Σάββατο 9 Μαΐου 2020

Hot spot Σκαραμαγκά: Το πορνείο, το μπακάλικο και τα ναρκωτικά. Φωτο - βιντεο: Αλεξία Τσαγκάρη)

Παντοπωλείον «Το καλό παράπηγμα» βαφτίζεται σε γλώσσα διεθνή το κατάστημα στον καταυλισμό φιλοξενίας προσφύγων στον Σκαραμαγκά. Περί πορνείου, μπακάλικου και ναρκωτικών στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων Σκαραμαγκά η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο....
Οι τόνοι υψώθηκαν όταν έκανε σχετική καταγγελία ο Αποστόλης Θεοφίλης, την οποία όμως γρήγορα ανακάλεσε υπό τις αντιδράσεις της διοίκησης του Δήμου και άλλων παρατάξεων. Εμείς, με τη σειρά μας, ζητήσαμε και πήραμε απάντηση από την Αστυνομία στο ερώτημα: “Υπάρχει πορνείο στο καμπ του Σκαραμαγκά;”.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο ο δήμαρχος Βαγγέλης Ντηνιακός ενημέρωσε το Σώμα σχετικά με τις εξελίξεις στο ιδιοκτησιακό της προβλήτας Νο 4 του Σκαραμαγκά, όπου αυτή τη στιγμή βρίσκεται ο καταυλισμός των προσφύγων.
Η συζήτηση γενικεύτηκε και πέρασε -μάλλον αναμενόμενο- και στο προσφυγικό. Την ώρα που ο Μιχάλης Σελέκος δήλωνε ότι το Χαϊδάρι θα πρέπει να είναι περήφανο που δίδαξε την έννοια της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς, ο επικεφαλής της παράταξης “Το Χαϊδάρι Ψηλά”, Αποστόλης Θεοφίλης, παρενέβη θέτοντας πρόβλημα “ηθικής τάξεως” στη λειτουργία της Δομής: «Στο hot spot, απ΄ ότι πληροφορήθηκα, η κατάσταση είναι δραματική. Υπάρχει εκεί μέσα αυτοσχέδιο πορνείο, υπάρχει αυτοσχέδιο μπακάλικο, δεν ξέρω σε τι επίπεδο είναι τα ναρκωτικά. Σε όλα αυτά εθελοτυφλούμε».

Αναγκάστηκε να ανακαλέσει 

Ακολούθησαν μικροεντάσεις. Ο δήμαρχος του συνέστησε, αν υπάρχουν καταγγελίες, να τις αναφέρει, αλλιώς δεν μπορούν να λέγονται τέτοια πράγματα στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου και μάλιστα από μικροφώνου. Ο πρόεδρος του Σώματος, Παναγιώτης Τσατσαρώνης, τον κάλεσε να ανακαλέσει τη λέξη πορνείο. Επίσης υπήρξε ισχυρή αντίδραση από τον Μιχάλη Σελέκο και τον Μόσχο Χουδελούδη.
Ο κ. Θεοφίλης δέχτηκε να ανακαλέσει τις συγκεκριμένες φράσεις, αλλά επέμενε πως, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει από επισήμους φορείς και από την Αστυνομία, η κατάσταση στο χώρο δεν είναι και η καλύτερη.

“Όχι βέβαια”

Το “Χαϊδάρι Σήμερα” απευθύνθηκε στο ΑΤ Χαϊδαρίου, το οποίο έχει την αστυνομική ευθύνη στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων Σκαραμαγκά, όπου διαμένουν αυτή τη στιγμή 2.700 άνθρωποι. Όπως έχουμε γράψει σε διαδοχικά δημοσιεύματά μας, η παρουσία των ανδρών του ΑΤ Χαϊδαρίου είναι καθημερινή στο χώρο και συχνά, σε περίπτωση νέων αφίξεων, ολοήμερη. Θέσαμε λοιπόν το ερώτημα: “Υπάρχει πορνείο στο καμπ του Σκαραμαγκά;”. Η απάντηση που λάβαμε αρμοδίως ήταν κατηγορηματική: “Όχι βέβαια, όχι βέβαια”.
Άνδρες του Α.Τ. Χαϊδαρίου, που επέβαιναν σε περιπολικό, σταμάτησαν, νυχτερινή ώρα, δύο νεαρούς για έλεγχο στα Κουνέλια. Κινούνταν πεζοί ανάμεσα στο 3ο Γυμνάσιο και το Lidl της Λεωφόρου Αθηνών και ισχυρίστηκαν πως πήγαιναν για να ψωνίσουν από το πολυκατάστημα. Όμως τα πρόσωπα τους ήταν γνώριμες φυσιογνωμίες στους αστυνομικούς.
Είναι οι δύο νεαροί Συριακής καταγωγής που συνελήφθησαν πριν από ένα μήνα στο Κέντρο Φιλοξενίας Σκαραμαγκά με μικροποσότητες ναρκωτικών. Σε σωματική έρευνα που τους έγινε, βρέθηκαν πάνω τους και κατασχέθηκαν 20 γραμμάρια χασίς. Το περιστατικό συνέβη γύρω στις 9 το βράδυ της Παρασκευής, 2 Νοεμβρίου.
Οι νεαροί συνελήφθησαν και σε βάρος σχηματίστηκε δικογραφία πλημμεληματικού χαρακτήρα, για κατοχή ναρκωτικών ουσιών. Οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα, που τους παρέπεμψε στον Ανακριτή.Θυμίζουμε πως ο δράστης μαζί με έναν συνεργό του άρπαξαν με τη βία την τσάντα μιας νεαρής γυναίκας, την ώρα που έβγαινε από το σταθμό του ΜΕΤΡΟ. Αυτή αντέδρασε και με τη συνδρομή ενός άλλου πολίτη ακινητοποίησαν τον ένα από τους δράστες, ενώ ο άλλος διέφυγε. Ο δεύτερος συλληφθείς είναι 19 ετών και κατοικεί στη Δομή του Σκαραμαγκά.
Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία εκτός των ορίων του αυτοφώρου και η υπόθεση του πήρε και αυτή το δρόμο της Δικαιοσύνης. Τελικά το ρεπορτάζ του Χαϊδάρι Σήμερα δικαιώθηκε κατά το μέρος του ενός Σύρου δράστη, ενώ δεν υπήρξε ανάμειξη άλλης καταγωγής συνεργών και οι εμπλεκόμενοι είναι δύο και όχι τέσσερις.Σε ό,τι αφορά τον επίσης Σύρο συνεργό, που συνελήφθη επ’ αυτοφώρω, θα δικαστεί στις 17 Ιανουαρίου, λόγω αναβολής που πήρε στο Αυτόφωρο Δικαστήριο. Ο συγκεκριμένος επίσης δεν φιλοξενείται σε κάποια δομή, ενώ δεν διαθέτει έγγραφα νόμιμης διαμονής. Επίσης δεν ζήτησε ποτέ πολιτικό άσυλο. Γι’ αυτό το λόγο αναμένεται να διαταχθεί η απέλαση του.Η κλεμμένη τσάντα βρέθηκε και αποδόθηκε στην παθούσα μαζί με το περιεχόμενό της.«Οι πρόσφυγες δεν έχουν παραβατική συμπεριφορά»Εγκληματικά γεγονότα σαν το  προαναφερθέν προκαλούν έντονες αντιδράσεις από αντίθετες πλευρές. Εκφραστές ξενοφοβικών απόψεων βρίσκουν την ευκαιρία να χύσουν δηλητήριο, ενώ από την άλλη κάποιοι μάς κατηγορούν και μόνο επειδή αναφέρουμε την εθνικότητα των δραστών.Για το λόγο αυτό το «Χαϊδάρι Σήμερα» απευθύνθηκε σε υψηλόβαθμο αστυνομικό του Α.Τ. Χαϊδαρίου, το οποίο είναι αρμόδιο για το Κέντρο Φιλοξενίας Σκαραμαγκά. Ας μην ξεχνάμε ότι εκεί υπάρχει μια ολόκληρη κωμόπολη, η οποία ξεκίνησε με 3.500 κατοίκους πρόσφυγες διαφόρων εθνικοτήτων, κυρίως Σύρων και ιρακινών, και σήμερα έχει περίπου 2.800 άτομα.Ρωτήσαμε για τα ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά της εγκληματικότητας στην Δομή Σκαραμαγκά. Με άλλα λόγια, απασχολούν τακτικά τις αστυνομικές αρχές της πόλης μας οι πρόσφυγες που κατοικούν δίπλα μας;Όπως μας τόνισε, στο σύνολο τους τα μέλη της Δομής δεν έχουν παραβατική συμπεριφορά. Το συγκεκριμένο συμβάν με τους δύο νεαρούς Σύρους πρωταγωνιστές, αποτελεί μεμονωμένο γεγονός.
Μετά από την προανάκριση που διεξήγαγε το Τμήμα Ασφάλειας Χαϊδαρίου εντοπίστηκε και ο δεύτερος δράστης της ληστείας, που έγινε στις 17 Δεκεμβρίου στην Ιερά Οδό, ο οποίος είναι επίσης Σύρος.
Στη δομή φιλοξενίας προσφύγων στον Σκαραμαγκά  «παρά θίν’ αλός», διαμένουν 2.624 άτομα από 28 χώρες. Λειτουργεί από τις 9 Μαρτίου 2016 και από τότε ο αριθμός  των «κατοίκων» αυξομειώνεται συνεχώς. Εκτός οικιστικού ιστού αλλά και κοντά σε μαγαζιά, με καλή συγκοινωνία και χωρίς αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία, ο Σκαραμαγκάς ήταν μια «γρήγορη και καλή λύση» όταν χρειάζονταν επιπλέον θέσεις φιλοξενίας στην ενδοχώρα, αφού επιπλέον έχει ελεύθερο χώρο όπου μπορούν να στηθούν γρήγορα σκηνές. Ολα αυτά έως πριν από λίγες ημέρες…
Από την πρώτη στιγμή που βρεθήκαμε στον χώρο, μια ομάδα Αφγανών μάς ακολουθούσε συνέχεια. Με σπαστά αγγλικά προσπαθούσαν να μας τραβήξουν την προσοχή, μακριά από τον δομημένο με κοντέινερ  κύριο χώρο του «οικισμού». Στην πλευρά όπου πριν από δύο εβδομάδες είχαν στηθεί σκηνές, για να υποδεχθούν περίπου 300 άτομα που μεταφέρθηκαν από τα νησιά, κυρίως Αφγανούς με οικογένειες. Σήμερα, όλες οι σκηνές της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ είναι πεσμένες και διαλυμένες στο τσιμεντένιο πλάτωμα όπου είχαν στηθεί.
Τα απομεινάρια των δύο καμένων σκηνών από τη φωτιά που ξέσπασε  υπενθυμίζουν ότι ένα παιδί νοσηλεύεται ακόμα με βαριά εγκαύματα. Μετά το περιστατικό κανένας δεν δέχεται να παραμείνει σε σκηνή, θεωρώντας ότι είναι εξαιρετικά επικίνδυνο. 
Σε μια άκρη βρίσκονται τα αποκαΐδια από τις τρεις σκηνές που έπιασαν φωτιά τα ξημερώματα της Κυριακής 31 Μαρτίου 2019. Εκανε κρύο, μας εξηγούν, και τράβηξαν ρεύμα για να βάλουν θερμάστρες μέσα στη σκηνή. Ομως φυσούσε μανιασμένα και ούτε που συνειδητοποίησαν πώς ξέσπασε  η φωτιά. Ενα μωρό και ο πατέρας του νοσηλεύονται ακόμα με βαριά εγκαύματα στο νοσοκομείο και ποιος ξέρει αν τελικά θα τα καταφέρουν. Η μητέρα με τα άλλα δύο παιδιά της οικογένειας είναι καλύτερα και έχουν ήδη πάρει εξιτήριο.
Μας δείχνουν βίντεο από την καταστροφή, από το νοσοκομείο, από το παιδί που βρίσκεται στην εντατική, από τη Μόρια και το hotspot (Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης – ΚΥΤ) στη Σάμο όπου έμειναν πολλούς μήνες αναμένοντας ότι θα μεταφερθούν κάπου καλύτερα. Και να που βρέθηκαν σε σκηνές χωρίς πάτωμα, να πίνουν νερό από τα κοινόχρηστα ντους. Κάπως έτσι, κανένας από τους νεοφερμένους δεν δέχεται να μείνει πλέον σε σκηνή. «Είναι πολύ επικίνδυνο», λένε. Κάθονται στο σημείο που έγινε το κακό και περιμένουν. Το μόνο σταθερό στη ζωή τους είναι το συσσίτιο που μοιράζεται τρεις φορές την ημέρα. Σε «λίγο» τους έχουν πει θα στηθούν κοντέινερ και γι’ αυτούς. Κανένας δεν ξέρει πόση διάρκεια θα έχει αυτό το «λίγο». «Περιμένουμε την άδεια από το υπουργείο», εξηγούν οι υπεύθυνοι.
Και πού κοιμούνται; «Οπουδήποτε. Στα παγκάκια ή στα άλλα κοντέινερ αν βρουν καμιά γωνίτσα», εξηγεί ο Αποστόλης Πατεράκης από την ομάδα «Αλληλεγγύη», την οποία έχουν συστήσει κάτοικοι της περιοχής και βοηθάει στον καταυλισμό από τότε που πρωτοφτιάχτηκε.
«Οταν ήρθαμε εδώ ήταν όλα χώμα και λάσπη», διηγείται. Τώρα οι αρμοδιότητές τους είναι κυρίως να μοιράζουν τις δωρεές στους κατοίκους του καταυλισμού ανάλογα με τις ανάγκες. «Εχουμε γάλα σε σκόνη για τα παιδιά και πάνες, για παράδειγμα», εξηγεί.

Μεγάλες ανάγκες

Σήμερα στον Σκαραμαγκά εκτός από τη «γειτονιά» των νεοφερμένων, οι υπόλοιποι μένουν στα 403 κοντέινερ που υπάρχουν στον χώρο. Στον καταυλισμό φιλοξενούνται  άνθρωποι από 28 διαφορετικές χώρες, όλοι μαζί, δεν υπάρχουν στεγανά. «Μόλις αδειάζει ένα κοντέινερ μεταφέρονται καινούργιοι, οι ανάγκες είναι μεγάλες», λέει ο διοικητής της δομής από την πλευρά του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νιζάρ Σανούσης. Σύροι, Ιρακινοί, Αφγανοί, Ιρανοί, είναι οι πλέον πολυπληθείς εθνικότητες στον Σκαραμαγκά. Ομως υπάρχουν άνθρωποι από το Κουβέιτ, τον Λίβανο, την Παλαιστίνη, την Αλγερία, το Μπουρούντι, το Κονγκό, την Αίγυπτο, την Αιθιοπία, το Μάλι, το Μαρόκο κ.λπ. Εντός της δομής ζουν περίπου 400 παιδιά. Τα μικρά πηγαίνουν νηπιαγωγείο που λειτουργεί σε ειδικό χώρο, ενώ τα μεγαλύτερα πηγαίνουν με πούλμαν στα σχολεία της περιοχής, όπου παρακολουθούν μαθήματα.
Στο αυτοσχέδιο μπαρμπέρικο, που έχει στηθεί σε κοντέινερ, προσφέρονται υπηρεσίες υψηλού επιπέδου. Μόνο σε άνδρες φυσικά… 
Η πλειονότητα των κατοίκων της δομής έχει έρθει από τα νησιά. Οπως ο Χαρντί Σαλέχι, Κούρδος από το Ιράκ. Σχεδόν δεν θυμάται το όνομα του ΚΥΤ στη Λέσβο όπου βρέθηκε αυτός και τα τρία παιδιά του μόλις ήρθαν στην Ελλάδα. «Μόρια, ναι Μόρια. Ηταν πολύ χάλια». Ηδη βρίσκεται τρία χρόνια στον Σκαραμαγκά, η πρώτη αίτηση ασύλου που κατέθεσε απορρίφθηκε και τώρα περιμένει να εκδικαστεί η ένσταση. Πότε; «Δεν ξέρω, ίσως τον Σεπτέμβρη απ’ ό,τι μου λένε». Και αν είναι και πάλι αρνητική η απόφαση; «Δεν ξέρω τι θα κάνω. Τόσο καιρό έμαθα ελληνικά και τα παιδιά μου πάνε σχολείο. Δεν ξέρω τι θα κάνω», απαντά.
Πολλοί μένουν στον Σκαραμαγκά τουλάχιστον τρία χρόνια. Οσο είναι αιτούντες άσυλο λαμβάνουν περίπου 100 ευρώ ανά άτομο τον μήνα, τα οποία χρησιμοποιούν κυρίως για τη διατροφή τους. Το συσσίτιο ισχύει μόνο για τους καινούργιους που δεν έχουν προλάβει να μπουν στο σύστημα.

Οι «επιχειρήσεις»

Κάποιοι έχουν βρει δουλειά στα περίχωρα, άλλοι έχουν ανοίξει «επιχείρηση» εντός του καταυλισμού. 
Ο Μόχμα Καρφν είναι από τη Συρία και έχει μαγαζί που πουλάει λαχανικά,  με ψυγεία, ζυγαριές, τα πάντα. Μας δείχνει τα τιμολόγια. «Ολα τα αγόρασα με τιμολόγια, νόμιμα. Αφού δεν μπορώ να ανοίξω μαγαζί στην οδό Αθηνάς, άνοιξα στον Σκαραμαγκά», λέει γελώντας. Λογικό. Έτσι αλλοιώνεται η ελληνική κοινωνία.
Μπακάλικο, κομμωτήριο, εστιατόριο και μαγαζιά που σερβίρουν καφέ και ναργιλέ με θέα θάλασσα έχουν φτιαχτεί από το τίποτα με μουσαμάδες και υλικά από το παζάρι στο Σχιστό.

Ποιο είναι το επόμενο βήμα; Δεν ξέρουν. Τι θα ήθελαν; «Περισσότερη αστυνομία μέσα στον καταυλισμό. Υπάρχουν μικρά παιδιά, γυναίκες και νεαροί από πολλές εθνικότητες. Πολύ συχνά συμβαίνουν καβγάδες», λέει ο κ. Πατεράκης.
Ο Σελίμ ήταν σεφ στη Συρία. Κατάφερε να αξιοποιήσει την τέχνη του και στη δομή όπου βρίσκεται τρία χρόνια και δύο μήνες ακριβώς.
Εκτιμάται ότι 74.350 αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες βρίσκονται στην Ελλάδα εκ των οποίων οι 59.350 στην ενδοχώρα και οι υπόλοιποι στα νησιά. Στην ενδοχώρα περίπου 25.000 άτομα διαμένουν σε διαμερίσματα, 6.400 σε 56 μικρά ξενοδοχεία σε όλη την Ελλάδα, ενώ οι υπόλοιποι βρίσκονται σε 26 καταυλισμούς που έχουν στηθεί  σε όλη τη χώρα. Οι ανάγκες για νέες θέσεις συνεχώς αυξάνονται, αφού η πληρότητα των δομών στην ενδοχώρα βρίσκεται στο 99%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive