Η ανακοίνωση του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν ότι στοχεύει να μεταρρυθμίσει την Ευρωπαϊκή Ένωση εκ των έσω θα χαιρετιστεί με ανησυχία από ορισμένα δυτικοευρωπαϊκά έθνη που έχουν κουραστεί από τα προβλήματα που τους προκαλεί συνεχώς. Ο Όρμπαν έχει καταστήσει σαφές ότι η χώρα του δεν θέλει να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση... – αν και έχει επίσης σηματοδοτήσει την πρόθεσή του να αγωνιστεί για σημαντικές αλλαγές εντός του μπλοκ.
Σε μια ομιλία που δόθηκε στη Βουδαπέστη στους υποστηρικτές του κόμματός του Fidesz, ο Όρμπαν είπε ότι « Δεν θέλουμε να φύγουμε καθόλου από την ΕΕ, δεν μπορούν να μας ξεφορτωθούν τόσο εύκολα… θέλουμε να διατηρήσουμε την κυριαρχία μας και δεν το κάνουμε Θέλουμε να βρεθούμε σε Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης, αντί για ενσωμάτωση ». Αναφερόμενος στο παρελθόν της Ουγγαρίας, ο Όρμπαν είπε επίσης: « Μετά την κομμουνιστική γραφειοκρατία… δεν θέλουμε νέες επιταγές αυτή τη φορά από τις Βρυξέλλες ».
Ο Όρμπαν αισθάνεται επίσης όλο και πιο άβολα για το πού οδηγεί η ΕΕ τα τελευταία χρόνια και ανησυχεί ιδιαίτερα για το πώς οι φιλελεύθερες αξίες της Δυτικής Ευρώπης επιβάλλονται σε όλα τα κράτη μέλη, ανεξάρτητα από το αν συμφωνούν ή όχι.
Ο πρωθυπουργός είπε στο πλήθος που ζητωκραύγαζε ότι « δεν θα εγκαταλείψουμε το δικαίωμα να υπερασπιστούμε τα σύνορά μας, να σταματήσουμε τους μετανάστες… επιμένουμε ότι ο γάμος στην Ουγγαρία γίνεται μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας, ο πατέρας είναι ένας άνδρας και η μητέρα είναι μια γυναίκα… και πρέπει να αφήσουν τα παιδιά μας ήσυχα. ”
Τα τελευταία χρόνια, ο Όρμπαν ήταν ένας μόνιμος πονοκέφαλος για τις Βρυξέλλες – τόσο πολύ που ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ θα προτιμούσαν αν η Ουγγαρία αποχωρούσε εντελώς από το μπλοκ. Πράγματι, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Mark Rutte είπε πρόσφατα ότι «η Ουγγαρία δεν έχει πλέον θέση στην ΕΕ» , κάτι που ώθησε την υπουργό Δικαιοσύνης της Ουγγαρίας Judit Varga να απαντήσει : «Η Ουγγαρία δεν θέλει να φύγει από την ΕΕ. Αντίθετα, θέλουμε να το σώσουμε από τους υποκριτές ».
Δεν είμαι βέβαιος ότι η ΕΕ μπορεί να σωθεί μακροπρόθεσμα. Τα προβλήματα σαφώς αυξάνονται και οι Βρυξέλλες φαίνεται να προσπαθούν συνεχώς να σβήσουν τις πυρκαγιές – είτε πρόκειται για τον Covid σε άνοδο ξανά στην ήπειρο, για το μεταναστευτικό ζήτημα στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας ή για τη συνεχή μάχη με το Ηνωμένο Βασίλειο για το Brexit.
Και σε αυτό το μείγμα προστίθεται μια εχθρική Ουγγαρία, η οποία, όπως είπε ο Όρμπαν, είναι αποφασισμένη να επιδιώξει τα είδη των μεταρρυθμίσεων που οι Βρυξέλλες δεν θέλουν να δώσουν. Λοιπόν, τι είδους μεταρρυθμίσεις θέλει να δει;
Λοιπόν, πρώτα και κύρια, θέλει τα εθνικά κράτη να έχουν την εξουσία να επιβλέπουν και να θεσπίζουν τους δικούς τους νόμους, οι οποίοι είναι σύμφωνα με τις δικές τους παραδόσεις και αξίες. Ο Όρμπαν επιθυμεί επίσης ένα τέλος στην περαιτέρω ολοκλήρωση, η οποία πιστεύει ότι μειώνει την κυριαρχία των εθνικών κρατών. Με απλά λόγια, θέλει λιγότερη ανάμειξη της ΕΕ στις υποθέσεις της χώρας του.
Αυτό θέτει τον Όρμπαν σε μια πορεία άμεσης σύγκρουσης με την ΕΕ, της οποίας ξεκάθαρος στόχος από την ίδρυσή της ήταν η ενσωμάτωση των κρατών μελών της. Πράγματι, όπως λέει η παλιά παροιμία, « η απόδειξη είναι στην πουτίγκα », και η σημαία, ο ύμνος, το νόμισμα του ευρώ και τώρα ο προτεινόμενος στρατός της ΕΕ είναι όλα σαφείς ενδείξεις για το πού κατευθύνεται το έργο.
Ο Όρμπαν θέλει επίσης να δει να επιβάλλονται οι κατάλληλοι έλεγχοι στα σύνορα και θέλει να τους πληρώσει η ΕΕ . Αν και οι Βρυξέλλες αρχικά απέρριψαν την ιδέα της χρηματοδότησης συνοριακών τειχών ή φράχτων, φαίνεται να παρουσιάζουν ένα ενοχλητικό βλέμμα μετά τις χαοτικές σκηνές στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας. Έτσι, θα μπορούσαμε να είμαστε μάρτυρες μιας νίκης για τον Όρμπαν και την κυβέρνησή του. Ο Όρμπαν συγκρούστηκε πρόσφατα με την ΕΕ για μια σειρά ζητημάτων. Η αποφασιστικότητα της κυβέρνησής του να κρατήσει τη λογοτεχνία LGBT εκτός σχολείων προκάλεσε την ακραία αντίδραση των ευρωβουλευτών, οι οποίοι ζήτησαν την επιβολή κυρώσεων. Ένας απτόητος Όρμπαν απάντησε απειλώντας να προκηρύξει εθνικό δημοψήφισμα για το θέμα.
Ο Όρμπαν έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμος να αγωνιστεί για αυτούς τους στόχους εκ των έσω στην ΕΕ, και αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντικό πρόβλημα για τις Βρυξέλλες – ειδικά καθώς δεν υπάρχει πραγματικός μηχανισμός για να εκδιώξει ένα κράτος μέλος, καθώς αυτό απαιτεί ομοφωνία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου .
Ένα παράδειγμα του πόσο ενοχλητικός μπορεί να είναι ο Όρμπαν ήρθε πέρυσι όταν η Ουγγαρία, μαζί με την Πολωνία, εμπόδισαν την επικύρωση του προϋπολογισμού της ΕΕ ύψους 1,8 τρισεκατομμυρίων ευρώ έως ότου λάβουν παραχωρήσεις για το θέμα της νομοθεσίας της ΕΕ.
Ο Όρμπαν επιχειρεί επίσης να σχηματίσει συμμαχίες με ιδεολογικούς αδελφούς. Για παράδειγμα, υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής της πολωνικής κυβέρνησης στις πρόσφατες μάχες της με τις Βρυξέλλες για την υπεροχή του δικαίου της ΕΕ. Πράγματι, η ίδια του η κυβέρνησή του θα μπορούσε να βρίσκεται στα πρόθυρα μιας παρόμοιας μάχης με την ΕΕ για την απέλαση των προσφύγων.
Τέλος, ο Όρμπαν προσπάθησε πρόσφατα να ενώσει το δικαίωμα της Ευρώπης σε μια προσπάθεια να εμποδίσει την περαιτέρω ολοκλήρωση στην ΕΕ και πραγματοποίησε μια σειρά συναντήσεων με ομολόγους του από την Ιταλία, τη Γαλλία, την Πολωνία, την Τσεχική Δημοκρατία και τη Σλοβενία σε μια προσπάθεια να το προωθήσει. ιδέα. Ο απώτερος στόχος είναι να σχηματιστεί μια ομάδα ομοϊδεατών ευρωβουλευτών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που θα γίνει η δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα στην αίθουσα.
Μακροπρόθεσμα, πιστεύω ακράδαντα ότι η Ουγγαρία μια μέρα θα αποχωρήσει από την ΕΕ, όπως και ορισμένα άλλα κράτη. Ωστόσο, βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα, είναι σαφές ότι ο Όρμπαν θα είναι ένα επίμονο αγκάθι στο μάτι των Βρυξελλών και θα συνεχίσει να εξοργίζει τους ηγέτες των φιλελεύθερων δυτικοευρωπαϊκών κρατών μελών
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.