Σε πανηγυρικό κλίμα η τελετή αποκαλυπτηρίων της προτομής του ιστορικού πιλότου της Σοβιετικής Ένωσης Βλαδίμηρου Κοκκινάκη. Το άγαλμα δεσπόζει από χθες στην Ανάπα της Νότιας Ρωσίας, μια ιστορική αποικία της Αρχαίας Ελλάδας. Δυναμικά ακούστηκε η φωνή της άγνωστης Ελλάδας στη Νότια Ρωσία, αφού δεκάδες Έλληνες και Ρώσοι...
συγκεντρώθηκαν χθες στο αεροδρόμιο της Ανάπας στα εγκαίνια της προτομής του ελληνικής καταγωγής πιλότου, Βλαδίμηρου Κοκκινάκη.
Με λουλούδια και χαιρετισμούς απέδωσαν φόρο τιμής σε μια θρυλική μορφή του Σοβιετικού κόσμου, με καταγωγή από τη Χίο αλλά και τα Χανιά, ο οποίος πέρασε στη συλλογική μνήμη του ρωσικού έθνους σαν ήρωας του βεληνεκούς του πρώτου κοσμοναύτη Γιούρι Γκαγκάριν.
Για τον πρωτοπόρο του ανέμου, όπως χαρακτήρισε τον πιλότο, μίλησε στο Sputnik ο ομογενής ιστορικός Σέργιος (Σεργκέι) Πιντσούκ Γαλάνης.
Ο Βλαδίμηρος Κοκκινάκης κατόρθωσε να πιλοτάρει 62 διαφορετικούς τύπους αεροσκαφών ενώ κατέχει 22 παγκόσμια ρεκόρ. Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, συνδύασε το έργο ενός πιλότου δοκιμών με τα καθήκοντα του επικεφαλής της υπηρεσίας δοκιμών των πτήσεων της Σοβιετικής Αεροπορίας.
«Δεν γνωρίζουν όλοι ότι εκείνη την εποχή στον Κοκκινάκη απονεμήθηκε ένα χρυσό μετάλλιο για ένα διαστημικό ρεκόρ διέλευσης από τη Ρωσία στις ΗΠΑ, πέρα από τον Ατλαντικό Ωκεανό. Η απόσταση της διαδρομής ήταν 6.516 χιλιόμετρα σε ευθεία γραμμή και - στην πραγματικότητα - σχεδόν οκτώ χιλιάδες χιλιόμετρα σε 22 ώρες και 56 λεπτά. Αυτή η πρωτοποριακή αεροπορική διαδρομή, εφεύρημα του Κοκκινάκη, χρησιμοποιήθηκε για τακτικές απευθείας πτήσεις από τη Μόσχα προς τη Νέα Υόρκη και το αντίστροφο, από το 1959 και μετά» τονίζει, μεταξύ άλλων, ο Σ. Γαλάνης
Ο Βλαδίμηρος Κοκκινάκης πραγματοποιούσε πτήσεις μέχρι 60 ετών και είναι ο μόνος που έλαβε δύο φορές τον τίτλο του Ήρωα της Σοβιετικής Ένωσης για δοκιμές πτήσεων. Επίσης, κατέκτησε έξι φορές με το βραβείο Λένιν και τέσσερις φορές το αστέρι του Κόκκινου Στρατού, ανάμεσα σε δεκάδες διακρίσεις.
Όπως υπενθυμίζει ο ιστορικός, οι Έλληνες δημοσιογράφοι ανακάλυψαν την καταγωγή του και τη σύνδεσή του με τη χώρα μας, όταν βρέθηκε στην Ελλάδα τη δεκαετία του 1960 για τακτικό συνέδριο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αεροπορίας (Federation Aeronautique Internationale, FAI).
«Ο παππούς μου, ένας ιπτάμενος άσος, γνώριζε τους αδελφούς Κοκκινάκη. Τα ονόματά τους μου ήταν γνωστά από την παιδική μου ηλικία» λέει.
Μέχρι και στιχάκια με ομοιοκαταληξία του είχε αφιερώσει η λαϊκή παράδοση.
Όταν ο Έλληνας πιλότος τίμησε τον Γκαγκάριν
Μια άγνωστη πτυχή της ιστορίας αποκάλυψε ο Σ. Γαλάνης:
Ο Βλαντίμιρ Κοκκινάκης, ως Πρόεδρος της FAI (FAI), διεκδίκησε τον Χρυσό Αστέρα για λογαριασμό του Γιούρι Γκαγκάριν.
Όταν γινόταν η συζήτηση για αυτή τη μεγάλη τιμητική διάκριση, οι υπεύθυνοι βρίσκονταν ανάμεσα στον πρώτο πιλότο-κοσμοναύτη του πλανήτη και σε έναν πολύ διάσημο πιλότο δοκιμών από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τότε, έλαβαν μια συγκεκριμένη απόφαση με το εξής σκεπτικό:
Ποια ακριβώς είναι η αξία του Γκαγκάριν; Μπήκε σε μια κάψουλα και πέταξε γύρω από την υδρόγειο. Το μετάλλιο πρέπει να απονεμηθεί στον επικεφαλής σχεδιαστή που παρείχε αυτή την πτήση και όχι στον Γκαγκάριν.
Τότε, σύμφωνα με τα όσα υπογραμμίζει ο ιστορικός, πήρε τον λόγο ο Κοκκινάκης: «Για πείτε μου, ποιος ανακάλυψε την Αμερική;» ρώτησε. «Ο Χριστόφορος Κολόμβος» απάντησε ο ίδιος.
«Πώς πήγε στην Αμερική; Με καραβέλα. Αλλά υπάρχει πραγματικά κάποιος από εσάς που θα τιμήσει το ναυπηγείο, τον επικεφαλής σχεδιαστή, που δημιούργησε αυτό το πλοίο και όχι τον Κολόμβο; Μάλλον όχι».
Μετά από αυτήν την παρέμβαση, το μετάλλιο απονεμήθηκε στον Γκαγκάριν.
Έπειτα από χρόνια, ο Γκαγκάριν είπε στον Κοκκινάκη: «Αν δεν υπήρχες εσύ, δεν θα ήμασταν εδώ τώρα».
Ανάμεσα στα ορόσημα της καριέρας του ήταν όταν, την Πρωτομαγιά του 1936, έκανε την πρώτη επίδειξη του νέου βομβαρδιστικού μπροστά στον Σοβιετικό ηγέτη Ιωσήφ Στάλιν, εκτελώντας ένα πολύ επικίνδυνο ακροβατικό.
Το διάταγμα Πούτιν
Εδώ και έναν χρόνο, το αεροδρόμιο Βιτιάζεβο της Ανάπας στη Νότια Ρωσία φέρει το όνομα του διάσημου πιλότου, με υπογραφή Πούτιν. Ο Ρώσος Πρόεδρος υπέγραψε τη μετονομασία του αεροδρομίου σε Βλαντίμιρ (Βλαδίμηρος) Κοκκινάκης, τιμώντας το ψήφισμα των Ελλήνων της Ρωσίας.
Χαιρετίζοντας την απόφαση του Πούτιν ο Σ. Γαλάνης σχολίασε: «Η λαϊκή μνήμη του Κοκκινάκη επέζησε. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το αεροδρόμιο στην Ανάπα πήρε το όνομα του πιλότου. Χιλιάδες επιβάτες θα περνούν καθημερινά από την προτομή του Κοκκινάκη. Αυτό είναι το καλύτερο βραβείο στη μνήμη των εναέριων επιτευγμάτων του "πρωτοπόρου του ανέμου"».
«Το επώνυμο του Κοκκινάκη είναι για πάντα εγγεγραμμένο στην παγκόσμια ιστορία της αεροπορίας. Ωστόσο, όπως συμβαίνει συχνά, η λάμψη φωτεινών αστεριών όχι μόνο φωτίζει το μονοπάτι, αλλά εμπνέει καθοριστικά. Έτσι, η φήμη του Βλαντίμιρ Κοκκινάκη και του αδελφού του Κωνσταντίνου "επισκίασε" άλλους αεροπόρους της "φτερωτής οικογένειας", ενώ σημάδεψε την ιστορία της προέλευσης αυτών των μεγάλων Ρώσων αεροπόρων με ελληνικό επώνυμο» επισημαίνει χαρακτηριστικά ο ιστορικός.
Στην εκδήλωση απηύθυνε γραπτό χαιρετισμό και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών κοινοτήτων στη Ρωσία, Ιβάν Σαββίδης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.