Αυτό που πασχίζουν διάφοροι σερίφηδες με αρχηγό τον Μητσοτάκη είναι σχεδόν σίγουρο ότι σε λίγη ώρα θα το πετύχουν. Υποκύπτοντας στο παραμύθι του κορονοϊού και στους… φειδωλούς του Βορρά (μεγάλοι μάγκες για εμάς και θα εξηγήσουμε παρακάτω τι εννοούμε), η νέα πρόταση που συζητιέται...
στις διεργασίες – παρασκηνιακές και μη – της Συνόδου Κορυφής φέρνει την καταστροφή στη ήδη ανύπαρκτη ελληνική οικονομία. Με υπογραφή του ανύπαρκτου Κούλη που τριγυρνάει στους διαδρόμους των Βρυξελλών σαν τραγική φιγούρα.
Η πρόταση του Σαρλ Μισέλ που πολύ πιθανόν να αποτελέσει κείμενο συμφωνίας προβλέπει 390 δισεκατομμύρια σε ότι αφορά στις επιχορηγήσεις και 360 δισεκατομμύρια ευρώ τα δάνεια.
Την ίδια στιγμή, αυξάνονται δραματικά οι επιστροφές εισφορών προς όφελος των χωρών που συνεισφέρουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή των χωρών του Βορρά ενώ ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός παραμένει 1,074 τρισ. ευρώ.
Σύμφωνα με την πρόταση Μισέλ, το Ταμείο θα είναι τριετές. Για το Recovery and Resilience Facility, όπως έχει ονομαστεί το βασικό εργαλείο, αυξάνεται στα 672,5 δισ. ευρώ από 625 στην προηγούμενη πρόταση Μισέλ. Ωστόσο, το React EU μειώνεται στα 47,5 δισ. ευρώ. Μεγάλη μείωση καταγράφεται στο Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, από 32,5 σε 10 δισ. ευρώ. Επίσης, μειώνονται περαιτέρω οι πόροι για το InvestEU, την αγροτική ανάπτυξη, την πολιτική γειτονίας και περιφερειακής αρωγής. Σχετικά με το άλλο ακανθώδες θέμα της διακυβέρνησης (governance), η πρόταση Μισέλ παραμένει σταθερή στο «χειρόφρενο ανάγκης».
Αρχικά, η Κομισιόν εξετάζει τα εθνικά προγράμματα ανάκαμψης κάθε χώρας για 2 μήνες. Στη συνέχεια, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ψηφίζει επί της εισήγησης της Κομισιόν και η απόφαση θα λαμβάνεται με ειδική πλειοψηφία. Η Κομισιόν θα ελέγξει ξανά σε δύο μήνες. Σε περίπτωση που κάποιο κράτος μέλος διαφωνεί με κάποιο εθνικό πρόγραμμα, θα μπορεί να θέσει το ζήτημα στο Συμβούλιο και η εκταμίευση θα «μπλοκάρεται», μέχρι το Συμβούλιο αποφανθεί τελικά, εντός 3 μηνών.
Το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-7 παραμένει στα 1,074 τρισ. ευρώ, με 5 δισ. εκτός οροφής για το Αποθεματικό Ταμείο του Brexit. Ωστόσο, οι επιστροφές εισφορών (rebates) για τις χώρες του Βορρά αυξάνονται σημαντικά. Ενδεικτικά, από 1,576 δισ. σε 1,921 δισ. για την Ολλανδία και από 237 σε 565 εκατ. για την Αυστρία. Το ποσό για τη Γερμανία μένει το ίδιο – η οποία εκτιμάται ότι με αυτόν τον τρόπο προσπαθεί να εξασφαλίσει τη συναίνεση των μέχρι πρότινος δορυφόρων της στο Βορρά.
Είπατε κάτι; 360 δις μέτρα έρχονται χάρη στους “φειδωλούς” του Βορρά. Και καλά κάνουν. Μακάρι να είχαμε και εμείς τέτοια ηγεσία. Πρώτα κοιτούν τη χώρα τους και την διασφάλιση των πολιτών τους και μετά την Ευρώπη. Διότι αντικειμενικά δεν γίνεται να δεχτεί κάποιος που είναι από τους πιο καθαρούς χρηματοδότες της Ε.Ε (βλέπε Ολλανδία) να σηκώσει το ίδιο βάρος με άλλες χώρες σαν την Ελλάδα και την Ιταλία με το δυσθεώρητο δημόσιο χρέος. Όπως στρώσαμε τόσα χρόνια, ας κοιμηθούμε λοιπόν…
Η παραδοχή ήττας ήρθε μάλιστα πριν από λίγο από τα χείλη του Πέτσα:
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας σε σχετική ερώτηση χαρακτήρισε τη συμβιβαστική πρόταση του πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, «πολύ δυσλειτουργική, πολύ περίπλοκη διαδικασία, η οποία θα φέρει δυσκολίες στην υλοποίηση των εκταμιεύσεων»!
Με λίγα λόγια τα μέτρα που θα χρειάζονται για την εκταμίευση των δόσεων θα είναι πολύ δύσκολο να υλοποιηθούν! Όποτε πλέον οι επιλογές που ανοίγονται στην Ελλάδα είναι δύο: Φτωχοποίηση μόνη της ή φτωχοποίηση υπό την ΕΕ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.