Τετάρτη 11 Αυγούστου 2021

Τα τσιμέντα ΤΙΤΑΝ επενδύουν στην Τουρκία

Στην φωτογραφία βλέπουμε το εργοστάσιο της ΤΙΤΑΝ, Adoçim Çimento Beton Sanayi ve Ticaret A.Ş. στην περιοχή Τοκάτ.  Η Τουρκία είναι από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς τσιμέντου στον κόσμο, αν και το τσιμέντο της δεν είναι και το ποιοτικότερο.... Συγκεκριμένα κατέχει την δεύτερη θέση στον σχετικό πίνακα του 2019 με 876,5 εκ. $ (8,6%) με την Ελλάδα να βρίσκεται στην 13η θέση με 220,3 εκ. $ (2,2%). Η παραγωγή τσιμέντου στην Τουρκία προβλέπεται να φτάσει το 2023 στο ποσό των 3,7 δις. $. Αξίζει να αναφερθεί ότι τα τελευταία χρόνια ο κατασκευαστικός τομέας συνέβαλε κατά 20% στο ΑΕΠ της Τουρκίας.

Ο όμιλος ΤΙΤΑΝ έχει τη μεγαλύτερη, από όλες τις ελληνικές εταιρείες, επιχειρηματική παρουσία στην Τουρκία, μέσω της κοινοπραξίας Adocim Cimento Beton Sanayi ve Ticaret A.S. Τον Ιανουάριο του 2008 απέκτησε το 25%, έναντι 90,5 εκ. ευρώ, της τουρκικής εταιρείας ενώ από τον Αύγουστο του 2018 κατέχει το 75% αυτής. Το 2017 ηAdocim πραγματοποίησε πωλήσεις ύψους 57 εκατ. ευρώ και είχε καθαρά κέρδη 1 εκατ. ευρώ. Μόλις όμως στην αγορά της Τουρκίας παρουσιάστηκαν προβλήματα στον κατασκευαστικό τομέα ο ΤΙΤΑΝ έσπευσε να επενδύσει…Η εταιρεία διαθέτει εργοστάσιο παραγωγής τσιμέντου στην περιοχή Τοκάτ, κοντά στην Μαύρη Θάλασσα, αλλά και άλλες μονάδες στην Αττάλεια και το Τεκίρνταγκ.

Η Ομοσπονδία Εργατών-Τεχνιτών & Υπαλλήλων Τσιμέντων Ελλάδος έχει αρκετές φορές επισημάνει ότι: «Το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι εισαγωγές τσιμέντου στην πατρίδα μας, ιδιαίτερα μάλιστα μέσω Τουρκίας. Όπως είναι γνωστό, μέσω των μονάδων παραγωγής τσιμέντου που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες σε όλα τα προϊόντα τσιμέντου, παρέχοντας παράλληλα τη δυνατότητα σε έναν σημαντικό αριθμό εργαζομένων να απασχολείται στις εν λόγω βιομηχανικές μονάδες.

Γίνεται αντιληπτό ότι οι αθρόες εισαγωγές τσιμέντου στην πατρίδα μας στην ουσία υποσκάπτουν το μέλλον ενός υγιούς και ανταγωνιστικού κλάδου θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τη βιωσιμότητά του με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ελληνική οικονομία και φυσικά για τις θέσεις εργασίας».

Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι το 2010 έγινε μπλόκο σε τούρκικο πλοίο που μετέφερε τσιμέντο από τη γειτονική χώρα από συνδικαλιστές του Ομίλου της ΑΓΕΤ Ηρακλής. Συνδικαλιστές του Βόλου αλλά και από την Εύβοια και την Αθήνα αντιμετώπισαν τις αλόγιστες εισαγωγές τσιμέντου ξένης προέλευσης. Αντίστοιχο περιστατικό είχε σημειωθεί στο Βόλο, το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς, όταν καράβι προσπάθησε να αποπλεύσει, μεταφέροντας τούρκικο τσιμέντο, κάτι που απετράπη την τελευταία στιγμή μετά από παρέμβαση της Ομοσπονδίας Τσιμέντου.

Σύμφωνα με καταγγελίες των σωματείων της ΑΓΕΤ Ηρακλής και της Ομοσπονδίας έχουν ενταθεί οι εισαγωγές τσιμέντου στην πατρίδα μας, ιδιαίτερα μέσω Τουρκίας.Σημειώνεται ότι πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι τσιμεντοβιομηχανίες της Τουρκίας σχεδιάζουν να επενδύσουν σε ολόκληρη την Ελλάδα και ειδικότερα σε περιοχές που έχουν λιμάνι για να κατασκευάσουν σταθμούς εφοδιασμού με τσιμέντο δικής τους παραγωγής, σε τιμές που υπολείπονται κατά πολύ αυτών που έχουν οι ελληνικές τσιμεντοβιομηχανίες, ώστε να αποσπάσουν υψηλά μερίδια της αγοράς.

Τέλος να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με έκθεση της Γενικής Διεύθυνσης του Γενικού Χημείου του Κράτους εντοπίστηκε το 2009 σε τουρκικό τσιμέντο, που είχε εισαχθεί και χρησιμοποιηθεί στην ελληνική αγορά, το ιδιαίτερα επικίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία εξασθενές χρώμιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive