Ποια η απόφαση του δικαστηρίου για τη δολοφονία της Φαίης Μπλάχα από τον Βαγγέλη Στεφανάκη; Ισόβια κάθειρξη επέβαλε το Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας στον καταδικασθέντα Βαγγέλη Στεφανάκη για τη δολοφονία της 23χρονης Φαίης Μπλάχα τον Απρίλιο του 2013 στη Νέα Μάκρη...
Η υπόθεση που είχε γίνει γνωστή ως το «ερωτικό τρίγωνο της Νέας Μάκρης» οδηγήθηκε και πάλι σήμερα ενώπιον του ποινικού δικαστηρίου καθώς ο Άρειος Πάγος είχε ασκήσει αναίρεση στην απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου, κατά το σκέλος της με το οποίο αναγνωρίστηκε στον Στεφανάκη το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας και ως εκ τούτου τα ισόβια που του είχαν επιβληθεί πρωτόδικα, «έσπασαν» στο δεύτερο βαθμό.
Σήμερα, ωστόσο, τα μέλη του Μικτού Ορκωτού Εφετείου της Αθήνας αποφάσισαν να μην αναγνωρίσουν το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας στον Βαγγέλη Στεφανάκη, όπως είχε κάνει το δευτεροβάθμιο δικαστήριο. Έτσι του επέβαλλαν ισόβια, αντί για 20ετη κάθειρξη που είχε επιβληθεί στον κατηγορούμενο σε δεύτερο βαθμό λόγω της αναγνώρισης του ελαφρυντικού.
Μάλιστα, η απόφαση του δικαστηρίου ήταν ομόφωνη και σύμφωνη με την πρόταση της εισαγγελέως. Έντονη ήταν η αντίδραση του συνηγόρου υπεράσπισης του καταδικασθέντος, Μ. Δημητρακόπουλου, με αφορμή τα όσα ανέφερε στην πρότασή της η εισαγγελέας.
Μιχ. Δημητρακόπουλος: Η κυρία εισαγγελέας δεν έχει διαβάσει τη δικογραφία.
Πρόεδρος: Σας παρακαλώ πολύ, δεν μπορείτε να λέτε τέτοια πράγματα.
Εισαγγελέας: Έχει πει και χειρότερα, κυρία πρόεδρε.
Μιχ. Δημητρακόπουλος: Και η Τουλουπάκη και ο Ρασπούτιν τα ίδια έλεγαν, ότι έχω πει και χειρότερα.
Εισαγγελέας: Δεν ντρέπεστε λίγο;
Μιχ. Δημητρακόπουλος: Εγώ δεν έχω φοβηθεί ούτε την Τουλουπάκη ούτε τον Ρασπούτιν την εποχή που ήταν παντοδύναμοι… Όχι τώρα που είναι για φυλακή…
Το ιστορικό
Ήταν Απρίλιος του 2013, όταν είχε γίνει γνωστό ότι μια 23χρονη κοπέλα, η Φαίη Μπλάχα, χαροπαλεύει στο νοσοκομείο έπειτα από άγριο ξυλοδαρμό που υπέστη από τον σύντροφό της Βαγγ. Στεφανάκη. Θύτης και θύμα διατηρούσαν ερωτική σχέση. Μια σχέση, η οποία όμως, όπως αποδείχθηκε αργότερα, ήταν «τριγωνική». Ο 25χρονος, τότε, Στεφανάκης είχε συνάψει ερωτικό δεσμό και με την αδελφή του θύματος, την κατά εννέα χρόνια μεγαλύτερη του Μιαριαλένα.
Σύμφωνα με στοιχεία της δικογραφίας, η άτυχη Φαίη, έμαθε για τη σχέση του Στεφανάκη με την αδελφή της και τα ξημερώματα της 6ης Απριλίου του 2013 του ζήτησε να συναντηθούν και να συζητήσουν. Μάλιστα, όπως είχε προκύψει από την ακροαματική διαδικασία ενώπιον του Εφετείου, η 23χρονη πίστευε ότι εκείνο το βράδυ ο φίλος της θα έβγαινε με την αδελφή της.
«Θόλωσα»
Η συνάντηση των δυο νέων εκείνο τα ξημερώματα της 6ης Απριλίου έγινε και αποδείχθηκε μοιραία για τη νεαρή γυναίκα. Ο Στεφανάκης και η αδικοχαμένη Φαίη Μπλάχα λογομάχησαν έντονα. Η εντυπωσιακή κοπέλα ζητούσε επίμονα εξηγήσεις από τον άντρα με τον οποίο είχε συνάψει ερωτικό δεσμό για την σχέση του με την αδελφή της. Τότε, σύμφωνα με στοιχεία της δικογραφίας ο Στεφανάκης χτύπησε την κοπέλα με μπουνιές και κλωτσιές στο πρόσωπο. Μετά από δυο περίπου εβδομάδες νοσηλείας και ενώ βρίσκονταν σε κώμα, η 23χρονη έχασε την μάχη για τη ζωή. «Η Μαριαλένα ήθελε να χωρίσω την Φαίη. Είχε γίνει μια χαζομάρα μεταξύ μας, ένα βράδυ.
Το είπαμε στη Φαίη αλλά εκείνη δεν μπορούσε να το ξεπεράσει…Δεν είχα πρόθεση να κάνω κακό στο κοριτσάκι μου» είχε πει ο Στεφανάκης στην απολογία του στο Εφετείο, δίνοντας τη δική του εκδοχή για το τι ακριβώς συνέβη ανάμεσα σε εκείνον και την 23χρονη, τη μοιραία νύχτα. «Εκείνο το βράδυ τσακωνόμασταν με την Φαιή. Με χτύπησε και την χτύπησα και εγώ. Θόλωσα. Την χτύπησα με τα δυο μου χέρια με χαστούκια. Ζητώ συγγνώμη για μια ακόμη φορά. Δεν είμαι δολοφόνος…Δεν είμαι αυτό που παρουσιάζουν τα ΜΜΕ…».
Κατά την απολογία του ο Στεφανάκης είχε υποστηρίξει πως σε καμία περίπτωση δεν είχε πρόθεση να σκοτώσει την σύντροφό του. Όπως είχε αναφέρει, χαστούκισε μόνο τη νεαρή γυναίκα και αυτό επειδή εκείνη του επιτέθηκε πρώτη. Σύμφωνα με τα όσα είχε πει στη δίκη στο Εφετείο, η Φαίη, μετά από τα χτυπήματα του, έχασε την ισορροπία της, έπεσε και χτύπησε με το κεφάλι σε προφυλακτήρα αυτοκινήτου.
Τα ελαφρυντικά
Δικαστές και ένορκοι, μέλη του Εφετείου, με ομόφωνη απόφασή τους είχαν αναγνωρίσει στον Στεφανάκη το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας, κρίνοντας ότι ο κατηγορούμενος προσπάθησε να άρει τις συνέπειες της πράξης του, μεταφέροντας την αδικοχαμένη Φαίη στο νοσοκομείο μετά τον ξυλοδαρμό της από τον ίδιο. Ως εκ τούτου, η ισόβια ποινή που του είχε επιβληθεί πρωτοδίκως «έπεσε» στα 20 χρόνια κάθειρξης στο Εφετείο, το οποίο έκρινε ένοχο τον κατηγορούμενο για «ανθρωποκτονία από πρόθεση, με ενδεχόμενο δόλο, τελεσθείσα σε ήρεμη ψυχική κατάσταση».
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην απόφαση του Εφετείου ο Στεφανάκης, «εκμεταλλευόμενος την καταφανώς υπέρτερη σωματική του δύναμη» προκάλεσε στην 23κοπέλα «κρανιοεγκεφαλική κάκωση με υπαραχνοειδή αιμορραγία και διάχυτο εγκεφαλικό οίδημα, αιμάτωμα στον αριστερό οφθαλμό με επέκταση στο ζυγωματικό, εκδορά στη μετωπιαία δεξιά, εκδορά στο δεξιό γλουτό, εκχυμώσεις στο δεξιό μηρό-γόνατο και κάκωση στη ραχιαία επιφάνεια δεξιάς άκρας χειρός». Κατά τη δικαστική απόφαση, ο κατηγορούμενος γνώριζε ότι από τα χτυπήματα του, ενδέχεται να προκληθεί ο θάνατός της νεαρής γυναίκας αλλά αποδέχθηκε το ενδεχόμενο αυτό.
Η μεταμέλεια του Στεφανάκη
Ωστόσο, η εισαγγελία του Αρείου Πάγου είχε διαφορετική νομική προσέγγιση ως προς το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας που χορήγησε το Εφετείο στον Στεφανάκη. Για αυτό και ζήτησε την αναίρεση της απόφασης, αποκλειστικά και μόνο ως προς το σκέλος της εκείνο με το οποίο χορηγεί στον συγκεκριμένο κατηγορούμενο το ελαφρυντικό.
Όπως ανέφερε στη σχετική απόφαση που εξέδωσε το Ζ Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου για να στοιχειοθετηθεί η ελαφρυντική περίσταση της ειλικρινούς μετάνοιας «πρέπει η μετάνοια του υπαιτίου, όχι μόνο να είναι ειλικρινής, αλλά και να εκδηλώνεται εμπράκτως, δηλαδή να συνδυάζεται με συγκεκριμένα περιστατικά, τα οποία μαρτυρούν ότι αυτός μεταμελήθηκε και για το λόγο αυτό επιζήτησε, ειλικρινά και όχι προσχηματικά, να άρει ή να μειώσει τις συνέπειες της αξιόποινης πράξης του». Επιπλέον, κατά τους ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς, δεν αρκεί η απλή έκφραση συγγνώμης εκ μέρους κατηγορουμένου ούτε όμως και η ομολογία της πράξης του συνιστά ειλικρινή μετάνοια, ακόμα και αν έγινε αυθόρμητα.
Ακόμη, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονταν στην απόφαση του Αρείου Πάγου η εφεταική απόφαση, κατά το μέρος αφορά στη στοιχειοθέτηση της ειλικρινούς μεταμέλειας, δεν φέρει την ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία που απαιτεί το Σύνταγμα και ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας. Και αυτό καθώς από τα περιστατικά που καταγράφονται στην εφετειακή απόφαση, προκύπτουν «ελλείψεις και ασάφειες», ως προς το αν το Εφετείο «δέχεται ότι ο κατηγορούμενος εκδήλωσε ειλικρινή ψυχοβουλητική μεταστροφή και επιδίωξε ειλικρινώς, λόγω μετάνοιας για την πράξη του, και όχι προσχηματικώς, λόγω φόβου για την ποινική του ευθύνη, να άρει τις συνέπειες της πράξεώς του».
Σήμερα, το Μικτό Ορκωτό Εφετείο αποτελούμενο από άλλους δικαστές και ενόρκους έκρινε πως δεν πρέπει να αναγνωριστεί η ελαφρυντική περίσταση της ειλικρινούς μεταμέλειας στον Βαγγ. Στεφανάκη, καταδικάζοντας τον σε ισόβια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.