Σάββατο 5 Ιουνίου 2021

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΙΜΗΣ ΣΤΗΝ ΔΑΥΛΕΙΑ Της Μαίρης Καρά

Η Δαύλεια είναι χωριό του νομού Βοιωτίας. Είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στις νότιες υπώρειες του Παρνασσού, σε όμορφο φυσικό περιβάλλον. Το πυκνό ελατοδάσος της και η αμφιθεατρική της θέση προσφέρουν εξαιρετική θέα σ’ όλο τον Παρνασσό.... Διοικητικά ανήκει στον δήμο Λεβαδέων, ενώ από το 1997 μέχρι το τέλος του 2010 αποτελούσε έδρα του Καποδιστριακού Δήμου Δαύλειας. Ο πληθυσμός της σύμφωνα με την απογραφή του 2011, ανέρχεται στους 1.232 κατοίκους. Η Δαύλεια είναι κτισμένη ΒΔ της πρωτεύουσας του Νομού Λιβαδειάς, σε υψόμετρο 340 μέτρων επί των ανατολικών πλαγιών του Παρνασσού, στην ίδια περιοχή που ήταν βρισκόταν κατά την αρχαιότητα η Φωκική πόλη Δαυλίς ή Δαύλεια ή Δαυλία.

Ο Όμηρος αναφέρει στην Ιλιάδα, πως η Δαυλίδα συμμετείχε στον Τρωικό πόλεμο μαζί με άλλες οκτώ Φωκικές πόλεις. Από την Δαυλίδα διερχόταν η Σχιστή οδός ο δρόμος που κατέληγε στον ιερό χώρο των Δελφών. Σύμφωνα με την παράδοση, κοντά στην Δαυλίδα ήταν το σημείο που ο Οιδίποδας σκότωσε τον πατέρα του Λάιο. Ο Παυσανίας αναφέρει πως κοντά στην Δαυλίδα βρισκόταν η Βουλή των Φωκικών πόλεων, το Φωκικόν. Από την Αρχαία πόλη σώζονται σήμερα μεγάλο τμήμα του Αρχαίου τείχους καθώς και ερείπια του οικισμού.

Ο οικισμός αναφέρεται από Φράγκικα έγγραφα των τελευταίων χρόνων της Λατινοκρατίας στην Στερεά Ελλάδα ως Daulia ενώ μερικά χρόνια αργότερα, συγκεκριμένα το 1466, καταγράφεται σε οθωμανικό κατάστιχο ως Tavla έχοντας πληθυσμό 150 οικογενειών. Μερικές δεκαετίες αργότερα (1506) άλλη οθωμανική απογραφή καταγράφει στη Δαύλεια 220 οικογένειες.

Οι κάτοικοι της Δαύλειας συμμετείχαν ενεργά στην επανάσταση του 1821, ενώ ο τόπος έγινε αρκετές φορές πεδίο σύγκρουσης ανάμεσα στους Έλληνες επαναστάτες και τα οθωμανικά στρατεύματα. Το 1856, ένοπλοι από την Δαύλεια έλαβαν μέρος στην επιχείρηση εξόντωσης της συμμορίας του λήσταρχου Νταβέλη.

Την περίοδο του Εθνικού Διχασμού, διεξήχθη στις 29 Ιανουαρίου του 1918 συμπλοκή ανάμεσα σε απόσπασμα χωροφυλακής και δύναμη ντόπιων αντιβενιζελικών ενόπλων αποτελούμενη από Επίστρατους και στρατιώτες που είχαν λιποτακτήσει. Κατά την διάρκεια της μάχης σκοτώθηκαν πέντε Κρητικοί χωροφύλακες και ένας Επίστρατος. Την 12η Φεβρουαρίου του ίδιου χρόνου, με απόφαση Στρατοδικείου, εκτελέστηκαν στον τόπο της σύγκρουσης έξι άτομα (2 στρατιώτες και 4 πολίτες) που κρίθηκαν ένοχοι για τον φόνο των χωροφυλάκων.

Στις 5 Μαΐου του 1943, ο οικισμός πυρπολήθηκε από απόσπασμα των Ιταλικών δυνάμεων Κατοχής, ενώ στις 21 Οκτωβρίου του 1948, σκοτώθηκε σε ενέδρα δυνάμεων της Εθνοφυλακής και της Χωροφυλακής ο καπετάνιος του ΔΣΕ Παντελής Λάσκας (Πελοπίδας). Στην Δαύλεια γεννήθηκε ο αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης, Παναγιώτης Αντωνόπουλος.

Σώζονται σε καλή κατάσταση η οχύρωση της Αρχαίας πόλης και κάποια ακόμα κτίσματα. Αξιοθέατα της περιοχής είναι το γυναικείο μοναστήρι «Ιερά μονή Ιερουσαλήμ» που βρίσκεται λίγο βορειότερα της Δαύλειας και τα ερείπια της Εκκλησίας των Αγίων Θεοδώρων στο Κάστρο.

Το τοπίο είναι μαγευτικό, με μοναδική θέα προς τον Παρνασσό. Η ηρεμία, ο καθαρός αέρας, το θαυμάσιο δροσερό κλίμα σε συνδυασμό με την φιλοξενία των κατοίκων καθιστούν την διαμονή ακόμα πιο ζεστή και ευχάριστη. Τα αξιοθέατα όπως: Το κάστρο της Δαύλειας, το μοναστήρι Ιερουσαλήμ, οι 4 παλιοί νερόμυλοι, η γραφική πλατεία συναρπάζουν τον επισκέπτη. Η στρατηγική της θέση επίσης του προσφέρει πολλές δυνατότητες. Συνδυάζει βουνό και χειμερινά σπορ στο χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού και συγχρόνως μεταβαίνοντας στις κοντινές παραλίες, να απολαύσετε τον ήλιο και την όμορφη καθαρή θάλασσα.

ΜΝΗΜΗ ΚΑΙ ΤΙΜΗ ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΗΣ ΔΑΥΛΕΙΑΣ

 

Πέρασαν 78 χρόνια από το Ολοκαύτωμα της Δαύλειας και ο Δήμος Λεβαδέων και η Κοινότητα Δαύλειας οργανώνουν εκδηλώσεις τιμής και μνήμης και δεν αφήνουν την θυσία να σκεπαστεί από την λήθη. Την Κυριακή 6 Ιουνίου 2021 στις 10:30 στην κεντρική πλατεία Δαύλειας θα πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις, για το κάψιμο της Δαύλειας από τα Ιταλικά στρατεύματα Κατοχής τον Μάιο του 1943.

Tο φθινόπωρο του 1942 οι Ιταλικές Αρχές Κατοχής συνέλαβαν 60 νέους Δαυλειώτες και τους κράτησαν στις φυλακές της Θήβας, υποβάλλοντάς τους σε σκληρές δοκιμασίες. Ύστερα από ένα χρόνο περίπου τους  απελευθέρωσαν  σταδιακά. Το δεύτερο χτύπημα των Αρχών της Κατοχής εκδηλώθηκε  στις αρχές του Μαΐου του 1943, όταν ένα αεροπλάνο βομβάρδισε  την Δαύλεια και την περιοχή της σκορπίζοντας παντού τον φόβο και την ανησυχία. Ο βομβαρδισμός  αυτός όμως προμήνυε την επερχόμενη συμφορά στην Δαύλεια.

Το πατριωτικό και αντιστασιακό κίνημα είχε φουντώσει για τα καλά προκαλώντας καίρια χτυπήματα και απώλειες στον εχθρό. Η Δαύλεια όπως κάθε φορά που χρειάστηκε συμμετείχε στον Αγώνα ενεργά. Στις 5 Μαίου του 1943 οι προληπτικές συλλήψεις 60 νεαρών Δαυλειωτών δεν πτόησαν τους κατοίκους του χωριού, οι οποίοι συμμετείχαν με κάθε μέσο στον Αγώνα για Ελευθερία.  

Οι κατακτητές αποφάσισαν να αντιδράσουν και τα ξημερώματα της Τετάρτης 5 Μαΐου περικύκλωσαν το χωριό, σκότωσαν δύο χωρικούς και προχώρησαν σε λεηλασίες και σε κάψιμο περίπου 500 σπιτικών. Η Δαύλεια παραδόθηκε στις φλόγες οι Δαυλειώτες όμως συνέχισαν να αγωνίζονται με περισσότερο πείσμα μέχρι την οριστική απελευθέρωση.

 

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

10:30 Δοξολογία στον Ι. Ν. Αγίων Αναργύρων στην κεντρική πλατεία

11:00 Επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο του Δημ. Καλιαγκάκη

11:10 Ομιλία – Χαιρετισμοί επισήμων

11:20 Κατάθεση στεφανιών και απόδοση τιμών

11:25 Ενός λεπτού σιγή και ο Εθνικός Ύμνος από την χορωδία Δαύλειας

Λόγω των μέτρων που ισχύουν για τον περιορισμό και την εξάπλωση του ιού, η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί με λιτό πρόγραμμα και θα τηρηθούν όλα τα μέτρα που ισχύουν

                       ΔΗΜΟΣ ΛΕΒΑΔΕΩΝ – ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΔΑΥΛΕΙΑΣ

1 σχόλιο:

  1. Τι λέτε ρε παιδιά; Οι Ιταλοί ήταν σύμμαχοί μας. Αφού πέρασαν στο στρατόπεδο των "συμμάχων", όλα τους τα εγκλήματα παραγράφηκαν. Μόνο οι Γερμανοί εκτέλεσαν Ελληνες, χωνέψτε το.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive