Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2020

Πώς να φοράτε μάσκα χωρίς να εισπνέετε την εκπνοή σας. Γράφει ο Χρήστος Μαντζιάρης

Μια ελληνική πατέντα, η οποία περιγράφεται εδώ, θα διευκολύνει πολλούς οι οποίοι δυσκολεύονται ν’ αναπνεύσουν όταν φοράνε την μάσκα τους. Μια πατέντα που δεν κοστίζει καθόλου και που μπορεί ο καθένας να την κατασκευάσει σύμφωνα με τα μέτρα του. Η κατασκευή γίνεται ως εξής... Πρώτο βήμα. Περνάμε από τον ηλεκτρολόγο της γειτονιάς και αφού τον χαιρετήσουμε, του λέμε: Δε μας δίνεις ρε φίλε 15 περίπου εκατοστά σπιράλ σωλήνα απ’ αυτούς που περνάτε μέσα τα καλώδια; Φυσικά και θα σας δώσει και φυσικά δεν πρόκειται να σας πάρει χρήματα. (Η διάμετρος του σωλήνα όταν είναι γύρω στα 2 εκατοστά, είναι καλή).

Δεύτερο και τελευταίο βήμα. Πάτε στο σπίτι και κόβετε την μια άκρη του σπιράλ, την Α όπως φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία, λοξά και ανάλογα με το πόσο μήκος έχει το στόμα σας. Αφού την κόψετε εύκολα με ένα ψαλίδι και την προσαρμόσετε ανάλογα με τα γούστα σας, λυγίζετε το σπιράλ έτσι ώστε να εφάπτεται στο μάγουλό σας προς τα πίσω.

Κατόπιν, φοράτε την μάσκα σας η οποία πρέπει να είναι υφασμάτινη με πτυχές διότι αφήνει κενά στο πλάι. Επίσης, οι υφασμάτινες μάσκες με τις πτυχές δημιουργούν θόλο μπροστά από το στόμα σας και είναι πιο άνετες. Αφού λοιπόν κρατήσετε το ένα στόμιο του σπιράλ, αυτό με το λοξό κόψιμο, με τα χείλη σας, κόβετε το τμήμα του σπιράλ που προεξέχει από την μάσκα, και η πατέντα σας είναι έτοιμη προς χρήση.

Η όλη κατασκευή φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία.

Πως λειτουργεί. Αφού φορέσετε την μάσκα σας, μετά βάζετε στο στόμα σας την κατασκευή σας, την άκρη Α της φωτογραφίας, και η άλλη άκρη, η Β, βγαίνει στο πλάι. Μετά, δεν έχετε παρά να εισπνέετε από την μύτη και να εκπνέετε από το στόμα. Τα αέρια της εκπνοή σας οδηγούνται δια μέσου του σωλήνα-σπιράλ έξω από την μάσκα και προς τα πίσω. Τόσο απλό. Επομένως πάντα θα εισπνέετε καθαρό αέρα. Το δε σπιράλ βοηθάει στο να μένουν τα υγροποιημένα αέρια στον σωλήνα και ούτε να επιστρέφουν στο στόμα σας αλλά και ούτε να «ψιχαλίζετε» τον ώμο σας.

Ας πάρουμε τώρα και τα τέσσερα υποθετικά σενάρια που μπορούν να υπάρξουν ώστε να δούμε τις συνέπειες.

1. Είστε σε χώρο με κορωνοϊό αλλά δεν νοσείτε. Εισπνέοντας από την μύτη και εκπνέοντας από το στόμα, πάντα εισπνέετε καθαρό αέρα, εφόσον η μάσκα μας προστατεύει από τον ιό σύμφωνα με κάποιους επιστήμονες, και εκπνέετε από το στόμα στο οποίο έχετε προσαρμόσει τον σωλήνα ώστε να οδηγούνται τα καθαρά από κορωνοϊό αέρια της εκπνοής σας έξω από την μάσκα. Εσείς δεν έχετε κανένα πρόβλημα, ούτε επιβαρύνετε με ιό τον ήδη νοσηρό χώρο.

2. Είστε σε χώρο με κορωνοϊό και νοσείτε, χωρίς φυσικά να το γνωρίζετε. Σε αυτές τις συνθήκες ότι και να κάνετε, με τον σωλήνα ή χωρίς αυτόν, δεν επιφέρετε τίποτα τόσο σε σας όσο και στον χώρο. Εδώ δεν υπάρχει λύση. Αλλά αν είστε ασθενής και το γνωρίζετε θα ήσασταν στο σπίτι ή στο νοσοκομείο οπότε δεν σας αφορά το θέμα.

3. Είστε σε χώρο χωρίς κορωνοϊό και νοσείτε, χωρίς φυσικά να το ξέρετε. Ως ασθενής, ναι μεν εκπνέετε προς τον χώρο κορωνοϊό, αλλά κανείς δεν κινδυνεύει διότι είστε ανάμεσα ή με κόσμο και όλοι γύρω σας φοράνε μάσκα. Και όταν όλοι φοράνε μάσκα, είναι όλοι προστατευμένοι. Έτσι μας λένε.

4. Είσθε σε χώρο χωρίς κορωνοϊό και δεν νοσείτε. Σε αυτήν την περίπτωση ότι και να κάνετε δεν έχετε κανένα όφελος, απλά φαίνεσθε τυπικός στους άλλους και φυσικά προστατεύεστε φορώντας την μάσκα σύμφωνα και με κάποιους υπουργούς. Αλλά ποτέ δεν γνωρίζετε ούτε είστε σίγουροι για το πώς διαμορφώνονται οι συνθήκες στον χώρο ανά πάσα στιγμή.

Οπότε σε όλα τα πιθανά σενάρια, ο σωλήνας-εκπνευστήρας δεν βλάπτει και εσείς πάντοτε εισπνέετε καθαρό και φιλτραρισμένο αέρα δια μέσω της μάσκας.

Αυτός που ήδη χρησιμοποιεί την ιδιοκατασκευή στο εξωτερικό έγινε ο πιο τυπικός μασκοφόρος. Έτσι τουλάχιστον μου είπε. Ειδικά στα πολυκαταστήματα και στα ταξί, την χαρακτήρισε ανεκτίμητη.

Φυσικά υπάρχει και άλλος τρόπος να βρει κανείς ανάλογη κατασκευή, και πιο καλή μάλιστα. Πολύ απλά, κόβει όσο χρειάζεται την άκρη του αναπνευστήρα που χρησιμοποιούσε το καλοκαίρι στην θάλασσα.

Όπου Έλληνας και πατέντα. Γνωστό. Είναι όμως απορίας άξιον πως καθυστερήσαμε λίγο αυτή την φορά να βρούμε πατέντα για την μάσκα. Είναι και αυτό σημάδι ότι μας αποσυντόνισαν ως σε κάποιο βαθμό.

Χρήστος Μαντζιάρης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive