Δευτέρα 6 Απριλίου 2020

Το “μεταναστευτικό κόλπο” του Αλβανού Ράμα με τον Τούρκο μέντορα… Ερντογάν.Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΑΒΒΙΔΗ

Μετανάστες και πρόσφυγες σε αλβανικό έδαφος και κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα φαίνεται πως αποδέχεται η αλβανική κυβέρνηση – Πέτυχε μ’ έναν σμπάρο δυο τριγώνια – Την αλλοίωση του πληθυσμού σε βάρος της ελληνικής μειονότητας και τη δημιουργία ενός νέου μέσου πίεσης στα «μετόπισθεν» της Ελλάδας...
Ερωτηματικά δημιουργεί η πρόθεση της αλβανικής κυβέρνησης να δεχτεί στο έδαφός της πρόσφυγες και μετανάστες από την Τουρκία και να τους εγκαταστήσει σε περιοχές όπου διαβιεί η ελληνική εθνική μειονότητα, στο νότιο τμήμα της χώρας και κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα. Αλβανικά ΜΜΕ έφεραν στο φως το deal του πρωθυπουργού Εντι Ράμα με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, χωρίς μέχρι σήμερα να υπάρξει επίσημη αντίδραση από την αλβανική κυβέρνηση. Πρόσφατα, Τίρανα και Άγκυρα υπέγραψαν σχέδιο αμυντικής συνεργασίας, όπου πολλοί θεωρούν πως εντάσσεται και το θέμα μετεγκατάστασης μεταναστών και προσφύγων από την Τουρκία στην Αλβανία.
Λεπτομέρειες του σχεδίου δεν έχουν δημοσιοποιηθεί, αλλά περιλαμβάνει «δραστηριότητες που τα υπουργεία Αμυνας των δύο χωρών δεσμεύονται να ολοκληρώσουν μέσα στο 2020 προκειμένου να ενισχυθεί και να ενταθεί η αλληλεπίδραση στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας», σύμφωνα με τις ανακοινώσεις.
Αρχή από το Αργυρόκαστρο
Μεσούσης της κρίσης στον Έβρο και με τους χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες να χρησιμοποιούνται από την Αγκυρα ως πολιορκητικός κριός κατά της χώρας μας και της Ε.Ε., έφτασαν σε αλβανικό έδαφος 50 πρόσφυγες κυρίως από τη Συρία, υπάρχει και μία οικογένεια από Παλαιστίνη, οι οποίοι ήδη φιλοξενούνται στο Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων που έχει στηθεί στην περιοχή Γκρεχότ, έξω από το Αργυρόκαστρο.
Σύροι και Παλαιστίνιοι έγιναν αποδεκτοί σε αλβανικό έδαφος μετά την τακτική «ανοιχτών συνόρων» που εφάρμοσε το τελευταίο διάστημα η Τουρκία, με στόχο τη μετακίνηση χιλιάδων παράνομων μεταναστών και προσφύγων σε χώρες της Ε.Ε. κυρίως μέσω Ελλάδος.
Σύμφωνα με τα αλβανικά ΜΜΕ, υπάρχει συμφωνία μεταξύ Ράμα και Ερντογάν για μετεγκατάσταση 30.000 προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία στην Αλβανία και σε περιοχές της Βορείου Ηπείρου, εκεί δηλαδή όπου πλειοψηφεί το ελληνικό στοιχείο.
Αντιδράσεις και σχόλια
Οι προθέσεις της αλβανικής κυβέρνησης δημιουργούν ήδη αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες και στον πολιτικό κόσμο της χώρας, που ζητάει διευκρινίσεις από τον πρωθυπουργό Ράμα. Ο Αλβανός πρόεδρος Ιλίρ Μέτα μίλησε ευθέως για «απειλή δημογραφικής αλλοίωσης» του ενεργού πληθυσμού της χώρας σε περίπτωση μαζικής έλευση προσφύγων και μεταναστών. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο προκάτοχός του Μπουγιάρ Νισάνι, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση Ράμα ότι με αυτές τις νέες κινήσεις στρέφεται και πάλι κατά της Ελλάδας και της Ε.Ε.
«Ενώ η Αλβανία θα έπρεπε να είναι αλληλέγγυα με την Ελλάδα ώστε να εμπεδωθεί ότι τα σύνορα της Ευρώπης είναι εκεί που δίνεται η μάχη συγκράτησης των προσφύγων-μεταναστών, ο Ράμα σπάει το μέτωπο μετατοπίζοντας τη γραμμή στα μετόπισθεν», σχολίασε χαρακτηριστικά ο πρώην πρόεδρος της Αλβανίας με ανάρτησή του στο Facebook. Για τον πρώην πρόεδρο πρόκειται για πρωτοβουλία που θα δώσει και πάλι δουλειά στη μαφία, η οποία έχει φροντίσει ήδη να προμηθευτεί ταχύπλοα σκάφη για τη μεταφορά τους διά της Αδριατικής προς την Ε.Ε.
Το ενδιαφέρον της κυβέρνησης Ράμα να εγκατασταθούν στο νότιο τμήμα της χώρας και κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα αποσκοπεί όχι μόνο στη μεσοπρόθεσμη αλλοίωση της δημογραφικής κατάστασης στην περιοχή έναντι της ελληνικής μειονότητας και στο να λειτουργεί η παρουσία τους πιεστικά προς την Ελλάδα, αλλά και στη χρησιμοποίηση των ανθρώπων αυτών ως φτηνά εργατικά χέρια για την ανοικοδόμηση περιοχών που καταστράφηκαν από τον φονικό σεισμό του περασμένου Δεκεμβρίου. Στο πλαίσιο αυτό, άλλαξε πρόσφατα και η νομοθεσία που διέπει το καθεστώς εργασίας αλλοδαπών στη χώρα.
Αλβανοί σχολιαστές επισημαίνουν ότι εάν ο Εντι Ράμα ενδιαφερόταν πραγματικά να διευκολύνει τη διαφυγή μεταναστών και προσφύγων προς την Ευρώπη, τότε οι δομές φιλοξενίας θα έπρεπε να κατασκευαστούν στο βόρειο τμήμα, στα σύνορα με Μαυροβούνιο, Κόσοβο και Σκόπια, ή στα παράλια της κεντρικής Αλβανίας, απέναντι από τις ιταλικές ακτές. Μετά το σφράγισμα των συνόρων σε Σκόπια, Σερβία και Ουγγαρία, η Αλβανία επιλέγεται ως διάδρομος μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη μέσω Μαυροβουνίου και Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.
«Δεν υπάρχει κάποια επίσημη ενημέρωση για το θέμα. Ο,τι γνωρίζουμε είναι από τα δημοσιεύματα. Αυτό που απαιτείται ωστόσο από την πλευρά μας είναι εγρήγορση και συστηματική παρακολούθηση, που ήδη κάνουμε», δήλωσε στο «protothema.gr» ο πρόεδρος του Κόμματος Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ) Βαγγέλης Ντούλες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive