Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2020

Δίκη Χρυσής Αυγής: Πώς "μεταφράζονται" οι ποινές στους καταδικασθέντες. Πόσο θα παραμείνουν στις φυλακές

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η δίκη της Χρυσής Αυγής, καθώς το μεσημέρι της Τετάρτης το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ανακοίνωσε τις ποινές για τους καταδικασθέντες. Σε ό,τι αφορά στα στελέχη της Χρυσής Αυγής, που... καταδικάστηκαν για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας επέβαλε ποινή κάθειρξης 13 ετών στον γενικό γραμματέα της Χρυσής Αυγής Νίκο Μιχαλολιάκο. Με την ίδια ποινή καταδικάστηκαν και οι Ηλίας Κασιδιάρης, Γιάννης Λαγός, Χρήστος Παπάς, Γιώργος Γερμενής και Ηλίας Παναγιώταρος για το ίδιο αδίκημα. Μοναδική διαφοροποίηση του δικαστηρίου ήταν ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος, που καταδικάστηκε σε δέκα έτη κάθειρξη για το ίδιο αδίκημα.

Όπως σημειώνει ο Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω και ποινικολόγος Θεόδωρος Μαντάς αυτή η ποινή κάθειρξης, εφόσον δεν αποφασιστεί αναστολή στην έφεση και εφόσον η ποινή αυτή παραμείνει ως έχει και στο Εφετείο, συνεπάγεται ότι ο καταδικασθείς θα πρέπει να εκτίσει υποχρεωτικά το 1/3 της ποινής σε πραγματικές ημέρες φυλακής, ασχέτως με τα ημερομίσθια. Δηλαδή, θα παραμείνει επί της ουσίας στη φυλακή για περίπου 4,5 χρόνια.

Σημειώνεται ότι μία ημέρα εργασίας αντιστοιχεί σε δύο ημέρες φυλακή.

Στον Γιώργο Ρουπακιά επιβλήθηκε η ποινή των ισοβίων για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, κάθειρξη 10 ετών για την ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, τέσσερα έτη για την παράνομη οπλοκατοχή και τέσσερα για παράνομη οπλοχρησία (του επιβλήθηκε επίσης και χρηματική ποινή 4.000 ευρώ). Ο δολοφόνος του Παύλου Φύσσα οπωσδήποτε θα πρέπει να εκτίσει 16 χρόνια, λόγω της ισόβιας κάθειρξης, σύμφωνα με τον ποινικολόγο.

Οι καταδικασθέντες, πάντως έχουν δικαίωμα να ζητήσουν η έφεση να έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα και εάν απορριφθεί το αίτημά τους, θα μπουν στη φυλακή και στην πορεία έχουν δικαίωμα να ζητήσουν με αυτοτελές αίτημα στο Πενταμελές Εφετείο να ανασταλεί η εκτέλεση της πρωτόδικης ποινής, σύμφωνα με το άρθρο 497 παράγραφος 7.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive