Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη «πουλάει» success story με τους εμβολιασμούς, καθώς καθημερινά φροντίζει να ανακοινώνει όπως όλα δείχνουν, «φουσκωμένα» νούμερα εμβολιασμένων πολιτών...
Τις τελευταίες ημέρες σχολιάστηκε αρκετά η δήλωση του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη, ο οποίος οδήγησε χιλιάδες μαθηματικούς να σκίσουν τα πτυχία τους με τις δηλώσεις του, καθώς υποστήριξε πως στην Ελλάδα έχουν εμβολιαστεί 4 εκατομμύρια πολίτες, έναν αριθμό που είναι άγνωστο από που τον βρήκε, καθώς μέχρι στιγμής δεν έχουν εμβολιαστεί ούτε 2,5 εκατομμύρια πολίτες.
Όλα αυτά είναι αντίθετα με την πραγματικότητα, καθώς εκεί η κυβέρνηση παίρνει κάτω από τη βάση σε ότι αφορά τους εμβολιασμούς, αφού ο στόχος για να εμβολιαστεί μέχρι το τέλος του καλοκαιριού το 70% των ενηλίκων φαντάζει με μακρινό όνειρο.
Αυτή τη στιγμή θέμα προμήθειας εμβολίων δεν δείχνει να υπάρχει καθώς η χώρα έχει απόθεμα 1,5 εκατομμυρίου εμβολίων και βρίσκεται εν αναμονή ακόμη 2,87 εκατομμυρίων δόσεων, παρόλα αυτά αυτό που είναι ενδιαφέρον είναι το ποσοστό των πολιτών που θέλει να εμβολιαστεί.
Κάτω από τη βάση στις ευάλωτες ομάδες
Στην πλατφόρμα των εμβολιασμών δεν καταγράφεται το κρίσιμο στοιχείο της ηλικιακής κατανομής των εμβολιασμένων. Η πιο πρόσφατη επίσημη εικόνα που έχουμε είναι αυτή της Τετάρτης 5.5.2021, με βάση τα στοιχεία που έδωσε ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους:
- Στους πολίτες άνω των 85 ετών το 63% έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον με μία δόση και το ποσοστό αυτό ανέρχεται μόλις στο 68% αν προσθέσουμε και τα ραντεβού.
- Στην ηλικιακή ομάδα 80-84 το 63% έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον με μία δόση (68% είναι μαζί με τα ραντεβού).
- Στην ηλικιακή ομάδα 75-79 έχει εμβολιαστεί ήδη το 73% και το ποσοστό αυτό θα ανέλθει στο 80% μαζί με τα ραντεβού.
- Στην ομάδα 70-74 έχει εμβολιαστεί το 58% και με τα ραντεβού θα ανέλθει στο 74%.
- Στην ομάδα 65-69 έχει εμβολιαστεί το 40% και ανέρχεται με τα ραντεβού στο 74%.
- Στους 60-64 το 53% έχει εμβολιαστεί με μια δόση και θα φτάσει μόλις το 67% με τα προγραμματισμένα ραντεβού.
Όπως τονίζει σε ανάρτησή του (5.5.21) ο καθηγητής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Πληροφορικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Βασίλης Τσαουσίδης, η Ελλάδα έχει από τα μικρότερα ποσοστά εμβολιασμού των 80+ (63% στις 6.5.2021) και το μεγαλύτερο ποσοστό θανάτων (περίπου 7 ανά εκατομμύριο την ημέρα).
Η Φινλανδία, για παράδειγμα, έχει εμβολιάσει το 90,9% των 80+ και έχει ποσοστά θανάτων 0,2 στο εκατομμύριο. Η Σουηδία εμβολίασε το 92,7%, η Πορτογαλία σχεδόν το 93,6% με ποσοστό θανάτων 0,15% (πηγή: Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, ECDC, 6.5.2021).
Η Ελλάδα είναι 17η μεταξύ των 25 χωρών για τις οποίες δίνει το στοιχείο αυτό το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων.
Είναι σαφές ότι οι πολίτες δεν έχουν πεισθεί από τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη πως το «ασφαλέστερο εμβόλιο είναι το ταχύτερο εμβόλιο», ενώ και η κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να προσεγγίσει τους πολίτες, αλλά ούτε και να τους πείσει για την χρησιμότητα των εμβολίων. Ταυτόχρονα υπάρχουν πολλές φοβίες για την ασφάλεια των εμβολίων, καθώς δεν είναι και λίγα τα περιστατικά παρενεργειών που έχουν εμφανιστεί.
Ενώ μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί πολλά περιστατικά τα οποία δείχνουν πως μάλλον τους κάνει και κάπως δύσκολο το να εμβολιαστούν, καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που ένας ηλικιωμένος καλείται να κάνει πολλά χιλιόμετρα για να εμβολιαστεί.
Μόλις την περασμένη εβδομάδα μάθαμε ότι, από τα μέσα του μήνα, μέσω του «Βοήθεια στο Σπίτι» αναμένεται φτάσει στους πολίτες με δυσκολία μετακίνησης το μονοδοσικό της Johnson & Johnson.
26η στο ποσοστό εμβολιασμού με έστω μία δόση
Στις 30 χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (τα 27 κράτη – μέλη της Ε.Ε., την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία) έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση το 30,6%. Η χώρα μας είναι 26η με ποσοστό 24,4% του πληθυσμού της εμβολιασμένο με μία τουλάχιστον δόση, πάνω μόνο από τη Βουλγαρία (10,7%), τη Λετονία (16,7%), την Κροατία (21,2%) και τη Ρουμανία (21,4%).
Παράλληλα η Ελλάδα κατέχει τη 19η θέση μεταξύ των 30 ευρωπαϊκών χωρών σε πλήρη εμβολιασμό: και με τη δεύτερη δόση έχει εμβολιαστεί μόλις το 10,6% του ελληνικού πληθυσμού.
Δεν το λες και καλή απόδοση, παρότι η κυβέρνηση δίνει το εμβόλιο σε όποιον είναι διατεθειμένος να το κάνει (βλέπε το πρόωρο άνοιγμα της εμβολιαστικής γραμμής για τους τους 30-44 μόνο με AstraZeneca), παρά (να επιμείνει) σε όποιον το έχει επειγόντως ανάγκη (μεγαλύτερες ηλικίες).
Παράλληλα δεν γίνεται γνωστό το ποσοστό των ανθρώπων που νοσηλεύονται μετά τον εμβολιασμό τους με τη δεύτερη δόση ή μεταξύ των δύο δόσεων (υπάρχουν άνθρωποι που νοσούν σοβαρά επειδή ακόμα δεν έχουν επαρκή ανοσία μετά την πρώτη δόση), στοιχεία που θα έκαναν σαφή τα τεράστια οφέλη του εμβολιασμού σε όποιον έχει επιφυλάξεις.
Πάνω μόνο από τη Βουλγαρία!
Απογοητευτική είναι η επίδοση της χώρας μας και ως προς το ποσοστό των δόσεων που χορηγήθηκαν σε πολίτες σε σχέση με τις διαθέσιμες δόσεις εμβολίων.
Η Ελλάδα μέχρι τις 6.5.2021 είχε καταφέρει να χορηγήσει τους πολίτες της το 66,8% των διαθέσιμων δόσεων εμβολίων και βρίσκεται στον σχετικό πίνακα πάνω μόνο από τη Βουλγαρία (42%), ενώ η συντριπτική πλειονότητα των χωρών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου ξεπερνάει το 75%. Κάτω από αυτό και με παρόμοια επίδοση με αυτήν της Ελλάδας είναι η Ολλανδία (74,2%), η Ρουμανία (72,9%), το Λουξεμβούργο (72,1%), η Κύπρος (71,8%), η Λετονία (69,9%) και η Κροατία (67,4%).
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ECDC, στην Ελλάδα έχουν διατεθεί συνολικά 4.653.520 δόσεις εμβολίων και έχουν χορηγηθεί οι 3.109.127.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.