Σάββατο, 8 Μαΐου 2021

«Ακρόπολη, τσιμενταρισμένη και βανδαλισμένη ομορφιά». Του Μιχάλη Χαραλαμπίδη

Κάθεσαι και διαβάζεις το ρεπορτάζ της Liberation με τίτλο «Ακρόπολη, τσιμενταρισμένη και βανδαλισμένη ομορφιά» και την ακριβώς επόμενη μέρα την συνέντευξη στα ΝΕΑ του Μανόλη Κορρέ και τρελαίνεσαι....

Ο ακαδημαϊκός Μανόλης Κορρές, ομότιμος καθηγητής Αρχιτεκτονικής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, πρόεδρος της Επιτροπής Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης και μέλος του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, είναι ένας άνθρωπος εγνωσμένου κύρους, με αδιαμφισβήτητες επιστημονικές περγαμηνές στην ενασχόληση του με την αρχιτεκτονική και την αναστήλωση αρχαίων μνημείων.
Αυτή η αυθεντία όμως δεν μας τα λέει καθόλου καλά τόσο για το θέμα των διαδρομών στην Ακρόπολη όσο και για την υπόθεση των αρχαίων Βενιζέλου, την απόσπαση και μεταφορά των οποίων έχει υποστηρίξει, αν και στο τέλος δήλωσε απών στην ψηφοφορία του ΚΑΣ, εξαιτίας της πίεσης που ασκήθηκε λόγω της εμπλοκής του αδερφού του Δημήτρη Κορρέ, ο οποίος θα αναλάμβανε το έργο της απόσπασης.
Αυτή η αυθεντία ισχυρίζεται στην συνέντευξη του ότι όσοι αντιδρούν, δημοσιογράφοι, αρχιτέκτονες, αρχαιολόγοι, επιστημονικοί φορείς, απλοί πολίτες, είναι είτε αδαείς, είτε προκατειλημμένοι, είτε αρνητές της οποιαδήποτε αλλαγής, είτε παρασυρμένοι από τον τρόπο που λειτουργούν τα social media.
Αυτή η αυθεντία στην αντίδραση του ελληνικού τμήματος του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Τοποθεσιών (ICOMOS), το οποίο εξέφρασε τη δυσφορία του για τις τσιμεντένιες διαστρώσεις, απάντησε ότι... δεν είμαστε προτεκτοράτο, επομένως δεν παρεμβαίνει κανείς στα του οίκου μας και πως στα 45 χρόνια που λειτουργεί η ΕΣΜΑ (Επιτροπή Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως), ανεξάρτητα από το ποιο κόμμα κυβερνά, δεν υπήρχαν παρεμβολές αυτού του είδους.
Αυτή η αυθεντία στην περίπτωση της Ακρόπολης, αγνοεί ότι η τσιμεντόστρωση έγινε στη βάση μιας Μελέτης που στόχευε (σύμφωνα με τον τίτλο της) να δημιουργήσει διαδρομές για ΑμεΑ και εμποδιζόμενα άτομα που όταν ήρθε στο φως, αποδείχτηκε ότι οι κλίσεις δεν είχαν καμία σχέση με τις προδιαγραφές για διαδρομές ΑμεΑ.
Αυτή η αυθεντία αγνοεί ότι οι διαστρώσεις έχουν μέγιστο ύψος μισό μέτρο κατά παράβαση της εγκεκριμένης Μελέτης που όριζε ότι το ύψος των διαστρώσεων πρέπει να είναι κατά μέσο όρο 8 εκ.
Αυτή η αυθεντία αγνοεί ότι αποδείχτηκε περίτρανα πως η εργασία που έγινε και η απουσία οποιασδήποτε ειδικής σήμανσης για έργα αυτής της κατηγορίας, καθιστά ακατάλληλη τη διαδρομή για ΑμεΑ.
Αυτή η αυθεντία αγνοεί ότι ενώ στην Μελέτη το ανώτατο πλάτος διάστρωσης στον χώρο μπροστά από τα Προπύλαια ήταν ίσο με το πλάτος της υπόλοιπης διαδρομής, στην πράξη έγινε διπλάσιο, κατά παράβαση της εγκεκριμένης Μελέτης.
Όμως, το θέμα δεν είναι μόνο ότι ο κύριος Κορρές γνωρίζει πολύ καλά πως δεν ακολουθήθηκε καν η μελέτη που εγκρίθηκε από το ΚΑΣ, αλλά το γεγονός ότι όταν ερωτάται από τον δημοσιογράφο τι θα άλλαζε από το έργο σήμερα, απαντά: «Θα το έκανα ακόμη πιο πλατύ». Ωσάν να είναι θέμα προσωπικής απόφασης το πλάτος και όχι θέμα Μελέτης και έγκρισης της. Ή μήπως τελικά οι αυθεντίες είναι πάνω από κάθε νόμο και κανονισμό;
Και στην περίπτωση των αρχαίων του Σταθμού Βενιζέλου, πάντως, υπήρχαν αυθεντίες, αλλά εκεί αγνοήθηκαν. Βέβαια, αν πραγματικά κόπτονταν για τη γνώμη των αυθεντιών, τόσο η κυβέρνηση όσο και η υπουργός πολιτισμού αλλά και ο ίδιος ο κύριος Κορρές, θα είχαν ακούσει έστω τη Διεθνή Ένωση Βυζαντινών Σπουδών η οποία δια του πρόεδρου της, Καθηγητή στο Πρίνστον, John F. Haldon, έστειλε επιστολή προς τον πρωθυπουργό κύριο Κυριάκο Μητσοτάκη για τη διάσωση των Αρχαιοτήτων του Σταθμού Βενιζέλου. Δεν τολμώ να ρωτήσω τον κύριο Κορρέ γιατί δεν εισακούστηκαν οι διασημότεροι βυζαντινολόγοι του κόσμου, για να μην λάβω την απάντηση πως ευτυχώς δεν είμαστε προτεκτοράτο.
Δυστυχώς η μόνη αυθεντία που αναγνωρίζεται στην Ελλάδα είναι ο Μανόλης Κορρές, ο οποίος έχει το ελεύθερο να αγνοεί μελέτες εγκεκριμένες από το ΚΑΣ και να απολογείται στο τέλος γιατί δεν αγνόησε περαιτέρω το όριο που έθεσε η εγκεκριμένη από αυτό μελέτη, αφού προηγουμένως έχει περιφρονήσει όσους και όσες ανατρίχιασαν με το έργο του συμπεριλαμβανομένων των πρώην και νυν συναδέλφων του.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Follow by Email

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive