Παρασκευή 6 Αυγούστου 2021

Φωτιά στην Εύβοια: Νυχτερινή επιχείρηση με πλωτά - Απεγκλωβίστηκαν κάτοικοι στην Αγία Άννα (Δείτε βίντεο)

Με νέα επιχείρηση με πλωτά μέσα που ξεκίνησε λίγο πριν τα μεσάνυχτα έφυγαν οι τελευταίοι κάτοικοι  της Αγίας Αννας- Μεταφέρθηκαν 70 άτομα στο Μαντούδι - «Κάηκε η Αγία Άννα, η Κεράμεια και η Παλαιόβρυση - Να δώσουμε προτεραιότητα στη ζωή» ανέφερε σε δραματικούς τόνους ο δήμαρχος Μαντουδίου  - Συνολικά... εκκενώθηκαν 25 οικισμοί στη βόρεια ΕύβοιαΟλοκληρώθηκε λίγο πριν τις δύο τα ξημερώματα της Παρασκευής η δεύτερη επιχείρηση εκκένωσης στην Αγία Άννα. Λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Πέμπτης πλωτά μέσα έσπευσαν στην περιοχή προκειμένου να παραλάβουν και τους τελευταίους κατοίκους που δεν είχαν εγκαταλείψει το απόγευμα τον παραθαλάσσιο οικισμό. Σύμφωνα με τις εικόνες που μετέδωσε η τηλεόραση του ALPHA περίπου 100 κάτοικοι, ανάμεσα τους και υπερήλικοι, πήραν μαζί τους τα απολύτως απαραίτητα και μεταφέρθηκαν με δεκάδες βάρκες ιδιωτών και καΐκια που έσπευσαν στην περιοχή. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το απόγευμα είχαν απομακρυνθεί οι παραθεριστές αλλά και οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο και το κάμπινγκ.

Δείτε το βίντεο της τηλεόρασης του Alpha με τις δραματικές προσπάθειες για  την εκκένωση της Αγίας Άννας και τις εικόνες από το τεράστιο μέτωπο της φωτιάς που πλησιάζε τη θάλασσα.

Φωτιά στην Εύβοια: Νυχτερινή επιχείρηση με πλωτά για απεγκλωβισμό κατοίκων στην Αγία Άννα


Σύμφωνα με τον λιμενάρχη της Αιδηψού τον Σωτήρη Δανίκα «τα μικρά καραβάκια καραβάκια που παραλαμβάνουν τους πολίτες τους οδήγησαν σε ασφαλές περιβάλλον σε ένα τουριστικό σκάφος χωρητικότητας 200 ατόμων που βρισκόταν ανοιχτά, ενώ συγχρόνως δόθηκε εντολή και σε άλλα ferry boat από την Αιδηψό να κινηθούν προς την Αγία Άννα για να παραλάβουν όσους ανθρώπους χρειαστεί».


Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ - ΜΠΕ , συνολικά 70 άτομα απεγκλωβίστηκαν από παραλία της Αγίας Άννας Ευβοίας και μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο Μαντούδι Ευβοίας. 

Το σκηνικό της φωτιάς στη Βόρεια Εύβοια είναι εφιαλτικό καθώς το μεγάλο πύρινο μέτωπο ανάμεσα στη Σκεπαστή και τους Κουρκουλούς αναζοπυρώθηκε από τους ισχυρούς ανέμους.

Λίγο μετά τις 10.00μ.μ. το βράδυ ο δήμαρχος Μαντουδίου Γεώργιος Τσαπουρνιώτης ανέφερε ότι οι προσπάθειες κατάσβεσης για τον περιορισμό των μεγάλων μετώπων σε Αμέλαντες και Σκεπαστή δεν απέδωσαν, με αποτέλεσμα η φωτιά να παραμένει ανεξέλεγκτη.

«Εκκενώστε τώρα όλο το ανατολικό μέτωπο του Δήμου μας και συγκεκριμένα της Δημοτικής Ενότητας Νηλέως, διότι η φωτιά έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις» ανέφερε στη δραματική έκκλησή του.

231597138_2207


Οι φλόγες κύκλωσαν Σκεπαστή και Κεραμειά

Τα χωριά Σκεπαστή και Κεραμειά, στην ανατολική πλευρά των μετώπων της φωτιάς στη Βόρειο Εύβοια, βρίσκονται αυτή τη στιγμή ένα βήμα πριν να τα κυκλώσουν οι φλόγες. Η φωτιά κινείται με μεγάλη ταχύτητα και έχουν σπεύσει ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής, πεζοπόρα τμήματα, αλλά και χωματουργικά μηχανήματα προσπαθώντας να κρατήσουν τις φλόγες μακριά από τα σπίτια.

«Αυτές τις ώρες προέχει η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Εκκενώνουμε τα χωριά που κινδυνεύουν και παραμένουμε στο πύρινο μέτωπο με πυροσβεστικά οχήματα, υδροφόρες και μπουλντόζες για να σώσουμε σπίτια και περιουσίες» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Περιφερειάρχης Στερεάς Φάνης Σπανός που αυτή την ώρα βρίσκεται επικεφαλής της προσπάθειας και στα δύο χωριά.

Ο κ Σπανός απευθύνει «θερμή παράκληση προς όλους να ακολουθούν τις οδηγίες της Πυροσβεστικής υπηρεσίας και των σωμάτων ασφαλείας».

Πυροσβέστες απεγκλώβισαν κατοίκους 

Ωστόσο αργά το βράδυ ο αντιδήμαρχος Μαντουδίου Α. Λιάσκος μιλώντας στον ΣΚΑΙ ανέφερε ότι υπάρχουν εγκλωβισμένοι πυροσβέστες αλλά και κάτοικοι στην Κεραμειά.  

Όπως διευκρινίστηκε στην Κεράμεια της Βόρειας Εύβοιας ενώ είχε ζητηθεί η εκκένωσή της κάποιοι κάτοικοι παρέμειναν. 

Οι φωτιές κύκλωσαν τα χωριά, οι πυροσβέστες αψηφώντας τους καπνούς και τις φλόγες μπήκαν μέσα στα χωριά για να σώσουν τους ανθρώπους και προς στιγμήν εγκλωβίστηκαν και οι ίδιοι. Αργότερα κατόρθωσαν να βρουν το δρόμο της εξόδου οδηγώντας τους ανθρώπους με ασφάλεια εκτός κινδύνου.

Επιχειρούν 240 πυροσβέστες 

Η φωτιά στη Βόρεια Εύβοια καίει για τρίτη ημέρα και συνολικά έχουν εκκενωθεί 25 οικισμοί στην περιοχή! Η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής είναι πολύ μεγάλη καθώς επιχειρούν 240 πυροσβέστες με 65 οχήματα, δημοτικές και εθελοντικές οργανώσεις.

Νωρίτερα, οι πύρινες γλώσσες από το Μέτωπο στη Σκεπαστή έφτασαν στα πρώτα σπίτια στον οικισμό Κουρκουλοί. Ωστόσο το βράδυ οι άνεμοι άλλαξαν κατευθυνση σπρώχνωντας τη φωτιά σε Σκεπαστή, Κεραμεία και Αγία Άννα.

Η μητέρα των μαχών θα δοθεί για την Αγία Άννα ανέφεραν αρμόδιες πηγές οι οποίες επεσήμαιναν επίσης ότι υδροφόρες της Τ.Α οδεύουν προς τα πρατήρια υγρών καυσίμων που βρίσκονται επί της Ε.Ο Χαλκίδας- Αιδηψού.

Δείτε φωτογραφίες από τον οικισμό Κουρκουλοί
evoia__1_
evoia__2_
evoia__3_
evoia__4_


00b1e210-9001-48b8-bc41-8d226f506b89
0902f2df-a515-4c07-977e-bfafb46c2182


Νωρίτερα , οι αρχές είχαν εκκενώσει την Αγία Άννα καθώς το δεύτερο μέτωπο κατευθυνόταν προς τον οικισμό και το απόγευμα. Η αστυνομία εκκένωσε το  camping της Αγίας Άννας στην βόρεια Εύβοια, ενώ τα σπίτια τους εγκατέλειψαν και οι κάτοικοι στην παραλία. Η φωτιά  βρίσκεται μόλις λίγα χιλιόμετρα μακριά από το χωριό, ωστόσο όπως ανέφερε το απόγευμα στο protothema.gr ο κοινοτάρχης Ανδρέας Χατζής η κατάσταση δεν θα αργήσει να ξεφύγει τελείως :

“Εδώ και λίγη ώρα έχει εκκενωθεί το camping της Αγίας Άννας που βρίσκεται μέσα στο δάσος, ενώ η αστυνομία έχει απομακρύνει και τον κόσμο που έχει σπίτια στην παραλία. Το χωριό βρίσκεται μόλις λίγα χιλιόμετρα μακριά από την φωτιά. Έχει κοκκινίσει ο ουρανός και φαίνονται παντού καπνοί. Από το camping έμαθα πως ο κόσμος φεύγει προς Χαλκίδα. Δυστυχώς τα αεροπλάνα δεν φτάνουν για να περιορίσουν την φωτιά. Οι επόμενες ώρες θα είναι δύσκολες για όλους μας. Για την εκκένωση της περιοχής ενημερωθήκαμε άλλοι από την αστυνομία κι άλλοι από το 112. Καίγεται όλη η βόρεια Εύβοια κακώς δεν είχαν βγάλει τόσες ημέρες τον στρατό”.

Φωτιά Εύβοια:  Εκκενώνεται το κάμπινγκ στην Αγία Άννα


Κάτοικος της περιοχής μιλώντας στο protothema.gr  περιέγραψε με δραματικό τρόπο την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή και το μέγεθος της καταστροφής που προκάλεί η πύρινη λαίλαπα.

«Η φωτιά αυτή δεν μπορεί να σβήσει ακόμη και αν είχαμε 100 canader ,οι κάτοικοι το ξέρουν αυτό, όσες φορές στο παρελθόν έχει πιάσει φωτιά έσβησε φτανοντας στη θάλασσα. Το δάσος είναι αδιαπέραστο, παλιά ολοι οι κάτοικοι ασχολούνταν με την συλλογή ρετσίνας από τα πεύκα αλλά από την δεκαετία του 80 και μετά τα έχουν παρατήσει και τώρα όλα τα δάση είναι αδιαπέραστα σαν σε ζούγκλα».



Τρια ενεργά μέτωπα σε εξέλιξη

Αργά το απόγευμα της Πέμπτης οι πυροσβέστες στη Β. Εύβοια έκαναν ακόμα μια προσπάθεια να κρατήσουν τις φλόγες έξω από το χωριό Κουρκουλοί - για πολλοστή φορά τις τελευταίες μέρες. Ήδη ανασυγκροτήθηκαν οι δυνάμεις, ενισχύθηκαν στο σημείο εκείνο και έχουν σχηματίσει μία ζώνη άμυνας καθώς η φωτιά δεν απείχε  ούτε 200 μέτρα από τα πρώτα σπίτια του χωριού.

Στο δυτικό μέτωπο οι φλόγες κινούνταν ανεξέλεγκτα και οι οποιεσδήποτε προσπάθειες των πυροσβεστών να τις σταματήσουν μέσα στα διάφορα προσβάσιμα ρέματα δεν απέδωσαν. Δυτικά και βορειοδυτικά του Δρυμώνα το μέτωπο κινήθηκε με μεγάλη ταχύτητα καίγοντας παρθένο δάσος. Η φωτιά κύκλωσε το χωριό Κούλουρος που έχει εκκενωθεί και συνέχιζε την πορεία της για το χωριό Μαρούλι που επίσης είχε εκκενωθεί.


Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ  οι παραθεριστές στο κάμπινγκ της Αγίας Άννας μεταφέρθηκαν με πλωτά μέσα προς το Μαντούδι και ακολούθως με λεωφορεία του ΚΤΕΛ θα μεταφερθούν στη Χαλκίδα. Σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, οι παραθεριστές στην παραλιακή ζώνη της Αγίας Άννας, μετά το μήνυμα που πήραν στα κινητά τους τηλέφωνα αρχίζουν να αποχωρούν και ορισμένοι από αυτούς αποχώρησαν ακόμη και από την θάλασσα. 
ekkenosi1
ekkenosi2
ekkenosi3
ekkenosi4


«Επιστρατεύονται» λεωφορεία και ξενοδοχεία

Από την Περιφέρεια Στερεάς δόθηκε η παρακάτω πληροφόρηση για την ομαλή εκκένωση χωριών και οικισμών του Δήμου και την έγκαιρη μεταφορά του πληθυσμού.

Ειδικότερα, εκμισθώνει:

- Λεωφορεία,

- Ξενοδοχεία και άλλους κατάλληλους χώρους υποδοχής, που θα φιλοξενήσουν τους κατοίκους των περιοχών που εκκενώνονται.

Παρακαλούνται όσοι είναι αναγκαίο να κάνουν χρήση αυτών των χώρων να επικοινωνήσουν στα τηλ.:

2221.3.53891 Γραφείο Περιφερειάρχη,

2221.3.53690 Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ευβοίας,

6985734029 Μαριάννα Λιάσκου,

6947255261 Νίκος Κριτσίλης.

Διαμορφώνονται επίσης στεγασμένοι χώροι υποδοχής, όπως το κλειστό γήπεδο Χαλκιά - Αναστασιάδη του Δήμου Χαλκιδέων.

«Προετοιμαζόμαστε για κάθε ενδεχόμενο και με πρωταρχικό στόχο την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Όλος ο μηχανισμός της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας συνδράμει το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων.

»Παράλληλα, ενεργοποιούμε μεταφορικά μέσα για την ομαλή εκκένωση χωριών και οικισμών και ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις για τη στέγαση του πληθυσμού.

»Θερμή παράκληση προς όλους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να διευκολύνουν το έργο της Πυροσβεστικής και όλων των σωμάτων ασφαλείας» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός.


5353920
5353936
5354057

Όπως μεταδίδει το www.eviathema.gr,   στους περισσότερους οικισμούς  Κεραμειά, Αμέλαντες, Παλαιοχώρη, Ροβιές, Δαμιά,Μαρούλι, Κούλουρος, Όσιος Δαυίδ, Σκεπαστή, Καλαμούδι, Ρετσινόλλακος, η φωτιά πέρασε από μέσα , αμέσως μετά αφού εκκενώθηκαν .

Πύρινο μέτωπο στην Βόρεια Εύβοια

Πρόεδρος Ρητινοκαλλιεργητών για πυρκαγιά στην Β. Εύβοια

5353856
5353859
5353869

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive