Πέμπτη 8 Ιουλίου 2021

Στα τάρταρα ΚΑΙ το Χρηματιστήριο. Δίχως “φρένα” η πτώση με ...οδηγό το Μητσοτάκη, ΤΙ περιμένεις; ΠΙΝΑΚΑΣ

Ακόμη και τις 860 μονάδες χάνει αυτήν την ώρα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο οδεύει ολοταχώς προς τα πρόσφατα χαμηλά του, καθώς οι πιέσεις σε όλο σχεδόν το μήκος του ταμπλό διευρύνονται.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 2,27% στις 887,33 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 22,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 9,6 εκατ. τεμάχια. Πτώση 2,24% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.067,02 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 1,55% στις 524,64 μονάδες.


Δίχως "φρένα" η πτώση στο Χρηματιστήριο

Η σημερινή συνεδρίαση επηρεάζεται και από την αποκοπή μερίσματος στην Coca Cola, η οποία με τη στάθμισή της ασκεί ισχυρές πιέσεις στην αγορά. Το μέρισμα είναι ύψους 0,64 ευρώ ανά μετοχή και αντιστοιχεί σε απόδοση 2%, με τη μετοχή να είναι στο -4,10%.

Ο απολογισμός της διόρθωσης

Μέχρι στιγμής και έως ότου η αγορά κληθεί να δοκιμάσει τα πρόσφατα χαμηλά των 852 μονάδων, οι αναλυτές χαρακτηρίζουν την κίνηση ως διόρθωση. Ωστόσο, ουδείς μπορεί να παραβλέψει το γεγονός ότι από τα υψηλά των 928 μονάδων στις 14 Ιουνίου, οι απώλειες αγγίζουν τις 70 μονάδες. Και το ακόμη πιο ανησυχητικό είναι ότι αυτή η διόρθωση ήρθε με τη συναλλακτική δραστηριότητα να είναι πολύ χαμηλή, δείγμα αποχής των αγοραστών που θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν τα καλύτερα σημεία εισόδου και να ανακόψουν την πτώση.

Η επενδυτική απραξία μάλιστα γίνεται ακόμη πιο αισθητή αν αναλογιστεί κανείς ότι ο μέσος όρος των συνεδριάσεων από τις 14 Ιουνίου είναι μεταξύ 20 – 30 εκατ. τεμαχίων καθημερινά, μια εικόνα που είχαμε να δούμε στο ΧΑ από το περασμένο καλοκαίρι, όταν ο κόσμος κινούνταν στα αχαρτογράφητα ύδατα της πανδημίας, δίχως εμβόλια και εξοπλισμό προστασίας.

Αν αναλογιστεί λοιπόν κανείς ότι η κεφαλαιαγορά λειτουργεί ως κατ’ εξοχήν προεξοφλητικός μηχανισμός, η επιφυλακτικότητα της επενδυτικής κοινότητας προβληματίζει, όταν μάλιστα τις επόμενες εβδομάδες αναμένονται τα πρώτα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και η επιτάχυνση των σχεδίων που περιλαμβάνονται στο πλάνο Ελλάδα 2.0. Ακόμη δηλαδή και εάν οι μεταλλάξεις συντηρήσουν σε ισχύ κάποια μέτρα περιορισμού της οικονομικής δραστηριότητας, η εικόνα της οικονομίας σε καμία περίπτωση δεν θα είναι ίδια με αυτή που υπήρξε το καλοκαίρι του 2020.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Coca Cola σημειώνει απώλειες 4,49%, με τη ΔΕΗ και τη Βιοχάλκο να είναι στο -3,98% και -3,45% αντίστοιχα. Άνω του 2% είναι η πτώση σε Λάμδα, ΟΤΕ, Μυτιληναίο, ΓΕΚ Τέρνα, Εθνική, ΟΠΑΠ και Πειραιώς.

Η πτώση σε ΑΔΜΗΕ, Motor Oil, ΕΥΔΑΠ, Ελλάκτωρ, ΕΧΑΕ, ΕΛΧΑ, ΟΛΠ, Eurobank, Τέρνα Ενεργειακή και Titan ξεπερνά το 1%, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Alpha Bank, Jumbo, Ελληνικά Πετρέλαια και Σαράντης. Στον FTSE 25 μόνο η Aegean είναι σε θετικά εδάφη, με κέρδη 0,76%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive