Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2021

ΒΛΕΠΕΙΣ ΑΥΤΑ KAI ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ ΓΙΑΤΙ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΣΗΜΕΡΑ ΤΡΕΛΑΙΝΕΤΑΙ .... ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΕΙ ΓΙΑ ΚΑΦΕ....! ! ! Αθήνα 1948

Μια βόλτα στο κέντρο της Αθήνας, μέσα από τον φακό του Dmitri Kessel, τον Ιανουάριο του 1948. Ο Kessel, γεννήθηκε στο Κίεβο της Ουκρανίας το 1902 και μετανάστευσε στην Αμερική το 1923 όπου, αργότερα, εργάστηκε ως φωτορεπόρτερ στο περιοδικό LIFE. Άλλωστε ασχολήθηκε νωρίς με τη φωτογραφία. Γύρισε σχεδόν όλο το κόσμο, ενώ επισκέφτηκε και την Ελλάδα. Αποτύπωσε σημαντικές στιγμές της νεότερης ελληνικής ιστορίας, όπως τα Δεκεμβριανά του 1944 και τον εμφύλιο που ακολούθησε..... Απαθανάτισε πρόσωπα και στιγμές της δύσκολης καθημερινότητας στην Ελλάδα μετά τη κατοχή. Τον Ιανουάριο του 1948 ο Κessel τράβηξε, μεταξύ άλλων, και μερικές φωτογραφίες από τη ζωή στη καρδιά της Αθήνας, το Σύνταγμα.

 

 

Ιανουάριος 1948. Χαλαροί Αθηναίοι & Αθηναίες απολαμβάνουν καφέ, διάβασμα, κουβεντούλα κλπ σε ηλιόλουστη χειμωνιάτικη μέρα.  Οι δύο πιο πάνω φωτογραφίες δείχνουν εικόνες έξω από το ξενοδοχείο King George στο Σύνταγμα.

 

Η Προεδρική Φρουρά.

 

Πλατεία Συντάγματος Ιανουάριος 1948. Αν και χειμώνας, ο κόσμος κάθεται έξω με τη πλατεία να είναι γεμάτη. Στο βάθος φαίνεται το Μέγαρο Βούρου (αριστερά) και το King George Hotel (δεξιά).

 

Κινηματογράφος Ιdeal στη Πανεπιστημίου. Το "Περιπέτεια στη Χονολουλού" είχε ξεκινήσει να προβάλλεται τη Δευτέρα 1η Δεκεμβρίου 1947. 

 

Η κίνηση των οχημάτων σε φωτογραφία από το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία. Ο τροχονόμος ρυθμίζει τη κυκλοφορία ακριβώς στη συμβολή των Λεωφόρων Αμαλίας, Βασ. Σοφίας & Πανεπιστημίου.

 

Άλλη μια εικόνα με κόσμο έξω από το ξενοδοχείο King George, αυτή τη φορά με το φακό στραμμένο προς τη Λεωφ. Αμαλίας και τη Βουλή.

 

Η Μεγάλη Βρετανία σε πρώτο πλάνο με το King George δίπλα.

 

Η Προεδρική Φρουρά επί της Βασ. Σοφίας.

 

Βιτρίνα καταστήματος κάπου στο κέντρο της Αθήνας. Ιανουάριος 1948.

 

Πλατεία Συντάγματος. Στο βάθος δεξιά διακρίνεται το Μέγαρο Κορομηλά (στη θέση του σήμερα βρίσκεται του ΥΠ.ΟΙΚ.). Περίπου στο κέντρο της φωτογραφίας, είναι η οδός Μητροπόλεως.

1 σχόλιο:

  1. Χιλιάδες παλληκάρια (και ο πατέρας μου μαζί τους) πολεμούσαν τους κομμουνιστοσυμμορίτες και οι καλοπερασάκηδες μάζευαν ήλιο στα καφέ των Αθηνών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive