Η κυβέρνηση επιχειρεί να περάσει το αφήγημα πως τα 32 δισ. ευρώ που θα έρθουν από την ΕΕ θα είναι χωρίς όρους, δηλαδή χωρίς να συναφθεί νέο Μνημόνιο και ότι θα είναι μια... επιχορήγηση. Απαντώντας στις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριακού Μητσοτάκη, του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη και του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα.... ότι τα 32 δισεκατομμύρια της ΕΕ θα είναι «χωρίς προϋποθέσεις και χωρίς όρους» και ότι θα «νεο-πλουτίσουμε», ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις δήλωσε για άλλη μία φορά πως όχι μόνο θα υπάρχουν «όροι & προϋποθέσεις» για την εκταμίευση τους αλλά θα απαιτηθούν και «μεταρρυθμίσεις» που στη γλώσσα της ΕΕ όλοι γνωρίζουμε ότι σημαίνει «μνημόνιο».
Μάλιστα τα κεφάλαια θα δίνονται σε δόσεις αφού επιτευχθούν ορισμένοι «στόχοι», όπως ακριβώς δηλαδή στα μνημόνια, τα οποία είχαν τις περίφημες αξιολογήσεις!
Ο πρωθυπουργός Κ.Μητσοτάκης έχει δηλώσει: “∆εν θα σκορπίσουμε τα χρήματα στους τέσσερις ανέμους µε την ανεμελιά του νεόπλουτου”, ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους υπουργούς κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συµβουλίου της Πέµπτης.
Τι σημαίνει αυτό;
Είναι ένας άλλος τρόπος για να πει πως τα χρήματα δεν θα δοθούν σε αυτούς που τα έχουν ανάγκη, δηλαδή στον ελληνικό λαό.
Αφενός τόνισε ότι υπάρχει σχέδιο και αφετέρου προειδοποίησε τους υπουργούς, όπως επιμένουν οι μυημένοι, να µη ζητήσουν πόρους για να ικανοποιήσουν αιτήματα που δεν είναι σε προτεραιότητα.
Στο ίδιο μήκος «κύματος» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας είπε: «Δεν θα υπάρχει εποπτεία τα χρήματα αυτά και αποκλείεται να το μοιράσουμε έτσι γενικώς».
Σύμφωνα με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργό, αυτό που θα γίνει είναι «να σχεδιάσουμε ένα πολύ συνεκτικό σχέδιο για την ανάπτυξη της οικονομίας το οποίο σχέδιο θα λαμβάνει υπόψη και αυτή τη χρηματοδότηση», σημειώνοντας ότι το πακέτο χρημάτων είναι μεγάλο («νέο ΕΣΠΑ» το χαρακτήρισε) και άλλο τόσο μεγάλη είναι και η ευθύνη της κυβέρνησης να σχεδιάσει κάτι σωστό. Άλλος ένας εύσχημος τρόπος για να πούμε πως δεν θα έχουμε Μνημόνιο αλλά θα έχουμε... Μνημόνιο.
Ο δε Άδωνις Γεωργιάδης είπε: Ο υπουργός Ανάπτυξης έκανε λόγο για «μεγάλη ευκαιρία, ίσως και τελευταία, της Ελλάδας να φτιάξουμε τη χώρα όπως την ονειρευόμαστε» προσθέτοντας ότι τα 32 δισ. που θα πάρει η Ελλάδα «αν τα μοχλεύσουμε θα γίνουν περισσότερα τα λεφτά». «Έχω τη βεβαιότητα ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης κρατώντας μια ιστορική ευκαιρία για την οποία εργάστηκε και ο ίδιος π.χ. με την πρωτοβουλία των 9 πρωθυπουργών, με το όραμα και τη σοβαρότητα που τον διακρίνει θα κάνει αυτό που πρέπει»., είπε.
Ωστόσο ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι «τα λεφτά θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για τον μετασχηματισμό της χώρας. Να ρίξουμε βάρος στη μεταποίηση, τη βιομηχανία, τον πρωτογενή τομέα με σύγχρονες τεχνικές παραγωγές, η έρευνα και η τεχνολογία. Και τον τουρισμό τον θέλουμε αλλά δεν μπορούμε να στηριζόμαστε μόνο στον τουρισμό».
Eίναι σαφές ότι επιχειρείται με πρόσχημα την κρίση του κορωνοϊού μια ολική ισοπέδωση της νυν ελληνικής οικονομίας για να μετασχηματιστεί σε ένα άλλο οικονομικό μοντέλο που να είναι αρεστό στο παρόν κυβερνητικό σχήμα. Ένα μοντέλο το οποίο δεν θα είναι συμβατό με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά περισσότερο θα αποτελεί μια προσομοίωση των θεωριών της Σχολής του Σικάγου.
Ας δούμε τι απάντησε στους Έλληνες αξιωματούχους σε συνέντευξη που έδωσε στην «Die Welt» ο Βάλντις Ντομπρόβσκις: «Τα κράτη μέλη που επιθυμούν να λάβουν κεφάλαια από αυτό το Ταμείο πρέπει να παρουσιάσουν σχέδια που θα εκθέτουν ποιες μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις θέλουν να κάνουν για να ενισχύσουν την ανάπτυξη και να καταστήσουν τις οικονομίες τους πιο ανθεκτικές στις κρίσεις. Εάν δεν υπάρξουν μεταρρυθμίσεις, δεν θα δοθούν χρήματα.
Αυτή είναι μια λογική συνέπεια και έτσι εκτελούνται ήδη πολλά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εάν οι χώρες δεν προωθήσουν τα μεταρρυθμιστικά τους σχέδια ή δεν επενδύσουν, δεν μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε αυτά τα έργα από τον προϋπολογισμό της ΕΕ. Τόσο απλό είναι», .
«Στην πράξη, τα κεφάλαια διανέμονται σε δόσεις και θα εισρέουν μόνο όταν έχουν επιτευχθεί ορισμένοι μεταρρυθμιστικοί στόχοι ή έχουν ολοκληρωθεί οι επενδυτικές φάσεις. Κατά βάσιν, τα γραφειοκρατικά εμπόδια για το Ταμείο δεν θα πρέπει να είναι πολύ μεγάλα, αλλά πρέπει μολαταύτα να διασφαλίσουμε ότι τα σχέδια των κυβερνήσεων ξεκινούν πραγματικά τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις», τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν
Με αυτούς τους όρους τα 32 δισ. ευρώ ίσως δεν χρειάζονται όσο δεν χρειάζονταν και τα πρώτα μνημόνια διότι προσέφεραν περισσότερο κακό παρά καλό.
Εκτός κι αν χρειάζονται για να κτιστούν οι οικονομικές αυτοκρατορίες φίλων των κυβερνώντων.
Δηλαδή πληρώνουμε όλοι και μπαίνουμε εγγυητές για να χρηματοδοτηθούν κάποιοι...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.