπλισμένα με πυρηνικό αντιδραστήρα Brayton με ψύξη ηλίου.

Η Escher-Wyss είχε εμπλακεί στην κατασκευή και εγκατάσταση πυρηνικής τεχνολογίας τουλάχιστον από το 1962, όπως φαίνεται από αυτό το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για μια "συσκευή ανταλλαγής θερμότητας για πυρηνικό σταθμό παραγωγής ενέργειας" και αυτό το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας του 1966 για έναν "πυρηνικό αντιδραστήρα με αεριοστρόβιλο και ψύξη έκτακτης ανάγκης". Μετά την αποχώρηση του Schwab από την Sulzer Escher-Wyss, η Sulzer θα βοηθούσε επίσης στην ανάπτυξη ειδικών στροβιλοσυμπιεστών για τον εμπλουτισμό ουρανίου για την παραγωγή καυσίμων αντιδραστήρων.

Όταν ο Klaus Schwab εντάχθηκε στη Sulzer Escher-Wyss το 1967 και άρχισε την αναδιοργάνωση της εταιρείας σε εταιρεία τεχνολογίας, η ανάμειξη της Sulzer Escher-Wyss στις σκοτεινές πτυχές του παγκόσμιου αγώνα των πυρηνικών εξοπλισμών έγινε αμέσως πιο έντονη. Πριν από την εμπλοκή του Klaus, η Escher-Wyss είχε συχνά επικεντρωθεί στη βοήθεια για το σχεδιασμό και την κατασκευή εξαρτημάτων για μη στρατιωτικές χρήσεις της πυρηνικής τεχνολογίας, όπως η παραγωγή πυρηνικής ενέργειας. Ωστόσο, με την άφιξη του ένθερμου κ. Schwab, η εταιρεία ενεπλάκη επίσης στην παράνομη διάδοση της τεχνολογίας πυρηνικών όπλων. Μέχρι το 1969, η ενσωμάτωση της Escher Wyss στη Sulzer ολοκληρώθηκε πλήρως και μετονομάστηκε σε Sulzer AG, αφαιρώντας το ιστορικό όνομα Escher-Wyss από το όνομά της.

Τελικά αποκαλύφθηκε, μέσω μιας εξέτασης και έκθεσης των ελβετικών αρχών και ενός άνδρα ονόματι Peter Hug, ότι η Sulzer Escher-Wyss είχε αρχίσει να προμηθεύεται και να κατασκευάζει κρυφά βασικά εξαρτήματα πυρηνικών όπλων κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960. Η εταιρεία, ενώ ο Schwab ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου, άρχισε επίσης να διαδραματίζει βασικό ρόλο στην ανάπτυξη του παράνομου προγράμματος πυρηνικών όπλων της Νότιας Αφρικής κατά τα πιο σκοτεινά χρόνια του καθεστώτος του απαρτχάιντ. Ο Klaus Schwab ήταν ηγετική φυσιογνωμία στην ίδρυση μιας εταιρικής κουλτούρας που βοήθησε την Πρετόρια να κατασκευάσει έξι πυρηνικά όπλα και να συναρμολογήσει εν μέρει ένα έβδομο.

Στην έκθεση, ο Peter Hug εξήγησε πώς η Sulzer Escher Wyss AG (που ονομάστηκε Sulzer AG αμέσως μετά τη συγχώνευση) είχε προμηθεύσει βασικά εξαρτήματα στην κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής και βρήκε αποδείξεις για το ρόλο της Γερμανίας στην υποστήριξη του ρατσιστικού καθεστώτος, αποκαλύπτοντας επίσης ότι η ελβετική κυβέρνηση "γνώριζε για τις παράνομες συμφωνίες, αλλά τις ανέχθηκε σιωπηλά", ενώ υποστήριζε ενεργά ορισμένες από αυτές ή τις αντιμετώπιζε μόνο στα λόγια". Η έκθεση του Hug οριστικοποιήθηκε τελικά σε ένα βιβλίο με τίτλο: "Ελβετία και Νότια Αφρική 1948-1994 - Τελική έκθεση του NFP 42+ που ανατέθηκε από το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Συμβούλιο", το οποίο συνέταξε και έγραψε ο Georg Kreis και εκδόθηκε το 2007. [Βλέπε: Ελβετικό Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών - (SNSF)

