Οποιοσδήποτε Έλληνας πολίτης επισκεφθεί ένα φαρμακείο για να αγοράσει μια μάσκα FFP2, προκειμένου να προστατευθεί -και καλά- από τον ψευτοκορωνοϊό, θα δει τιμές που πλέον δεν φτάνουν το 1 ευρώ...
Οι τιμές έχουν πέσει πια, στην συντριπτική πλειονότητα, στο 0,70 ευρώ. Στα ηλεκτρονικά καταστήματα της χώρας μας, μάλιστα, μπορεί κάποιος να βρει εύκολα μάσκες FFP2 ίδιας ποιότητας και ίδιας μάρκας στα 0,17 και 0,25 λεπτά του ευρώ. Για ένα τεμάχιο, διότι για παραγγελία χιλιάδων «κομματιών» είναι ευνόητο ότι πέφτει κι άλλο το κόστος.Για τον ΑΔΜΗΕ, όμως, φαίνεται ότι λεφτά υπάρχουν. Πώς αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί ότι τον Μάρτιο του 2021, όταν ήδη οι τιμές ήταν κάτω από ευρώ ακόμα και στα φαρμακεία, έκλεισε συμφωνία για αγορά 303.120 τεμαχίων με κόστος 0,86 ευρώ ανά μάσκα; Δίχως να περιλαμβάνεται ο ΦΠΑ που είναι συν 6% του ποσού.
Ο ΑΔΜΗΕ, δηλαδή, «κατάφερε» να πληρώσει με… χρυσάφι περισσότερες από 300.000 μάσκες FFP2 αντί συνολικού κόστους 260.683 ευρώ! Η εταιρία που πήρε τη δουλειά έχει κάθε λόγο να πανηγυρίζει. Ο φορολογούμενος που βλέπει ότι πληρώνει και τον ΑΔΜΗΕ μέσω του λογαριασμού ρεύματος, όχι. Ειδικά από τη στιγμή που οι τελευταίοι λογαριασμοί προκαλούν «ηλεκτροπληξία» στους παραλήπτες με τόσες αυξήσεις.
Αν νομίζει κανείς ότι η οσμή σκανδάλου σταματά εδώ, πλανάται. Στο σχετικό έγγραφο του ΑΔΜΗΕ, για το οποίο πήρε έγκριση της δαπάνης, αναφέρεται: «Η προμήθεια του ζητουμένου υγειονομικού υλικού θα διεξαχθεί με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης, λόγω της μη προβλέψιμης ανάγκης».Δηλαδή, ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας της χώρας επικαλείται «την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει επιβληθεί στην Ελλάδα» για να προχωρήσει σε απευθείας ανάθεση και όχι σε διαγωνισμό, για μια συμφωνία ύψους 260.000 ευρώ!
Ωστόσο, η «έκτακτη συνθήκη» που επικαλείται ο ΑΔΜΗΕ… ακυρώνεται από το γεγονός ότι, όπως αναφέρεται στην έγκριση, «η προσφορά της μειοδότριας εταιρίας MANIFEST SERVICES SA ανέρχεται συνολικά στο ποσό των 260.683,20 ευρώ πλέον ΦΠΑ για παράδοση των υλικών τμηματικά μέσα σε χρονικό διάστημα οκτώ (8) μηνών».
Δηλαδή, όπως σημειώνεται ρητώς, η παράδοση των μασκών γίνεται εντός οκταμήνου. Μπορεί να «σταθεί» ένα επιχείρημα έκτακτης κατάστασης για οκτώ μήνες μετά; Προφανώς και όχι. Η διαδικασία του κατεπείγοντος στην πανδημία αφορά το «σήμερα», δηλαδή «χρειαζόμαστε τώρα μάσκες». Κατεπείγον σε βάθος οκταμήνου δεν υφίσταται.
Και πώς είναι δυνατόν να «φιξάρεται» μια παραγγελία από τον Μάρτιο, ενώ είναι γνωστό ότι από την έναρξη της πανδημίας και μετά οι τιμές των μασκών είναι σε διαρκή πτώση σε μηνιαία βάση, αφού πλέον δεν παρατηρούνται ελλείψεις τόσο στην ελληνική όσο και στη διεθνή αγορά;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.