Το 1967, η Νότια Αφρική είχε κατασκευάσει έναν αντιδραστήρα στο πλαίσιο ενός σχεδίου παραγωγής πλουτωνίου, τον SAFARI-2 που βρισκόταν στην Pelindaba. Ο SAFARI-2 ήταν μέρος ενός έργου για την ανάπτυξη ενός αντιδραστήρα με βαρύ νερό που θα τροφοδοτούνταν με φυσικό ουράνιο και θα ψύχονταν με νάτριο. Αυτή η σύνδεση με την ανάπτυξη του βαρέος νερού για τη δημιουργία ουρανίου, την ίδια τεχνολογία που είχαν χρησιμοποιήσει οι Ναζί επίσης με τη βοήθεια της Escher-Wyss, μπορεί να εξηγήσει γιατί οι Νοτιοαφρικανοί αρχικά ενέπλεξαν την Escher-Wyss. Το 1969, όμως, η Νότια Αφρική εγκατέλειψε το έργο του αντιδραστήρα βαρέως ύδατος στην Pelindaba, επειδή απορροφούσε πόρους από το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου που είχε ξεκινήσει το 1967.

Μέχρι το 1970, ο Escher-Wyss είχε εμπλακεί οριστικά και σε βάθος στην πυρηνική τεχνολογία, όπως προκύπτει από έναν φάκελο που βρίσκεται στο Landesarchivs Baden-Württemberg. Ο φάκελος παρουσιάζει τις λεπτομέρειες μιας διαδικασίας σύναψης δημόσιας σύμβασης και περιέχει πληροφορίες σχετικά με συνομιλίες ανάθεσης με συγκεκριμένες εταιρείες που εμπλέκονται στην αγορά πυρηνικής τεχνολογίας και υλικών. Οι εταιρείες που αναφέρονται είναι: NUKEM, Uhde, Krantz, Preussag, Escher-Wyss, Siemens, Rheintal, Leybold, Lurgi και η διαβόητη Transnuklear.

Οι Ελβετοί και οι Νοτιοαφρικανοί είχαν στενή σχέση καθ' όλη τη διάρκεια αυτής της ιστορικής περιόδου, όταν δεν ήταν εύκολο για το βάναυσο νοτιοαφρικανικό καθεστώς να βρει στενούς συμμάχους. Στις 4 Νοεμβρίου 1977, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέδωσε την απόφαση 418, η οποία επέβαλε υποχρεωτικό εμπάργκο όπλων στη Νότια Αφρική, ένα εμπάργκο που δεν είχε αρθεί πλήρως μέχρι το 1994.

Ο Georg Kreis επεσήμανε τα ακόλουθα στη λεπτομερή αξιολόγηση της έκθεσης Hug:

"Το γεγονός ότι οι αρχές υιοθέτησαν μια στάση laissez-faire ακόμη και μετά τον Μάιο του 1978 υπογραμμίζεται σε μια ανταλλαγή επιστολών μεταξύ του κινήματος κατά του απαρτχάιντ και της DFMA τον Οκτώβριο/Δεκέμβριο του 1978. Όπως εξηγεί η μελέτη του Hug, το Κίνημα κατά του Απαρτχάιντ - Απαρτχάιντ της Ελβετίας ανέφερε γερμανικές αναφορές ότι η Sulzer Escher-Wyss και μια εταιρεία με την επωνυμία BBC είχαν προμηθεύσει εξαρτήματα για το νοτιοαφρικανικό εργοστάσιο εμπλουτισμού ουρανίου και επανειλημμένες πιστώσεις προς την ESCOM, οι οποίες περιλάμβαναν επίσης σημαντικές συνεισφορές από ελβετικές τράπεζες. Οι ισχυρισμοί αυτοί οδήγησαν στο ερώτημα αν το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο - υπό το πρίσμα της θεμελιώδους υποστήριξης του εμπάργκο των Ηνωμένων Εθνών - δεν θα έπρεπε να παροτρύνει την Εθνική Τράπεζα να σταματήσει να εγκρίνει πιστώσεις προς την ESCOM στο μέλλον.

Οι ελβετικές τράπεζες φέρονται να βοηθούσαν στη χρηματοδότηση του νοτιοαφρικανικού αγώνα πυρηνικών εξοπλισμών και το 1986 η Sulzer Escher-Wyss παρήγαγε με επιτυχία ειδικούς συμπιεστές για τον εμπλουτισμό ουρανίου.

Ο Klaus και η Hilde Schwab (το γένος Stoll) στο γάμο τους το 1971 στην κοιλάδα Sertig κοντά στο Νταβός.

Η ίδρυση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ

Το 1970, ο νεαρός νεόκοπος Κλάους Σβαμπ έγραψε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ζήτησε βοήθεια για τη δημιουργία μιας "μη εμπορικής δεξαμενής σκέψης για τους ευρωπαίους επιχειρηματίες". Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι επίσης χορηγός της εκδήλωσης, στέλνοντας τον Γάλλο πολιτικό Raymond Barre να ενεργήσει ως "πνευματικός μέντορας" του φόρουμ. Ο Raymond Barre, ο οποίος ήταν τότε Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών Υποθέσεων, θα γινόταν αργότερα πρωθυπουργός της Γαλλίας και κατηγορήθηκε για αντισημιτικά σχόλια κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Έτσι, το 1970, ο Schwab άφησε τον Escher Wyss για να οργανώσει ένα συνέδριο διοίκησης επιχειρήσεων διάρκειας δύο εβδομάδων. Το 1971 πραγματοποιήθηκε στο Νταβός της Ελβετίας η πρώτη συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, που τότε ονομαζόταν Ευρωπαϊκό Συμπόσιο Διοίκησης. Περίπου 450 συμμετέχοντες από 31 χώρες θα έπαιρναν μέρος στο πρώτο Ευρωπαϊκό Συμπόσιο Διοίκησης της Schwab, αποτελούμενο κυρίως από στελέχη διαφόρων ευρωπαϊκών εταιρειών, πολιτικούς και Αμερικανούς ακαδημαϊκούς. Το έργο καταχωρήθηκε ως οργανωμένο από τον Klaus Schwab και τη γραμματέα του Hilde Stoll, η οποία αργότερα τον ίδιο χρόνο θα γινόταν σύζυγος του Klaus Schwab.

Το ευρωπαϊκό συμπόσιο του Κλάους δεν ήταν μια πρωτότυπη ιδέα. Όπως δήλωσε με μεγάλη συνέπεια ο συγγραφέας Ganga Jey Aratnam το 2018: "Το "Πνεύμα του Νταβός" του Klaus Schwab ήταν επίσης "Πνεύμα του Χάρβαρντ". Η σχολή διοίκησης επιχειρήσεων δεν είχε μόνο υποστηρίξει την ιδέα ενός συμποσίου. Ο επιφανής οικονομολόγος του Χάρβαρντ, Τζον Κένεθ Γκαλμπρέιθ, υπερασπίστηκε την κοινωνία της ευημερίας, καθώς και τις ανάγκες σχεδιασμού του καπιταλισμού και τη συνάντηση Ανατολής και Δύσης".

Ήταν επίσης αλήθεια ότι, όπως επεσήμανε και ο Aratnam, δεν ήταν η πρώτη φορά που το Νταβός φιλοξενούσε τέτοιες εκδηλώσεις. Μεταξύ 1928 και 1931, οι Πανεπιστημιακές Διασκέψεις του Νταβός πραγματοποιήθηκαν στο ξενοδοχείο Belvedere, εκδηλώσεις που συνιδρύθηκαν από τον Άλμπερτ Αϊνστάιν και διακόπηκαν μόνο από τη Μεγάλη Ύφεση και την απειλή επικείμενου πολέμου.

Η Λέσχη της Ρώμης και το WEF

Η ομάδα με τη μεγαλύτερη επιρροή που υποκίνησε τη δημιουργία του συμποσίου του Klaus Schwab ήταν η Λέσχη της Ρώμης, μια σημαίνουσα δεξαμενή σκέψης της επιστημονικής και οικονομικής ελίτ που αντανακλά το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ με πολλούς τρόπους, συμπεριλαμβανομένης της προώθησης ενός τεχνοκρατικού μοντέλου παγκόσμιας διακυβέρνησης υπό την ηγεσία της ελίτ. Η Λέσχη ιδρύθηκε το 1968 από τον Ιταλό βιομήχανο Aurelio Peccei και τον Σκωτσέζο χημικό Alexander King σε μια ιδιωτική συνάντηση σε μια κατοικία της οικογένειας Ροκφέλερ στο Bellagio της Ιταλίας.

Μεταξύ των πρώτων επιτευγμάτων του ήταν ένα βιβλίο του 1972 με τίτλο "Τα όρια της ανάπτυξης", το οποίο επικεντρώθηκε κυρίως στον παγκόσμιο υπερπληθυσμό, προειδοποιώντας ότι "αν τα παγκόσμια καταναλωτικά πρότυπα και η αύξηση του πληθυσμού συνεχιστούν με τους ίδιους υψηλούς ρυθμούς όπως τότε, η γη θα φτάσει στα όριά της μέσα σε έναν αιώνα". Στην τρίτη συνεδρίαση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ το 1973, ο Peccei έδωσε μια ομιλία που συνόψιζε το βιβλίο, την οποία ο δικτυακός τόπος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ υπενθυμίζει ως την κορυφαία στιγμή εκείνης της ιστορικής συνεδρίασης. Την ίδια χρονιά, η Λέσχη της Ρώμης θα δημοσιεύσει μια έκθεση που θα περιγράφει λεπτομερώς ένα "προσαρμοστικό" μοντέλο παγκόσμιας διακυβέρνησης που θα χωρίζει τον κόσμο σε δέκα διασυνδεδεμένες οικονομικές/πολιτικές περιοχές.

Η Λέσχη της Ρώμης είναι επί μακρόν αμφιλεγόμενη για την εμμονή της στη μείωση του παγκόσμιου πληθυσμού και για πολλές από τις προηγούμενες πολιτικές της, τις οποίες οι επικριτές της έχουν περιγράψει ως ευγονικές επιρροές και νεομαλθουσιανές. Ωστόσο, στο διαβόητο βιβλίο της Λέσχης του 1991, "Η πρώτη παγκόσμια επανάσταση", υποστηρίχθηκε ότι τέτοιες πολιτικές θα μπορούσαν να κερδίσουν τη λαϊκή υποστήριξη αν οι μάζες ήταν σε θέση να τις συνδέσουν με έναν υπαρξιακό αγώνα ενάντια σε έναν κοινό εχθρό.

Για το σκοπό αυτό, η "Πρώτη Παγκόσμια Επανάσταση" περιέχει ένα απόσπασμα με τίτλο "Ο κοινός εχθρός της ανθρωπότητας είναι ο άνθρωπος", το οποίο αναφέρει:

"Αναζητώντας έναν κοινό εχθρό εναντίον του οποίου θα μπορούσαμε να ενωθούμε, καταλήξαμε στην ιδέα ότι η ρύπανση, η απειλή της υπερθέρμανσης του πλανήτη, η λειψυδρία, η πείνα κ.λπ. θα έκαναν το κόλπο. Όλα αυτά τα φαινόμενα μαζί και σε αλληλεπίδραση μεταξύ τους, συνιστούν μια κοινή απειλή που πρέπει να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί. Όμως, επισημαίνοντας αυτούς τους κινδύνους ως τον εχθρό, πέφτουμε στην παγίδα, για την οποία έχουμε ήδη προειδοποιήσει τους αναγνώστες, να συγχέουμε τα συμπτώματα με τις αιτίες. Όλοι αυτοί οι κίνδυνοι προκαλούνται από την ανθρώπινη παρέμβαση στις φυσικές διεργασίες και μόνο με την αλλαγή στάσεων και συμπεριφορών μπορούν να ξεπεραστούν. Ο πραγματικός εχθρός λοιπόν είναι η ίδια η ανθρωπότητα.

Από τότε, η ελίτ που κατοικεί στη Λέσχη της Ρώμης και στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ έχει συχνά υποστηρίξει ότι οι μέθοδοι ελέγχου του πληθυσμού είναι απαραίτητες για την προστασία του περιβάλλοντος. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ χρησιμοποιεί παρομοίως τα κλιματικά και περιβαλλοντικά ζητήματα ως μέσο προώθησης μη δημοφιλών πολιτικών, όπως η Μεγάλη Επαναφορά, αν χρειαστεί..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive